StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Actele de procedura si termenele procedurale

ACTELE DE PROCEDURA SI TERMENELE PROCEDURALE


Actul de procedura este orice act facut de instanta si de ceilalti participanti in cursul si in cadrul procesului civil.

Actele de procedura sunt

-acte ale partilor cererea de chemare in judecata , intampinarea,cererea reconventionala,etc.

-acte ale instantei incheierea de sedinta,hotararea judecatoreasca


Conditiile cerute pentru indeplinirea actelor de procedura


-intocmirea actu 323e49d lui de procedura in forma scrisa,justificata prin nevoia de a dovedi existenta actului si pentru ratiuni de conservare a acestuia

-actul sa relateze in chiar cuprinsul sau faptul ca au fost indeplinite cerintele prevazute de lege.Este de retinut faptul ca nu se poate completa continutul actului de procedura cu probe extrinseci.Daca in procesul verbal de predare a citatiei nu se indica data predarii acesteia,actul este nul,fara a exsita posibilitatea de-a mai face vreo alta proba in afara actului insusi.

-redactarea sau intocmirea actului de procedura in limba romana ,pornind de la principiul desfasurarii procedurii juridice in limba romana.


Sanctiunile pentru nerespectarea conditiilor privitoare la indeplinirea actelor de procedura


Difera in functie de importanta formei procedurale si de interesul privind respectarea formei.Se disting astfel sanctiuni ca:nulitatea actului de procedura,obligatia de a ferace sau de a completa actul intocmit defectuos,obligatia de a despagubi partea vatamata prin incalcarea formelor prevazute de lege.

Exista o serie de sanctiuni de natura pecuniara sub forma unor amenzi civile si santiuni de ordin disciplinar.

Cea mai importanta sanctiune este nulitatea.Ea este acea sanctiune procedurala care opereaza in cazul in care actul de procedura nu indeplineste cerintele cerute de lege pentru validitatea lui.

Cazurile de nulitate sunt prevazute de art.105 Cod Procedura Civila.Actele de procedura indeplinite de un judecator necompetent sunt nule.Actele de procedura indeplinite cu nerespectarea formelor legale sau de un functionar necompetent vor fi declarate nule numai daca prin aceasta s-a cauzat partii o vatamare ce nu poate fi inlaturata decat prin anularea actului.Primul caz de nulitate se refera la necompetenta generala materiala sau terioriala a instantei si nu a judecatorului.In cazul declararii necompetentei instantei dovezile administrate de instanta necompetenta raman castigate judecatii si nu vor fi refacute decat pentru motive temeinice.

Al doilea caz este cel prevazut de dreptul comun in materia nulitatii actului de procedura,statuand ca nulitatea intervine numai daca sunt intrunite cumulativ trei conditii:

1-actul sa fi fost intocmit cu nerespectarea formei legale sau de un functionar necompetent

2-actul sa fi cauzat partii o vatamare-daca procedura de citare a partii nu a fost legal indeplinita,dar partea se prezinta in instanta,scopul citatiei a fost atins si nu se poate vorbi de o vatamare sau prejudiciu cauzat partii

3-vatamarea sa nu poata fi inlaturata decat prin anularea actului respectiv.

Exista o serie de dispozitii legale care atenueaza regimul nulitatilor.Sunt situatii in care judecatorul poate dispune indreptarea unor neregularitati cu privire la actele de procedura.Daca incheierea de sedinta a ramas nesemnata de un judecator sau de un grefier ea va putea fi semnata si ulterior actul ramanand valabil.

Codul de Procedura Civila prevede ca nimeni nu poate invoca neregularitatile pricinuite prin propriul sau fapt.Literatura juridica admite existenta si a altor cazuri de nulitate in afara celor prevazute in Codul de Procedura Civila,in art.105.Acestea sunt in cazul netimbrarii sau timbrarii insuficeinte a cererilor,in cazul nerespectarii termenelor prohibitive,in cazul nelegalei compuneri a completului de judecata.Nulitatea poate fi invocata in tot cursul judecatii pe calea exceptiei procesuale,iar dupa pronuntarea hotararii,prin caile legale de atac.

Se face distinctie intre nulitatea absoluta si cea relativa.Cea absoluta poate fi invocata de orice parte,de procuror sau de instanta din oficiu in orice faza a procesului,iar cea relativa poate fi invocata numai de partea in favoarea careia opereza dispozitiile legale si numai intr-un anumit termen,de regula pana la prima zi de infatisare care a urmat dupa acesta neregularitate si inainte de a se pune conclutiile de fond.

Actele de procedura declarate nule sunt scoase din cauza si nu mai produc nici unul din efectele prevazute de lege.Nulitatea actului procedural atrage si nulitatea urmatoarelor masuri in care acestea nu pot avea o exsitenta de sine statatoare.

Anularea citatiei atrage si nulitatea hotararii pronuntate in baza ei pentru ca instanta nu poate solutiona cauza fara ca procedura de citare sa fie legal indeplinita.Incalcarea unor dispozitii procedurale privind audierea unui martor nu are consecinte asupra celorlalte probe neexistand o legatura cauzala intre cele doua acte procedurale.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact