StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil
Trimite articolul prin email Cererea reconventionala : Drept civil Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Cererea reconventionalaCererea reconventionala

Este cererea pe care o face paratul atunci cand are si el pretentii impotriva reclamantului (art. 119 Cod procedura civila). Ea este o cerere incidenta si nu trebuie confundata cu apararea p 212b17c e care paratul si-o face sau cu exceptiile de procedura, deoarece paratul nu se limiteaza la atitudinea de a se apara, ci ridica la randul sau pretentii de sine statatoare impotriva reclamantului. Este o contraactiune. Pentru exercitarea acesteia, art. 119 al 1 Cod procedura civila cere ca pretentiile paratului fata de reclamant sa aiba legatura cu cererea sau cu mijlocul de aparare ale reclamantului; cererea reconventionala fiind o actiune propriu-zisa trebuie sa cuprinda si sa indeplineasca din punct de vedere al formei, conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata.

Avantaje :

a)da posibilitatea sa se solutioneze doua cereri intr-un proces

b)duce la economie de timp si de cheltuieli
Dezavantaje :

a)intarzierea actiunii principale. Acest dezavantaj poate fi inlaturat prin disjungere si judecarea celor doua actiuni separat (art. 120 al 2 Cod procedura civila)

b)judecarea unei cauze (cererea reconventionala) de catre o instanta necompetenta din punct de vedere teritorial.

Cererea reconventionala trebuie depusaodata cu intampinarea sau cel mai tarziu odata cu prima zi de infatisare. Cand reclamantul si-a modificat cererea de chemare in judecata, cererea reconventionala se va depune cel mai tarziu pana la termenul ce se va incuviinta paratului, spre acest sfarsit.

Potrivit art. 120 Cpc cererea reconventionala se judeca odata cu cererea principala. Cand insa numai cererea principala este in stare de a fi judecata, instanta o poate judeca deosebit.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact