StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » publicitate

Reclama si publicitatea la locul de vanzare

RECLAMA SI PUBLICITATEA LA LOCUL DE VANZAREFara a minimaliza in vreun fel rolul hotarator,determinant pe care si-l pastreaza calitatea marfii in procesul decizionat de cumparare,atat de bine oglindit intr-una din legile traditionale de baza ale comertului-"marfa buna se vinde singura"-trebuie mentionata si o alat lege care isi mentine si sporeste rolul in conditiile productiei si consumului de masa,si care definsete reclama si publicitatea dreot "sufletul comertului ".

1 Conceptul de reclama si publicitate.

Reclama si publicitatea raspunde cerintei de informare a cumparatorilor asupra bunurilor ce le stau la dispozitie pentru satisfacerea unor nevoie existente sau potentiale.Prin ele avnd rolul unui system de comunicatie la nivelul pietei.

Notiunea de reclama exprima actiunea menita sa atraga atentia cumparatorului potential asupra unui produs cu scopul de a determina cumpararea acestuia.

Reclama comerciala-care popularizeza sortimente,modele si tipuri de marfuri-reusete sa atraga atentia celor carora li se adreseaza,asupra obiectului ei,facandu-l sa retina mesajul publicitar si deci in cunostinta de cauza ,sa actioneze,sa aleaga sis a hotareasca de a cumpara.

Notiunea de publicitate exprima un ansamblu de mijloace folosite pentru ca produsele aflate la vanzare sa fie cunoscute si appreciate de consumatori.

Publicitatea comerciala urmareste pe langa informarea consumatorilor ,crearea unui mediu amibant placut pentru activitatea comerciala,influentand psihologic psihologic consumatorul potential in alegerea si cumpararea unei marfi.

Indiferent de mijloacele prin care se realizeaza publicitatea,pentru a-si atinge scopul trebuie sa exprime realitatea despre produs ,sa fie prezenta clar,scurt,atractiv,neplictisitor,folosind cuvinte uzulae,fiind astfel la indemana majoritatii populatiei.


2 Mijloace de reclama comerciala folosite la nivelul magazinului.

Pentru ca reclama si publicitatea comerciala sa-si atinga scopul,adica sa determine pe consumator in luarea deciziei de cumparare,trebuie prin continut sa se adreseze in mod diferentiat categoriilor de consumatori sis a corespunda unor cerinte in functie de subiectul lor,adica in functie de produsele pe care le popularizeza.

Mijloacele de reclama comerciala cele mai folosite la nivelul magazinului,in functie de modul de realizare,sunt : mijloace grafice,sonore si prin etalarea marfii

2.1 Reclama grafica se realizeza prin :anunturi,afise,pliante,prospecte-cataloage,brosuri.

Anuntul se foloseste la nivelul magazinului,fie in vitrine ,fie in interiorul acestuia.Pentru a atrage atentia consumatorului,realizare tehnica a anuntului necesita respectarea anumitor cerinte :

-marimea acestuia sa fie de circa un sfer din suprafata total ape care este amplasat;

-scrisul sa fie citet si in propozitii simple;

-sa se folosesca cerneluri colorate,in functie de culoarea naturala a produsului la care se refera ;

-sa alterneze literele mari,de tipar,pentru ceea ce trebuie evidentiat,cu cele mici,pentru cuvintele uzuale,sau sa alterneze scrisul cursive cu cel de tipar etc. ;p

-textul poate fi insotit de un desen sugestiv,menit sa atraga mai bine atentia;

-sa fie mai vizibil,in scopul orientarii si directionarii,in timp minim,a consumatorilor in interiorul magazinului.

Pentru a-si atinge scopul trebuie prezentat systematic intr-o anumita perioada de timp.

Afisul este un mijloc de reclama care imbina imaginea sugestiva cu cuvantul scris,dar poate fi alcatuit sau numai din imagine sau numai din text.

In realizarea afisului sunt folosite texte scurte,sub zece cuvinte,cu figuri de stil,cu rima,ritm,metafora,Imaginile trebuie sa fie suggestive,convingatoare,subliniind consecintele positive ale folosirii produselor ce le prezinta.

Plinatul,prospectul,catalogul si brosura reprezinta mijloace publicitare de dimensiuni mici,difuzate de producatori si folosite de catre comercianti pentru a face reclama produselor respective,in vederea accelerarii vanzarii acestora.Asemenea mijloace prezinta descriptive produsle incepand cu denumirea fabricii producatoare,denumirea produsului,compozitia,caracteristicile de calitate,modul de intrebuintare,instructiunile de intretinere etc.

Prospectul individualizeza produsul.Pliantul reprezinta produsul,prin desene in diferite faze de productie sau de utilizare .Catalogul si brosura prezinta gama de produse a unui producator cu referire la caracteristicile acestora.

2.2 Reclama Sonora.

Prin natura ei,activitatea comerciala oblige permanent la discutii,la actiuni de convingere,la argumentatie si contaargumentatie.Ca urmare ,reclama facuta de vanzator cu ocazia realizarii actului de vanzare-cumparare,prin prezentarea carcateristicilor produselor,constituie unul din cele mai importante mijloace de reclama Sonora.In conceptia de reclama functionala a marfii,vanzatorul este elemebtul principal ,el avand ultimul cuvant in ceea ce priveste castigarea increderii clientului si in acest fel determinandu-I decizia de cumparare.

De asemenea ,reclama realizata prin statia de radioamplificatoare cunoaste forme variate,de la o simpla difuzare a unui anunt publicitar,pana la difuzarea de mesaje publicitare pe un fond musical adecvat .La acestea se adauga,insa,indifferent de continutul publicitar,animatia muzicala special difuzata.

Asiguraea unui fond musical corespunzator,contribuie la atragerea consumatorilor in magazine,fiind in acelasi timp un element reconfortant si stimulator,ata pentru clientele cat si pentru vanzatori.In plus, la anumite intervale se pot intercala texte publicitare cu mesaje referitoare la reduceri de preturi la anumite produse lent vandabile,la lansarea unor produse noi,la oferta zilei,etc.

3 Publicitatea la locul de vanzare (P.I.V.) urmareste obiective bine detrerminate si vizeza ata vanzartori cat si consumatori.In esenta P.I.V. urmareste sa determine cumpararea,actionand chiar in locul de desfacere,servind in acest fel la transformarea motivatiei de cumparare in act de cumparare prpriu-zis

Formele concrete de materializare a acestor tehnici sunt si ele diferite,astfel,pe langa etalarea marfurilor prezentata anterior,se mai folosesc :promovarea prin marca,amblaj,etichetare informativs,expozitii interioare si demonstartii practice.1*Promovarea prin marca.Publicitatea pune pe primul plan informatia si argumentatia.Acest fel de publicitate urmareste nu atat scopuri tactice-decizia instantanee a cumparatorului--,cat mai ales scopuri strategice,cum ar fi reputatia unei intreprinderi sau a unei marci de renume.Un asemenea exemplu pot fi produsele cu marca WOOLMARK.Produsele cu emblema WOOLMARK sunt obtinute 100% lana virgina (lana la prima prelucrare,excluzand lana recuperate).

Modalitatea de realizare a publicitatii este urmatoarea :

-in cadrul magazinului de stife sau confectii se organizeaza un stand (sau colt ) separate,cu buna iluminare,pe cat posibil cu lumina naturala pentru a scoate in evidenta componentele de subtilitate si rafinament ale produselor;

-acest loc va fi special amenajat cu mobilier si suporti de prezentare din seria "lux",subliniindu-se astfel aspectul elegant si pretios;

-in acest loc va fi prezentata obligatoriu emblema WOOLMARK in alb-negru,pentru a scoate in evidenta rafinamentul subtil si select al nunatelor de culoare ale produselor;

-se amplaseaza si un panou cu text explicativ,asupra caracteristicilor acestor materiale:tuseu placut,moliciunea naturala a faldurilor,caldura,comoditatea,discretia culorilor,intr-un cuvant senzatia de confort;

-emblema WOOLMARK va fi prezentata prin insemne grafice,fie prin indicatoare (casete ) luminoase.

2*Promovarea prin ambalaj.Conceput ca element systematic,ambalajul,impreuna cu produsul,ocupa un loc din ce in ce mai important,atat in sfera de productie cat si a circulatiei bunurilor materiale.

Ambalajul modern nu se mai limiteaza doar la protejarea produsului ,el constituie un mijloc de comunicare intre produs si consumator.Pentru a indeplini acest rol intermediary,ambalajul trebuie sa constituie un mijloc de informare cat mai completa asupra produsului respective.

Rolul "informative" al ambalajului creste atunci cand se asigura o buna imbinare cu publicitatea .Un ambalaj estetic din punct de vedere al formei,culorii sau graficii,cu o informare corespunzatoare asupra produslui in ceea ce priveste carcateristicile acestuia si modul de utilizare,atrage atentia cumparatorilor si favorizeaza luarea deciziei de cumparare.

Ca urmare, in conditiile autoservirii,cand marfa "se vinde singura", ambalajul de prezentare impreuna cu produsul trebuie astfel expus in rafturi si gondole incat sa joace rolul de "vanzator mut",constituind un punct de atractie prin forma,dimensiuni ,culoare si imaginea produsului imprimata pe una din fetle,precum si un punct de informare comerciala prin prezentarea caracteristicilor produsului,a termenului de garantie sau valabilitate, a modului de utilizare.

Ambalajul de prezentare,caracterizat printr-o exceptie grafica deosebita,ofera prin imagini si texte toate informaiile necesare consumatorului,constituind suportul publicitatii la locul de vanzare a produsului.

3*Promovarea prin etichetare.Un elemet important de care vanzatorul trebuyie sa tina sema in actiunea de publicitate la locul de vanzare este si eticheta.Aceasta reprezinta un punct de atentionare pentru fiecare produs in parte,recomandandu-l,subliniindu-l,constituind un element informational de mare randament estetic si commercial.

Pentru a atrage atenita consumatorilor,eticheta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

-dimensiunile etichetei vor fi in functie de marfa pe care o prezinta de exemplu,pentru produsele de parfumerie,bijuteriilr vor fi mici,iar pentru frigidere,garniture de mobile vor fi de format mare;

-materialul folosit este cartonul superior,iar ca forma se recomnada cel mai adesea cea dreptunghiulara;

-in ceea ce priveste continutul,pentru a-si indeplini rolul functional,este necesar ca pe langa prêt sa mai cuprinda si elemnte referitoare la:carcteristicile produsului,avantaje,materiale din care s-a obtinut,modul de utilizare etc.

-etichetele de prêt se realizeza in nunata bicolara,fondul alb si pretul negru,iar cand au loc reduceri,pretul vechi nu se sterge ci se taie cu o linie rosie,indicandu-se alaturi de pretul nou;

-etichetele cu pronuntat carcater informativ se realizeza folosind mai multe culori,tinandu-se seama si de culoare produsului pe care il prezinta;

-textul pe etichete trebuie sa fie scurt,concis,inteligibil redactat,scris correct si usor lizibil..

4*Promovarea prin expozitii de marfuri in interiorul magazinului.Pplecand de la principiul ca in unitatile comerciale,produsele trebuie si pot sa se ajute intre ele in procesul de vanzare,publicitatea la locul de vanzare se poate realize si prin organizarea unor expozitii interioare de marfuri.

In acest sens sunt recomnadate expozitiile specializate,care prezinta mai multe produse dintr-o grupa de marfuri,inrudite din punct de vedere al destinatiei (aparte electrocasnice,marfuri pentru voiaj si turism,articole metalice pentru menaj,produse dietetice etc).

Pentru a-si atinge scopul publicitar,expozitiile trebuie organizate intr-un loc distinc,dotat cu mobilier adecvat grupei de marfuri,sa prezinte un bogat sortiment de articole sis a asigure materialul informative astric necesar consumatorilor pentru a le trezi interesul.

De exemplu,organizarea unei expozitii la grupa de marfuri "Aparate electrocasnice pentru pregatirea si pastrarea la rece a alimentelor",necesita urmatoarele operatii:

-stabilirea sortimentului de articole ce va fi expus;

-in functie de numarul de articole se va rezerva spatial necesar,expunerea facandu-se pe cele trei grupe de aparte: pentru prelucrarea termica,pentru prelucrarea mecanica si pentru pastrarea la rece a alimentelor (frigidere,congelatoare );

-etichetarea fiecarui produs expus cu mentiuni referitoare la : denumire,carcateristici tehnico-functionale esentiale,operatii ce le pot executa (dupa caz) si prêt;

-etalarea se va face de asa maniera incat sa sugereze operatiile ce le pot executa,modul de folosire,si accesoriile pe care le pot utiliza in efectuarea operatiilor;

-evidentierea produselor noi,cu mentioanarea principalelor carcteristici,indeosebi a avantajelor pe care le ofera fata de produsele existente;

-amplasare de panouri informative cu imagini ale produiselor ,desne,schite pentru observarea perticularitatilor constructive,dar si texte cu referire la: avantajele oferite in munca gospodinelor ;modul de utilizare;modul de instalare,intretinere si de folosire eficienta;

5 *Promovarea prin demonstratii practice.Cea mai eficienta forma de publicitate la locul de vanzare este marfa insasi.Prin caracteristicile sale de calitate,are cele mai mari sanse de a trezi atentia,intersul si increderea consumatorului,ducand la decizia de cumparare.De aceea,oricand este posibil,comerciantul trebuie sa puna pe consumatori in contact direct cu produseke,pentru ca acestia sa se convinga de valoarea lor de intrebuintare.

Forma concreta de materializare a acestei tehnici,o constituie demonstatiile practice.Acesta modalitate de reclama comerciala se practica mai ales la aparatele electrocasnice si electronice.In acest sens in cadrul magazinului exista un loc special amenajat si dotat tehnic unde se demonstreaza pe viu functionarea aparatelor si performantele pe care le au.De asemenea,acolo unde este cazul,se demonstreaza cum sunt folosite si eventualel accesorii pentru executarea diferitelor operatii (robotul de bucatarie,aspiratorul de praf etc).

Deosebit de utile sunt aceste demonstratii practice in cazul actionarilor de popularizare a produselor noi.In acest fel se aduc la cunostinta consumatorilor modul de utilizare,performantele si deci avantajele si diferenta de prêt.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact