StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Refacerea inscrisurilor si hotararilor disparute

REFACEREA INSCRISURILOR SI HOTARARILOR DISPARUTE


Procedura aceasta isi gaseste aplicare doar in acele situatii de exceptie in care se constata disparitia unor acte din dosarul cauzei sau chiar disparitia hotararii pronuntate ori chiar a intregului dosar.

Competenta de refacere a inscrisurilor sau dosarele privitoare la o pricina in curs de judecata, revine instantei investita cu judecarea pricinii. Instanta poate fi sesizata de partea interesata inreconstituirea inscrisurilor sau hotararilor disparute ori se poate autosesiza. Solutionarea cererii se face cu citarea partilor, fiind solicitate copii legalizate de pe inscrisurile disparute aflate in stapanirea partilor, a altor persoane sau autoritati si care se pot folosi pentru refacerea dosarului. Legea permite folosirea si altor mijloace de proba in scopul reconstituirii.

Solutionarea cererii de reconstituire se face de instanta prin incheiere, care poate fi atacata o data cu fondul.

In cazul in care se solicita reconstituirea unei hotarari judecatoresti prin care se finalizase judecata in prima instanta si impotriva careia se formulase apel, legea reglementeaza ca procedura de reconstituire se realizeaza prin folosirea celui de-al doilea exemplar al hotararii care se pastreaza la instanta intr-o mapa speciala. In ipoteza in care si cel de-al doilea exemplar original al hotararii este disparut, refacerea inscrisului se va face prin folosirea copiilor legalizate de pe hotarare aflate in posesia partilor ori a altor persoane. In acest scop, instanta va dispune sa se faca din oficiu publicatii intr-un ziar mai raspandit, cu solicitarea ca orice posesor al unor copii de pe hotarare sa o depuna la grefa instantei. Daca dosarul nu va putea fi reconstituit nici in aceste conditii, instanta de apel va judeca din nou pricina in fond, ocazie cu care partile are fac dovada existentei litigiului ce face obiectul rejudecarii si ca acesta a fost solutionat prin hotarare judecatoreasca. Proba in acest sens se poate face cu inscrisuri sau extrase de pe registre ori alte evidente ale instantei ori a altor autoritati.Daca in cursul judecatii hotararea este gasita, atunci cerere va fi respinsa, iar daca aceasta a fost gasita ulterior judecatii, atunci hotararea refacuta va fi anulata.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact