StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Cererile privitoare la posesiune

CERERILE PRIVITOARE LA POSESIUNE


Prin intermediul actiunii posesorii, se poate solicita instantei de catre posesorul unui bun imobil sau de catre detentorul precar sa-l oblige pe parat sa inceteze orice act de t 353i82d ulburare ori sa-i restituie bunul de care a fost deposedat in mod ilicit.

Codul de procedura reglementeaza 2 forme ale actiunii posesorii:

-actiunea posesorie in complangere daca tulburarea sau deposedarea nus-a facut prin violenta;

-actiunea posesorie in reintegrare daca tulburarea sau deposedarea s-a facut prin violenta.

In functie de formele sale, pentru admisibilitatea actiunii posesorii se cer a fi intrunite urmatoarele conditii:

-nu a trecut un an de la tulburare sau deposedare;

-reclamantul dovedeste ca, inainte de aceasta data, el a posedat cel putin un an de zile;

-posesiunea intruneste conditiile cerute de art. 1846-1847 Cod civil (posesia sa fie utila).

Toate aceste conditii se cer a fi intrunite in cazul actiunii in complangere. Actiunea in reintegrare este admisibila daca reclamantul face dovada doar a conditiei promovarii actiunii in termenul de un an de la tulburare ori deposedare.Solutionarea actiunilor posesorii se face dupa regulile procedurale de drept comun.

Competenta materiala in solutionare apartine judecatoriilor, iar sub aspect teritorial, competenta revine judecatoriei din circumscriptia teritoriala a locului unde se afla imobilul. Daca in cadrul litigiului se formuleaza si o cerere in despagubiri, aceasta va fi de competenta instantei sesizata cu actiunea principala. Paratul va putea formula cerere reconventionala.

Cererea de chemare in judecata trebuie sa cuprinda conditiile generale prevazute de art. 112 Cod procedura civila.

Pentru dovedirea actiunii, sunt admise orice mijloace de proba, insa instanta va trebui sa tina cont de natura actiunii in sensul ca reclamantul nu urmareste stabilirea dreptului de proprietate, ci numai respectarea posesiei, precum si de faptul ca atare actiuni se judeca de urgenta si cu precadere. Intampinarea in cadrul actiunilor posesorii nu este obligatorie.

Asupra actiunii posesorii instanta se pronunta prin hotarare (sentinta) in sensul admiterii sau respingerii actiunii. Totodata instanta solutioneaza si cererile accesorii ori cererea reconventionala care s-au formulat in cauza. Hotararea este supusa recursului.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact