StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atâst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitatea institutiilor publice
Trimite articolul prin email Contabilitatea operatiunilor de incasari si plati din venituri proprii : Contabilitatea institutiilor publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Contabilitatea operatiunilor de incasari si plati din venituri propriiContabilitatea operatiunilor de incasari si plati din venituri proprii

Institutiile publice pot desfasura si activitati finantate integral sau partial din venituri proprii. Asemenea activitati se intalnesc la institutiile de spectacole, muzee, cantinele de elevi si studenti, institutiile de cercetari, etc.

Sumele incasate din veniturile proprii se inregistreaza in conturile din grupa 56 „Disponibil al institutiilor publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii”.

Grupa 56 „Disponibil al institutiilor publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii” cuprinde urmatoarele conturi:

560 „Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii”;

561 „Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii”;

562 „Disponibil al activitatilor finantate din venituri proprii”.

Contul 560 „Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii” este un cont de activ. Se debiteaza cu sumele incasate din venituri proprii si se crediteaza cu platile efectuate. Soldul este debitor si reprezinta disponibilitatile existente in cont.

Evidenta analitica a incasarilor si platilor se tine pe articole si aliniate in cadrul fiecarui capitol si subcapitol.

Exemplu

1. Institutia publica „X” (de cercetare) valorifica produsele obtinute la pretul de vanzare 1.400 lei si incaseaza suma. In vederea achizitionarii unui program informatic, institutia contracteaza un imprumut pe termen scurt de 500 lei cu o dobanda de 50 lei. Cumpara programul informatic, potrivit facturii, la valoarea de 1600 lei. La scadenta ramburseaza imprumutul si plateste dobanda.

- inregistrarea livrarii produselor:


„Clienti”„Venituri din vanzarea produselor finite”- incasarea sumei:


„Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii”„Clienti”


- inregistrarea imprumutului pe termen scurt:


„Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii”„Imprumuturi primite din bugetul local pentru infiintarea unor institutii sau activitati finantate din venituri proprii”- receptionarea programului informatic:


„Programe informatice”„Furnizori de active fixe”- achitarea datoriei fata de furnizori:


„Furnizori de active fixe”„Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii”- inregistrarea dobanzii aferente imprumutului primit:


„Cheltuieli privind dobanzile”„Dobanzi de platit”
- rambursarea imprumutului pe termen scurt si a dobanzilor:„Imprumuturi primite din bugetele locale pentru infiintarea unor institutii sau activitati finantate din venituri proprii”


„Dobanzi de platit”„Disponibil al institutiei publice finantate din venituri proprii”


Nota: Institutia publica inregistreaza si scaderea din gestiune a produselor finite.


2. Reflectarea in contabilitate a sumelor incasate reprezentand amortizarea activelor fixe detinute de serviciile publice de interes local.

- incasarea sumelor:


„Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii”„Clienti”


(in prealabil s-a inregistrat creanta):


„Clienti”„Venituri din lucrari executate si servicii prestate”


- virarea sumelor intr-un cont distinct la unitatile trezoreriei statului:


„Disponibil din amortizarea activelor fixe detinute de serviciile publice de interes local”„Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii”In anumite situatii, institutiile publice finantate din venituri proprii beneficiaza de subventii in completarea acestora. Astfel, incasarile si platile efectuate de aceste entitati se realizeaza cu ajutorul contului 561 „Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii”. Este un cont de activ care se debiteaza cu incasarile provenite din venituri proprii si subventii, respectiv se crediteaza cu platile efectuate. Soldul debitor reprezinta disponibilitatile banesti existente la un moment dat.

Evidenta analitica a incasarilor si platilor este organizata pe articole si aliniate in cadrul fiecarui capitol si subcapitol.

Contul 561 „Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii” are legaturi de corespondenta ca si contul 560 „Disponibil al institutiilor finantate din venituri proprii”, cu precizarea ca se debiteaza si cu subventiile primite. Formula contabila este de forma:„Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii”„Venituri din subventii”


Contul 562 „Disponibil al activitatilor finantate din venituri proprii” tine evidenta sumelor incasate din venituri proprii, potrivit reglementarilor legale in vigoare. Contabilitatea analitica a incasarilor si platilor se tine pe subdiviziunile clasificatiei bugetare.

Contul 562 „Disponibil al activitatilor finantate din venituri proprii” este un cont de activ. In debitul contului se inregistreaza incasarile reprezentand venituri proprii, iar in credit platile efectuate.

Soldul debitor reprezinta disponibilul existent in cont.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre contabilitatea institutiilor publice
CAUTA IN SITE
Termeni de cautare