StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Ordonanta presedintiala

ORDONANTA PRESEDINTIALA


Conditiile de admisibilitate ale ordonantei presedintiale

Ordonanta presedintiala este o institutie de drept procesual civil in temeiul careia instanta de judecata, la cererea partii interesate, va putea sa ordone masuri vremelnice, in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si  pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari. Cod procedura civila stabilesc doua din conditiile de admisibilitate ale cererii de ordonanta presedintiala, anume urgenta si caracterul vremelnic al masurii solicitate a se lua pe aceasta cale, iar din aceasta din urma decurge 131g68b si o a treia conditie si anume ca prin masura luata sa nu se prejudece fondul.

a) Urgenta

Prima conditie care justifica folosirea ordonantei presedintiale este urgenta, care va fi apreciata de catre instanta in concret, in raport de circumstantele obiective ale cauzei, criteriile subiective fiind, de regula, irelevante. Articolul 581 alin. 1 enumera categoriile generale de situatii caracterizate prin urgenta. Deci, daca instanta constata existenta uneia din aceste trei situatii, va putea sa incuviinteze ordonanta presedintiala, in masura in care sunt indeplinite si celelalte doua conditii de admisibilitate.

Conditia urgentei nu trebuie confundata cu celeritatea. De asemenea, in anumite materii, legea prevede ca ju­decata are loc de urgenta si cu precadere, insa aceasta nu inseamna ca judecata va avea loc pe calea ordonantei presedintiale.

Este necesar ca urgenta sa persiste pe tot parcursul judecatii, nefiind suficient ca ea sa existe la data introducerii cererii, dar sa dispara ulterior acestui moment.

Instanta este obligata sa arate imprejurarile din care a tras concluzia ca este indeplinita aceasta cerinta.

b)Caracterul vremelnic

A doua conditie de admisibilitate este ca masura ordonata de instanta sa fie vremelnica. Pe calea ordonantei presedintiale nu pot fi luate masuri definitive care sa rezolve in fond litigiul dintre parti. Ordonanta presedintiala nu are ca scop stabilirea definitiva a drepturilor paratilor si, tocmai de aceea, partea nemultumita de masura luata prin ordonanta are posibilitatea de a se adresa instantei, pe calea dreptului comun.

In principiu, masurile luate pe calea ordonantei presedintiale sunt limitate in timp, pana la rezolvarea in fond a litigiului, chiar daca in hotararea pronuntata nu se face nici o mentiune in acest sens. In fapt, este posibil ca masurile luate pe calea ordonantei presedintiale sa ramana definitive, daca partea impotriva careia au fost luate, convingandu-se de justetea lor, nu mai urmeaza calea dreptu­lui comun. Aceasta situatie nu schimba insa caracterul vremelnic al ordonantei presedintiale, in sensul ca exista po­sibilitatea discutarii fondului dreptului in instanta de drept comun, deci ordonanta isi va produce efectele pana la pronuntarea unei hotarari pe fond.



c)Neprejudecarea fondului

Cea de-a treia conditie de admisibilitate este ca masura luata sa nu prejudece fondul dreptului si decurge din cea anterioara. Conditia decurge si din prevederea legala conform careia ordonanta va putea fi data chiar si atunci cand exista judecata asupra fondului.

Cand rezolva o cerere de ordonanta presedintiala, instanta nu are de cercetat fondul dreptului discutat intre parti, dar, pentru ca solutia sa nu fie arbitrara, va cerceta aparenta acestui drept. In literatura, se arata ca judecatorul face un examen sumar al cauzei, legea dandu-i dreptul sa 'pipaie fondul', pentru a vedea de partea cui este aparenta dreptului. Astfel, daca dreptul reclamantului decurge dintr-un titlu sau daca paratul opune pretentiilor reclamantului un titlu, instanta, fara a cerceta in fond valabilitatea actului, va examina validitatea formala a actului, eficacitatea sau inopozabilitatea lui.




Sesizarea instantei

1) Instanta competenta

Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului.   

Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului. Caracterul urgent al masurii solicitate exclude aplicarea art. 114 Cod procedura civila in legatura cu termenul necesar pentru pregatirea si depunerea intampinarii. In unele cazuri foarte urgente se poate fixa termen chiar in ziua primirii cererii.

Daca s-a dispus citarea nu este necesar sa se respecte termenul de 5 zile prevazut de art. 89 alin. 1 Cod procedura civila deoarece insusi textul respectiv da dreptul instantei sa scurteze, la apreciere, termenul. Citarea se poate face chiar in ziua fixata pentru judecata, urmand ca instanta sa aprecieze in ce masura paratul  si-a putut pregati apararea. Daca s-a dispus citarea, instanta nu este obligata sa comunice paratului cererea si actele dispuse de reclamant, insa judecata poate avea loc numai daca procedura de citare este legal indeplinita. In privinta probelor, desi legea nu prevede in mod expres derogari, trebuie sa se tina cont de specificul ordonantei presedintiale si deci nu trebuie incuviintate probe care sa tergiverseze judecata. Aceasta insa nu inseamna ca reclamantul este scutit de a face dovada pretentiilor afirmate.

Judecata se face de urgenta cu precadere. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.

Ordonanta este vremelnica si executorie. Instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.

Ordonanta este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.

Instanta de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.

Recursul se judeca de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor. Dispozitiile articolului 581 alin.(3) referitoare la amanarea pronuntarii si redactarea ordonantei sunt aplicabile.

Impotriva executarii ordonantei presedintiale se poate face contestatie.

Instanta rezolva cererea printr-o hotarare, care poarta denumirea de ordonanta.


2) Domenii de aplicare a ordonantei presedintiale

a) in materia raporturilor de familie: pe parcursul procesului de divort, instanta poate lua masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere, la alocatia de stat pentru copii si la folosirea locuintei; reintegrarea sotului alungat si a copiilor in locuinta comuna; restituirea lucrurilor proprii de stricta necesitate si inventarierea bunurilor comune.

b) in materia raporturilor de vecinatate si proprietate, cum ar fi de pilda sistarea executarii unor lucrari care pun in pericol imobilul sau inchid accesul la acesta;

c) in materia raporturilor locative: pentru constatarea starii locuintei inchiriate, pentru  asigurarea folosintei pasnice a acesteia, pentru a se permite efectuarea unor reparatii necesare si urgente etc.





Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact