StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie
Trimite articolul prin email Elemente metodologice privind investigarea criminalistica a infractiunilor din domeniul criminalitatii organizate : Criminologie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Elemente metodologice privind investigarea criminalistica a infractiunilor din domeniul criminalitatii organizateELEMENTE METODOLOGICE PRIVIND INVESTIGAREA CRIMINALISTICA A INFRACTIUNILOR DIN DOMENIUL CRIMINALITATII ORGANIZATEConsideratii introductive

Abordarea elementelor metodologice de investigare a faptelor circumscrise crimi 525i88f nalitatii organizate, fie si pe scurt, am considerat-o necesara din cauza dezvoltarii semnificative, si in tara noastra, a acestui fenomen devenit foarte grav.


Precizari de ordin terminologic


Criminalitatea de tip mafiot. Mafia reprezinta acel segment infractional la care se raporteaza activitati ilegale deosebit de periculoase, desfasurate prin metode agresive de catre asociatii de indivizi cu o structura organizatorica ierarhizata si un lider autoritar, avand la baza un cod de conduita obligatorie, ritualuri de admitere a membrilor si o lege a tacerii, in scopul instituirii controlului asupra unor sectoare ale economiei sau chiar asupra unor niveluri de decizie ale societatii si obtinerii de castiguri ilicite fabuloase.


Criminalitatea organizata. Spre deosebire de “Mafie”, realitatea crimi­nalitatii organizate consta intr-o gama, practic infinita, de aspecte ale universului social, cele mai multe clandestine, diverse si complexe. Studiind conceptul acestui gen de criminalitate trebuie sa luam in consideratie si unii factori sociali si politici care pot avea un rol semnificativ in formarea actualelor perceptii asupra crimei organizate.

Criminalitatea organizata, in esenta, poate fi definita ca fiind acel segment infractional la care se raporteaza activitatile ilegale, de natura sa afecteze grav anumite sectoare ale vietii economice, sociale si politice, desfasurate prin diverse metode si mijloace, in mod constant, planificat si conspirat, de catre asociatii de indivizi, cu ierarhie interna bine determinata, cu structuri specializate si mecanisme de autoaparare, in scopul obtinerii de profituri ilicite la cote deosebit de ridicate.


Scurta privire asupra structurilor si modalitatilor curente de savarsire a infractiunilor in domeniul criminalitatii organizate


Tipuri si structuri de organizatii criminale


Nu exista un model unic de organizatie transnationala, acestea variind ca forme, norme de conduita, experienta, specializare in activitatea infractionala, arie de operare, tactici si mecanisme de aparare, ceea ce face ca lupta de prevenire si combatere sa fie extrem de complexa, reclamand, obligatoriu, o cooperare interstatala.


In conceptia Interpol, organizatiile criminale pot fi impartite in cinci grupe distincte.

Familiile mafiei. Acestea au structuri ierarhice, norme interne de disciplina, un cod de conduita si desfasoara o diversitate de activitati ilicite.

Organizatiile profesionale. Membrii acestora se specializeaza in una sau doua tipuri de activitati infractionale (traficul de masini furate, imprimerii clandestine de moneda falsa, laboratoare clandestine pentru fabricarea drogurilor, rapiri de persoane pentru rascumparare, jafuri organizate etc.);

Organizatii criminale etnice. Acestea sunt rezultatul expansiunilor geografice, a diferentelor dintre nivelurile de viata, a severitatii excesive a conditiilor de imigrare (“Triadele”, organizatii criminale chineze; “Yakuza”, grupari japoneze s.a.);


In conceptia nord-americana, in functie de activitatile infractionale pe care le desfasoara, putem distinge urmatoarele tipuri de organizatii criminale:

q       Raketing. Grupuri de indivizi care organizeaza diverse tipuri de activitati infractionale pentru profituri combinate.

q       Operatiuni de vicii. Grupuri de indivizi care desfasoara o activitate continua prin furnizarea de bunuri si servicii ilegale.

q       Bande. Grupuri de indivizi cu interese comune ori apartenenta sociala, care se asociaza in vederea comiterii unor activitati ilicite, pentru a se impune intr-o comunitate

q       Teroristi. Grupuri de indivizi care se asociaza pentru a comite acte criminale spectaculare.Dintre activitatile infractionale ale crimei organizate, cele cu impact grav asupra societatii sunt urmatoarele: traficul de droguri, traficul de persoane, falsificarea de monede, traficul international cu autovehicule furate, traficul cu obiecte de patri­moniu, traficul cu arme, spalarea de bani, migratia ilegala, prostitutia, coruptia, terorismul.


Modalitati de savarsire a infractiunilor din domeniul criminalitatii organizate


Traficul de droguri. Romania prezinta interes din ce in ce mai mare pentru retelele de traficare a drogurilor, in special a hasisului provenit din Africa si a cocainei traficata din America de Sud spre Europa Occidentala. Tara noastra este inclusa in asa numita “Ruta balcanica” de traficare a heroinei dinspre Turcia spre pietele occidentale, prin 3 din totalul de 5 variante ale acestei rute mentionat cursul de baza.
Spalarea de bani. Pentru derularea operatiunilor financiare frauduloase din sfera spalarii banilor, cel mai adesea sunt folosite firme private paravan, sau chiar fictive, in spatele carora se desfasoara activitati infractionale.


Falsul de moneda. Atat falsificarea cat si traficarea mijloacelor de plata cunosc o recrudescenta ingrijoratoare, motiv pentru care pe plan international serviciile specializate sunt in continua cautare a unor noi metode de prevenire si contracarare a acestui fenomen.


Traficul international de autoturisme furate.

Traficantii, prin legaturi infractionale cu vamesii, introduc in tara autoturisme furate pentru care obtin chitante vamale ce atesta plata taxelor legale pe repere mari, cum ar fi caroseriile si motoarele.


Traficul cu arme. Se afla deseori in legatura cu terorismul, comert ilicit ce este, de mult ori, apanajul crimei organizate. Retele internationale, avand deseori acceptul unor state interesate in alimentarea focarelor de razboi, din diferite zone ale lumii.Coruptia. Coruptia reprezinta punctul de pornire al tuturor activitatilor infractionale desfasurate de organizatiile criminale. Ea este un fenomen extrem de nociv, cvasi-generalizat in toate structurile sociale. Desi exista in toate tarile lumii, in statele care trec printr-o perioada de tranzitie, nocivitatea coruptiei se simte mai acut.


Terorismul. FBI-ul defineste terorismul ca “folosirea in afara legii a fortei ori violentei pentru intimidarea ori constrangerea unui guvern, a populatiei civile, ori a unui segment din acesta, in indeplinirea unor obiective politice ori sociale”.

Activitatile infractionale in care teroristii sunt implicati includ: bombardamente, incendii, asasinate, rapiri, luare de ostatici, deturnare de avioane, spargeri de banci, furturi din arsenalul militar sau politienesc.Cadrul metodologic general al investigatiei penale in domeniul criminalitatii organizate


Etapele si modalitatile de actiune


Faza obtinerii de informatii. In aceasta faza, se desfasoara activitati de cunoastere si informare cu privire la activitatile retelelor criminale. In acest sens, sunt consultate bazele de date si informatii obtinute de structurile specializate.

Structurile informative isi au propriile planuri de culegere a informatiilor despre criminalitatea organizata.


Faza investigatiilor.

Activitatile investigative constau, in esenta, in verificarea informatiilor detinute si completarea lor prin activitati operative specifice politiei judiciare sau serviciilor speciale, cum ar fi:

q       Supravegherea operativa a unei persoane suspecte.

q       Verificarea surselor de venit ale suspectilor.

q       Verificarea unor acte si inscrisuri.


Faza urmaririi penale.

Din perspectiva urmaririi penale vor fi desfasurate urmatoarele activitati con­sacrate in legea procesual penala:

q       Audierea de martori, cu obligativitatea asigurarii protectiei lor.

q       Ridicarea de obiecte si inscrisuri. Acest mijloc de probatiune ofera posibilitatea examinarii ulterioare a inscrisurilor si efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintific.Organizarea flagrantului


Flagrantul reprezinta unul dintre cele mai complete si eficiente mijloace de evidentiere a elementelor de fapt, de constatare in timp util si in mod complet a faptelor ilicite si a autorilor acestora.
Pregatirea actiunilor de realizare a flagrantului.

Planificarea actiunii are urmatoarele repere obligatorii:

Stabilirea locului, zonei si mediului unde se va desfasura actiunea, recunoasterea zonei si fixarea activitatilor s.a.

Efectuarea unor investigatii complexe in vederea identificarii persoanelor implicate, a legaturilor lor infractionale, a modalitatilor de operare si a mijloacelor folosite.

Coroborarea tuturor datelor si stabilirea modalitatilor concrete de actiune.


Patrunderea in zona de actiune.

Pe intreaga durata a actiunii se va urmari indeplinirea simultana a trei cerinte:

q       Asigurarea securitatii personalului participant la actiune, precum si a cetatenilor care se afla in zona vizata.

q       Luarea masurilor de protejare a persoanelor care lucreaza sub acoperire, a celor infiltrate in cauza si a informatorilor.

q       Protejarea si asigurarea tuturor materialelor folosite pentru identificarea infractorilor.


Realizarea flagrantului propriu-zis. In functie de fazele comiterii actului infractional, de regula, exista trei posibilitati de actiune a echipei de interventie pentru realizarea flagrantului:

Interventia inainte de consumarea actului infractional,

Interventia in timpul comiterii faptei,

Interventia dupa consumarea actului infractional.

Dezvoltarea acestor aspecte in cursul de baza.


Particularitati in investigarea criminalistica a unor infractiuni circumscrise crimei organizate, cu incidenta in domeniul financiar-bancar


Principalele aspecte ce se urmaresc cu ocazia investigatiei penale


Analizele financiare. Toate activitatile organizatiilor criminale au ca scop final manipularea profiturilor lor ilegale, intr-o maniera care sa le faca sa para ca provin dintr-o sursa legitima.

Tehnica de investigare cea mai des folosita, rapida de cele mai multe ori, sigura si comuna investigarii tuturor infractiunilor asimilate crimei organizate este analiza financiara.


Supravegherea electronica. O alta metoda uzitata in investigarea crimi­nalitatii organizate, desi deseori criticata, este supravegherea electronica. Avantajul acestei metode consta in inregistrarea unor segmente importante din activitatea criminala.


Aspecte aprofundate

• Tipuri si structuri de organizatii criminale (conceptia INTERPOL si Nord-american).

• Modalitati de savarsire a infractiunilor din domeniul criminalitatii organizate.

• Etapele si modalitatile de actiune in asemenea categorii de infractiuni.

• Pregatirea si realizarea flagrantului.

• Aspecte care trebuie urmarite si clarificate in investigarea infractiunilor cu incidenta in domeniul financiar-bancar.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact