StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie
Trimite articolul prin email Organizatii criminale mafiote : Criminologie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Organizatii criminale mafioteORGANIZATII CRIMINALE MAFIOTE


Mafia Italiana

Ce este de fapt Mafia? Intr-o prima opinie universal acceptata, Mafia ar reprezenta o organizatie secreta, constituita in anul 1282, in timpul unei revolte, cunoscuta sub numele ”Viespile Siciliene” indreptata impotriva ocupantilor francezi. Astfel, termenul de Mafia ar corespunde prescurtarii de la ”Morte Alla Francia, Italia Anela” ( Moarte Frantei, striga Italia ) .Pentru a rezista invadatorilor si pentru a organiza lupta de rezistenta, un grup de sicilieni a initiat un nucleu care apara comunitatea, pedepsea talharii si raufacatorii, ignorand legea straina. De-a lungul timpului, aceasta organizatie, aceasta organizatie secreta a evoluat negativ, degenerand in criminalitate si violenta.

Conform altor opinii, la jumatatea secolului trecut, originile Mafiei, ca si ale Camorrei, s-ar afla la inceputul secolului al-XIV-lea. Ne gasim in fata unor mici intreprinzatori care folosesc forta- chiar si pe cea colectiva- pentru a delimita si apara spatii de activitate, in primul rand in fata celor de pe aceiasi treapta cu ei, si apoi in fata oricui altcineva ( comercianti, proprietari ).

Capacitatea de folosire a violentei este o calitate profesionala, ceea ce ii apropie de pastori, de paznicii de terenuri, de un intreg univers popular dispus sa foloseasca orice mijloace pentru a supravietui sau pentru a urca o treapta pe scara sociala.

Din acest grup care incepe sa se formeze in interiorul Siciliei se va desprinde primul nucleu al structurii ”familia”. Aceasta s-a transformat in cursul secolului al XIX, intr-o clasa conducatoare, datorita afacerilor pe care le practica, o lume care isi va baza exercitarea puterii pe afisarea prestigiului si al bogatiei. Dar aceasta putere pare conditionata de detinerea unei forte militare mai mult sau mai putin ostentative, necesara pentru supravegherea fortei de munca, cat si pentru gestionarea afacerilor, precum si pentru siguranta persoanelor importante expuse pericolului rapirilor.

Aici apare un alt nivel de comportament mafiot. Pentru a-si afirma propria lege, ”familia” prefera sa foloseasca o politie privata, formata din oameni dispusi sa faca pentru stapanii lor, treburile ”murdare” sau sa insarcineze in acest scop delicventi dati in urmarire, cu care au fost stabilite relatii de ”patronage”. Si unii si alti sunt numiti „mafioti” de catre contemporani.

In numeroase regiuni, aristocratii si burghezii, familii si partide se obisnuiesc sa-si rezolve conflictele prin forta armelor. Intr-o oarecare masura , aceste conflicte par gandite pentru a permite clasei conducatoare vechi sau noi sa inarmeze ,sa foloseasca si sa mentina sub control ceea ce sursele actuale numesc patura ”raufacatorilor” .

Violenta serveste drept mijloc pentru cladirea daca nu a unei noi civilizatii, cel putin a noi echilibre politice si sociale.

Termenul si conceptul de Mafie apar abia la sfarsitul ”tulburarii” numite RISORGIMENTO. Dupa anul ’65, functionarii de dreapta ii numesc ”mafioti” pe talhari si pe cei ce se sustrag de la executarea stagiului militar, pe cei ce se opun ordinii politice si sociale, pe 636e44g capii partidelor municipale si pe micii delicventi din sate si orase. Termenul ”camerrista” sta alaturi de celalalt, fara a se repezi in mod special la caracterul regional .Uneori termenul ”camorra” se refera la organizatii criminale urbane, pe cand ”mafia” pare sa indice un fenomen de tip rural.

Intr-o acceptiune foarte raspandita in prezent, Mafia, ar corespunde criminalitatii regionale siciliene, Camora, ar corespunde criminalitatii regionale Campania. Pentru simetrie, mass-media au introdus recent un termen pentru criminalitatea calabreza, cel de N’drangheta. Formularile obisnuite alatura delicventa comuna cu cea organizata si cu o elita criminala originara din Sicilia occidentala pe care ne-am obisnuit sa o numim cu titulatura sa Cosa Nostra. Putem adauga si alte termene prezente in lume: mafia americana, considerata ca derivand direct din cea siciliana dar care in realitate nu are acelasi caracter rigid, regional, apoi mafia chineza, cea columbiana, ruseasca, etc.

Termenul capata acceptiuni mai largi. El se poate referi la influenta acelor asociatii secrete si indica un strins raport intre politica, afaceri, criminalitate, ilegalitate sau coruptie, sustinere a anumitor politicieni, inselatorii electorale, incapacitatea de a aplica legea in mod impartial.

Mafia este apreciata drept cea mai puternica organizatie criminala, nu numai datorita numarului mare de membri, ci mai ales ca urmare a structurii sale si a capacitatii ei de a dezvolta strategii unitare, in ciuda articulatiei complexe a retelei sale operationale. Prin caracteristicile[b1]  sale, Mafia este singura organizatie criminala italiana care ofera un model criminal valabil la nivel international.

Dificultatile intampinate in delimitarea subiectului au determinat literatura sa-l reduca la contextele economice si culturale, subliniind, ca de obicei, caracterul ierarhic al caesteia. Primi analisti ai problemei, imediat dupa 1860, au considerat ca mediul sicilian era puternic afectat de arhaism. Si totusi la o suta de ani dupa aceasta, desi contextul s-a modificat in toate elementele sale, ne aflaminca in fata a feea ce numim „Mafia” si incercam sa intelegem cum cum anume a supravietuit modernizarii acest fenomen tipic in aparenta pentru un univers traditional.

Chiar si rapoartele comisiei antimafia se refera la un trecut de peste o suta de ani sau fac apel la istoriografie care descrie studiul ultimilor doua secole ca fiind o societate semifeudala, eminamente agrara si latifundiara, imobila din punct de vedere economic si social, traversata de un singur val de inoire, miscarea taraneasca, contestata de clasele conducatoare si de mafie, aparatil lor militar.

In istoria interpretarilor mafiei, a luptei impotriva acesteia revine in mod ciclic ideea conform careia „modernismul ( reforma agrara, industralizarea, scolarizarea, instaurarea unor obiceiuri sexuale libere ) ar trebui sa distruga fenomenul impreuna cu spoiala sa de cultura, schema care a facut obiectul propagandei stangii in ani de dupa razboi si reluata cu unele instrumentalizari de aproape toata lumea, cu scopul de a abtine mai multe fonduri, mai multe posibilitati de administrare a resurselor etc.

Multi au crezut ca mafia va disparea atunci cand in interiorul pustiu al insulei se va fi auzit fluieratul locomotivei, dupa acesta se va vorbi de zgomotul avionului de bip-ul computerului.

Progresul economic nu intra neaparat in contradictie cu fenomenul de tip mafiot, nici termenul imobilitate nu poate fenomenul si contextul acestuia. Cu ani in urma, mafia latifundara a secolului trecut era considerata nu atat ca o expresie a puterii baronilor, cat un instrument al grupului social intermediar al celor care inchiriau ( vatafi ) si care pe parcursul dezagregarii de durata a economiei si a puterii feudale, dezvolta o capacitate de intimidare exercitata ascendent si descendent cu ierarhia sociala. Mai mult chiar mafiotii care par sa reprezinte cel mai bine modelul traditional mediaza transferul de terenuri de la proprietari la tarani, supravegheaza miscarile colective de dupa cele doua razboaie mondiale nu sunt gardieni, ci ciocli ai feudei, cu un rol inimaginabil dincolo de procesele de modernizare politica si sociala ale sec. XX. Teza conform careia tipul de coercitie extra-legala numit mafia ar servi pentru asigurarea subordonari taranilor se dovedeste ineficienta.

De ce contextul economic, social si politic la care se face referire este cel latifundiar? Este vorba de considerare fenomenului ca un reziduu mai mult sau mai putin feudal. Se poate inregistra insa compatibilitatea dintre mafie si dezagregarea posesiunilor latifundiare, dintre mafie si gradul ridicat de integrare pe bogatele piete internationale si chiar transoceanice.

Deseori ne aflam in fata unor sectoare si a unor momente de dinamism economico-social.

In multe din aceste cazuri, mafiotii desfasoara activitati legale, ale caror monopol este garantat de violenta, prin tehnici care merg de la intimidarea verbala la cea fizica, ajungand pana la eliminarea rivalilor, a tradatorilor, a martorilor. Criminalitatea comuna ofera nu doar o baza de recrutare pentru familiile mafiote, ci constituie insasi ratiunea existentei acestora. Inca din perioada bourbonica se inregistreaza practica ambigua a „compozitiilor” tratate intre victima si autorul delictului mediate de inalti exponenti ai delicventei, profesionisti sau capi, care rapeau ordinii legale puterea de a pedepsi crimele, experienta larg raspandita chiar si in zilele noastre. Asa cum in sec. XIX amenintarea banditilor era folosita pentru ai convinge pe proprietari sa incredinteze mafiotilor paza propriilor terenuri, astazi comerciantii sunt determinati de riscul unui jaf sau al extorcarii, sa plateasca” asigurarea mafiota.

Mafia reprezinta intotdeauna un aparat al ordinii dar ea presupune si o dezordine sociala si criminala ce trebuie tinuta sub control.

Ne referim nu doar la acelasi termen ci la acelasi subiect, in ceea ce priveste atat trecutul cat si prezentul. Intalnim insa si discontinuitati evidente dintre care cea mai grava este raspandirea geografica a organizatiilor de tip mafiot. Chiar si in zonele traditionale „infectate” problema continuitatii istorice se pune in mod diferit..

Mafia siciliana ramane de peste o suta de ani in lumina reflectoarelor, chiar daca s-ar putea demonstra ca fenomenele indicate sub acest nume au intotdeauna un grad ridicat de omogenitate. Camorra este prezenta in anumite momente de timp si s-ar putea spune cu o serie de flash-uri perioada de dupa unificare. Acelasi lucru este valagil pentru Calabria si pentru fenomenul numit „picciolteria”, aparut pe neasteptate si reprimat in mod brutal la inceputul secolului XX.

Adeste consideratii pun sub semnul intrebarii teoria care considera comportamentul mafiot o consecinta directa a culturii sicliene (in sens antropologic) ,cultura care ar fi caracterizata de neincrederea in organele statului si deci de obiceiul de a-si face singura dreptate, de simtul onoarei, sustinerea politica, caracterul familiar care sustrage individul de la perceperea responsabilitatii sale fata de o societate mai larga decat cea primara.

Nu se intentioneaza sa se inlature elementul cultural din explicarea acestui fenomen social. Trebuie sa se distinga fenomenul de contextul sau, analizad modul in care mafia isi insuseste codurile culturale, le instrumentalizeaza, la modifica, le transforma intr-un adeziv pentru propria rezistenta; sa nu uitam de refuzul conceptului de impersonalitate a legii si a statului de drept fata de politisti si de colaboratorii acestora, sentimente larg raspandite taranii, burghezii si aristocratii din Sicilia secolelor XIX si XX, dar folosite de mafie in functie de propriile scopuri. Acestea se reflecta uneori asupra unei mafii moderate, protectoare, linistitoare si traditionale promovate chiar de mafioti sau de aparatorii acestora in interiorul sau in afara tribunalului, de politicieni interesati de apararea „bunului nume” al Siciliei, de magistrati neatenti.

Mafia ar fi un obicei, un comportament, o traditie si nu o organizatie. Unii analisti sustin ca reteaua relatiilor de rudenie, clientela si prietenie a diferitilor capi ai mafiei ar fi de ajuns pentru a schita structura grupului mafiot. Acesta ar fi o forma prin care se exprima inrudirea, prietenia afacerile. Grupul mafiot ar reprezenta o microstructura instabila si nesupusa formalizarilor impuse de legaturile asociative.

Totusi la granita dintre secolele XIX si XX doi politisti criminalisti, Giussepe Alougi si Antonio Cutrera, suprapuneau peste analiza mentalitatii insulare ( onoarea, complicitatea ), cea a asociatiilor mafiote care incepeau sa fie descoperite: organizatii mari, puternice, bine structurate, capabile sa-si promoveze operatiunile pe termen lung si pe spatii mari, nevoite sa se diferentieze de restul societatii prin juraminte si ritualuri de afiliere complexe.

Pana acum, gruparile mafiote au fost considerate niste monoide , fara usi sau ferestre. Dar pentru a mentine relatiile cu mediul politic si cu institutiile acestora, pentru a controla traficul, dar mai ales pentru a indeplini functia de control si dirijare a criminalitatii, acestea trebuie sa fie conectate intre ele, astfel sporeste complexitatea structurii lor organizatorice.

Fascinata de contextul lor rural si „primitiv” literatura recenta a ignort aproape complet elementele primordiale considerate ca fiind centrul infectiei scoase in evidenta de multe lucrari din secolul XIX. Cultura (1900) afirma ca „aici, in capitala insulei siciliene si campia sa carbonizata isi are sediul adevarata mafie, mafia legendara, mafia marilor procese pentru crima care prin delictele sale a instaurat teroarea, initiind astfel istoria criminalitatii siciliene” .

Mai intai experientele si sectoarele de interventie apoi locurile si grupurile, in fine organizarea. Inserarea intr-un lant migratoriu transoceanic, practicarea unui comert pe distante mari au creat o mentalitate si o capacitate adecvate pentru contrabanda cu diferite marfuri si droguri. Mafiotii stiu sa creeze contracte externe necesare pentru efectuarea acestui trafic. Toate aceste experiente se adauga unei structuri organizatorice, care din una teritoriala, se extinde in in spatiu si timp, oferind noi spatii si puteri pentru noi oportunitati de profit, expansiune coraborata si cu o rezistenta deconcertanta a grupurilor familiale si criminale, a ariilor de influenta, in unele din acestea puterea familiilor durand de mai bine de un secol, secol in care totul s-a schimbat in economie, in societate, in politica, iar modalitatile de impartire a teritoriului sunt asemanatoare acelora ce au fi putut fi individualizate si mentionate inca de la inceputul secolului XIX.

Totusi, toate aceste elemente ale organizatiilor de tip mafiot nu ofera o stabilitate globala, cu o conducere omnipotenta. Diferitele grupuri, se afla in permanenta in relatii de conflict major, din motive derivalitate si de ierarhie, de aici si luptele care, in mod ciclic, redeseneaza echilibrele. Organele conducatoare sunt la randul lor instabile, amenintate de pericolul destramarii datorat conflictelor interne, ramanand mult timp inoperante, insasi raza teritoriala a autoritatii lor se defineste in functie de imprejurari. In alte parti tendintele de centralizare inca mai putin pronuntate.

Toate aceste grupari criminale, care, desi ca traditie si in ciuda conflictelor dintre diverse grupuri ce au macinat constant structurile organizatorice ale acestora, au continuat sa se dezvolte dea lungul anilor, ajunand sa influenteze viata politica, mass-media, administratia publica, justitia si economia afectand in mod serios bazele ordinii sociale.

Odata cu marirea numarului de membri si sporirea mijloacelor financiare de care dispuneau, dar mai ales odata cu extinderea zonei de influenta in mediul urban, asociatiile mafiote italiene au obtinut suprematia si controlul formelor cele mai periculoase ale criminalitatii, depasind de mult granitele regionale traditionale: Cosa Nostra, Camora in Campania si N’drangheta in Calabria.


Cosa Nostra

Mafia siciliana COSA NOSTRA este o structura bine articulata si in acelasi timp unitara si organizata piramidal ierarhic avand la baza „familia” care controleaza o parte determinanta din teritoriu in care opereaza sau pe care il domina.

Locul unde a luat nastere faimoasa organiza este Sicilia, un teritoriu al actualei Italii care a fost de mai multe ori sub dominatie straina si care nu si-a dobandit independenta fata de asupritori decat in secolul XVIII.

Actuala mafie a lut nastere si s-a organizat dupa structurile actuale in anul 1282, miscarea mafiota pentru izgonirea cruzilor normanzi francezi, avea ca motto „Morte ai Francezi Italia Anela”, prescurta MAFIA.

Primele semne ca mafia incepe sa devina o organizatie criminala apar in anu 1893, odata cu aparitia asa numitelor „cosche” (cete) ale mafiei. In aceasta perioada aproape toate proprietatile feudale intra pe mana arendasilor mafioti, care mai tarziu vor deveni chiar ei proprietari ale acestora. Acesti arendasi aveau putere absoluta asupra pamanturilor si ei erau adevaratii proprietari ai pamanturilor, desi plateau o cota nubililor italieni. Taranii incep sa-i urasca pe mafiotii transformati din salvatori in calai .

Mafia din Sicilia are o structura piramidala si este prezentata infigura urmatoare.

„Familia” este celula de baza a Mafiei. Foeta familiei este asigurata de numarul membrilor ei si de prieteniile cu persoane sus-puse pe care seful reuseste sa le stabileasca. Cu cat persoanele sunt mai influente, cu atat mai mare este interesul Mafiei de a le capta prietenia. La baza Mafiei Siciliene se afla „oameni de onoare” sau soldati constituiti in grupe de cate zece oameni. Soldatii aleg sful numit reprezentant, caci apara interesele familiei, acesta la radul lui isi alege un adjunct si unul sau doi consilieri ( locotenenti ). Intre sefi si „oameni de onoare” se impun „capo decina”, seful zecimii. Sefii familiilor desemneaza un sef al provinciei, un reprezentant al provinciei. Orasul Palermo este o exceptie, el desemnand un singur „capo mandamenta”, dar avand puterea de a intra in „Cupola” .

Comisia sau Cupola Regionala

 Oameni de Onoare sau Soldati (picciotu sau n’tine)

 

Figura centrala a Mafiei este seful. Prin denumirea de „nas” se sublineaza in mod evident pozitia majora a acestuia fata de marea masa a mafiotilor, el este persoana care a cununat sau a botezat pe majoritatea celor din organizatie. Pentru a ajunge un „nas” sicilian, trebuie ca acesta sa foarte bogat si foarte respectat, lucru mai important decat bogatia. Un capo mafia trebuie sa fie indraznet, rece, vivlean si violent in acelasi timp, trebuie sa aiba minte si mai ales „mana” (in sens simbolic, adica sa fie autoritar, iute si puternic daca situatia o cere). El trebuie sa stie sa taca si sa-i asculte pe toti supusii si pe cei care ii cer ajutorul, in afara cazului cand trebuie sa intervina.

Nu se amesteca direct in treburile „marunte” ale familiei pe care o conduce, nu tebuie sa fie arogant (aroganta pentru mafioti este echivalentul prostiei), sa aiba prin excelenta atitudine de „impaciuitor”, de sfatuitor, de om mariminos.

Un adevarat „nas” nu va purta niciodata arma, exista destui mafioti de grad inferior care sa o foloseasca Si sa execute orbeste ordinele date de capo-mafia

Pentru a intra in organizatie trebuie depus un juramant de credinta care va face ca noul membru sa aiba acces la toate bunurile comune ale Mafiei si sa beneficieze de un mare suport din partea acesteia, datorita influentelor si relatiilor pe care o are in societate. Juramantul odata depus va insemna si un numar insemnat de obligatii.

Odata intrat in organizatie mafiotul nu o va putea parasi niciodata. O caracterizare foarte buna a apartenentei la Mafie a fost facuta de un cunoscut sef mafiot sicilian, Nino Salvo: „Mafia este ca un trandafir frumos, dar plin de spini”.

Juramantul de intrare in Mafia siciliana este la fel de sute de ani si ritualu primitiv este neschimbat. Reprezentantul familiei aduce la cunostinta noi lor oameni de onoare, regulile care guverneaza organizatia. Ii previne pe noii veniti ca mai au timp sa renunte la initiere si le repeta obligatiile ce degurg din apartenenta la Mafie:

Sa nu furi si sa nu exploatezi prostitutia!

Sa nu te atingi de nevestele celorlalti oameni de onoare!

Sa nu ucizi un om de onoare!

4)Sa nu tradezi nimic politiei!

5)Sa nu te certi cu un camarad si sa mainifesti totdeauna un comportament serios si corect!

)Sa respecti un secret absolut in ceea ce priveste Mafia in fata strainilor!

Sa eviti sa te prezinti singur altor oameni de onoare!

Dupa aceasta ii ivita sa-si alega un nas dintre cei prezenti in incapere. De obicei participa doar un sef de familie, iar alegerea se face dintre oamenii de onoare ai acestuia, apoi are loc ceremonia juramantului. Ea consta din ai intreba pe fiecare cu ce mana trage. I se inteapa apoi indexul mainii respective, si cu picatura de sange care tasneste din deget este atinsa icoana Madona Bunei Vestiri, care se supun ca este patroana Mafiei si se serbeaza pe 25 Martie. Apoi se da foc icoanei si initiatul o trece dintr-o mana in alta evitand sa o stinga si jura sa nu tradeze regulile Mafiei, altfel va arde si el astfel icoanei.

In momentul in care raneste initiatul, oficiantul ii spune sa nu tradeze niciodata, pentru ca „in Mafie se intra prin sange si se iese prin sange”. Mafiotul va jur ca pe langa cele sapte reguli sa mai respecte cateva care privesc structura Mafiei. Astfel el nu are dreptul sa ceara explicatii asupra ordinelor pe care le primeste, nu are voie sa minta, sa descopere cine mai face parte din Mafie, sa-si pastreze onoarea si demnitatea chiar in fata mortii, sa nu ucida fara ordin. Executiile unei persoane importante sunt decise de Cupola si vor fi incredintati numai unor oameni de onoare alesi de reprezentanti .

Toate aceste grupari criminale, care difera ca traditie si in ciuda conflictelor dintre diferite grupuri ce au macinat constant structurile organizatorice ale acestora, au continuat sa se dezvolte dea lungul anilor, ajungand sa influenteze administratia politica, justitia, si economia, afectand in mod serios bazele ordinii sociale.

COSA NOSTRA opereaza intr-un secret absolut, ne dezlegat nici in prezent de autoritatile italiene iar legea de fier a tacerii „omerta”, este respectata detoti chiar si de persoanele din afara organizatiei care au tangenta cu aceasta. Orice violare a principiului omerta este invariabil pedepsit cu moartea, indiferent de rangul sau pozitia celor ce au divulgat secretele organizatiei.

In ultimul timp, unele familii dezvoltate si-au creat ramificatii in alte regiuni ale Italiei, cum ar fi Lombardia sau Piermontul, extinzandu-si acctiunile, in special cele ce privesc traficul de droguri, in mai multe tari europene (in special Germania) si chiar peste ocean ( S.U.A. Canada, Venezuela).

Sub presiunea enormelor interese economice, au aparut in timp si numeroase conflicte intre familiile mafiote care s-au transformat in adevarate razboaie si executii sangeroase. Acest razboi al mafiilor a luat amploare incepand cu anii 1980 si a cuprins nu numai Sicilia ci toata Italia si chiar S.U.A.. In urma acestui razboi familiile invingatoare conduse de Carbonizzi, greco, Spadaso si altii, si-au consolidat pozitiile pe teritoriul Italiei, iar membrii aripilor mafiote care au scapat cu viata s-au refugiat cu predilectie in America de Sud si Spania unde si-au creat noi sisteme organizatorice, noi legaturi infractionale prin care dirijeaza o buna parte din traficul de droguri, investind sume uriase in hotelri, cazinouri, constructii si afaceri financiar-bancare, declansand noi atacuri, ce au degenerat in executarea feroce a adversarilor.

Privind raporturile Mafiei Siciliene cu celelalte organizatii criminale italiene, se poate afirma ca grupurile Comorrei au fost inferioare ca putere si influenta fiind oarecum subordonate acesteia, mai ales pe linia traficului de droguri. In directia opusa se afla insa situatia N’draghetei calabreze, care s-a bucurat si se bucura inca de autonomie operationala, mentinandu-se pe o pozitie de prestigiu si colaborand pe picior de egalitate cu Mafia siciliana.

In jurul anilor 1950-1955, asociatiile criminale au contacta Mafia siciliana cu scopul de a o cointeresa in traficul de droguri de peste oceanul Atlantic, vizandu-se de fapt asigurarea transportului de droguri prin punerea la dispozitie a curierilor si organizarea unei linii de trafic intre sudul Frantei si S.U.A. Deoarece drogurile se vindeau in S.U.A., mafiotii italieni aveau o pozitie inferioara, obtinand profituri reduse, ceea ce ia determinat pe unii sa lucreze pe cont propriu.

La inceputul anilor ’70, prin neutralizarea laboratoarelor clandestine din Marsilia de catre politia franceza, in colaborare cu alte politii afiliate la interpol, linia ce ducea in S.U.A. a fost rupta, mafia siciliana fiind n

evoita sa-si reorganizeze actiunile in sfera traficului international. Mafia nord-americana s-a orientat spre traficul cu stupefiante catre Asia de S-E, iar sicilienii au inceput importul de heroina turceasca si alte droguri provenite din Africa, sau cu traficul de cocaina sud-americana.

In jurul anilor 1977-1980 s-a relansat traficul de droguri intre Italia si S.U.A., de aceasta data mafia italiana trecand la operatiuni de trafic complete.

Dupa anii’80 polita italiana a dat numeroase lovituri, distrugand multe retele din Sicilia, insa mafia siciliana nu este invinse si nu a renuntat la profiturile imense ce se realizau din traficul cu stupefiante, stabilind noi legaturi in Asia de

S-E si de Sud.

Cea mai grea lovitura data mafiei siciliene a fost arestarea celor mai multi capi ai mafiei si alti membri de onoare in celebrul proces de la Palermo al procurorului Giovani Falcone versus mafia, dar care pana la urma s-a soldat cu achitarea mai multor acuzati datorita coruptiei imense din cadrul legislativului.

Mafia nu a ramas cu mainile in san si dupa terminarea procesului procurorul Giovani Falcone a fost ucis in mod bestial.

Oricat de mari ar fi fost eforturile de a distruge mafia, acest lucru nu este posibil datorita expansiunii mafiei si longetivitatii acesteia.


Camorra


Instalata in provincia Campania, „camorra” desemneaza societatea secreta a raufacatorilor napolitani. Compusa dintr-o serie de organizatii locale, aflate adesea in opozitie, Camorra s-a consacrat mai ales traficului de droguri, in particular de cocaina. Tentativele de organizare centrala s–au soldat cu un esec. Cea mai importanta incercare s-a datorat italianului Raffalaele Cutolo Si s-=a sfarsit la inceputul anilor 80 intr-o baie de sange.

Camorra, ca si mafia italiana a parcurs transformari esentiale in perioada de dupa razboi, ce ocupa intens cu contrabanda de tigari straine si afacerile ilicite de piata legumelor si fructelor, la anii 70, cand, initiindu-se primele legaturi cu mafia siciliana, s-a implicat in traficul cu stupefiante.

Aceasta expansiune a condus inevitabil la izbucnirea conflictelor dintre clanurile mafiote conduse de Antonio Sparone si Rafaelo Cutolo. Arestarile facute in randurile Camorrei, inclusiv a lui Cutolo si a altor membrii influenti, ai organizatie nu au dus la distrugerea acesteia, ci sub noua denumire de „NUOVO CAMORRA ORGANIZATA”, si-a extins campul de actiune si in alte regiuni: Neapole, Palermo, Avellino si Caserte, iar celelalte grupuri care nu au aderet la acest cartel al crimei, s-au reunit in jurul lui Amberto Amaturo Zaza, creand „Nuovo Famiglia”.

Beneficiile considerabile din traficul de droguri au trezit interesul Comorrei, acesta convertindu-se la retelele si mijloacele traficului cu stupefiante. Nu atat in traficul cu heroina si hasis, cat in traficul cu cocaina intre America de Sud si si Europa, Camerra a jucat un rol important in ultima perioada, asigurandu-si chiar monopolul acestor operatiuni ilicite.1.3. N’drangheta.

Prima oara acest termen apare in documentele oficiale redactate de catre carabinieri la sfarsitul secolului XVIII, fiind legat de afaceri cu privire la proprietatea funciara si unele conflicte dintre nobilime, burghezi si tarani.Acesti briganzi erau considerati de tarani drept unicii lor aparatori impotriva nobililor si bogatilor din Piemont, insa cu timpul au recurs la asasinate, rapiri si talhari, fara sa mai aleaga intre bogati si saraci, urmarind doar castigurile banesti.

Este principala organizatie criminala din Calabria, alta regiune din sudul Italiei, in care conditiile subdezvoltari economice sunt chiar mai pronuntate decat in Campania.

Ca si Camorra, N’drangheta dispune de o structura orizontala, compusa din clanuri numite „cosche” sau “n’drine” ai caror membrii sunt recrutati pa baza legaturilor familiale. Din acest motiv conflictele si rivalitatile dintre clanuri se mentin pe parcursul multor ani (vendetta ).

Dar mafia calabreza, ca si celelalte a urmat procesul de formare de dupa anii ‚60 a transformarilor social-economice din regiune, implicandu-cce tot mai mult, pe langa sechestrarile de persoane, principala lor ocupatie si cu traficul de stupefiante.

N’dragheta este specializata in rapiri de persoane urmate de rascumpararea ostaticilor. Uneori acestia sunt supusi unui tratament violent si umilitor. Interesant este faptul ca rapirile au loc in afara teritoriului in care s-a stabilit organizatia criminala, fiind preferate zonele din centrul si nordul Italiei mai bogate si care ofera facilitati mai mari: libertate de miscare mai mare, posibilitati de inchiriere de locuinte si automobile, canale de spalare a banilor. N’dragheta are un stil de actiune mai arhaic in comparatie cu Camorra sau Mafia, dar la fel de periculos.

Prin castigurile mari realizate si-a extins campul de actiune in afara Calabrei, realizand legaturi cu alte organizatii din Italia si prin emigrare unor familii in zone bogate din Lombardia, Piemont, Liguria, au penetrat in majoritatea domeniilor criminale, stabilind legaturi viabile cu mafia americana, canadiana si australiana, castigand chiar respectul acestora.Mafia in Statele Unite ale Americe si America de Sud


In trecut „mafia” era o femeie care practica magie alba, un fel de vrajitorie care aducea ploaia sau gonea piaza rea. Mai reprezenta si talharia sau mizeria crancena si apare Maffia.

La inceputul secolului, principala preocupare a mafiei era intinderea proprietatii funciare. Era singurul si cel mai important criteriu de masurare a averii. Amenintarile, intimidarea santajul si asasinatul , la nevoie sunt armele folosite pentru scoaterea pamanturilor aflate in posesiunea rivalilor. Acelasi mijloace dar de o violenta considerabil mai mare erau folosite la mentinerea saracimii satelor, intr-o stare vecina cu serbia. Mosierul sicilian cerea iobagilor sai mai mult decat forta de munca, ii regimenta in propria sa banda, obligandu-i sa ucida sau sa se lase ucisi, fie pentru a-si apara ceea ce ii apartine, fie pentru a dobandi ceea ce apartine altora.

Pe teritoriul Siciliei, nu se poate vorbi de o singura mafie, exista o multitudine de grupari, fiecare dintre el dotata cu o complexa piramida ierarhica. In varful ierarhiei se afla in majoritatea cazurilor cel mai bogat mosier al locului. Intre diferitele grupari se fac si se desfac aliante, se incheie si se violeaza armistitii, se comit si se pedepsesc tradari. Lupta va cunoaste paze efemere sau aparente, pentru ca in permanenta se vor ivi noi ciocniri de interese.

Un singur inamic comun pentru mafiotii participanti la acest razboi al tuturor impotriva tuturor, LEGEA „totul se face in afara legii si prin incalcarea ei”.


Cosa Nostra din America.


Aparitia unei ramuri a mafiei siciliene in America isi face simtita prezenta la sfarsitul secolului al XIX-lea. O serie de delicte si crime comise in oraselenew York, Philadelphia, Chicago si Los Angeles, in perioda 1892-1899, sun t atribuite de catre politie unei bande organizate de italieni imigranti originari din Sicilia.

O opinie asupra intemeierii mafiei americane este ca aceasta se datoreaza fratilor Vito si Giovani Gianola. Impreuna cu Alfonso pannizola, ei pun in 1915 bazele unui sistem de impunere fortata a imigrantilor italieni stabiliti in orasul Saint-Louis. Ei vor instaura o teroare similara celei din Sicilia si extrem de rentabila.

Evolutia mafiei americane intre cele doua razboaie mondiale a avut ca principal punct de propagare si dezvoltare prohibitia care a creat conditiile ideale de aparitie a unui „busines” extrem de competitiv: productia si comercializarea clandestina a produselor alcoolice. Atunci au aparut faimoasele „gang-uri”ai caror membrii proveneau din minoritatile etnice si religioase din Statele Unite ale Americii, supuse discriminarii, abuzului si exploatarii deosebit de feroce.

Italienii au ocupat un loc aparte, gratie unei remarcabile eficacitati si discipline. Conduse aproape numai de sicilieni, gang-urile, su preluat structura organizatorica a mafiei, cu rigida sa ierarhie si cu neiertatoarele ei legi. Impunandu-se cu autoritate in lumea interlopa, aceste bande au marcat intreaga epoca cu violenta lor fatisa, nelimitata. Abrogarea prohibitiei nu a pus capat activitatii criminale organizate ci a diversificat-o.

Intr-un interval extrem de scurt, mafia americana a acaparat toate domeniile ce s-au dovedit rentabile pentru mafia siciliana: jocuri de noroc, prostitutie, trafic de droguri, contrabanda, protectie fortata a intreprinderilor. In principalele orase din S.U.A., toate ramurile industriei intunericului incap pe mana puternicilor mafioti, care se numesc acum familii.

Exista unele deosebiri intre mafia italiana si Cosa Nostra

In primul rand termenul de „familie” nu mai are aceeasi conotatii ca si in Italia, fiindca in familiile italiene membrii sunt in marea lor majoritate rude si sunt sicilieni, pe cand in S.U.A. exista familii, aproape toate, in care exista si membrii neitalieni (evrei, irlandezi, polonezi) iar legaturile de rudenie intre membrii famililor sunt putine si foarte indepartate.

Organizarea structurala a mafiei din S.U.A. este urmatoarea:

Boss(nasul)

 


Adjunct(om de legatura cu restul retelei)

 

Consilier

 


Instanta suprema a Cosa Nostra este alcatuita din nasii familiilor americane, si ea incearca sa solutioneze pe cale pasnica toate neintelegerile, numele pe care il poarta este „Comisia” .

Cosa Nostra exploateaza toate domeniile crimei organizate, un lucru care nu este pe placul multor mafioti italieni, acestia dezaproba exploatarea prostitutiei si a jocurilor de noroc de catre membrii Cosa Nostra. Cele doua aduc profituri imense mafiei americane si asa cum am mai mentionat structura si modul de functionare este cel al unei fabrici, deci tot ce aduce profit este exploatat.

In America exista circa 24 familii apartinand Cosa nostra si care isi impart intre ele teritoriul S.U.A.

Principalele familii mafiote din S.U.A. sunt:

Cele cinci familii din New York care reprezinta totodata cele mai si mai influente familii din Cosa Nostra:

Familia Gambino este cea mai puternica si mai veche dintre clanurile mafiote new york-eze, a fost fondata de Carlo Gambino si are ca sef probabil pe John Gotti, din anul 1985. Afacerile ilegale in care este implicata sunt: furturi, excrocheri, camata, jocuri de noroc, trafic de droguri, pornografie, frauda si extorcare de fonduri.

Familia Bonano este fondata de Joe Bonano, si acum este condusa probabil de Philip Pasteli. Afacerii familiei sunt: pizerii, restaurante, camata, pornografie si trafic de droguri.

Familia Colombo a fost fondata de Josepf Colombo iar acum este controlata de Carmine Persico. Sunt implicati in camata, jocuri de noroc, frauda, trafic de droguri si tigari, prostitutie si pornografie.

Familia Genovese are ca fondator pe Vito Genovese si este sub conducerea lui Anthony„Grasul” Salerno. Se ocupa estorcarea de fonduri, camata, trafic de droguri in mai mica masura, frauda, pornografie, prostitutie.

Familia Luccheze fondata de Thomas Luccheze, este condusa de nasul Anthonio Corallo. Isi procura veniturile din droguri, curse de cai si ogari, furturi de autoturisme, asasinate platite.

In New Jersey este teritoriul familiei Decavalcante care monoplizeaza pornografia, traficul de droguri, camata si jocurile de noroc.

In Florida este foarte puternica familia Trafficante fundata de Santos Trafficante s este condusa acum de fiul sau Santos Trafficante jr. Se ocupa cu traficul de droguri, furturi, vanzari de bunuri furate si are o retea de cazinouri in Florida si in Caraibe.

Din New Orleans este familia Marcelo, fondata si condusa de catre Carlos Marcelo, detin puterea in Louisiana si in statele limitrofe, este conducatoarea statelor din sudul S.U.A. Exista o alianta trainica intre familile Marcelo si Trafficante. Afacerile familiei cuprind trafic de droguri, jocuri de noroc, afaceri imobiliare, prostitutie si pornografie, coruptie politica si sindicala.

Familia Giancara este autoritara in Chicago dar si in New Mexico si zone din California, bossul sau este Joey Aiuppa iar fondatorul ei a fost Memo Giancara. Veniturile imense proveneau din jocuri de noroc, trafic de droguri, prostitutie si camata.

Nu trebuie omis faptul ca in S.U.A. pe la Cosa Nostra s-au mai dezvoltat doua organizatii la fel de puternice pentru o perioada: mafia irlandeza si cea evreiasca.

Mafia irlandeza a avut o perioada de expansiune mai ales in timpul prohibitiei ca apoi sa-i scada autoritatea si multe dintre teritorii sa-i fie luate de catre mafia italiana si cea evreiasca. Dintre irlandezi s-au remarcat fratii O’Donell si apoi mafiotul O’Banion, acesta a fost pentru irlandezi ceea ce a fost Lucki Luciano pentru Cosa Nostra, un organizator de geniu, apoi o parte dintre irlandezi s-au integrat in Cosa Nostra sau in mafia evreiasca.

Mafia evreiasca a ramas si dupa prohibitie egala cu mafia italo-americana. Muti evrei au ajuns apoi sa lucreze pentru Cosa Nostra sau sa colaboreze cu aceasta.Mezer Lusky (bancher al mafiei cateva decenii), Bugsy Siegel, L. Buchalter sau J. Shapiro care, au inventat si exploatat primi coruptia sindicala.

Una din principalele surse de venit pentru Cosa Nostra este industria constructiilor. Comisia asupra crimei organizate din SUA a descoperit ca majoritatea familiilor sunt puternic implicate in industria constructiilor. Controland sindicatele au constituit un fel de cartel care dirija activitatea in aceste domeniu, decidea carei companii sa-i acorde contractul si altele, fortand acceptarea unor oferte extrem de mari. Mafia era partener (din umbra) al unor companii de constructii care reuseau sa obtina contracte substantiale in dauna altor companii.

O alta sursa de venit este prostitutia si pornografia. Prostitutia aduce venituri imense mafiei americane, prostituatele dintr-un oras, in proportie de 90% sunt sub protectia organizatiei.

Un domeniu traditional de exploatare al Cosa Nostra este coruptia sindicala. Mafia si-a dat seama ca industriile americane nu pot fi controlate decat cu ajutorul sindicatelor. Exista doua variante: folosirea mafiei la spargerea grevei, iar a doua consta in controlul unor sindicate.

Traficul de droguri a adus mari benefici Cosa Nostra, dar in ultimul deceniu se constata o reducere a implicarii mafiei in trafic si o expansiune tot mai mare spre alte domenii ale crimei organizate.

Mafia exploateaza si castiga enorm de pe urma jocurilor de noroc astfel ca Las Vegas este detinut (din umbra) de mafie.

Cosa Nostra nu ar fi o putere mondiala daca nu ar exista coruptia politica. Mafiotii statului, reprezentantii puterii legislative, ai puteri executive centrale si locale, de o parte, si mafie de alta parte, se bazeaza in mare parte pe un sistem de coruptie, pe asa numitul „spert” care functioneaza regulat si fara gres.

Veniturile obtinute din astfel de activitati criminale sunt apoi folsite pentru a putea patrunde si controla organismele si organizatiile legal constituite, oferindu-se o aparenta legala activitatii lor.

Tocmai de aceea in SUA s-a creat o pluralitate de institutii abilitate sa lupte impotriva oricarui tip de fenomen infractional.Cartelurile columbiene


Intr-o tara saraca si subdezvoltata ca si Columbia cu o economia in declin, o inflatie ridicata si o saracie masiva, activitatea organizatiilor criminale nu putea decat sa infloreasca in aceste conditii, sumele mari de bani castigate astfel asigurandu-le, pe langa un lux exorbitant, si posibilitatea de a castiga influenta in randurile politicienilor.

Ca si organizatia mafiota Cosa Nostra, ‚”familiile” mafiote din Columbia savarsesc o gama larga de activitati criminale pentru a-si mentine castigurile la nivelurile cele mai inalte si a-si pastra influenta castigata. Ca si „familiile” mafiote italiene si americane, organizatiile columbiene se impun prin disciplina si violenta, doar ca sunt considerate mult mai radicale, mai violente si fara mila.

Organizatiile columbiene poarta denumirea de CARTELURI. Un cartel este constituit dintr-o retea complexa de grupuri si celule care sunt formate din 10-30 de persoane care actioneaza independent, astfel ca prinderea unui „grup” nu va afecta intreaga structura


a) Dintre organizatiile columbiene, CARTELUL CALI este considerat cel mai influent in domeniul traficului de droguri din emisfera vestica, fiind in ultima perioada o prezenta importanta si pe piata din S.U.A.

Cartelul a obtinut si mentine monopolul general al cocainei prin supravegherea culturilor si recoltelor de frunze de coca din Bolivia, Peru dar si distribuirea cocainei in orasele americane.

Din datele obtinute pana in prezent, 75% din cocaina care intra in S.U.A. provine de la cartelul Cali, care o transporta cu avioanele cartelului prin nordul Columbiei, Peru, El Salvador sau Nicaragua, spre Guatelmala sau Mexic, de unde este purtata de masini la destinatie. In ceea ce priveste toate aceste operatiuni, Cartelul Cali coopereaza indeaproape cu organizatia mexicana Juan Garcia Abrego.

O alta cale des folosita de cartel este cea amritima prin utilizarea unor nave sub pavilion canadian, olandez, roman s.a., care de regula folosesc rute ocolitoare pentru derutarea autoritatilor.

Activitati criminale ale cartelului Cali au fost identificate atat in S.U.A. cat si in alte state din America centrala dar si in Italia si Spania.

b) O alta organizatie criminala considerata cea mai bine pusa la punct este cartelul Medellin care multi ani a detinut suprematia in traficul de droguri, dar datorita loviturilor dure primite din partea autoritatilor columbiene in ultimii ani au cedat primul loc cartelului Cali.

Din punct de vedere istoric, cartelul este o uniune de organizatii criminale specializate in traficul de droguri si are resedinta la Medellin, cele mai bogate si puternice fiind gruparile conduse de Pablo Escobar-Gavivia (PEGO) si Jose Luis Ochoa (OVO).

Aceste organizatii se ocupa cu traficul de cocaina folosind chiar o metoda noua pentru trecerea drogului peste granita, ce consta in integrarea sub forma lichida sau semilichida a acestuia intr-o masa de plastic sau de cauciuc, care este apoi prelucrata intr-o matrita luand apoi diferite forme.

In ultimul timp cartelul Medellin face eforturi deosebite pentru a patrunde si pe pietele din Europa, aici pretul fiind de doua trei ori mai mare decat in S.U.A., insa intampina destul de multe greutati deoarece si pe batranul continent cartelul Cali detine 80% din piata cocainei.

c) In afara celor doua carteluri descrise pana acum, in Columbia actioneaza numeroase organizatii independente pe coasta de nor a Columbiei, insa nici una nu are o organizare asemanatoare celor doua mari carteluri si nu adera la structurile acestora ele fiind constituite ad-hoc, intre ele neexistand legaturi permanente, rareori lucrand impreuna.

In ultimii ani si-au dezvoltat legaturile cu mafia siciliana efectuand tot mai multe livrari cocaina catre Italia.

Combaterea acestor organizatii are loc cu multa violenta, astfel ca incursiunile impotriva cartelurilor se fac de catre armata columbiana si de cea a Statelor Unite care au misiuni de distrugere a laboratoarelor clandestine din jungla columbiana. Politia columbiana face arestari masive de membri si sechestrara a tone de droguri dar toate acestea se lovesc de bariera coruptiei politice si legislative la nivel statal din Columbia.


Mafia rusa.

Dupa prabusirea comunismului in Europa Centrala si de Est, autoritatile din fostul lagar comunist au fost nevoite sa se confrunte cu o escaladare a infractiunilor fara precedent. In aceasta parte a Europei au aparut grupari criminale organizate in stil mafiot, care vor deveni in scurt timp organizatiile care vor domina Europa si S.U.A. sau Canada. Majoritatea tarilor au pe teritoriul lor organizatii mafiote autohtone sau straine.

In Rusia organizatiile mafiote s-au dezvoltat cel mai rapid dintre toate tarile est-europene. Conform informatiilor date de autoritatile ruse, pe teritoriul Rusiei exista aproximativ 5700 de bande criminale avand circa 250000 de membri, dintre acre 3500 fiind organizate in stil mafiot.

Politia defineste organizatia criminala ca fiind un grup stabil ierarhizat s organizat intr-o structura cu cel putin doua nivele (conducerea si executia).

In timp ce in Europa de Vest si in America se poate vorbii de familiile mafiote, in Rusia, grupurile mafiote nu sunt asa de bine organizate ca si in strainatate, ele se constituie mai ales pe criterii etnice: rusi, cazaci, ucraineni, georgieni, armeni si altii. Mafiotii sunt numiti de catre populatie „ciurki”. Sunt in general tineri care au practicat sportul de performanta sau au fost caliti in lagare de munca, iar cei mai multi provin din armata. Exista o ura imensa intre bande in special intre cele cecene si georgiene .

Crima organizata din Rusia este structurata pe cinci mari categorii de asociatii criminale:

- „pseudo-antreprenorii” care au aparut in anul 1988 si se acupa cu afacerile financiare, inclusiv cu pomparea fondurilor guvernamentale in conturile societatilor comerciale si impunerea profiturilor ilicite din vanzarea resurselor naturale, prin folosirea licentelor eliberate de functionari corupti.

-„gangsterii”- scot profit prin comiterea actelor de „ racketing” (racketii) , furturi prin efractie, jafuri, santaje, controlul traficului de droguri, jocuri de noroc si prostitutie.

-„jefuitorii” sunt grupari devenite foarte active dupa 1991 actionand in domeniul sectorului public sau privat al statului prin devalizarea sau insusirea unor bunuri a acestuia, mai ales in comertul cu amanuntul, privatizarea proprietatii statului, vanzarea de materii prime, metale rare, lemn, mobila etc.

-„coruptii” reprezinta grupuri de persoane oficiale, angajate in organele puterii de stat, ale administratiei si justitiei, care acorda organizatiilor criminale avantaje ilegale, beneficiind la randul lor de sume mari de bani.

-„coordonarea” reprezinta elita lumii interlope respectiv „nasii” care asigura conducerea activitatilor ilegale.

O sursa principala de venit sunt drogurile. Datorita razboiului din Yugoslavia, celebra „ruta balcanica” trece prin Rusia si Ucraina si organizatii ruse se ocupa acum de introducerea drogurilor in occident.

Exista zone intinse in Rusia si unele state din C.S.I. unde culturile de canabis si de mac sunt pazite de adevarate armate de mercenari, majoritatea fosti soldati in Europa de Est sau Afganistan.

Cert si trist este ca drogul este deja fixat in aceste regiuni, iar lumea interlopa autohtona este considerata apta, oricand din punct de vedere financiar, sa participe intens la traficul de droguri.

Furturile si Talhariile reprezinta impreuna aproximativ 60% din infractiunile inregistrate in Rusia, majoritatea bunurilor sustrase sunt vandute apoi unor organizatii mafiote care la vand apoi in statele C.S.I.

O activitate specifica mafiei ruse vizeaza locuintele aflate in sectorul particular, constand in faptul ca pensionarii batrani sau singuri sau persoanele sarace lipsite de aparare sunt amenintate, tracasate, lovite, fortate sa-si vanda apartamentele sau casele la preturi derizorii, unor mafioti, in special cazaci si armeni.In unele cazuri in care victimele au opus rezistenta, acestea au fost ucise. O astfel de practica este intalnita si in Italia unde un „nas” are obligatia ca in perioada in care este la conducera organizatiei sa aduca la averea familiei noi terenuri. Dar in Italia este vorba de terenuri si nu de casele oamenilor, aceste fapt arata cruzismul si cinismul mafiei ruse .

Cea mai extinsa activitate mafiota din Rusia este perceperea taxei de protectie in sectorul privat al economiei. Racketii forteaza patronii sau antreprenorii sa plateasca o anumita suma pentru a se „asigura” impotriva atacurilor altor bande mafiote. Suma perceputa este un procent din incasari, aceste incasari ale societatilor, altele decat cele din domeniul public, ar trebui sa fie confidentiale, dar prin mituirea unor functionari, mafia afla cifra de afaceri a societatilor. Este unul din motivele pentru care societatile tin o evidenta contabila dubla. Daca nu platesti risti ca localul sa iti ia foc de la o sticla incendiara sau un membru al familiei sa iti fie schilodit sau omorat

Mafia controleaza prostitutia si traficul de carne vie din Rusia si din C.S.I. Organizatiile mafiote vand prostituate prin adevarate filiale care se intind pe aproape toata Europa, Turcia, Cipru, Grecia, Italia, Franta, Germania si mai nou in Ucraina si Romania, sunt piete de desfacere pentru proxenetii rusi si ceceni.

Proxenetii rusi se remarca prin cruzime si bestialitatea de care dau dovada: o prostituata de 16 ani a fost torturata si apoi inecata intr-o galeata cu apa pentru ca a nesocotit ordinele unui proxenet. Se remarca cresterea alarmanta a prostituatelor de lux, conform unor date recente dintr-o statistica se pare ca prostitutia de lux se afla printre primele locuri in topul meseriilor preferate de adolescentele din C.S.I.

Traficul de masini furate este foarte rentabil pentru mafie, doar la retragerea militarilor din fosta R.D.G. au fost introduse cu ajutorul acestora si al vamesilor corupti peste 10000 de autoturisme. Organizatiile mafiote ruse furnizeaza si autoturisme la comanda in cooperare cu mafia ucraineana si cea bulgara.

Mafia rusa se ocupa si cu asasinatele la comanda. O parte dintre fostii combatanti din Afganistan au devenit garzi de corp, dar mai multi au inceput sa lucreze pentru mafie si sa faca ceea ce stiu ei mai bine, sa ucida. Au devenit victime ale acestor ucigasi platiti mai multi oameni de afaceri, bancheri sau capi ai crimei organizate.

Pentru a scapa de aceasta amenintare, mai multi bancheri si directori au emigrat in occident si isi conduc afacerile de acolo. In St. Petersburg de exemplu, costul unui „contract” este de cel putin 50000 de ruble.

Datorita reformei bancare din 1987 au aparut cel putin 2300 de banci comerciale. Conform datelor furnizate de Ministerul de Interne rus, se pare ca 35% dintre banci apartin mafiei care se foloseste de acestea pentru spalarea banilor murdari si investirea lor in afaceri bancare sau economice din alte tari.

Dintre toate grupurile se evidentiaza mafia rusa, georgiana si cea cecena.Mafia rusa este sigur cea mai puternica organizatie din C.S.I., ea este implicata in toate activitatile ilegale si are avantajul ca are puternice legaturi in strainatate, spre deosebire de celelalte mafii care nu dispun de relatii internationale.

“Mafia georgiana s-a constituit in jurul anilor ’70 si avea in componenta mai ales fosti condamnati care s-au implicat foarte activ in piata neagra a matilor orase din U.R.S.S

Dupa destramarea U.R.S.S. o mare parte din membrii mafiei georgiene sunt fosti militari, militieni sau angajati ai K.G.B.-ului georgian. Au o mare influenta in aproape toate orasele din Rusia si C.S.I., dar mai ales in Moscova si in St. Petersburg. Se ocupa cu toate activitatile ilicite din Rusia mai putin cu traficul de materiale radioactive, care este monopolul mafiei rusesti.

Bandele cecene sunt cunoscute ca fiind foarte agresive si periculoase. Membri lor sunt recunoscuti ca fiind cei mai buni traficanti de droguri si de arme.

Grupurile de armeni si de cazaci sunt foarte active in domeniul constructiilor si a industriei de prelucrare a petrolului, cele formate din tadjici au o influenta mare pe piata neagra a produselor alimentare alaturi de georgieni, azerbaidjeni domina in traficul de droguri, jocuri de noroc si prostitutie alaturi de georgieni si cazaci.

Cazacii si cecenii sunt puternic implicati in santaj si in perceperea taxei de protectie. In fiecare oras exista mai multe organizatii si de aceea este foarte greu sa spunem un domeniu care sa fie dominat de o singura banda.

Doar in Moscova actioneaza 34 de grupari criminale constituite pe criterii etnice: georgiene controleaza banci, restaurante, proprietati imobiliare, pietele, fiind specializati in sechestrari de persoane; azerii sunt implicati in traficul de droguri si controleaza jocurile de noroc; armenii fac contrabanda cu materii prime si cu arme; ceceni sunt implicati in excrocheri economice, controleaza prostitutia si traficul de arme.

Mafia din cartierul Solutsevo, cea rusa este infiltrata in anturajul politiei si al magistraturii. Datorita veniturilor mari care se realizeaza si faptului ca mafia rusa nu are o „Cupola” care sa coordoneze actiunile ilicite, ori sa reglementeze conflictele pe cale amiabila, intre bandele rivale izbucnesc adevarate razboaie.

“Orasele Moscova si St. Petersburg, ural Ekaterinburg, orasele din Estul indepartat ca Vladivostok si chiar orasele din indepartata Siberie sunt incontinuu teatrele unor confruntari armate intre bande care se soldeaza cu zeci si sute de morti .”

Organizatiile criminale ruso-fono au puternice legaturi in Germania, S.U.A., Canada si mai nou in America de Sud si Australia. In Germania mafia rusa are o puternica influenta iar manifestarile ei au ingrozit prin violenta si cruzime populatia oraselor germane. Se ocupa cu extorcare de fonduri, prostitutie, trafic de droguri si de masini. Berlinul este deja capitala crimei organizate europene, pe teritoriul sau actioneaza puternic mafia ruseasca in colaborare cu gruparile poloneze, romane, turce si vietnameze, din unele surse se vehiculeaza ca in Berlin aceasta mafie mixta cu componenta preponderent est europeana ar dispune de un capital de cateva miliarde de marci.

“Duritatea luptei impotriva mafiei ruse este aratata si de numarul mare de politisti ucisi, in anul 1996 au fost peste 176; o alta categorie puternic implicata in lupta contra ciurkilor este cea a ziaristilor. Au fost ucisi in 1996 peste 14 ziaristi, pentru ca obtinusera materiale compromitatoare despre unele grupari mafiote .”

Un handicap pentru politie este si faptul ca mafia rusa detine un impresionant arsenal, mare parte provine din depozitele Armatei Rosi, dar si din S.U.A. si Canada. Impotriva unor mafioti periculosi se recurge de cele mai multe ori la folosirea fortelor O.M.O.N. o unitate speciala a politiei .

Aceste unitati sunt formate din fosti sportivi de performanta sau ofiteri care au luptat in Afganistan, soarta a facut ca unii dintre ei sa fie in slujba mafiei si altii in slujba politiei


Mafia Asiatica


Pe piata lumii interlope s-au raspandit si s-au dezvoltat tot mai mult grupurile criminale din Asia. Prin crearea de mari comunitati in principalele metropole, prin implicarea tot mai adanca in omoruri, rapiri, santaj, jocuri de noroc, traficul de droguri si armament s-a afirmat si pe buna dreptate, ca mafia asiatica are potentialul de a deveni in viitor problema numarul unu atat pentru autoritatile americane cat si pentru cele europene, cu atat mai mult cu cat combaterea organizatiilor criminale de origine asiatica se dovedeste extrem de dificila datorita catorva caracteristici care le fac aproape de nepatruns in ceea ce priveste anchetarea lor.


4.1. Mafia Chineza.


Sunt considerate cele mai vechi societati criminale asiatice. La inceput au fost grupuri de rezistenta impotriva dinastiei chineze care a condus China la inceputul secolului al XVII-lea, avand ca scop protejarea populatiei sarace de asuprirea claselor bogate si rasturnarea de la putere a dinastiei Manchu.

Membrii triadelor s-au refugiat in Hong Kong. Anul 1919 parea a fi un an de glorie pentru organizatie deoarece a cazut dinastia Manchu si s-a format republica China, dar autoritatile comuniste care au acaparat puterea nu au fost de acord cu existenta unor organizatii secrete chineze care in anumite regiuni aveau o mai mare autoritate ca statul.

Cuvantul „triada” este un termen englezesc folosit inca de la inceputul dominatiei engleze asupra unor porturi si teritorii chineze, el reprezentand emblema sacra a acestor organizatii respectiv triunghiul cu cele trei mari puteri de baza: aerul, omul si pamantul .

Dupa 1912 „triadele” s-au dezvoltat foarte mult in Hong Kong unde se estimeaza ca exista in jur de 50-55 de organizatii, cu un numar de cel putin cateva zeci de mii de membri. Alt loc unde organizatia s-a dezvoltat puternic este Taiwanul, unde se estimeaza ca ar exista 700 de bande organizate in sase mari sindicate, in 1984 numarul membrilor depasea 15000 de oameni; cel mai puternic sindicat al crimei taiwane este „United Bambo”.

Organizatiile chineze conduc si crima organizata din Vietnam, Thailanda, Laos, Birmania, Filipine, Macao si Malaysia.

Triadele au o organizare tipic asiatic, toate gradele din triada au un cod numeric, de la cel mai mic numar la cel mai mare, 49-498.

Structura unei triade se prezinta astfel:


Un TAI LO 498 este echivalentul unui „nas” de familie italiana, el are cea mai mare putere din triada si este cel care hotaraste in privinta unor probleme foarte importante: o afacere importanta, declansarea razboiului impotriva unei alte triade sau uciderea unor persoane importante.

GROSS SANDOL 432 si 489 sunt principalii locotenenti ai unui Tai Lo ei se ocupa de buna functionare a triadei si de problemele care se ivesc pe teritoriul controlat de organizatie.

Organizatiile chineze lucreaza cu sume imense de bani s de aceea intr-o triada va exista un consilier financiar „White Poper Fan” care va administra banii si il va ajuta pe seful triadei atunci cand are de incheiat o afacere.

El este responsabil si cu spalarea banilor murdari si cu investirea lor in afaceri profitabile legale, lucru pe care il realizeaza cu ajutorul unor afaceristi importanti Dragon Head. Acesti afaceristi investesc banii organizatiei si de multe ori contribuie cu relatiile lor politice la salvarea unui membru important al triadei din mainile politiei.

Red Pole 426 este omul care se ocupa cu securitatea interna si externa a triadei. El este de obicei un expert in arte martiale si are in subordine un grup de luptatori la fel de bine antrenati si care il asculta orbeste. Cu ajutorul lui Red Pole 426 sunt eliminati tradatorii si este impiedicata infiltrarea agentilor politiei in organizatie. “Cea mai importanta sarcina a unui Red Pole este de a apara si a razbuna pe membrii triadei atunci cand acestia sunt atacati de o grupare rivala. Sunt folositi pentru a elimina sau a inspaimanta pe adversari, vestitii „hit-man” oameni care nu ezita sa ucida pe nimeni, si care pot organiza asasinate pe tot globul .”

Penultimul esalon al triadei este ocupat de sefii soldatilor (Mah Jais), de stapanii unor activitati ilicite precum consumul de droguri si prostitutia (Pong Jue) si de omul care se ocupa cu recrutarea soldatilor.

La baza triadei se afla soldatii (Szekon, tin mantoi, 49 jan gud rai) si un numar apreciabil de vietnamezi si thailandezi.


Soldatii sunt majoritatea adolescenti care provin din familii sarace si care intra in triada deoarece este cea mai usoara forma de procurare a banilor din Asia. La inceput executa un fel de ucenicie care consta din batai, amenintari , violuri la comanda. Daca prezinta calitati criminale el va depune juramantul de intrare in banda.

Intrarea intr-o astfel de organizatie este urmata intotdeauna de un juramant de credinta fata de triada. In timp acest juramant a suferit modificari, mai de mult el dura trei zile, acum juramantul este depus in cateva ore.

Juramantul debuteaza cu cateva intrebari cheie care evidentiaza loialitatea noului triad fata de organizatie, aceste intrebari se pun in fata templului taoist.

Dupa ce se intreba daca exista tradatori in templu se trece la inscrierea intr-o carte foarte veche a numelui si adresei recrutului, care va plati si o taxa de initiere. Incense master va pune in fata recrutilor trei figurine de ceara care reprezinta trei mari tradatori ai triadei, figurinele vor fi apoi decapitate cu sabia Credintei s a Dreptati. Noii recruti se vor tara apoi pa coate si pe genunchi, acest gest se numeste trecerea muntelui cutitelor. Fiecarui recrut ii este atins gatul cu sabia si intrebat cine este mai tare, raspunsul este gatul pentru ca recrutul este gata sa moara pentru organizatie.

Maestrul va arde o foaie de hartie galbena ce reprezinta giulgiul sacru care ii protejeaza pe calugari de focul pu manastirii de catre dinastia Manchu. Cenusa este amestecata intr-un vas cu vin si zahar. Noilor triazi li se impunge degetul cu un ac de argint, iar sangele este amestecat in vasul cu cenusa, zahar si vin, apoi fiecare recrut isi inmoaie un deget in vasul cu vin si il pune pe buze, este juramantul de sange. Vasul este spart si fiecare triad va spune individual cele 36 de juraminte: Nu voi dezvalui secretele familiei Hung nici macar parintilor, fratilor, sotiei mele, Nu voi dezvalui secretele nici pentru bani si voi fi ucis de mii de sabii daca as face asta, sunt ultimele cuvinte ale noului triad.

Toti triazii cunosc vechea regula care spune: „ Cand esti viu nu te duce la autoritati, cand esti mort nu te duce in iad”, oricine va incalca codul tacerii va muri.

Intre triada exista numeroase lupte pentru a stapani teritoriul si a realiza venituri si mai mari. Crimele comise de mafia chineza sunt groaznice deoarece mafiotii folosesc in lupta mai ale satare si toporisti, un mod tipic organizatilor chineze. Se folosesc arme de foc in confruntarea cu alte organizatii criminale.

Mafia chineza este implicata in toate activitatile crimei organizate, veniturile ei fiind de miliarde de dolari.

Principala activitate este traficul de droguri, ea controleaza aproape 85% din traficul de heroina mondial. Se bucura de o autoritate indiscutabila in tarile producatoare de heroina.

Un domeniu traditional al triadelor este prostitutia, ca si in cazul drogurilor, prostitutia este monopol al mafiei chineze in toata Asia si mai nou S.U.A si Europa.

Mafia chineza s-a specializat mai nou si in traficul de mana de lucru ilegala. Se scot mai multi bani ca din alte domenii. De obicei imigrantii platesc in jur de 5000 10000 de dolari pentru a ajunge in America, Canada , Europa sau Australia. Avantajul este ca toate tarile asiatice sunt controlate de triade si deci numarul de imigranti este mai mare.

Se scot profituri uriase si din executarea unor falsuri. Mafiotii chinezi executa cea mare gama de falsuri de Rolex-uri, si genti Gucci, la carti de credit si CD-uri false care invadeaza lumea si care au creat mari tensiuni diplomatice intre S.U.A. si China cu privire la protejarea dreptului de autor.

Triadele controleaza toate jocurile de noroc din Hong Kong, Macao, Taiwan, Filipine, Corea de Sud,Thailanda si parte din Australia.

La fel cum in S.U.A. toate ramurile industriale platesc o taxa Casa Nostrei, asa in Asia toata lumea plateste triadelor. Restaurantele. Magazinele, discotecile platesc taxa de protectie, daca nu vor plati atunci localul va lua foc, va fi distrus ori se vor indeparta clienti prin orice metode.

Spalarea banilor murdari ai mafiei chineze se face in bancile din Europa dar si prin intermediul unui sistem bancar clandestin. Un labirint de banci chinezesti internationale, agentii turistice etc. deplaseaza miliarde de dolari in cateva ore fara sa lase urma.

Pe teritoriul SUA mafioti chinezi se ocupa de traficul de droguri, jocuri de noroc, trafic de arme si asasinate la comanda. O forma mai deosebita a celor ce au emigrat consta in asa zisele „ bande de strada” care sunt dispuse sa lucreze pentru cine plateste mai mult

Lupta impotriva mafiei chineze este mai grea decat impotriva mafiilor americane, italiene, rusesti datorita barierei limbajului si caracterului darz, fanatic al celor anchetati. Atat in China cat si in alte tari sunt executati sute de traficanti anual .

Multi martori ai faptelor comise de mafiotii asiatici au disparut fara urma, chinezii folosind o multime de metode identice gruparii Biancca italiene. Totusi criminalii chinezi au o imaginatie si un sange rece rar intalnit, multe victime, pentru a disparea, sunt taiate in bucati si tocate, si parti din corp sunt dispersate pentru a li se pierde urma.Singura sansa de a lupta impotriva lor este infiltrarea unor agenti de origine asiatica, in speranta ca nu vor fi depistati, aceasta avand ca urmare decedarea lor, fiind bine stiut cat de greu patrunzi in randul triadei.
4. Mafia Japoneza.

Yakuza, denumita si Boriocudan, este o organizatie care savarseste fapte ilicite printr-o organizare in bande ce-si creaza zone speciale de influenta si uzeaza fara ezitare de violenta extrema.

Originea Yakuzei se plaseaza ca si a triadelor, cu peste trei sute de ani in urma, cand Japonia a fost invadata de navigatori europeni mai ales portughezi, spanioli si englezi, dar totodata si de misionarii bisericii catolice, astfel ca o parte dintre japonezi s-au constituit in grupuri de rezistenta care sa apere traditiile si obiceiurile vechi japoneze, mai ales cele ale samurailor.

Dupa razboaiele civile japoneze si consolidarea puterii statului, multi luptatori mai ales samurai, s-au acomodat cu viata pasnica si au devenit talhari care jefuiau sate. Dar marea transformare a survenit dupa cel de-al doilea razboi mondial ca urmare a noilor transformari care au avut loc in Japonia. Aceste grupari s-au asociat intr-o singura grupare Yakuza, o organizatie specifica Japoniei.

Datorita marilor transformari si schimbari, mai ales in lan social, disparitia diferentelor dintre oameni, dar mai ales datorita cresterii economice a Japoniei care va deveni unul dintre cele mai puternice state din punct de vedere financiar si a extinderii puterii economice japoneze in toata lumea, si yakuza a urmat o crestere asemanatoare economiei japoneze.

Nivelul record al activitatii Yakuzei a fost atins in anul 1963 cand ea avea in structura 5200 de bande cu 184000 de membrii dar apoi datorita actiunilor autoritatilor japoneze numarul bandelor a scazut la 2500 iar cel al membrilor la 85-90000 de membrii.

Bandele sunt constituite in trei mari sindicate ale crimei: ”Yamaguchi-gumi”, „Ynagaua-kai” si „Sumiyoschi-nengo-kai”. In aceste organizatii se percepe un tribut de la membrii si afiliati numit „janokin”, si se caua ca majoritatea bandelor mici sa fie acaparate si creasca puterea organizatiei.

“Organizarea bandei este facuta dupa modelul tipic al familiei japoneze feudale: trupel se numesc „ikka”- familie, iar seful „oyabun”- tata, membrii sunt numiti „kobun”- copil, batranii sunt „aniki”- frate mai in varsta, tinerii, recrutii unt numiti „shantei”- frate mai mic, iar fratii sefului sunt „oyi”-unchii .”

Organizarea de la baza se intalneste si la nivelele superioare, sefii de rang inalt avand aceleasi relatii familiare cu sefii grupurilor mai mici, formandu-se astfel o mare organizatie, piramidala, astfel ca „oyabun-ii” si „kobun-ii” au o foarte stransa legatura intre ei dar totusi cu un anumit respect al ultimilor membrii ai organizatiei trebuie sa execute fara sovaire ori vreun protest toate ordinele sefilor.

Este tipic pentru japonezi acest gen de supunere oarba si asa va fi in continuare, orice mic gest care tradeaza o lipsa fata de o persoana mai in varsta sau fata de o autoritate mai mare este imediat sanctionata de japonezi.

In cadrul organizatiei intalnim aceleasi principi ca si la Cosa Nostra: seful organizatiei si esaloanele superioare se sustrag de la responsabilitatea penala aruncand vina asupra subordonatilor care accepta acest lucru.

Mafia japoneza dispune de un numar urias de bani rezultati din activitati ilegale. Politia japoneza a estimat ca venitul anual al Yakuzei este 9-10 miliarde de dolari anual, din care circa 7-8 miliardeprofit din activitati de tip mafiot. La ora actuala sau intensificat activitatile de santaj, carora le cad victime nu numai persoane dar si institutii si banci. Acestea sunt obligate sa plateasca sume de bani pentru asi pute desfasura activitatea in liniste

In ceea ce priveste traficul de droguri, nici statul nipon nu poate fi considerat ocolit de acest flagel, deoarece cantitatile de heroina si substante psihotrope confiscate se situeaza pe o linie ascendenta. Japonia a devenit o placa turnanta in traficul ilicit de droguri mai ales heroina, in zona Asiei de Sud-Est spre S.U.A. si Europa.

Yakuza se implica si in jocuri de noroc, taxe de protectie, actiuni de tip „roket”, prostitutie, trafic de arme.

Pericolul reprezentat in Boryokudan nu se limiteaza doar la in filtrarea Organizatiei, pe coasta de vest a S.U.A., in Hawai, Guan si alte teritorii din Pacific, unde organizatia detine monopolul asupra traficului de droguri ci si prezenta organizatiei in tot mai multe orase americane: Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, San Diego, New York.

Dispunand de sume mari de bani, Yakuza foloseste tot mai mult bancile nipone sau americane pentru a spala banii si ai investii apoi in afaceri legale. Sunt preferate mai ales investitiile in domeniu imobiliar. In ultimul timp se observa un proces intens in care companii de constructii din Japonia isi deschid filiale in S.U.A..

Profitand de pozitia si politica bancilor nipone, Yakuza poate sa patrunda destul de usor pe pietele financiare. Pe primel locuri in clasamentele mondiale ale bancilor se alfla cele japoneze: Dai-Ichi Kangyo Bank Ltd., Sumitono Bank Ltd. Si Mitsubishi Bank Ltd.

Lupta pe care o duc autoritatile japoneze si americane contra Yakuza este una foarte grea si cu foarte putine victorii pentru primii.

La fel ca si in cazul triadelor, politia se izbeste de aceiasi lege a tacerii, foarte respectata de catre gangsteri. Mafiotii japonezi stiu ca daca vorbesc vor fi ucisi sau supusi la torturi, cea mai usoara pedeapsa fiind taierea unui deget daca a ratat o misiune sau nu se supune. Daca nu este ucis atunci mafiotul va avea de suportat calvarul saraciei si al foamei, este considerata pedeapsa cea mai buna deoarece toate gruparile Yakuza vor fi informate de excluderea sa si acestea isi vor folosi influenta ca tradatorul sa nu poata exercita nici o activitate salariata.

Legaturile organizatiei in viata politica, sociala culturala este o alta piedica in distrugerea ei. Membri Yakuzei sunt tatuati pe tot corpul cu dragoni, serpi, figurine mitologice. La interogatoriu se rezuma la asi tatuajele cu semnele Yakuzei, iar in cazul in care cred ca nu vor rezista se sinucid. Desi se incearca eradicarea Yakuzei, numarul membrilor acesteia este in continua crestere.


. Grupari criminale vietnameze si coreene.


Sunt cele mai tinere grupari criminale asiatice. Ele s-au dezvoltat in doua mari etape, inainte de 1975 odata cu caderea Saigon-ului cand multi vietnamezi au emigrat in S.U.A. Mafiotii vietnamezi sun organizati in mai multe grupuri, pana acum nu s-a reusit o unire a tuturor intr-o mare organizatie.

Un grup are intre 4-10 persoane si nu are stabilitate din cauza ca membrii nu sunt foarte loiali, multi vietnamezi fiind soldati in triade si luptand pentru acestea, sunt cei mai cunoscuti mercenari asiatici. Sunt condusi intotdeauna de un infractor mai in varsta numit „doica” sau frate mai mare, nu de putine ori doicile fiind fosti ofiteri sud vietnamezi.

”Cea mai cunoscuta grupare vietnameza este BORN TO KILL (BTK) si ea actioneaza pe coasta de est a S.U.A. dar in ultimul timp s-a extins si pe coasta de vest. Se remarca printr-o buna organizare si o stricta respectare a secretelor organizatiei .”

Se incearca atragerea in BTK a ameriasiaticilor care sunt buni luptatori si executanti in cadrul unor activitati mafiote. Vietnamezii se ocupa de droguri, prostitutie, jafuri si jocuri de noroc.

Nu se poate vorbi de organizatiile vietnameze fara a face o asociere cu triadele chineze. Daca se vrea combaterea organizatilor vietnameze trebuie facuta in paralel cu combaterea celor chineze.

Organizatiile coreene sunt foarte tinere in comparatie cu triadele sau Yakuza, dar ele sunt intr-o continua crestere mai ales ca in ultimii ani actioneaza impreuna cu mafia japoneza. Principalele venituri sunt realizate din traficul de droguri, prostitutie, santaj, camata, frauda prin carti de credit sau contrafacute.

In traficul de droguri organizatiile coreene coopereaza cu Yakuza si impreuna dominam piata americana a „ice-ului”, un nou drog foarte tare.

Coreenii si japonezii produc in Corea de Sud mari cantitati de metaanfetamina care este exportata in toata Asia dar in special in Japonia.

In S.U.A. organizatiile coreene sunt active in Los Angeles, New York, Seattle, Baltimore, Washington, Chicago etc. Cele mai cunoscute organizatii sunt: „Korean Power” din New York, „Korean Killer” (ucigasi coreeni) si „Magui” (Maestrul), dar mai exista cateva organizatii mai mici aservite direct Yakuzei. Ele se ocupa cu traficu;lde droguri, santaj, controlul restituirii imprumuturilor si prostitutia.

Deoarece Yakuza cunoaste o expansiune rapida in S.U.A., ea va folosi ca forta armata care sa-i protejeze unele teritorii si bande formate din coreeni.
La fel ca si in cazul organizatilor vietnameze, nici cele coerene nu pot fi distruse usor fiindca sunt substituite de giganti ai crimei mondiale, in cazul nostru Yakuza.

Crima organizata asiatica are potentialul ca intr-un viitor nu prea indepartat sa devina numarul 1 in cadrul acesteia si totodata marea problema pentru autoritatile americane dar si pentru cele europene.


Mafia Romana.


Criminalitatea a devenit o problema care preocupa in cel mai inalt grad toate statele lumii, organismele internationale inclusiv Organizatia Natiunilor Unite.

Criminologia ca stiinta la inceputul secolului XX in Romania era practic necunoscuta ca stiinta. Denumirea insasi era considerata de esenta burgheza, neactionata, evitandu-se timp de trei decenii chiar si simpla ei denumire in publicistica si manualele universitare .

Fenomenul infractional cunoaste o crestere fara precedent constituind o amenintare la adresa comunitatii umane, a statelor si institutiilor democratice.

Nici Romania nu putea fi ocolita de acest flagel, care, in special in anii care au trecut de la Revolutia din Decembrie 89, a cunoscut cresteri explozive.

Ingrijorator este faptul ca au proliferat galopant tipurile de infractiuni cu caracteristici mafiote, actiunile premeditate, folosirea armamentului la savarsirea infractiunilor, talharia in lina zi sub amenintarea armelor de foc, sechestrarea de persoane, impunerea taxei de protectie furturi de bunuri din patrimoniul national, contrabanda, coruptie, evaziune fiscala si alte fapte carora politia a trebuit sa le faca fata.

In timp normele de conduita deviata pot deveni sigure repere de comportament in viata unor colectivitati, constituind criterii unice de comportare in societate si formand asa numitele „subculturi criminale infractionale” alcatuite din bande sau „gangurile” de raufacatori, de structurile complexe ale crimei organizate si de modul de viata ale unor comunitati marginale care se conformeaza unui sistem de norme si valori diferite de cele ale societatii globale. Ca asa este o demonstreaza cu prisosinta situatia din unele medii defavorizate asa cum sunt cartierele marginase ale marilor orase, zonelor mari gari sau autogari, metroul si alte cai subterane, dar mai ales cartierele sau localitatile cu populatie preponderent din randul tiganilor (rromilor).

Sistemul totalitar de dinainte de 1989 a impiedicat dezvoltarea organizatilor de tip mafiot, singurul domeniu in care se poate afirma ca s-au format asa zise nuclee ale crimei organizate era economicul. In conditiile lipsei grave si irationale de produse agroalimentare, specula se transforma intr-o profesie rentabila.

In Romania de astazi in care situatia economica instabila si inflatia determina o inegalitate frapanta, o buna parte a populatiei traind in saracie, numerosi oameni fiind stapaniti de sentimente de nesiguranta si puternica frustrare, promovarea liberei concurente, a spiritului competitiv, a avut desigur pe langa efectele pozitive si un revers nedorit. Pe baza acestui sistem social, politic, cultural propice, s-au putut dezvolta organizatiile de tip mafiot in Romania.

Astfel ca numerosi indivizi, au ales cale infractiuni, a furtului, escrocheriei, abuzului, coruptiei si traficul de orice fel pentru a se imbogati peste noapte. Romania a deveni un teritoriu preferat pentru transmiterea drogurilor din Orient sau America Latina catre tarile din Europa de Vest, tot mai multi cetateni fiind atrasi in organizatii criminale internationale.

Una din caracteristicile crimei organizate din Romania o reprezinta contrafacerea, promovarea si plasarea in circulatia baneasca autohtona a unor valute liber convertibile indeosebi dolari americani, marci germane, lire italiene, operatiuni ce nu se pot realiza decat prin participare la o diviziune internationala a activitatii criminale.5.1 Mafia Rosie.


Destramarea structurilor statale ale fostei Uniuni Sovietice, dar si puternicele transformari si convulsii ale C.S.I. au stransa legatura cu restructurarea economica si cu o noua orientare in politica externa au generat multiple fenomene nesociale, unele cu efecte deosebit de grave, altele scapate complet de sub control, intre care se remarca europenizarea si internationalizarea infractorilor si a organizatilor criminale.

Organizatiile criminale rusesti sunt foarte puternice deoarece in ele actioneaza de multe ori fosti militari care au luptat in Afganistan si kazahstan, oameni cu experienta si foarte violenti.

“Organizatia Rachine Brandwoiu se remarca printre cele 9 grupari mafiote rusesti si este cea mai raspandita” .

Una dintre formele de organizare criminala in care si-au gasit loc cu predilectie acesti militari, au constituit gruparile denumite „Racket” denumire cunoscuta inca de pe vremea in care lumea interlopa americana era dominata de celebrul Al Capone.


Aceste grupari sunt specializate in obligarea, prin mijloace deosebit de violente ori amenintari grave, a patronilor prosperi sa accepte „protectia” impotriva altor bande de raufacatori sau infractori izolati, pretinzand periodic sume de bani foarte mari.

In contextul criminalitatii din Romania anilor ’90, primele manifestari ale crimei organizate straine, pe teritoriul tarii au apartinut acestor grupari de „Racketi” care in marea lor inarmati cu arme de foc, au actionat cu precadere impotriva unor conationali aflati la noi in interese de afaceri sau ca turisti.

Aceste bande sunt foarte bine organizate, iar aproape in toate cazurile executarea actiunilor sunt concepute in tara de origine existand si actiuni de recuperare sau salvarea unor membrii ai bandei, recuperarea de bani de la datornici.

In majoritatea cazurilor in care erau atacate autocare cu turisti, infractorii motivau pretinderea de bani sau bunuri ca reprezentand taxa de rasplatire a protectiei pe care o acordau contra raufacatorilor, cu adresa la grupuri de talhari romani.

Dincolo de mobilurile de ordin material circumscrise infractiunilor de drept comun comise de gruparile Racket, prin actiunile acestora pot fi create premisele unor amenintari la adresa sigurantei nationale indeosebi in angrenarea in rafuieli deosebit de violente, intre conflictele armate intre grupari mari.

Masurile luate si activitatile intreprinse s-au dovedit eficiente, drept urmare in Romania fenomenul Racket a scazut de la un an la altul.


5. Mafia Galbena.


O grupare etnica aproape ermetica, cu implicatii directe in peisajul infractional din tara noastra si cu riscuri de a se manifesta tot mai periculos, pe principii mafiote o reprezinta cetatenii chinezi sau mai bine zis „pionierii triadelor”

Marea majoritate a cetatenilor chinezi vin in Romania declarand oficial scopuri ilicite, in realitate multi dintre ei practica activitate infractionala cu un pericol social deosebit de ridicat.

Este de remarcat ca numerosi cetateni chinezi, identificati a face parte din grupuri infractionale, nu au venit din China ci din Rusia, Portugalia, Spania, Ungaria. Ei sunt organizati in grupari infractionale care au savarsit omoruri, talharii, santaj, falsuri privind identitatea. Comportamentul lor caracterizandu-se prin cruzime deosebita, chiar ferocitate in uciderea victimelor, unele din actiuni fiind inexplicabile, neintelese si nejustificabile din punct de vedere temperamental si caracterial de catre romani si in general de catre europeni.

Informatiile primite de la organizatiile politienesti internationale si de la serviciile interne ne duc la rezultatul precum in Romania se urmareste constituirea unei puternice comunitati chinezesti, care sa controleze cu stil mafiot o buna parte a activitatilor ilicite din lumea interlopa, mai ales a tranzactiilor desfasurate de oamenii de afaceri din China, Taiwan, Hong-Kong.

Masurile impotriva lor sunt reduse datorita faptului bine stiut in ceea ce priveste darzenia lor, fanatismul si a limbii care prezinta peste 1000 de dialecte vorbite.


Gruparile internationale arabe si turcesti.


Se remarca prezenta activa in sfera marii criminalitati a unor cetateni arabi si turci, implantati in Romania cu scopul de a comite infractiuni si a domina comunitatile arabe si turcesti stabilite in diferite localitati din tara. Intre cei care se stabilesc in Romania se poate face urmatoarea departajare:

-categoria oamenilor de afaceri dispusi sa desfasoare o activitate legala

-grup de infractori specializat specializati si structurati dupa principe mafiote si chiar organizatii extremiste-teroriste.

-asa zisi disidenti si persecutati politic care desfasoara de cele mai multe ori activitati care contravin intereselor statului roman.

Ultimele doua categorii devin tot mai periculoase fiind implicati in retele complexe de droguri, autoturisme furate, talharii, santaje. Astfel, numai formatiunile de combatere a crimei organizate au trimis in judecata mai multi traficanti de droguri.

Se prolifereaza tot mai mult perceperea taxei de protectie, infractiune specifica organizatiei de tip mafiot, practicata in bande si pe zone de actiune asupra agentilor economici privati autohtoni si straini.


5.4. Mafia Tiganeasca.


O amenintare deosebita pentru societatea romana o reprezinta implicarea tot mai profunda in sfera criminalitatii si mai ales in cea a infractiunilor de mare violenta a tiganilor.

Incorsetata pana la finele anului 1989 de masurile instituite de stat, aceasta etnie, recunoscuta prin incultura si nestiinta de carte, dar de o abilitate si meschinarie deosebite, sfideaza la vedere pe zi ce trece legea si ordinea de drept, organizand filiere, chiar internationale, prin care savarsesc cele mai periculoase si abominabile infractiuni.

Potentialul criminogen al tiganilor este de cateva ori mai mare decat al restului populatiei Romaniei, situatie ce are tendinte de agravare. Un alt element de gravitate deosebita il reprezinta participarea infractorilor tigani la savarsirea infractiunilor cu violenta respectiv omoruri (11,31%), tentativa de omor(9,6%).

O pondere insemnata o detin tiganii si in randurile celor care au savarsit infractiuni contra proprietatii private. Nesupunerea voita fata de regulile de convietuire sociala, fata de ordinea si linistea publica instituita de stat, a condus la savarsirea de catre tigani a numeroase infractiuni ce aduc atingere acestor relatii. Factorii psihologici, biologici, care influenteaza comportamentul tiganilor are la baza trasaturi specifice, dobandite drept zestre ereditara de la stramosi care au trait in nordul Indiei, si modelate ulterior pe parcursul celor 6-700 de ani de cand este atestata prezenta etniei pe teritoriul Romaniei.


Intre factorii criminogeni care determina in mare masura comportamentul deviat al multor tigani, pot fi enumerati urmatorii:

-agresivitatea inascuta (multi purtand in permanenta asupra lor arme albe)

-labilitatea afectiva este in stransa legatura cu agresivitatea

-indiferenta afectiva

-deviatia morala

Se poate spune ca aceasta etnie are si propriul „drept” ei se conduc prea putin dupa legislatia tarii de domiciliu sau resedinta, aplicand si respectand in schimb „legea tiganeasca” bazata pe obiceiuri si traditii. Desigur ca in ultimul timp, tot mai multi tigani din centrele urbane dezvoltat, renunta la asemenea traditii.

Tiganii duc lipsa unei culturi scrise, aceasta fiind un handicap pentru inlaturarea modului de viata si a comportamentului social.

Este de remarcat totusi marginalizarea la care este supusa o buna parte dintre tigani, respingerea lor de catre colectivitatile pe langa care acestia s-au asezat. In cadrul comportamentului delincvent la tigani intalnim sub aspect oxinologic urmatoarele orientari comportamentale:

- O recunoastere exclusiva a valorilor materiale ca simboluri ale reusitei

- Ignorarea voita a valorilor morale, juridice, consacrate in societate

- Respingerea normelor licite de conduita ca mijloace de realizare a valorilor materiale

- Adoptarea unor norme ilicite de conduita pentru reusita sociala

Tiganii reprezinta cea mai profilactica minoritate din Romania. Inclinarea spre delicventa a multor tigani s-a manifestat cu recrudescenta sporita inca din primii ani de dupa revolutie cu tendinte de imbratisare a formelor superioare ale crimei, respectiv spre organizarea de tip mafiot.

Prin actiunea acestor grupuri se produc prejudicii foarte mari, iar ca mod de actiune se remarca jafurile organizate in grup de regula cu mana armata (smenurile), traficul de carne vie, sechestrarea de persoane, taxa de protectie, santaj si chiar spalarea banilor proveniti din infractiuni.

Tiganii reusesc sa influenteze justitia prin coruperea unor politisti, sumele mari de bani obtinute de tigani prin mijloace necinstite le da posibilitatea sa faca cheltuieli ostentative.

Primul grup constituit pe principii mafiote , urmarit si cercetat de politie a fost acela compus din familiile de tigani Duduianu, Vaduva, Stanescu. Principalele sedii ale gruparilor erau campingul din Sinesti si Complex „Lebada”. Din mafia de elita a tiganilor fac parte Fane Spoitoru si Gigi Boieru, pe langa care amintim alte grupari criminale care actioneaza si in strainatate unde produc panica in randul cetatenilor si al autoritatilor datorita modurilor noi de operare, furturi prin efractie, etc.; ceea ce a impresionat a fost rapiditatea cu care actionau grupurile criminale.

Un alt gen de activitate infractionala in care s-au specializat tiganii se refera la afacerile din domeniul prelucrarii, colectarii si valorificarii metalelor, indeosebi cele neferoase, aluminiu, cupru, bronz, arama.

Printre actiunile organizatilor de tip mafiot se regasesc traficul de droguri acre a luat amploare in Romania, precum si consumul acestora creste in fiecare zi

Astfel Romania este tara de tranzit a drogurilor astfel: chinezii tranziteaza heroina, opiu; arabii cocaina si hasis; rusii amfetamina, cocaina, marijuana. O buna parte din transporturi a fost confiscata de politie, iar altele au trecut fara urma. Consumul de droguri a luat amploare la elevi si studenti.

Alte actiuni cum ar fi traficul de arme si explozibili, traficul de moneda si alte titluri de valoare false, furtul de masini si trafic international cu autoturisme furate, traficul de carne vie, jocurile de tip Caritas, contrabanda si evaziune fiscala, toate acestea fac parte din peisajul infractional din Romania.

Crima organizata capata o extindere si o diversificare deosebita in ultimii ani, devine o trasatura caracteristica vietii contemporane din Romania.

Crima organizata apare in dreptul penal roman nu numai ca o provocare la adresa legiuitorului, determinandu-l sa identifice forme noi de combatere, prin intermediul legii penale, dar si la adresa doctrinei penale, determinand pe oamenii de stiinta sa reflecteze asupra naturii, gravitati si a particularitatilor actiunilor criminale savarsite de asociatii de infractori, pentru a sugera modalitati noi, specifice si eficiente de lupta, prin mijlocirea legii penale impotriva fenomenului mentionat.

Impotriva acestor activitati ale crimei organizate ar putea fi concepute doua grupuri de mijloace:

I Prevederi legale prin care ar fi incriminate si sanctionate faptele comise de persoanele juridice insasi, care, desi functioneaza aparent legal, realizeaza scopurile unei organizatii oculte criminale. Insa in legislatia penala romana numai persoana fizica ar pute fi subiect activ al infractiunii.

II Raspunderea persoanei fizice, in acest sens, legea penala romana in vigoare dispune de urmatoarele instrumente:

incriminarea si sanctionarea in articolul 323 C. Pen. A faptei de a se asocia sau de a initia constituirea unei asocieri in scopul savarsirii uneia sau mai multor infractiuni, altele decat cele indreptate contra sigurantei statului, ipoteza in care faptele ar constitui infractiunea de complot. Este posibila doar complicitatea morala. Raspunderea penala presupune existentei intentiei.

Dispozitii referitoare la participatie. Daca o fapta prevazuta de legea penala a fost comisa nemijlocit de o singura persoana aceasta este autor al infractiunii. Nu exista ideea autorului mediat.

Incriminarile prevazute in partea speciala a legii penale si care acopera aproape toate faptele ilicite care ar putea fi comise de asociatiile criminale, inclusiv in cadrul crimei organizate.

Legea penala romana nu cuprinde o incriminare sintetica in baza careia sa se asigure urmarirea si sanctionarea eficienta a faptelor savarsite de organizatii criminale moderne, nu cuprinde un sistem de sanctiuni specifice faptelor comise de asemenea asociatii criminale.

In Romania nu exista pana in prezent o reglementare cu privire la interzicerea reciclarii sumelor de bani provenite din operatiuni ilicite, si deci au aparut numeroase manifestari in activitatea financiara si bancara care ascund fenomenul de reciclare a banilor cu origine ilegala. In ultima perioada s-a sesizat faptul ca unele organizatii criminale din exterior se intereseaza de folosirea circuitelor bancare romanesti pentru reciclarea banilor.

Este imperior necesar a identifica modalitati noi si mai eficienta de lupta contra formelor moderne si deosebit de periculoase de criminalitate.
Cutrera, La Mafia- op.cit.- pag.57

A se vedea M.Puzo ,Sicilianul - ed.Politica-Bucuresti-1997,pag.273

A se vedea G.Falcone, Mafia – ed.Danubius – 1994,pag.105

A se vedea ,G.Vergulini - Istoria Mafiei -ed.Enmar -1998,pag. 125

A se vedea ,I.Pitulescu –Crima Organizata -ed.National -1996 ,pag.77

A se vedea , P.Kerr- Mafia Ruseasca –ed.Aldo Press – 1997,pag.19

A se vedea ,M.Pantaleone –Mafia si Politica –ed.Politica –1964, pag.116

A se vedea,P.Kerr –Mafia Ruseasca –ed.Aldo Press –1997, pag.23

P.Kerr –op.cit –pag 162

I.Pitulescu -op.cit. - pag.115

P.Kerr –op.cit. -pag. 103

I.Pitulescu –op.cit. -pag.123

P.Kerr –op.cit. -pag.142

A se vedea ,I.Pitulescu -Crima Organizata -ed.National -1996,pag.104

I.Pitulescu –op.cit. –pag.105

A se vedea ,C.Falconer -Triada -ed.Aldo Press -1997,pag.284

I.Pitulescu –op.cit.-pag.108

A se vedea,R.Negru –Banii si Puterea –ed.National-pag.241

I. Pitulescu –op.cit. –pag.111

A se vedea ,I.Pitulescu –Al-3-lea Razboi Mondial,- ed.National –1996,pag.151

A se vedea ,A.Lollemand –Organizatii criminale ruse conduse de etnici evrei cuceresc lumea –pag70


 [b1]ile


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact