StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Notiunea de "parte" si pozitia partilor in procesul civil

Notiunea de "parte" si pozitia partilor in procesul civil


Codul de procedura civila foloseste adeseori notiunile de "parte", "reclamant" si "parat", fara a le preciza continutul.

Determinarea continutului notiunii de parte prezinta un 626c28g interes teoretic si practic evident. Cunoasterea acestui concept prezinta interes pentru determinarea drepturilor si obligatiilor participantilor procesuali. Acestea deoarece, in mod firesc, unele drepturi si obligatii sunt prevazute de lege numai pentru parti. Pe de alta parte, hotararea judecatoreasca va produce efecte numai fata de persoanele ce au participat la activitatea judiciara in calitate de parti.

Conceptul de parte prezinta importanta si in solutionarea unor exceptii de procedura cum sunt: exceptia lipsei de calitate procesuala , exceptia de litispendenta, exceptia puterii lucrului judecat. Or, solutionarea unor atare exceptii implica cunoasterea exacta a continutului notiunii de parte. In determinarea notiunii de parte s-au avut in vedere uneori " interesele contrarii" ale persoanelor intre care s-a ivit litigiul.

In aceasta conceptie devin parti, in procesul civil persoanele care exprima interese contrare, in sensul ca cel putin una dintre ele pretinde ca are de realizat un drept impotriva celeilalte sau celorlalte, care au nesocotit acest drept.In procesul civil partile litigante sunt in mod firesc si subiecte ale raportului juridic dedus judecatii. Au calitate de parti in procesul civil titularii drepturilor si obligatiilor ce formeazacontinutul raportului juridic de drept substantial. Pentru a participa la activitatea judiciara este necesara doar afirmarea unui interes propriu in confruntarea cu o alta persoana fizica sau juridica.


Persoana care solicita protectia instantei pentru apararea unui drept sau interes legitim poarta denumirea de reclamant.


Persoana chemata sa raspunda pentru pretinsa incalcare a dreptului se numeste parat.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact