StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Suspendarea judecatii

Suspendarea judecatii


Definitie

Suspendarea judecatii reprezinta incidentul procedural care consta in oprirea cursului judecatii din cauze dependente sau independente de vointa partilor.


Clasificarea suspendarii


Suspendarea se clasifica in

- suspendare voluntara

- suspendare legala de drept

- suspendare legala facultativa


a) suspendarea voluntara intervine ca efect al manifestarii de vointa a partilor - expresa ( cand amandoua partileo cer) sau cand niciuna dintre partile legal citate nu se prezinta in instanta si nu au solicitat judecata in lipsa.(art 242 cod pr. civ).

Suspendarea voluntara a judecatii constituie o aplicatie a principiului disponibilitatii procesului civil.

Instanta este obligata sa suspende judecata mai inaintea oricarei alte masuri in conditiile in care sunt indeplinite conditiile suspendarii facultative.


b) suspendarea legala de drept este reglementata de art 243 cod pr. civ.

Cazurile in care opereaza suspendarea legala de drept sunt:

Prin moartea uneia dintre parti, afara de cazul cand partea interesata cere termen pentru introducerea in judecata a mostenitorilor;

Prin interdictie sau punere sub curatela a unei parti pana la numirea tutorelui sau curatorului;

Prin moartea mandatarului uneia din parti, intamplata cu mai putin de 15 zile inainte de ziua infatisarii;

Prin incetarea functiei tutorelui sau curatorului;

Prin deschidferea procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului asupra reclamantului in temeiul unei hotarari judecatoresti irevocabile.Suspendarea opereaza in puterea legii, instanta avand obligatia doar sa o constate.

Daca oricare dintre faptele enumerate intervine dupa inchiderea dezbaterilor nu opereaza suspendarea.


c)suspendarea legala facultativa

Este reglementata de art 244 cod pr. civ si reprezinta situatiile in care intervenirea anumitor imprejurari prevazute de lege poate sa atraga suspendarea, in functie de aprecierea instantei si anume:

Cand dezlegarea pricinii atarna in tot sau in partede existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati;

Cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza sa se dea.

In ambele situatii suspendarea va dura pana cand hotararea in pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabila.


Aspecte procedurale.

Instanta se pronunta asupra suspendarii prin incheiere.

Motivele care au impus sau au determinat suspendarea vor fi redate in incheiere, cu atat mai mult in cazul suspendarii legale facultative.

Incheierea de suspendare a judecatii poate fi atacata cu recurs, de la comunicare, pe toata durata suspendarii, cu exceptia incheierilor date de instanta de recurs care sunt irevocabile, indiferent de tipul suspendarii care s-a pronuntat.

Judecata reincepe prin cererea de redeschidere a judecatii facuta de catre una dintre parti - in cazul suspendarii voluntare, respectiv prin cererea de redeschidere in care sunt indicati mostenitorii, , tutorele, curatorul...etc, in cazul suspendarii legale de drept.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact