StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Instanta suprema



INSTANTA SUPREMA

Judeca

-recursurile declarate imptriva hotararilor Curtilor de Apel si a altor hotarari in cazurile prevazute de lege,

-solutioneaza recursurile in interesul legii precum si alte materii date de lege in competenta altor instante


Normele de competenta materiala-delimiteaza sfera d 656d34g e competenta a instantelor din punct de vedere material stabilind care anume dintre instantele de acelasi grad e indrituita sa solutioneze un anumit litigiu.Normele de competenta materiala au un caracter dispozitiv,acesta insemnand ca partile nu pot deroga de la ele si doar exceptional sunt reglementate prin norme imperative in cazurile prevazute de art.13-16 din Codul de Procedura Civila si alte cazuri prevazute in legi speciale.


Competenta teritoriala de drept comun

Este prevazuta in art.5 din Codul de Procedura Civila(ex.cererea de chemare in judecata se face la instanta domiciliului paratului)Aceasta regula se justifica prin faptul ca in cazul actiunilor personale pana la solutionarea procesului paratul beneficiaza de prezumtia ca nu datoreaza nimic si prin aceea ca in acest fel se impiedica introducerea unor cereri in scop de sicana.

Acesta regula se aplica daca domiciului paratului se afla in tara si este cunoscut in caz contrar cererea se va face la instanta resedintei sale din tara,iar daca nici ea nu e cunoscuta cererea se va face la instanta sau domiciuliul reclamantului.Pentru determinarea competentei teritoriale,important este domiciliul  sau resedinta din momentul stabilirii instantei ,iar schimbarea ulterioara a acestora nu este de natura sa mai afecteze competenta instantei.Daca paratul este o persona juridica de drept privat cererea se face la instanta sediului ei principal.


Competenta alternativa

Situatia in care un proces poate fi solutionat de doua sau mai multe instante deopotriva competente poarta denumire ade competenta alternativa.Textele de lege care fac referire expresa la acesta situatie sunt art.6-11.

Art.6 mentioneaza faptul ca atunci cand paratul in afara domiciliului sau are in mod stabil o indeletnicire profesionala sau una-mai multe asezari agricole ,comerciale sau industriale,cererea se poate face si la instanta locului acestor indeletniciri sau asezari pentru obligatii patrimoniale nascute sau care urmeaza a fi executate in acel loc.

Art.7-pentru actele incheiate de repreuentanta unei persoane juridice de drept privat,cererea se paote introduce si la instanta locului de  situare a instantei ,dar numai pentru obligatii care urmeaza a fi executate in acel loc sau care izvorasc din actele incheiate prin reprezentant sau faptele savarsite de acesta.

Art.8-cererile indeplinite impotriva statului,directiile generale ale regiilor publice,ale administratiei comerciale,se pot face la instanta din cpaitala tarii sau la cele din resedinta judetului unde isi are domiciliul reclamantul .Cand mai multe judecatorii din raza aceluiasi tribunal sunt deopotriva competente,cererile se introduc la instanta din resedinta de judet,iar in capitala la Judecatoria Sectorului 4

Art.9-atunci cand cererea vizeaza mai multi parati,competenta teritoriala apatine oricaruia din instantele de domiciu ale paratilor.

Art.10-alte 8 cazuri de competenta alternativa in care pe langa instanta domiciliului paratului sunt competente si alte instante,astfel ,in cererile privitoare la executarea,anularea sau rezilierea unui contract,competenta este si instanta prevazuta in contrat pentru executarea obligatiilor.Daca locul nu s-a stabilit,se aplica regula de drept comun.Cererile izvorate dintr-un raport de locatiune a unui imobil,competenta e si instanta locului de plata.In cererile privitoare la obligatiile comerciale,competenta este si instanta locului unde obligatia a luat nastere sau aceea a locului platii.In cererile izvorate dintr-un contrat de transport,instanta locului de plecare sau de sosire.



In cererile ascendentilor si descendentilor referitoare la obligatiile de intretinere ,competenaa este si instanta de la domiciliul reclamantului.Pentru cererile izvorate dintr-un fapt ilicit,compatenta este instanta de la locul producerii lor.

Pentru asigurari-cererile se fac la instanta domiciliului asiguratorului sau al bunurilor acestuia ori a locului unde s-a produs accidentul.

Din momentul in care reclamantul a optat pentru una din aceste instante,el nu mai poate reveni asupra acestei optiuni ca sa ceara declinarea competentei,dupa cum nici instanta nu paote cere din oficu acest lucru.


Competenta teritoriala exclusiva-exceptionala

Cauzele privitoare la starea si capacitatea persoanei si cele prevazute in art.13-16 din Codul de Procedura Civila se solutioneaza numai de isntanta expres prevazuta de lege fara posibilitatea partilor sau a instantei de judecata de a astabili o alta instanta.Acesta forma e justificata prin necesitatea mai bunei administrari a justitiei in acest tip de litigii.

Cererile privitoare la imobile sunt de competenta isntantei de la locul situarii imobilului.Daca acesta se afla in circumscriptia mai multor instante cererea se va face la oricare din acete instante.Aceasta regula vizeaza numai actiunile reale imobiliare,nu si cele personale imobiliare,supuse regulilor de drept comun sau privind competenta alternativa.

Cererile privitoare la succesiune se fac la instanta ultimului domiciliu al defunctului.In materie de societate,cererile sunt de competenta instantei unde societatea are sediul principal.Sunt avute in vedere litigiile dintre asociati,dintre asociati si societate,nu si litigiile dintre asociati,societate si terte persoane,ele fiind supuse regulilor de drept comun.

Cererile in materie de reorganizare judiciara si a falimentului sunt de competenta tribunulaului in circumscriptia caruia se afla sediul principal al debitorului.

Art.607 din Codul de Procedura Civila stabileste competenta exclusiva in procesele de divort,acestea facandu-se la instanta ultimului domicilui comun al sotilor,cu conditia ca ambii soti sau unul dintre ei sa mai locuiasca in circumscriptia acelei instante.Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau nici unul nu mai locuieste in circumscriptta de la ultimul domiciliu comun,competenta revine instantei de la domiciliul paratului,iar daca acesta nu are domiciliul in tara sau domiciliul este necunsocut,competenta revine instantei de la domiciliul reclamentului.

Mai exista cazuri prevazute de legi speciale

-cererile privitoare la reclararea abandonului de copii intra sub competenta Tribunalului de circumscriptie a sediului institutiei de ocrotire

-cererile de declarare juridica a mortii si a disparitiei juridice intra sub competenta instantei de la ultimul dsomiciliu cunoscut al disparutului

-in cererile de inregistrare tardiva a nasterii si de rectificare a actelor de stare civila,competenta este instanta de la domiciliul reclamentului.






Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact