StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » piata obligatiunilor » Piata secundara a obligatiunilor

Broker/dealerii

Piata OTC nu este amplasata intr-un anumit loc. Mai degraba, ea este alcatuita din miile de broker/dealeri aflati pe intreg cuprisul tarii care tranzactioneaza prin telefon. Din marea varietate a firmelor de pe piata extrabursiera, unele se angajeaza numai in tranzactii pe OTC, iar altele se specializeaza in anumite tipuri de titluri de valoare cum ar fi obligatiunile municipale sau de trezorerie. Unele firme tranzactioneaza atat pe bursa cat si pe piata OTC.
Aceste firme sunt denumite broker/dealeri deoarece ele pot cumpara sau nde titluri de valoare fie ca brokeri (agenti) ai clientilor, fie ca dealeri (principali). Cand actioneaza ca agenti, ei cumpara si vand in numele clientilor lor care isi asuma raspunderea pierderilor si care beneficiaza de profituri. Brokerul primeste doar un comision pentru executarea ordinelor clientului. Cand actioneaza ca principali, ei cumpara si vand titluri de valoare pentru portofoliile proprii, nu pentru clientii lor, asumandu-si astfel riscul ca proprietar. Cand acestia vand titlurile de valoare clientilor sau altor broker/dealeri, ei fac profit sau pierd bani in functie de evolutia pietei si de succesul eforturilor lor de vanzare. Ei nu primesc un comision; in schimb incaseaza un markup la vanzare si un markdown la cumparare.In orice tranzactie, broker/dealerii pot actiona fie ca brokeri, fie ca dealeri, insa niciodata in ambele calitati. De asemenea, ei trebuie sa specifice clientilor lor daca actioneaza ca agenti sau ca principali. Cand actioneaza ca agenti, trebuie sa precizeze valoarea comisionului perceput.
Broker/dealerii isi deruleaza afacerile pe piata OTC prin telefon. Cand un client telefoneaza la firma de brokeraj pentru un ordin, broker/dealerul ii poate nde obligatiunea sau o poate cumpara de la client, daca firma este formator de piata pentru acel titlu de valoare. Daca firma nu detine titlul de valoare in portofoliul sau, poate nde short titlul de valoare clientului, atat timp cat pretul sau concureaza cu cea mai buna piata. Sau, poate negocia o tranzactie, in numele clientului, cu o alta firma care este formator de piata.
Multi broker/dealeri "formeaza piata" pentru titlurile de valoare; adica, se specializeaza in cumpararea si vanzarea anumitor titluri. Acesti "formatori de piata" (market makers) sunt dispusi oricand sa cumpere sau sa vanda titlul de valoare la pretul cotat si in multipli ai unitatii de baza de tranzactionare a titlului. Pentru multe obligatiuni de corporatie, unitatea de baza de tranzactionare este de 10 obligatiuni.
Deoarece tranzactiile sunt efectuate in acest mod, piata OTC este denumita "piata de negocieri" (negociated market). Aceasta contrasteaza cu modul de tranzactionare pe bursa care este o piata "de licitatie" (auction market). Pe bursa, actiunile sunt in fapt licitate, adica pretul actiunii este silit de cea mai mare cerere sau de cea mai mica oferta.
Broker/dealerii care actioneaza ca formatori de piata pot lucra cu multe categorii de clienti. Unii sunt angrosisti care tranzac-tioneaza doar cu alti dealeri pe ceea ce adesea se numeste "piata interna" (inside market). Altii lucreaza doar cu institutii mari, cum ar fi fondurile de pensii sau companiile de asigurari. Unele firme mai mici cumpara de la angrosisti si vand investitorilor indiduali.

Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact