StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Participarea tertilor in procesul civil

PARTICIPAREA TERTILOR IN PROCESUL CIVIL


In materie civila,hotararea judecatoreasca produce efecte relative intre partile litigante.Exista uneori interesul aparut in cursul procesului,de a face hotararea opozabila si altor persoane,altele decat cele intre care s-a ivit litigiul.De aceea,legiuitorul a dat posibilitate partilor in proces sa cheme in judecata si alte persoane,sub forma interventiei fortate.

Interesul de a interveni in proces poate apartine si tettelor persoane,sub forma interventiei voluntare.

Acesta modalitate de interventie imbraca doua forme


.Interventie in interes propriu,numita interventie principala

Este aceea prin care tertu 555g66f l urmareste realizarea,conservarea unui drept al sau fiind practic o cerere de chemare in judecata,interventia principala trebuie sa intruneasca elementele unei astfel de cereri

-trebuie facuta numai in fata primei instante,inainte de inchiderea dezbaterilor.

-in mod exceptional,ea poate fi facuta si in apel,insa numai cu acordul celorlalte parti


2.Interventie in interesul uneia dintre parti,numita interventie accesorie

Urmareste numai apararea drepturilor uneia dintre parti din proces.Fiind vorba numai de o simpla aparare,interventia poate fi facuta in orice faza a procesului sau direct in apel sau recurs.

Ambele interventii fiind practic cereri incidentale,ele se vor solutiona odata cu cererea principala

Instanta va trebui sa se pronunte mai intai asupra admisibilitatii in principiu a cererii de interventie,va trebui sa verfice daca tertul justifica vreun interes,daca cererea are legatura cu cererea principala;apoi instanta se va pronunta printr-o incheiere care poate fi atacata numai odata cu fondul cauzei.

In cazul admiterii cererii de interventie,tertul devine parte in proces si va lua procedura in starea in care ea se gaseste in momentul respectiv.Desi atat intervenientul principal,cat si cel accesoriu devin parti in proces,in fapt acestia se gasesc pe pozitii procesuale diferite,rezultand astfel ca intervenientul principal se bucura de independenta procesuala atat fata de reclamant,cat si fata de parat.Intervenientul accesoriu este subordonat partii in favoarea careia a intervenit,in sensul ca nu poate face decat acele acte care profita partii respective.

Cererea de interventie se solutioneaza odata cu cererea principala,cu anumite mentiuni

-judecarea interventiei principale nu este afectata de renuntarea la judecata sau la dreptul pretins de reclamant,in schimb,in aceste cazuri interventia accesorie urmeaza a fi respinsa.

-daca interventia principala ar cauza amanarea judecarii cauzei principale,ea poate fi disjunsa si judecata separat,disjungerea nu poate fi posibila la judecarea cererii accesorii.


Interventia fortata imbraca trei forme


1.Chemarea in judecata a altei persoane

Art.57 din Codul de Procedura Civila spune:"Oricare din parti poate sa cheme in judecata o alta persoana care ar putea pretinde aceleasi drepturi ca si reclamantul

Astfel de situatii se pot intalni in cazul cesiunii de creanta sau al pluralitatii de debitori,canddebitorul are tot interesul sa se judece cu toate persoanele care ar putea sa il actioneze ulterior in judecata.

Paratul poate formula astfel de cerere cel putin pana la prima zi de infatisare,iar reclamantul pana la inchiderea dezbaterilor in fata primei instante.Aceasta cerere de interventie se comunica tertului si partii adverse,tertul dobandind calitatea de intervenient principal,hotararea urmand sa-i fie opozabila.

Art.59 din Codul de Procedura Civila prevede:"Daca paratul debitor de buna credinta recunoaste datoria si declara ca doreste sa si-o execute fata de cel care-si va dovedi dreptul pe cale judecatoreasca,el va fi scos din proces daca dispune de suma datorata,judecata continuand intre reclamant si parat.

2.Chemarea in garantie

Art.60 din Codul de Procedura Civila"Partea poate chema in judecata(garantie) o alta persoana impotriva careia ar putea sa se indrepte in cazul in car ar cadea in pretentii cu o cerere in garantie sau in despagubire.

Garantia poate sa rezulte din lege sau din contractul incheiat intre parti.Ex:Daca cel care a cumparat un bun imobil e chemat in judecata de o persoana care revendica acel bun,el poate sa-l cheme in judecata pe vanzator pentru a-l apara de evictiune.

Cererea de aparare in garantie e posibila nu numai in cazul drepturilor garantate legal sau conventional,ci si ori de cate ori partea care ar cadea in pretentii ar putea sa se indrepte impotriva unei alte persoane cu o cerere in despagubire.Ex:comitentul chemat sa raspunda.Art.1000(3) din Codul Civil-temeiul pentru fapta culpabila a prepusului sau,care-l poate chema in garantie pe prepus.

Cererea de chemare in garantie poate fi formulata de parat pana la prima zi de infatisare,iar de reclamant pana la incheierea dezbaterilor in fata primei instante.Fiind o cerere incidentala,se solitioneaza odata cu cererea principala.

Cererea de chemare in garantie se comunica tertului.care astfel devine parte in proces,avand la randul sau posibilitatea sa cheme in garansie o alta persoana,sirul chemarilor in garantie fiind limitat la doua.

Solutia in cererea de chemare in garantie depinde de solutionarea cererii principale.Daca cererea principala a fost admisa,se va putea admite si cererea de chemare in garantie formulata de parat,daca este gasita intemeiata;daca cererea principala a fost respinsa,se va respinge si cererea de chemare in garantie,ea fiind lipsita de obiect sau de interes.

Este inadmisibil ca persoana chemata in garantie sa fie obligata direct fata de reclamant,deoarece intre ei nu exista nici un raport juridic.

3.Aratarea titularului dreptului

Art.64 din Codul de Procedura Civila:"Paratul care detine un lucru pentru altul sau care exercita in numele altuia un drept asupra unui lucru,va putea arata pe acela in numele caruia detine lucrul sau exercita dreptul,daca a fost chemat in judecata de o persoana care pretinde un drept real asupra lucrului".Rezulta asadar ca o astfel de cerere poate fi formulata numai de parat si numai in cazul procesului in care se valorifica un drept real daca intre parat si tertul aratat ca titular al adreptului exista un raport juridic cu privire la lucrul ce face obiectul cererii.

Aceasta cerere se formuleaza de catre parat cel tarziu pana la prima zi de infatisare si se va comunica tertului.Daca tertul se prezinta si confirma sustinerile paratului,el va lua locul paratului,care astfel va fi scos din judecata,dar numai cu acordul reclamantului.

Daca tertul nu se prezinta ori se prezinta,dar contesta sustinerile paratului,instanta il va introduce in cauza alaturi de pirat,in calitate de intervenient principal.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact