StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie

Terorismul

TERORISMUL



Prima tentativa de a defini si reglementa terorismul apartine legiuitorilor romani, care in anul 103 i.e.n., in Lex Apelia au incriminat Crimen Majestatis, respectiv orice actiune interna sau externa indreptata impotriva integritatii statului .termenul de terorism a fost conturat in timpul revolutiei franceze cand Robespier a declarat suprematia legii teroriste in perioada 1793-1794.

In perioada moderna s-a incercat sa se dea o definitie general acceptata terorismului caci ceea ce pentru o persoana inseamna terorism pentru alta reprezinta lupta pentru eliberare nationala, de asemenea apare o co 212d38c nfuzie extrema in definirea violentelor, terorism, crima organizata, razboi civil, statul dictatorial, confuzia fiind chiar mai mare atunci cand se incearca separarea terorismului de miscarile insurgente ori separatiste.



Termenul de terorism provine din latinescul "terror" care inseamna violenta fizica, spaima, teroare provocate deliberat prin acte de violenta publica, folosirea cu intentie a unor mijloace capabile sa duca la un pericol comun.

Caracteristici:

violenta si amenintarea cu violenta

folosirea sistematica si persistenta a violentei

Terorismul presupune organizare, planificare, finantare si echipament precum si indivizi pregatiti pentru realizarea actiunilor concrete de lupta. Uneori gruparile teroriste sunt dirijate si manipulate de serviciile de spionaj ale diferitelor state.

- existenta obiectivelor politice, scopul operatiuni este acela de a influenta deciziile politice, de a determina un guvern ori un grup politic aflat la putere sa se conformeze intereselor teroriste.

- terorismul alternativa la razboiul conventional ca arma indreptata impotriva unui inamic care nu poate fi atacat altfel

Autorii actelor teroriste:

Varsta- intre 21-31 de ani la membrii, liderii 45-55. Terorismul ramane o preocupare masculina.

Starea civila- preponderent necasatoriti

Mediul de provenienta- oameni ai locului unde opereaza

Nivelul de instruire- cel putin studii medii

Profil psihologic- orientarea lor extremista porneste de la convingerea ca nu-si vor putea atinge niciodata telurile pe cale legala

Valul terorismului in perioada moderna a fost declansat, dupa unele opinii in anul 1968, cand violenta a aparut ca o manifestare irationala a miscarilor studentesti mai intai in Franta, apoi si in celelalte tari occidentale

Rolul sau in conflictele politice a capatat semnificatie mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial, in legatura cu miscarile de eliberare nationala.

Terorismul a luat amploare in ani '70. Strategia acestor grupuri a avut ca deviza urmatoarea formula: "intimideaza-ti adversarul si fa propaganda cauzei pentru care lupti".

Multe din cele mai active organizatii teroriste s-au impartit in doua grupuri principale:

Miscarile teroriste anarhiste si de extrema stanga care doresc sa promoveze schimbarea sociala si a regimului politic pe cale revolutionara (Brigada rosie Italiana, Armata Rosie Japoneza, Fractiune Armata Rosie Germana)

Miscari separatiste de eliberare nationala precum si a minoritatilor nationale (Organizatia Basca din Spania, Armata Republicana Irlandeza, miscarile musulmane din tarile arabe, Kurzii din Turcia)

Actiunile acestor grupuri sunt proiectate astfel incat sa rezulte urmatoarele consecinte:

a)   sa demonstreze incapacitate guvernelor de a-si apara sproprii cetateni si misiunile diplomatice acreditate in tara respectiva

b)  sa forteze guvernele sa ia masuri suplimentare de securitate inclusiv retragerea libertatilor publice, fapt care ar conduce la reactii negative din partea populatiei.

c)  Sa determine cetateni statului vizat sa exercite presiuni asupra guvernului propriu pentru a inceta actiunile care atrag acte teroriste

Din punct de vedere a tacticii folosite se remarca doua tipuri principale de actiuni:

cele cu care teroristii isi iau masuri pentru a scapa cu viata dupa consumarea atentatului, de exemplu luarea de ostatici

misiunile sinucigase ori kamikadze

Metoda kamikadze prezinta doua mari pericole:

- apararea impotriva acestor actiuni este extrem de dificila

- gravele pierderi umane si materiale, creeaza adevarate socuri emotionale in randul populatiei

Este aproape unanim recunoscut ca actualmente pentru statele europene problemele majore ale securitatii interne se structureaza in jurul evolutiilor alarmante ale crimei organizate, extremismului politic si TERORISMULUI cu tot cu cortegiul de amenintari si implicatii negative ce deriva din aceasta.

Pentru a intelege mai bine situatia actuala privind terorismul, tendintele sale in raport cu crima organizata; sunt necesare explicatii privind definirea acestuia, cauzele aparitiei sale, moduri de manifestare concomitent cu descrierea principalelor organizati teroriste ce actioneaza in lume

Terorismul reprezinta acea practica de rezolvare prin mijloace violente a divergentelor dintre grupuri de interese, organizatii criminale sau indivizi precum si pentru impunerea unor revendicari politice, economice, religioase, etnice sau de alta natura, urmarindu-se cu preponderenta inspaimantarea unor colectivitati de oameni, a opiniei publice, care la randul lor sa execute presiuni asupra autoritatilor si chiar a guvernului pentru satisfacerea revendicarilor pretinse de gruparile sau organizatiile teroriste.

Prin urmare actele teroriste se deosebesc de infractiunile de drept comun prin scopul si urmarile realizate, respectiv provocarea de panica, dezordine si teroare in sanul unei colectivitati organizate.

Grupari teroriste; din presa mondiala dar si din lucrarile de specialitate publicate in tarile vest europene, sunt cunoscute urmatoarele grupari sau organizatii teroriste:

Brigazile Rosii din Italia, are ca scop inlaturarea guvernului italian

- Armata Rosie Japoneza actioneaza pe teritoriul Asiei pentru sprijinirea revolutiei marxist-leniniste mondiale

- Actiunea Directa Franta, Belgia, urmareste inlaturarea puterii populare

- Organizatia Basca din Spania (ETA) afaceri impotriva statului

- Armata Republicana Irlandeza (IRA) urmareste sa scoata Irlanda de Nord din componenta Regatului Unit

- Lupta Populara Revolutionara (ELA) Atena urmareste retragerea Greciei din NATO

- Terorismul SIKH Muntii Himalaya este impotriva unor personalitati din India

- PKK ( Partidul Kurziloz din Kurdistan)

- Hezbolah sau jihadul Islamic ( razboi sfant ) in Beirut si Liban, urmareste construirea unui stat dupa modelul iranian

- Frontul Democratic de Eliberare a Palestinei, urmareste o pe cale revolutioneasca a lumii arabe s inlaturarea puterilor imperialiste

- Organizatia Abu Nidal in Libia, Siria, Irak, lupta impotriva inamicului sionist

- Organizatia Luptei Armatei Albe in Siria, Liban, Libia, urmareste inlaturarea influentei americane si vest europene in zona

- Al Queda, Arabia Saudita si Afganistan, inlaturarea puterii S.U.A. considerat diavolul pe pamant

In lume actioneaza numeroase grupari, multe dintre ele necunoscute in privirea comportamentului, obiectivelor, sediilor si sponsorilor principali, insa toate avand ca nimitor comun formele de definire a actelor teroriste care constau in:

- represiuni militare duse de unele state impotriva altora

- atentatul impotriva inaltelor personalitati

- atacul direct sau indirect impotriva diferitelor obiective fixe sau mobile

Acestor forme de lupta teroriste le corespund metode specifice ale comiterii infractiunilor cum ar fi: rapirea, luarea de ostatici, sechestrarea de persoane, deturnarea mijloacelor de transport, atacul armat impotriva persoanelor si obiectivelor, completat cu ocuparea sediilor unor institutii politice sau de stat, provocarea de incendii sau de explozii, actiuni de comando, sabotaje, contaminare radioactiva, chimica si biologica a unor terenuri, bunuri sau grupuri de oameni.

Sunt de notorietate cateva asasinate celebre:

- tentativa de asasinat asupra primului ministru al Angliei, Margareth Thatcher, 12 Decembrie 1984 de catre IRA.

- asasinarea prim-ministrului Suediei Map Pohne 28 Februarie 1986


- asasinarea prim-ministrului Libanului Raphid Karane in 1 iulie 1987

- asasinarea prim-ministrului al Israelului Isac Rabin omorat de extremisti in 1996

- asasinarea presedintelui american J. F. Kennedy

Au mai avut loc deturnarea a numeroase avioane si provocarea de explozii la bordul acestora.

Toate acestea au culminat cu actul terorist din 11 Septembrie 2001 asupra World Trade Center din New York. Act soldat cu moarte a peste 300 de oameni si ranirea a altor cateva sute. Acesta din urna reprezinta punctul culminant al terorismului, deoarece S.U.A. si cu multe alte state din lume au pornit cea mai mare campanie impotriva terorismului.

Cu cat represiunile vor fi mai mari cu atat actele teroriste vor fi mult mai complexe si vor fi produse cu mai multa violenta decat pana acum.

Cu cat societatea se dezvolta cu atat terorismul devine mai complex, mai elaborat, mai crud, el ramanand parte integranta a crimei organizate din cele mai vechi timpuri si va dainui si in viitor.




A se vedea, V.Ursa - Criminologie- ed.Didactico-Stintifica,pag.243



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact