StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Exceptiile procesuale

Exceptiile procesuale


Definitie. Clasificare

Exceptia procesuala constituie mijlocul procesual prin care, in conditiile legii, partea interesata, procurorul, instanta din oficiu, invoca, in cadrul procesului civil si fara a pune in discutie fondul dre 323i85d ptului, neregularitati procedurale privitoare la compunerea si constituirea instantei, competenta acesteia ori la procedura de judecata sau lipsuri referitoare la exercitiul dreptului la actiune determinand intarzierea sau impiedicarea judecatii.

Exceptiile procesuale se pot clasifica astfel:

a)dupa obiectul asupra caruia se invoca:

-exceptii de procedura = vizeaza incalcarea regulilor de procedura privind compunerea, constituirea instantei, competenta acesteia, si procedura de judecata.

(Ex: exceptia de recuzare, exceptia de necompetenta, exceptia de perimare, exceptia de nelegala citare.)

- exceptii de fond = privesc lipsuri referitoare la exercitiul dreptului la actiune.

(Ex: exceptia lipsei de interes, exceptia de prescriptie, exceptia lipsei calitatii procesuale, exceptia de autoritate de lucru judecat, exceptia lipsei capacitatii de exercitiu, etc.)


b)dupa efectul pe care tind sa-l realizeze

exceptii dilatorii = tind la amanarea judecatii, declinarea judecatii, refacerea unor acte de procedura. (Ex: exceptia de conexitate, exceptia de litispendenta, exceptia de necitare.)

exceptii peremptorii = tind la respingerea sau la anularea cererii ori la stingerea procesului. (Ex: exceptia de lipsa calitate procesuala, exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant.)


c)dupa caracterul normei care o reglementeaza

exceptii absolute = privesc incalcarea unor norme imperative (ex:exceptia de necompeteata materiala)

exceptii relative = privesc incalcarea unor norme dispozitive (ex: exceptia de necompetenta teritoriala atunci cand aceasta nu are caracter exclusiv).


Procedura de solutionare a exceptiilor procesuale

Potrivit art 136 cod pr. civ exceptiile de procedura de ordine publica(absolute) pot fi invocate oricand in cursul judecatii. Exceptiile relative vor putea fi invocate doar in conditiile art 115 Cod pr. Civ. ( prin intampinare) sau 132 cod pr. civ. (pana la prima zi de infatisare).

Instanta se va pronunta mai intai asupra exceptiilor de procedura si asupra celor de fond care fac inutila in tot sau in parte cercetarea in fond a pricinii . Se va putea dispune unirea exceptiei cu fondul numai daca pentru judecarea exceptiei este nevoie de administrarea de dovezi in legatura cu dezlegarea in fond a pricinii.


A. Exceptia de necompetenta

Cand in fata instantei se pune in discutie competenta acesteia , ea va trebui sa stabileasca instanta competenta, ori, daca este cazul, un alt organ cu activitate jurisdictionala competent. Daca instanta se declara competenta va trece la judecata pricinii, in caz contrar va declina competenta in favoarea instantei competente/organului cu activitate jurisdictionala caruia ii revine competenta de solutionare potrivit legii, pronuntand o hotarare impotriva careia partile pot declara recurs in 5 zile de la pronuntare.

Dovezile administrate in instanta necompetenta raman castigate judecatii si instanta competenta nu va dispune refacerea lor decat pentru motive temeinice(art.160 cod pr. civ.)

Trimiterea dosarului la instanta competenta nu va putea fi impiedicata de exercitarea caii de atac de catre partea care a obtinut declarare necompetentei. Ceea ce inseamna ca dosarul nu va fi inaintat instantei competente daca s-a declarat recurs impotriva hotararii de declinare a competentei de catre partea care nu a invocat exceptia de necompetenta.
B.Exceptia lipsei capacitatii de exercitiu al drepturilor procedurale a partii .


Potrivit art 42 Cod pr, civ persoanele care nu au exercitiul drepturilor lor nu pot sta in judecata decat daca sunt reprezentate, asistate sau reprezentate in chipul aratat in legile sau statutele care randuiesc capacitatea sau organizarea lor. Aceasta exceptie poate fi invocata in orice stadiu al judecatii.. Instanta poate acorda un termen pentru implinirea lipsurilor, iar daca aceste lipsuri nu se implinesc va anula cererea. Solutia de anulare a cererii se pronunta prin hotarare.


C.Exceptia lipsei calitatii de reprezentant.


Dovada calitatii de reprezentant se face in conditiile art. 67-72 cod pr. civ .

Procedura de solutionare a exceptiei este aceeasi cu procedura expusa la pct B.


D.Exceptia de litispendenta


Potrivit art. 163 cod pr. Civ. Nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante. Aceasta exceptie se va putea invoca de catre parti sau de instanta din oficiu in orice stare a pricinii in fata instantelor de fond. Daca exceptia este primita dosarul va fi trimis instantei care a fost mai intai investita, iar in cazul in care pricinile se afla in judecata unor instante de grade deosebite - instantei cu grad mai inalt.


E.Exceptia de conexitate


Conform art 164 cod pr. civ exista conexitate atunci cand exista mai multe pricini inaintea aceleiasi instante sau instante deosebite, de acelasi grad, in care sunt aceleasi parti sau chiar impreuna cu alte parti si al caror obiect si cauza au intre dansele o stransa legatura.

Intrunirea poate fi facuta si de instanta din oficiu.

Instanta se pronunta asupra exceptiei prin incheiere. Daca admite exceptia dosarul va fi trimis instantei mai intai investita, afara daca partile nu cer trimiterea cauzei la una din celelalte instante. Exceptie face situatia in care una dintre pricini este de competenta unei instante si partile nu o pot inlatura (ex:competenta teritoriala exclusiva). In ipoteza admiterii exceptiei dosraele conexate se vor atasa dosarului la care s-a facut conexarea. Pentru celelalte, in registrul informativ al instantei se va face mentiunea "conexat la dosarul nr...." dupa care mentiunile privind traseul judiciar parcurs de catre dosarul conexat vor fi evidentiate la rubrica din registrul informativ corespunzator dosarului la care s-a facut conexarea.

Daca instanta respinge exceptia de conexitate se va pronunta de asemenea prin incheiere.

Pricinile reunite pot fi despartite in orice stare a pricinii(art 165 Cod pr. civ.). In aceasta ipoteza, dosarele isi vor relua identitatea initiala, datele din registrul informativ fiind reiterate pentru fiecare dosar in parte cu incepere de la momentul despartirii cauzelor. Pentru perioada in care dosarele au fost conexate datele privind traseul judiciar al acestora se vor regasi doar la rubrica din registrul informativ apartinand dosarului la care s-a facut conexarea.


F.Exceptia de autoritate de lucru judecat


Potrivit art. 1201 cod civil " este lucru judecat atunci cand a doua cerere in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facuta de ele si in contra lor in aceeasi calitate."

Este o exceptie de fond, de ordine publica, peremptorie. Poate fi invocata de catre parti sau de judecator chiar inaintea instantelor de recurs.

Daca exceptia este admisa se va pronunta o hotarare .

Daca este respinsa instanta va pronunta o incheiere interlocutorie.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact