StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing general
Trimite articolul prin email Introducere in marketing: definitii, istoric, functii, scop : Marketing general Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Introducere in marketing: definitii, istoric, functii, scopIntroducere in marketing: definitii, istoric, functii, scop


Definitii


Marketingul - definitia - qdictionar.com semnifica organizarea procesului de conceptie a produselor, productia, desfacerea si activitatea de service si 838d37i postvanzare, pornind de la ideea de cunoastere a cerintelor consumatorului sau utilizatorului, in scopul satisfacerii celor mai exigente cerinte ale acestuia. ( A. Zamfir, Marketing, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1974)

Marketingul reprezinta proiectarea, punerea in practica si controlul programelor elaborate in vederea influentarii acceptarii ideilor si implica consideratii privind planificarea produselor, stabilirea pretului, comunicarea, distributia produselor si cercetarea de marketing. (Kotler si Zalman, 1980)


Marketingul este analizarea, programarea si controlul resurselor diferitelor firme producatoare, politica si activitatea lor de productie si desfacere in vederea satisfacerii cerintelor diferitelor grupe de consumatori si a obtinerii de profituri. (Kotler, P. , Marketing-Management – Analysis, Planning, and Control, Prentice Hall, Englewood Cliffs, NJ,1990)


Marketingul este un concept fundamental, o noua optica economica, un nou mod de a gandi, de a pune centrul de greutate pe obtinerea de beneficii de catre intreprindere prin satisfacerea cerintelor consumatorilor pe calea adaptarii produselor, preturilor, distributiei si a altor activitati teoretice si practice, programate si organizate prin folosirea unor metode si tehnici stiintifice. (P. Stefanescu, Bazele marketingului, Bucuresti, 1995)


Definitia data de asociatia americana de marketing (American Marketing Association-AMA) este:


Marketingul reprezinta procesul de planificare si executie a conceptiei, stabilirii  pretului, promovarii si distributiei de idei, bunuri si servicii in vederea crearii de schimburi care satisfac obiectivele organizationale.Caracteristica comuna a tuturor definitiilor privind marketingul este:


Activitati care se refera la procesul de schimb sau influenteaza procesul de schimb.


Marketingul nu se refera la vanzare ci la rezolvarea unei probleme*.


Schimbul reprezinta actul de obtinere a unui produs/serviciu dand altceva pentru acesta (produs, serviciu, idei, bani).


Nevoia reprezinta forma de manifestare a instinctelor de supravietuire


Dorinta reprezinta forma de manifestare a nevoilor sub influenta educatiei, culturii, instruirii si/ sau prin influenta mediului social, economic, politic.


Cerintele sunt dorinte pentru care exista posibilitati de sustinere a unui schimb.


Clientul reprezinta cea mai importanta persoana din firma noastra, indiferent daca el este fizic prezent, scrie sau telefoneaza.


Clientul nu reprezinta o intrerupere in munca noastra, ci reprezinta sensul si scopul ei.


Clientul este cineva care ne aduce dorintele sale. Sarcina noastra este de a satisface aceste dorinte cu un profit pentru ambele parti.


Clientul nu reprezinta o statistica seaca, ci un om in carne si oase, de multe ori cu idei preconcepute sau gresite.


Clientul nu este cineva cu care sa te certi sau caruia sa-i pui la indoiala capacitatea intelectuala. Nimeni pana acum nu a iesit invingator din cearta cu un client.


Clientul este o parte vie a afacerii noastre. Nu noi ii facem o favoare, ci el ne face o favoare cand ne da posibilitatea de a-i satisface o dorinta.


Compania = Amplificator (multiplicator) de bani + Suma de relatii socio-economice + Suma de clienti


* Marketingul rezolva problemele clientilor in armonie cu interesele companiei si ale comunitatii.


Piata reprezinta locul de intalnire a dorintelor consumatorilor, exprimate prin cerere cu ale producatorilor, exprimate prin oferta.


Piata reprezinta un ansamblu de relatii de schimb intre oameni, aflati in postura de consumatori si producatori la un anumit moment al manifestarii lor ca participanti la diviziunea sociala a muncii.


Piata: grup de oameni sau companii care impartasesc o nevoie sau o dorinta similara si care s-ar putea sa vrea si sa fie capabili sa se angajeze intr-un proces de schimb pentru a-si satisface nevoia/ dorinta


Relatiile pe piata sunt concurentiale.


Concurenta pe piata poate fi: perfecta, imperfecta, incorecta.


Concurenta perfecta nu exista in realitate pe piata, aceasta ar presupune existenta unui numar nelimitat de producatori si a unui numar nelimitat de consumatori. Cu cat concurenta pe piata este mai mare cu atat piata este mai dezvoltata din punct de vedere economic.
Este concurenta imperfecta pe piata cand exista un numar mic de producatori, ceea ce limiteaza posibilitatea de alegere a consumatorilor.


Concurenta este incorecta cand producatorii practica metode in discordanta cu normele si normativele in vigoare.


Exista trei metode anticoncurentiale: metoda efortului concentrat, metoda elitei, metoda costurilor.


Metoda efortului concentrat exprima efortul pe care il face un producator in a obtine suprematia in vanzarea unui produs, asupra unei categorii de clienti, asupra unei piete de desfacere a marfurilor.


Metoda elitei exprima efortul pe care il face un producator de a aduce pe piata un anumit produs de exceptie care prin calitatea sa sa elimine orice concurenta.


Metoda costurilor exprima efortul pe care il face un producator de a obtine suprematia pe piata prin practicarea unor preturi mici datorate unor costuri mici.
Istoric


Se pot identifica trei mari perioade*:


-1930 era productiei: marketingul dirija fluxul de bunuri si servicii de la producator la consumator (informarea, luarea comenzilor, distribuirea produselor)


1930-1960 era vanzarilor: marketingul era definit ca un sistem de activitati referitoare la promovarea si distribuirea produselor/ serviciilor menite sa satisfaca cerintele consumatorilor actuali si potentiali ( reclama, responsabilii cu vanzarile, luarea comenzilor, distribuirea produselor)


era marketingului total: intensificarea eforturilor tuturor departamentelor din firma spre a satisface cerintele consumatorului ( cercetarea de piata, diferentierea, promovarea, responsabilii cu vanzarile, luarea comenzilor, distribuirea produselor)


Functie de domeniul de activitate, de produse, de consumatorii carora se adreseaza firmele aplica urmatoarele orientari:


Marketing orientat spre produs se aplica atunci cand utilizatorul (clientul) este orientat spre acele produse care ofera cea mai buna calitate, firma producatoare se orienteaza spre perfectionarea produsului.


Marketing orientat spre vanzare se aplica atunci cand  utilizatorul nu va cumpara destul din produsele firmei daca firma nu actioneaza substantial in domeniul promovarii si distributiei.


Marketing social presupune testarea pietei consumatorilor si satisfacerea dorintelor lor intr-o maniera care sa imbunatateasca societatea in ansamblul sau.


In ultima perioada se distinge, mai accentuat, orientarea marketingului spre client, iar in ultimii ani spre mentinerea relatiei cu clientul.

Istoria marketingului este la fel de lunga ca a omului pe pamant. Omul tot timpul a fost confruntat cu schimburile pentru a-si satisface nevoile, dorintele, pentru a inlatura starile de disconfort generate de acestea.O firma moderna care si-a insusit o viziune de marketing trebuie sa aplice o serie de metode care sa vizeze urmatoarele aspecte:


investigarea pietei,

identificarea unei piete

adaptarea operativa la piata,

influentarea pieteiMetodele aplicate trebuie sa se sprijine pe trei convingeri:


toate activitatile si programele sa fie orientate catre consumator

scopul activitatilor sa fie vanzarile profitabile, si nu vanzarile de dragul volumului

oferirea unei game largi de produse (bunuri, servicii, idei) pentru satisfacerea consumatorilor

toate activitatile sa fie coordonate cu posibilitatile firmei

activitatile de marketing sa fie parte a activitatilor sistemului (companiei)

Functii


Desfasurarea procesului de marketing are loc numai daca:doua sau mai multe parti au nevoi nesatisfacutefiecare parte vrea si are posibilitatea de a–si satisface nevoile

fiecare dintre parti are ceva de oferit in schimb

exista un mijloc de comunicare intre parti


Intr-o companie marketingul trebuie sa raspunda la intrebari ca:Ce sa ofer spre schimb?


Cui sa ofer?


Cum sa ofer?


Unde sa ofer?


La ce pret?Raspunsul corect la aceste intrebari se obtine prin:Cercetarea pietei pentru a prevedea evolutia pietelor numarul de consumatori, dorintele si cerintele acestora, comportamentul acestora, clientii potentiali


Utilizarea resurselor companiei astfel incat sa satisfaca cerintele unui (unor) grup(uri) de consumatori mai bine decat concurenta


Indeplinirea obiectivelor companiei


Adoptarea unui concept de marketing specific companiei


Scop


Maximizam profitul cand maximizam satisfactia consumatorului.


Scopul marketingului este ca societatea sa consume mai mult.


Daca societatea consuma mai mult creste productia, daca creste productia creste numarul locurilor de munca, deci creste bunastarea.


Marketingul actioneaza astfel incat sa maximizeze posibilitatea de alegere a consumatorului.


Marketingul presupune satisfacerea cerintelor consumatorilor mai eficient decat concurenta.


Pasi in elaborarea si in punerea in aplicare a unui concept de marketing*


Diagnoza de marketing – nu da solutii, analizeaza mediul intern si extern companiei


Stabilirea obiectivelor si strategiilor – precizeaza exact rezultatele dorite, cuantificate (atunci cand este posibil) si determinate in timp; indica modalitatile prin care se pot atinge rezultatele dorite la momentul precizat.


Planificarea de marketing**: sintetizeaza eforturile managerilor pentru a aloca resursele mix-ului de marketing: produsul/serviciul, pretul, promovarea si plasarea, cu scopul de a castiga piata tinta.


Implementarea planului de marketing: defalca pe activitati, stabileste: resurse, termene, responsabilitati, modalitati de masurare a indeplinirii obiectivelor.


Controlul indeplinirii planului de marketing: masoara rezultatele, compara rezultatele cu obiectivele propuse, adapteaza masurile la schimbarile intervenite.

Conceptul de marketing  este un mod de gandire al managementului companiei si influenteaza intreaga activitate a companiei, nu numai activitatile de marketing.


Prin prisma acestui concept, astazi marketingul este factorul central, integrator in cadrul unei companii.


Planuri de marketing pe termen lung – vizeaza obiective si strategii pe un orizont de timp de la 2 la 5 ani

Planuri de marketing anuale – vizeaza obiective si strategii pe un orizont de timp de un an.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact