StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept administrativ

Serviciile publiceSERVICIILE PUBLICE

Statul si unitatea adm.-teritoriala, ca forme organizatorice de viata si activitati ale membrilor care le compun, au menirea de a asigura locuitorilor conditii necesare de convietuire ec., soc, cult., de securitate, in mod contunuu si permanent, organizand in acest scop o multitudine de structuri organizatorice, denumite frecvent in actele normative, dar si in doctrina jurid. de specialitate servicii pub. , pe care le doteaza cu cele necesare: mijloace materiale si banesti, specialisti etc, in ve 252e48c derea bunei lor functionari.

Unele din aceste servicii pub. se organizeaza numai de catre stat, altele putand fi organizate si de catre colectivitatile locale recunoascute de stat (servicii pub. ale statului/servicii pub. ale comunei, orasului, judetului).

Prof. Paul Negulescu defineste serviciul public ca "un organism adm. creat de stat, judet sau comuna, cu o competenta si puetere determinata, cu mijloace financiare procurate din P.. general al adm. pub creatoare, pus la dispozitia publicului pt a satisface in mod regulat si continuu o nevoie cu caracter general, careia initiativa privata nu ar putea sa-i dea decat o satisfactie incompleta si intermitenta".

Prof. E.D. Tarangul defineste servic. pub. ca fiind "orice activitate a autoritatii pub. pt satisfacerea unei nevoi de interes general care este atat de important incat trebuie sa functioneze in mod regulat si continuu".

Necesitatea organizarii unui servic. pub. se impune numai atunci cand realitatea soc. evidentiaza o nevoie generala, comuna unei colectivitati recunoscute de stat, cu alte cuvinte numai atunci cand se poate constata existenta unei cerinte soc. mai de amploare.

Servic. pub., ca activ, este legat indisolubil de ideea de interes general si de vointa autoritatii pub. care decid la ce moment si in ce modalitate se va satisface acest interes.

In practica, exista o diversitate de servicii pub., organizarea lor fiind determ. de specificul domeniilor in care se infiinteaza si diversitatea cerintelor colectivitatilor. Daca am incerca o clasificare a acestora, am putea avea in vedere urmatoarele criterii mai importante:

intinderea interesului ce se doreste a fi satisfacut, ca cerinta soc. formulata la scara intregului teritoriu national (reprezinta interesul general-national) sau cerinta formulata la nivel local (proprie comunei, orasului sau judetului);

natura servic. pub. organizate, acestea deter, domeniul de activitate in care se manifesta servic. pub., in fct de natura prestatiei (servic. pub adm. sau servic. pub. industriale, comerciale etc);

regulile jurid. aplicabile, care pot crea un regim adm (cand servic pub. sunt organizate si functioneaza ca autoritati adm sau ca structuri organizatorice aflate sub autoritatea acestora) un regim mixt, de DREPT adm si de DREPT privat (cand srvic, pub. sunt concesionate in baza unui contract adm);modul de organizare , unele putand fi organizate ca autoritati adm. ori ca institutii pub. (scoli, universitati, spitale) sau ca regii autonome, asociatii su fundatii.

Servic. pub. organizate la nivel central, sub forma autorit. adm. sunt si vor exista intotdeauna la acest nivel (ele putandu-se eventual, comasa sau diviza), intrucat ele exprima interesul national general, la acest nicel, in domeniul respectiv, la care statul nu poate renunta. Rolul acestor servicii este de a concepe si a asigura strategia Guvern. (a statului) in acel sector de activitate, careia i se subordoneaza activitati practice concrete, realizate la nivelurile inferioare - judet, localitate.

Din cadrul acestor servicii pub., organizate ca autorit. adm .centrale, se pot desprinde si transfera la nivelurile inferioare (judetean sau local) anumite activitati concrete, fie in forma "descentralizarii lor", fie a "desconcentrarii", dupa cum se doreste o desprindere mai ferma sau mai putin ferma a acestor activitati.

Exista servic. pub. care nu pot fi organizate decat la nivel national, ele exprimand un interes exclusiv national si statal, cum ar fi: apararea tarii fata de o agresiune armata externa, sau siguranta nationala, politica externa etc, care nu pot fi transferate colectivitatilor locale si judetene, chiar daca acestea sunt interesate a se apara contra unei agresiuni armate externe.

Exista insa alte servicii pub. care pot fi organizate in exclusivitate sau preponderent la nivel local (ex.: transportul pers si marfurilor in interiorul localitatilor, repararea strazilor, curatenia localitatii si altele), fie la nivelul judetean (intretinerea cailor de comunicatie intre localitati, o aductiune de apa care intereseaza mai multe localitati ale judetului).

Serviciile din categoria celor care se organizeaza numai la nivel national pot cel mult sa fie "desconcentrate" la nivel judetean, desconcentrarea asigurand unitatea de scop si actiune, fundamentate pe principiul subordonarii ierarhice, a servic. desconcentrat care continua sa faca parte integranta din cel organizat la nivel central.

Problema "descentralizarii" servic. pub. se pune numai in legatura cu cea de-a 2-a categorie de activitati, care pot fi realizate si la nivel local sau judetean, dupa caz, si daca astfel de activitati se gasesc la un moment dat organizate ca servic. pub. la nivel central.

Servic. pub. este o structura organizatorica, avand de regula, personalitate juridica, infiintata in conditiile legiim de catre stat, comuna, oras sau judet, incadrata cu functionari pub. si alt personal de specialitate, dotata cu mijloace materiale si banesti, corespunzatoare care desfasoara o activitate sau un complex de activitati omogene stabilite prin actul de infiintare, ins copul satisfacerii in mod continuu si permanent a unor interese generale ale unei colectivitati.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact