StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Reprezentarea partilor in procesul civil

REPREZENTAREA PARTILOR IN PROCESUL CIVIL


Art.67 din Codul de Procedura Civila:"Partile pot sa-si exercite drepturile procesuale personal sau prin mandatar,cu mentiunea ca exista anumite deosebiri intre reprezentarea judiciara conventionala a persoanelor fizice si a persoanelor juridice

In cazul persoanelor fizice,mandatar poate fi 353c26d avocat sau o alta persoana care au aceasta calitate.Cand madatul este dat unei alte persoane decat unui avocat,mandatarul nu poate pune concluzii decat prin avocat(prin exceptie,doctorii sau licentiatii in drept ,cand acestia sunt madatari in cauzele sotului sau rudelor pana la gradul 4 inclusiv-ei pot pune concluzii in fata oricaror instante).Poate pune de asemenea concluzii,dar numai la judecatorie ,madatarul care il reprezinta pe sot sau o ruda pana la gradul 4 inclusiv daca dreptul de reprezentare rezulta din lege(parinta,tutori) asistarea prin avocat nu este obligatorie.

Calitatea de reprezentant se dovedeste printr-o procura respectiv un inscris sub semnatura legalizata(im continutul procurii trebuie sa se indice pentru exercitiul dreptului de chemare sau reprezentare in judecata)

Mandatul e presupus a fi dat pentru toate actele judecatii,chiar daca nu cuprinde nici o mentiune in acest sens,ceea ce inseamna ca el poate fi retrans numai de anumite acte sau instante.

Anumite acte procesuale-dispozitii,tranzacii,renuntarea la judecata-pot fi facute de mandatar numai in baza unei procuri speciale.Madatul nu inceteaza prin moartea celui care l-a dat si nici daca acesta a devenit incapabil,el ramanand in vigoare pana la retragerea de catre mostenitor sau de catre reprezentantul legal al incapabilului.

Retragerea madatului sau renuntarea la mandat nu pot fi opuse celeilalte parti decat de la comunicare(exceptie cand renuntarea sau retreagerea s-a facut in sedinta publica,in prezenta partii).

Mandatarul care renunta la imputernicire trebuie sa-l instiinteze pe mandant si instanta de judecata cu cel putin 15 zile inaintea termenului de judecata sau de indeplinirea termenului de exercitare a cailor de atac.

Reprezentarea prin avocat este reglementata de Codul de Procedura Civila si de legea privind organizarea si exercitarea avocaturii.Avocatii au dreptul sa asiste si sa reprezinte interesul persoanelor fizice si persoanelor juridice in fata tuturor instantelor de judecata,pe baza unui contract de asistenta judiciara,incheiat intre avocat si client.Pe baza acestui contract,avocatul se legitimeaza in instanta,prin imputernicire avocatiala.Avocatul este indrituit sa efectueze orice act necesar pentru realizarea intereselor clientului sau.Pentru actele de dispozitie are nevoie de o procura speciala.Avocatul care a asistat o parte la judecarea cauzei poate,chiar fara mandat,sa faca anumite acte pentru pastrarea drepturilor supuse unui termen si care s-ar pierde prin neexercitarea lor in timp.

Denuntarea contractului de asistenta juridica se poate face prin acordul ambelor parti sau unilateral,conform prevederilor din contract.daca avocatul e impiedicat sa-si indeplineasca serviciul avocatial sau cand renunta la exercitiul profesiei ori e suspendat,el trebuie sa-si asigure substituirea.

Reprezentarea conventionala a personei juridice este asigurata prin jurisconsult.Acest actioneaza in baza unei delegatii semnate de seful serviciului juridic sau de conducatorul persoanei juridice si este un subiect independent in raport cu persoana juridica.

El este obligat sa sustina interesele persoanei juridice,sa exercite caile de atac si sa ia orice alte masuri pentru apararea intereselor persoanei juridice pe care o reprezinta.

Delegatia pe care o are jurisconsultul nu este intotdeauna suficienta astfel incat pornirea actiunii civile,fixarea pretentiilor sau renuntarea la judecata sau la o cale de atac ,se fac de organele de conducere ale persoanei juridice sau de jurisconsult numai daca are o procura speciala.

Atunci cand persoana juridica nu are jurisconsult sau are si nu il poate folosi deoarece reprezinta si interesul partii potrivnice,sau cand e nevoie de asistenta juridica speciala,se poate recurge si la serviciul unui avocat.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact