StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Actele de procedura

Actele de procedura


Definitie

Se numeste act de procedura orice act facut in cursul si in cadrul procesului civil de catre instanta de judecata, de organele auxiliare ale acesteia, de partile litigante si ceilalti participanti la proces, in legatura cu activitatea procesuala. Actele procedurale sunt complexe intrucat cuprind sau declanseaza activitatea mai multor participanti. Se intocmesc succesiv, unele neputand fi intocmite sau aduse la indeplinire inaintea altora. Au o independenta relativa si sunt strans legate unele de altele.

Actul de procedura este atat operatiunea juridica cat si insc 333g62d risul care constata aceasta operatiune juridica.

Continutul si forma acestor acte sunt foarte variate, iar respectarea regulilor privitoare la intocmirea lor reprezinta o puternica garantie in realizarea unei judecati obiective.


Conditii pentru indeplinirea actelor de procedura

Distingem urmatoarele reguli cu privire la indeplinirea actelor de procedura:

Øtrebuiesc intocmite in forma scrisa

Øtrebuie sa relateze in chiar continutul lor ca au fost indeplinite cu respectarea cerintelor legale

Forma scrisa este necesara pentru a se putea dovedii mai usor existenta actului si in acelasi timp asigura conservarea acestuia. In acest mod se poate verifica respectarea cerintelor prevazute de lege. De la aceasta regula exista si exceptii:

-cererea de recuzare a judecatorului

-mandatul judiciar

-renuntarea la judecata

Cuprinsul actului de procedura nu poate fi completat cu probe extrinseci. In cazul actelor de procedura orale, verificarea respectarii dispozitiilor legale se face cu ajutorul actelor de procedura scrise, intocmite spre consemnarea actelor de procedura orale.

Actele de procedura trebuiesc redactate in limba romana. Conform dispozitiilor constitutionale procedura judiciara se desfasoara in limba romana. Partilor care nu vorbesc limba romana li se asigura posibilitatea de a lua cunostinta de piesele dosarului, precum si dreptul de a vorbi in instanta si de a pune concluzii prin interpret.


Clasificarea actelor de procedura

Actele de proceda pot fi clasificate avand in vedere mai multe criterii:

A). Dupa organele sau persoanele care le intocmesc sau de la care emana, actele procedurale se clasifica in :

a)acte ale partilor - cererea de chemare in judecata, intampinarea, exercitarea unei cai de atac, etc.

b)acte ale instantei - incheierile de sedinta, hotarari judecatoresti, etc.

c)acte ale celorlalti participanti - cererile pentru anularea unei amenzi, facute de martori sau experti
B). Dupa modul de efectuare sunt :

a)acte procedurale orale - se efectueaza in fata instantei, oral : sustinerile partilor, depozitiile martorilor; continutul lor se consemneaza in scris

b)acte procedurale scrise - continutul lor trebuie concretizat de la inceput in scris : incheierile de sedinta, hotararile judecatoresti, etc.


C).Dupa continutul lor sunt:

a)acte de procedura care exprima o manifestare de vointa-cererea de chemare in judecata, cererea reconventionala, intampinarea, renuntarea, etc.

b)acte de procedura care constata o operatiune procedurala-citatia, dovada de comunicare, etc.


D) Dupa modul de efectuare se pot clasifica in:

a)acte judiciare, care se indeplinesc in fata instantei-interogatoriul, depozitia de martor, etc.

b)acte extra judiciare, care se indeplinesc in cadrul procesului, dar in afara instantei-expertiza, cercetarea locala, etc.


Principaleleacte de procedura

In general, in procesul civil, sunt considerate acte de procedura, cererile, citatiile si mandatele, procesele verbale, incheierile si hotararile judecatoresti si toate celelalte acte care se efectueaza in cursul procesului.

Cererile in general - constituie mijlocul prin care o persoana fizica sau juridica interesata poate solicita in vederea ocrotirii unor drepturi sau interese proprii sau ale altor persoane. Numeroase si variate, ele pot fi grupate in doua categorii :

-cereri introductive de instanta - cererile care declanseaza activitatea unei instante. Pot fi facute doar de reclamant.

-cererile incidente, care se fac dupa ce procesul a inceput, pentru a pune in discutia partilor noi pretentii sau a largi cadrul dezbaterilor. Pot fi facute atat de reclamant cat si de parat, precum si de terte persoane care au interes in proces.


Potrivit art. 82 Cod procedura civila, indiferent de categoria din care face parte, o cerere trebuie sa cuprinda :

a)aratarea instantei careia ii este adresata

b)numele si domiciliul partilor si, daca este cazul, ale reprezentantului lor

c)obiectul cererii (ceea ce se solicita instantei)

d)semnatura.

Din punct de vedere al formei orice cerere trebuie facuta in scrisa.

In cazul in care cererea este facuta de reprezentantul partii, acesta este obligat sa faca dovada calitatii sale (procura, delegatie).
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact