StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Conflictul de competenta

CONFLICTUL DE COMPETENTA


Conflictul de competenta reprezinta situatia in care doua sau mai multe instante se declara deopotriva competente sa solutioneze o cauza sau dimpotriva se desesizeaza considerandu-se necompetente.

Exista-conflict pozitiv de competenta

-conflict negativ de competenta

1.Conflictul pozitiv-consta in faptul ca daoua sau mai multe instante deopotriva sesizate cu solutionarea unei cauze se declara competete sa o solutioneze.Acesta situatie poate fi evitata atunci cand una dintre instante e necompetenta prin invocarea exceptiei de necompetenta.Cand ambele instante sesizate sunt competente se poate invoca exceptia de litispendenta.Aceasta cand nu au fost invocate astfel de exceptii sau cand ele au fost amanate,conflictul de competenta devenind actual.


2.Conflictul negativ-exista atunci cand doua sau mai multe instante se declara deopotriva necompetente sa solutioneze aceeasi cauza prin hotarari irevocabile.Conditii sa existe doua sau mai multe instante sesizate cu aceeasi cauza,cel putin una dintre instante sa fie competenta sa solutioneze cauza,instanta sa-si fi declinat reciproc competenta prin hotarari irevocabile.Solutionarea conflictului se realizeaza prin procedura regulatorului de competenta.Solutionarea se face de instanta superioara comuna instantelor aflate in conflict.

Poate exista conflict intre o instanta judecatoreasca si un organ cu autoritate jurisdictionala,conflict care se solutioneaza de instanta ierarhic superioara instantelor aflate in conflict.Prin derogare, conflictul intre o instanta judecatoresca si una a Curtii de Conturi se solutioneaza de Curtea Suprema de Justitie.Codul de Procedura Civila prevede ca instanta in fata careia s-aivit conflictul va suspenda judecata si va trimite caza instantei competente sa solutioneze conflitul.Solutionarea propriu-zisa se va face fara citarea partilor.Daca se constata existenta conflictului se va stabili instanta in competenta careia i se va trimite conflictul spre solutionare.Hotararea pronuntata in regulatorul de competenta poate fi atacata cu recurs in 5 zile de la comunicare.

Trimiterea cauzei la instanta competenta se va face numai dupa ramanerea irevocabila a hotararii.Instanta careia i s-a trimis dosarul nu-si poate declina competenta decat daca au aparut imprejurari noi care nu au fost cunoscute de instanta care a solutionat conflictul.


Stramutarea cauzelor-este mijlocul prin care o instanta desi competenta potrivit legii sa solutioneze o anumita cauza e dezinvestita de solutionarea acesteia in favoarea unei alte instante de acelasi grad.

Stramutarea are loc in baza urmatoarelor motive:

1.Pe motiv de rudenie sau afinitate-cand una din parti are doua rude sau afini pana la gradul 4 inclusiv printre judecatorii instantei.

2.Cel de banuiala legitima-cand se paote presupune ca obiectivitatea judecatorului ar putea fi afectata datorita imprejurarilor cauzei ,calitatii partilor sau unor dusminii locale.

3.Siguranta publica-in cazul in care exista imprejurari in care ar putea fi pusa in pericol ordinea si linistea publica din localitate sau din imprejurimi.

Pentru cazurile prevazute al punctele 1 si 2 cererea de stramutare poate fi formulata de orice parte interesata pentru cazul prevazut la punctul 3,cererea poate fi formulata de procurorul care pune concluzii pe langa Curtea Suprema de Justitie.Pentru cazul prevazut la punctul 1,competenta de solutionare aprtine instantei ierarhic superioare,iar pentru ultimele,competenta revine Curtii Supreme de Jusitie.

Indiferent de motiv,procedura e aceesi.Solutionarea se face in sedinta secreta,cu citarea partilor.Presedintele instantei cere dosarul cauzei daca gaseste necesar si va putea pronunta hotararea fara citarea partilor pana la cererea de stramutare.Hotararea pronuntata nu trebuie motivata si nu este supusa vreunei cai de atac.

Daca cererea este admisa,caza este trimisa la o alta instanta egala in grad,aratandu-se in ce masura actele de procedura indeplinite inainte de stramutare raman valabile.Daca cererea a fost respinsa,instanta poate sa aplice partii care o introduce o amenda civila si sa o oblige la despagubiri fata de partea vatamata,daca e retinuta reaua-credinta.


Delegarea instantei-reprezinta tot o forma de stramutare care opereaza in situatii exceptionale in care instanta sesizata si competenta potrivit legii este impiedicata sa functioneze un timp indelungat.prin situatii exceptionale se inteleg situatii de calmitate(inundatii,incendii,etc.) sau situatii de razboi.Cererea se adreseaza de partea interesata Curtii Supreme care va delega cu solutionare cauzei o alta instanta egala in grad.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact