StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Procedura de solutionare a litigiilor in materie comerciala

PROCEDURA DE SOLUTIONARE A LITIGIILOR IN MATERIE COMERCIALA


Constituie o procedura speciala de solutionare a unei categorii de litigii cuprinzand norme derogatorii de la dreptul comun.

Legea prevede ca in privinta proceselor si cererilor in materie comerciala care sunt evaluabile in bani sa se incerce solutionarea litigiului printr-o conciliere directa cu cealalta parte, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata.

Initiativa concilierii trebuie sa apartina reclamantului care va convoca partea adversa prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare si care confera trimiterea textului si confirmarea primirii acestuia.

Rezultatul concilierii se consemneaza intr-un inscris cu aratarea pretentiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului si al punctului de vedere al fiecarei parti. Inscrisul despre rezultatul concilierii ori, in cazul in care paratul nu a dat curs convocarii, dovada ca de la data primirii convocarii au trecut 30 zile se anexeaza la cererea de chemare in judecata.

Sesizarea instantei se face prin cererea de chemare in judecata care trebuie sa cuprinda elementele expres determinate in art. 7203 alin. 1 Cod procedura civila, in masura sa contribuie la o identificare completa a partilor:

-numele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar;

-numele si calitatea celui care angajeaza partea si ale celui care o reprezinta in litigiu, anexandu-se dovada calitatii;

-obiectul si valoarea cererii, precum si calculul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare;

-motivele de fapt si de drept, precum si probele pe care se intemeiaza cererea;-semnatura partii sau a reprezentantului acesteia, dupa caz.

La primirea cererii de chemare in judecata i se pune in vedere reclamantului sa depuna orice act invocat in sustinerea cererii si care nu a fost comunicat paratului la convocarea pentru conciliere.

Intampinare este obligatorie, sens in care paratul va fi citat cu mentiunea de a depune intampinare cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata, iar in procesele urgente cu cel putin 3 zile.

Daca paratul are pretentii impotriva reclamantului, poate formula cerere reconventionala in cadrul termenului pentru depunerea intampinarii.

Judecarea litigiilor in materie comerciala se face cu precadere. Legea prevede ca atunci cand procedura de citare este legal indeplinita, judecata poate continua in sedinta publica sau in camera de consiliu, in ziua urmatoare sau la termene scurte, succesive, date in cunostinta partilor.

O regula derogativa se refera la posibilitatea asistarii partilor sau reprezentantilor lor de experti sau alti specialisti, fara a se limita numarul acestora.

Daca in cursul judecatii partile se inteleg, in tot sau in parte, asuprasolutionarii in fond a litigiului, instanta va constata intelegerea acestora prin hotarare irevocabila si executorie.

Celelalte hotarari pronuntate asupra fondului in materie comerciala, vor fi supuse cailor de atac prevazute de lege, hotararile pronuntate fiind executorii. Exercitarea apelului nu suspenda de drept executarea. Hotararile susceptibile de executare silita purtand mentiunea ca sunt irevocabile, constituie titlu executoriu, fara a fi necesara investirea lor cu formula executorie, prevazuta de art. 269 Cod procedura civila.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact