StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing online

Ce este comertul electronic?Ce este comertul electronic?


Dezvoltarea fara precedent din ultimele doua decenii a tehnologiilor informationale determinate de necesitatea stocarii si transmiterii rapide a informatiilor cu cele mai mici costuri, a revolutionat comertul global, comertul direct sau cu amanuntul, redefinind principiile clasice ale marketingului.

Astazi, termenul de Comert Electronic a devenit sinonim cu cresterea profitului sau Comertul in derularea unei afaceri, ca activitate generatoare de valoare, avand ca suprt reteaua Internet si utilizarea unor pachete de programe software specifice.Comertul electronic inseamna in acceptiune traditionala, utilizarea in retele cu valoare adaugata a unor aplicatii de tipul transferului electronic de documente (EDI), a comunicatiilor fax, codurilor de bare, transferului de fisiere si a postei electronice.

Extraordinara dezvoltare a interconectivitatii calculatoarelor in internet, in toate segmentele societatii, a condus la o tendinta tot mai evidenta a companiilor de a folosi aceste retele in aria unui nou tip de comert, comertul electronic pe internet, care sa apeleze- pe langa vechile servicii amintite- si altele noi. Esre vorba, de exemplu, de posibilitatea de a se efectua cumparaturi prin retea consultand cataloagele electronice on pe web sau cataloage off pe CD-ROM si platind prin intermediul cartilor de credit sau a unor pormonee electronice. Pentru altii, comertul internet reprezinta relatii de afaceri 818c29i care se deruleaza prin retea intre furnizori si clienti ca o alternativa la variantele de comunicatii traditionale prin fax, linii de comunicatii dedicate sau EDI pe retele cu valoare adaugata. In fine, o alta forma a comertului internet implica transferul de documente de la contracte sau comenzi proforma, pana la imagini sau inregistrari vocale.

Toate aceste aspecte ne demonstreaza cum comertul Electronic (EC) este cheia competitivitatii intreprinderilor in era informationala, asigurand:accesul la noi segmente de piata (noi clienti) ; cresterea vitezei de derulare a afacerilor; o flexibilitate ridicata a politicilor comerciale; reducerea costurilor de aprovizionare, de desfacere, de publicitate, etc.; simplificarea procedurilor; cresterea competitivitatii.

Comertul electronic este un schimb electronic de informatii intre o afacere si clientii sai. Aceasta se poate face prin fax, telefon, voice-mail, email, extranet sau Internet, pentru a enumera doar cateva dintre mijloace.

El reprezinta una dintre solutiile complexe,  integrate  pe care le ofera tehnologia Internet. Asta inseamna ca o multitudine de aplicatii si de furnizori de servicii Internet trebuie sa conlucreze intr-o sincronizare perfecta pentru ca un site de comert electronic sa poata functiona. De multe ori o prima alegere - a unei aplicatii sau a unui serviciu - presupune in mod automat o serie de optiuni impuse : spre exemplu daca alegi furnizorul X, acesta iti va impune aplicatia Y si nu vei putea avea aplicatia Z.

Expresia "comert electronic" este adesea asociata cu vanzarea produselor sau serviciilor pe internet. Tranzactiile se pot efectua intre intreprindere si un nou client dar se pot face si afaceri cu clientii existenti sau chiar cu alte intreprinderi. Vorbim despre un comert cu un public mare cand o tranzactie financiara concreta se produce, fie cand este vorba de o tranzactie bancara personala sau de cumpararea unui produs, fie cand e vorba de comertul intre intreprinderi atunci cand societatile trateaza cu furnizorul lor "on-line". Este momentul in care furnizorii factureaza si sunt platiti "on-line". Dupa previziunile facute comertul electronic intre intreprinderi ar putea chiar sa creasca de zece ori mai repede decat comertul cu un public mare.


Aceasta definitie este data si de urmatoarea schema:


Afacerile electronice desemneaza toate activitatea comerciala care are loc prin intermediul aparatelor electronice (mai ales calculatoare) legate in retea. Afacerile electronice desemneaza deasemenea tranzactiile comerciale incheiate pe internet prin telefon sau fax, sistemele de plati si de operatiuni bancare, comertul cu bunuri si servicii si sistemele electronice de aprovizionare si de reconstituire a stocurilor. Datorita internetului. Oricine detine un calculator si un cont de acces se poate folosi de o retea.

Intrepriderile pot acum sa se conecteze pe internet si sa navigheze, ceea ce echivaleaza cu o autostrada electronica gratuita. Odata conectat, se poate cumpara, vinde si stabili legaturi cu oamenii si resursele cele mai utile, adica cu propii angajati (situati in biroul de alaturi sau la 3 mii de km distanta), furnizorii, clientii, conturile bancare, serviciile de informare a creditului, sursele de informare asupra pietei, si altele.

Comertul electronic este o activitate comerciala care se efectueaza pe retele legand dispozitive electronice (in principal calculatoare). El este un mijloc mai putin costisitor de legare a calculatoarelor pentru a efectua sarcini care au cerut mereu mai mult timp si bani din partea intreprinderilor. Este vorba de exemplu de vanzarea produselor, de facturare, de controlul inventarelor si de comunicarea cu furnizorii si clientii.


La ce folosesc afacerile electronice?

Afacerile electronice nu se limiteaza doar la anumite tipuri de comert sau la produse si servicii tehnologice, ci se adreseaza tuturor tipurilor de intreprinderi permitandu-le sa faca afaceri in direct. Reteaua favorizata de afacerile electronice se poate aplica tuturor activitatilor intreprinderilor inclusiv marketing si vanzari cumparari si logistica, productie, concepere si inginerie. Eficacitatea afacerilor electronice isi atinge nivelul maxim atunci cand mai multe din operatiile sale sunt integrate: informatia circula de la serviciul de vanzare la cel de cumparare si de productie.

Afacerile electronice pot servi la:

Ø          Comunicare: se poate utiliza curierul si accesul la internet;Ø                Promovare: intreprinderile se folosesc de paginile Web pentru a oferi clientiilor actuali si potentiali informatii asupra naturii si valorii activitatilor lor. Paginile Web tin la curent clientii asupra produselor serviciilor si noutatilor intreprinderilor, si permit acestora sa raspunda la intrebarilor clientelei. Intreprinderile pot astfel sa utilizeze site-ul lor Web pentru a face studii de piata obtinand informatii de la clienti si vizitatorii care se prezinta pe site-ul lor.

Ø          Vanzare: vanzarile produselor pot avea loc sapte zile din sapte, 24 de ore pe zi, in lumea intreaga;

Ø          Sensibilizarea datorita marketingului si publicitatii in direct;

Ø          Asigurarea prestarii de servicii clientelei ca serviciul post-vanzare si comunicarea cu clientul;

Ø          Economisire eliminand o parte din cheltuieli asociate tranzactiilor efectuate pe hartie si prin curier;

Ø          Cresterea eficacitatii profitand de rapiditatea comunicarii;

Ø          Munca la domiciliu;

Ø          Oferirea concurentei la scara planetara fara sa trebuiasca sa infiinteze birouri in alte tari;

Ø          Sustinerea concurentei mult mai puternica a intreprinderilor, pentru ca nimeni nu poate ghici, dupa prezenta pe internet, marimea sau vechimea intreprinderii;

Ø          Reperarea informatiei sau a informarii privind concurentei, sau crearea unei retele cu alti proprietari de intreprinderi;

Ø          Crearea de legaturi;

Ø          In interior, ameliorarea comunicarii in intreprindere cu ajutorul intranetului (retea privata instalata in interiorul unei intreprinderi sau organizatii). Intranetul serveste la organizarea, in interiorul intreprinderii, a operatiilor ca plata si inventarul;

Ø          In exterior ameliorarea comunicarii cu furnizorii, clientii si partenerii si integrarea metodelor administrative cu ajutorul unui extranet (conexiune a doua sau mai multe intranete permitand comunicarea cu partenerii, furnizorii, distribuitorii si clientii);

Ø          Crearea unor modele noi de gestiune: impartirea resurselor si riscurilor cu noi parteneri pentru a crea intreprinderi virtuale mondiale. Internetul poate fi considerat ca un sistem nervos central coordonand activitatile comerciale ale noilor tipuri de intreprinderi;

Ø          Punerea in picioare a unui aranjament astfel ca fiecare informatie cu privire la vanzari este impartita instantaneu cu angrosisti, fabricanti, producatori si chiar cu furnizorii materiilor prime.


Daca nu se doreste vanzarea pe cale electronica ce motiv ar determina utilizarea afacerilor electronice? Ce avantaj ar rezulta de pe urma acestora?

Serviciul oferit clientelei poate fi ameliorat utilizand noi instrumente de promovare si de distributie, indeplinand mai rapid comenzile si personalizand serviciile post-vanzare. Puteti reduce costurile si castiga timp ameliorand calitatea gestiunii lantului de aprovizionare integrand marketingul si vanzarile si lasand calculatorului si programelor marea parte a muncii de control a inventarelor. Poate fi redus costul si castigat timp rationalizand operatiunile si reducand numarul reuniunilor si "hartogariei" impartind informatia si asigurand faptul ca informatiile sunt bine precizate si intelese in interiorul intreprindrii.Cum poate fi conectat calculatorul la internet?

Utilizatorul poate semna un contract cu un furnizor de acces la internet pentru a stabili, cu echipamentul sau, fie prin telefon sau prin intermediarul unei retele, o conexiune care ofera acces la internet. Furnizorul de acces la internet (cunoscut sub numele de server) furnizeaza, intr-un fel, acelasi serviciu ca o companie telefonica dar tonalitatea invitatiei transmise apartine internetului. Fiecare calculator conectat la internet premeste un numar de protocol internet (numar IP) sau altfel spus, o adresa asemenatoare numarului de telefon.

Atunci cand se cauta un furnizor de acces la internet care se permita conectarea intreprinderii la internet, trebuie sa se stie de la acestia cat se cere sa platesti pentru timpul de acces acordat, si informarea asupra fiabilitatii serviciului (linia nu ar trebui niciodata sa fie ocupata si conexiunea niciodata intrerupta), viteza transmisiei datelor si serviciilor tehnice si altele care va sunt oferite.Nu de mult timp se putea face apel la marile intreprinderi internationale sau la mai micii furnizori locali, sau din cand in cand la serviciile comunitare gratuite. Astazi companiile telefonice si distribuitorii prin cablu au intrat in joc si ofera adesea servicii de transmisie a datelor mai rapide ca inainte. Trebuie ceruta parerea unui cunascator care este deja conectat, si ales un furnizor care este cel mai susceptibil de a oferi servicii rezonabile pe termen lung, caci nu este recomandabil din punct de vedere al marketingului, schimbarea regulata a adreselor electronice ale intreprinderii.


Internetul este scump?

La inceput, cheltuielile de conexiune la internet pot parea importante, dar este vorba de o solutie foarte rentabila daca se tine cont de ceea ce se poate indeplini in domeniul marketingului si comertului cu amanuntul pe internet, prin opozitia fata de metodele comerciale clasice. Pe internet piata potentiala este mult mai mare decat orice piata locala. Va fi nevoie de un calculator legat la un modem, si va trebui sa fie conectat la internet prin intermediul furnizorului de acces la internet. Costurile pot varia in mod considerabil, caci pretul calculatoarelor scade in mod continuu si noile tehnologii de acces (cablul de exemplu) sunt din ce in ce mai accesibile si abordabile.

Daca se doreste crearea unui site Web pentru intreprindere, se intentioneaza sa se faca apel la serviciile unui profesionist care se va ocupa de a-l obtine. Cheltuielile pot varia in mod considerabil in functie de gradul de complexitate al site-ului. Odata realizat site-ul ar fi preferabil sa se inregistreze numele domeniului (adica numele intreprinderii.com), ceea ce ar putea costa pana la 140$ pentru doi ani, chiar daca alegeti extensia ".com" sau ".md". Inregistrarea domeniului pe internet este analoaga inregistrarii intreprinderii si numelui sau. Se pot gasi informatii privind inregistrarea domeniului la adresa https://www.internic.net (site disponibil numai in engleza) sau de la furnizorul de acces la internet. Trebuie de asemenea sa se tina cont de cheltuielile pentru actualizarea site-ului si sa se asigure ca functioneaza in mod corect; aceste cheltuieli pot varia de la 20$ la 100$ pe luna, in functie de marimea site-ului.


Ce este internetul?

Imaginati-va o baza de date universala- date care sunt nu numai accesibile in lumea intreaga, dar o informatie care este de asemenea legata de alte elemente de informare. Acest concept este azi foarte real si a fost numit World Wide Web (WWW).

WWW-ul leaga documente intre ele pe internet. Existenta Web depinde de programele care permit calculatoarelor legate la internet sa comunice intre ele. Cu ajutorul unui program de navigatie, orice poseda un calculator, un modem si un cont de acces la internet poate face cercetari si sa extraga informatie stocata pe milioane de servere Web repartizate in lumea intreaga. Sunt cunoscute fara indoiala doua programe care folosesc la navigarea pe Web: Navigator, Netscape si Internet Explorer, de Microsoft. Internetul este un lant planetar de retele interconectate care schimba intre ele informatia dupa protocoale comune. Internetul permite calculatoarelor legate la retele sa comunice intre ele indiferent de producator sau de marca aparatului, arhitectura sa, sistemul lui de exploatare sau locul unde se afla.

Internetul permite nu numai comunicare in mod liber, dar si realizarea sa in mai multe moduri. Vocea, date si imagini video pot fi transmise pe o singura infrastructura. La inceput, internetul era folosit in mod special pentru transmiterea datelor numerice, dar acum este folosit din ce in ce mai mult pentru a telefona, pentru a transmite vocea umana si imagini video.

Din punct de vedere tehnic internetul este un ansamblu de retele mondial care permite legarea si impartirea informatiilor prin intermediul unei serii comune de protocaoale. Permite calculatoarelor legate in anumite retele sa comunice in mod eficace indiferent de marca, arhitectura, sistemul de exploatare sau amplasamentul. In mod contrar formelor traditionale de comunicare nu mai este necesara dispunerea unor retele distincte cuprinzand tehnologii diferite pentru transmiterea vocii, datelor si imaginilor. Internetul poate sa le transmita datorita unei infrastructuri simple ca cea a liniilor telefonice, cablurilor sau a dispozitivelor fara fir.

In mod fundamental internetul este o retea vasta de oameni si informatii. Nu este nevoie de mult timp pentru a realiza modul de obtinere a informatiilor cautate. Se poate intelege in mod rapid cum se comunica cu persoanele importante pentru intreprinderea respectiva. Comanda clientilor, plangerile si dorintele lor pot fi transmise prin intermediul calculatorului daca acesta contine un program care ii permite sa functioneze in acest mod - si exista din ce in ce mai mult acest gen de programe pe piata. Ramane doar de ales programul cel mai convenabil.

Ce este un site Web?

Un site Web este o serie de pagini concepute cu ajutorul HTML (language hypertext). Aceasta permite afisarea textului si a graficelor cand se foloseste un modul Web, adica Netscape sau Internet Explorer, pentru a le vizualiza. Cu ajutorul altor limbaje si altor tehnologii se poate adauga o banda sonora sau o banda video sau se poate recupera o informatie. Un site Web poate fi extrem de atractiv, instructiv si distractiv, dar poate fi si foarte statistic.

Un site Web static este un site in care comunicarea se face intr-un singur sens, ceea ce nu permite o veritabila interactiune. Un site Web de afaceri cu adevarat eficient este un site care ofera clientiilor cateva metode care le permit sa contribuie cu pareri proprii, se puna intrebari si sa caute informatia adecvata in interiorul site-ului.

Iata cateva elemente ale unui site Web interactiv:

legaturi pentru comertul electronic;

formulare electronice care constituie un mod prin care clientii pot face comentarii;

mijloace de cautare;

o conexiune a bazelor de informatii la indemana clientiilor;

Decizia de a se afisa pe Web trebuie luata in serios. Sunt numerosi factori care trebuie luati in considerare:

Clientii sunt conectati sau vor fi?

Exista piete neexploatate la care se poate avea acces on-line?

Care sunt strategiile utilizate de concurenta?Aceasta prezinta noi ocazii de afaceri sau noi surse de venituri?

Care sunt tendintele in afaceri?

Care sunt strategiile intreprinderii?

Care sunt resursele detinute de intreprindere?

Trebuie definite obiectivele intreprinderii si cunoscuti concurentii directi si indirecti.

Internetul poate marii considerabil bazele pietei, ceea ce inseamna ca marketingul va trebui sa fie mai atractiv pentru a fi pe placul clientiilor care provin din diverse zone geografice. Trebuie sa se poata face fata cresterii cererii si sa se puna intrebarea daca linia de produse poate fi livrata in mod economic si convenabil. A fi on-line prezinta anumite avantaje economice importante, ca reducerea datoriei, mainii de lucru, stocurilor si costurilor. Nu trebuie pierdut din vedere totusi faptul ca transferul intreprinderii pe Web nu va rezolva orice problema.

Examinarea tranzactiei tip facand apel la comertul electronic

este necesara conceperea unui site care va permite clientilor potential sa gaseasca produsele si serviciile. Clientul va parcurge catalogul electronic si va alege articolele pe care le vor adauga in lista de cumparaturi.

dupa ce clientul va alege, el va gasi un formular de comanda on-line. In mod obisnuit el trebuie sa scrie numele sau, adresa etc.

calculul total al taxelor si luarea in considerare a informatiilor cu privire la expediere (care este in mod obisnuit bazata pe locul livratii), numarul cartii de credit, data expirarii se fac cu ajutorul programelor tratarea comenzilor. Formularul trebuie sa fie securizat.

programele cu privire la modul de efectuare a platii precizeaza totalul comenzii si informatiile cu privire la plata, si comunica cu intreprinderea emitenta a cartii de credit cu scopul de a verifica validitatea numarului cartii de credit si de a se asigura ca suma totala nu depaseste limita creditului detinatorului.

dupa obtinerea autorizatiei, mesajul este transmis in mod obisnuit imediat clientului si comerciantului care verifica comanda, si aceasta este tratata.

Dupa nivelul de complexitate al programelor si in functie de existenta la comerciant a unei integrari intre sistemul de gestiune a stocurilor si alte sisteme si magazin, clientii pot fi chiar capabil sa urmareasca pas cu pas comenzile lor in timpul procesului de expediere.

Dificultatatile care trebuie depasite sunt numeroasele optiuni care sunt oferite precum si descoperirea solutiei convenabile pentru intreprindere.

Problemele luate in considerare la adoptarea solutiei pentru magazinul electronic sunt:

A.         Bugetul disponibil

Pot exista situatii in care sunt platite preturi mari, angajate persoane care nu urmaresc realizarea intereselor intreprinderii si sa regasiti un magazin ineficient si prost conceput. Pe de alta parte, exista anumite solitii care duc la evitarea falimentului printr-o vanzare convenabila a produselor. Cel mai important in ceea cce priveste crearea unui site de comert electronic este obtinerea de la bun inceput a costurilor raportate (costuri de concepere, costuri de gazduire a site-ului Web, costurile tranzactii etc).

B.     Inclinatia spre aspectele tehnice

Persoana care are la dispozitie cunostinte si instrumente de baza poate fi in masura sa creeze magazinul sau o parte din magazin. Cu cateva solutii oferite de "Home Page Creator" al IBM, va putea selecta optiunile care sa-i permita crearea magazinului. Responsabilitatea sa va consta in scanarea imaginilor, in convertirea fisierelor in formatul cerut (.gif, .jpg) si in descarcarea pe serverul Web.

C.         Numarul produselor supuse vanzarii

Cheltuielile cu privire la solitiile electronice sunt de cele mai multe ori bazate pe numarul elementelor sau produselor continute in catalog. Cheltuielile lunare sunt adesea bazate pe acest numar si pot creste foarte repede daca catalogul incepe sa se mareasca. Daca se prevede vanzarea mai multor articole trebuie aplicata o solutie mai flexibila care nu deveni mai costisitoare pe masura ce intreprinderea se extinde.

D.        Integrarea unei vitrine de magazin intr-un site Web existent sau inceperea procesului plecand de la 0.

Poate exista deja un site Web elementar pe care se decide adaugarea unui magazin. In acest caz trebuie discutat cu furnizorul care gazduieste actualmente site-ul Web al intreprinderii pentru a vedea daca ofera solutii pentru comertul electronic. Se poate de asemenea ca site-ul Web actual al intreprinderii sa contina o anumita baza de date sau tehnologii de care ar trebui sa se tina cont in momentul alegerii modului de prezentare a vitrinei magazinului.

Trebuie analizate acum optiunile care oferite si costurile pe care le presupun acestea. Pentru a reuni toate elementele trebuie analizate componentele unui site de comert electronic si optiunile oferite.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact