StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Codul civil

Ocrotirea persoanei fizice - ocrotirea interzisului judecatoresc

Ocrotirea interzisului judecatoresc
Conditii Art.123 - (1) Persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei mintale ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie.


(2) Pot fi pusi sub interdictie si minorii cu capacitate de exercitiu restransa.
Persoanele care pot cere punerea sub interdict 151h75b ieArt.124 - Interdictia poate fi ceruta de instanta tutelara, precum si de cei prevazuti in art.72.
Numirea unui curator special

Art.125 - In caz de nevoie si pana la rezolvarea cererii de punere sub interdictie, instanta tutelara va putea numi un curator special pentru ingrijirea persoanei si reprezentarea celui a carui interdictie a fost ceruta, precum si pentru administrarea bunurilor.
Procedura

Art.126 - Judecarea cererii de punere sub interdictie se va face potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.
Opozabilitatea interdictiei

Art.127 - (1) Interdictia isi produce efectele de la data cand hotararea judecatoreasca a ramas irevocabila.


(2) Cu toate acestea, lipsa de capacitate a celui interzis nu va putea fi opusa unei terte persoane decat de la data indeplinirii formalitatilor de publicitate prevazute de Codul de procedura civila, afara numai daca cel de-al treilea a cunoscut punerea sub interdict 151h75b ie pe alta cale.
Comunicarea hotararii de punere sub interdictie

Art.128 (1) Hotararea de punere sub interdictie va fi comunicata, in conditiile legii, instantei tutelare, care va desemna de indata un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdictie.


(2) Regulile privitoare la tutela minorului care nu a implinit varsta de 14 ani se aplica si in cazul tutelei celui pus sub interdictie, in masura in care legea nu dispune altfel.
Nulitatea relativa a actelor facute de persoana pusa sub interdictie

Art.129 - Actele juridice facute de persoana pusa sub interdictie, altele decat cele prevazute de art.29 alin 3), sunt lovite de nulitate relativa, chiar daca la data incheierii lor aceasta ar fi lucrat cu discernamant.
Inlocuirea tutorelui

Art.130 - Tutorele celui pus sub interdictie este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.
Obligatiile tutorelui

Art.131 -(1) Tutorele este dator sa ingrijeasca de cel pus sub interdictie, spre a-i grabi vindecarea si a-i imbunatati conditiile de viata; in acest scop, se vor intrebuinta veniturile si, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdictie.


(2) Instanta tutelara, luand avizul consiliului de familie si consultand unmedic de specialitate, va hotari, tinand seama de imprejurari, daca cel pus sub interdictie va fi ingrijit la locuinta lui sau intr-o institutie sanitara.


(3) Cand interzisul este casatorit, va fi ascultat si sotul acestuia.
Liberalitatile primite de descendentii interzisului

Art.132 - Din bunurile interzisului, descendentii acestuia vor putea fi gratificati sau inzestrati de catre tutore cu avizul consiliului de familie si cu incuviintarea instantei tutelare, fara insa sa se poata da scutire de raport.
Modul de ocrotire a minorului

Art.133 - (1) Minorul care, la data punerii sub interdictie, se afla sub ocrotirea parintilor, va ramane sub aceasta ocrotire pana la data cand devine major, fara a i se numi un tutore. Dispozitiile art.131†††††††††††††††††††††††††† sunt aplicabile si situatiei prevazute in prezentul alineat.


(2) Daca la data cand minorul devine major el se afla inca sub interdictie, instanta tutelara va numi un tutore.


(3) In cazul in care, la data punerii sub interdictie, minorul se afla sub tutela, instanta tutelara va hotari daca fostul tutore al minorului pastreaza sarcina tutelei sau va numi un nou tutore.
Ridicarea interdictiei

Art.134 - (1) Daca au incetat cauzele care au provocat interdictia, instanta judecatoreasca va pronunta ridicarea ei.


(2) Cererea se va putea face de cel pus sub interdictie, de tutore, precum si de toti cei prevazuti in art.72.


(3) Hotararea prin care se pronunta ridicarea interdictiei isi produce efectele de la data cand a ramas irevocabila.


(4) Cu toate acestea, incetarea dreptului de reprezentare al tutorelui nu va putea fi opusa decat in conditiile art.127 alin 2), care se aplica in mod corespunzator.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact