StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Cauzele si efectele caducitatii

Cauzele si efectele caducitatii


414. Cauze de caducitate. Cauzele de caducitate constau in "disparitia unor elemente esentiale pentru valabilitatea actului juridic, ca urmare a unui eveniment produs independent de vointa autorului actului"

Cauzele de caducitate se pot referi fie la persoana partii sau a tertului 757g68h beneficiar al actului, fie la unele elemente constitutive ale actului, ca obiectul si cauza.

Actul poate deveni caduc daca una dintre parti moare sau devine incapabila inainte de producerea vreunui efect al actului.

Intre cauzele care privesc persoana beneficiarului actului se numara moartea sau incapacitatea, survenite inainte de producerea vreunui efect al actului, si renuntarea beneficiarului actului. Aceste cauze pot atrage caducitatea atat a legatelor, cat si a partajelor de ascendent sau a promisiunilor de vanzare.

Cauzele de caducitate referitoare la insusi actul juridic sunt pieirea totala a obiectului si disparitia cauzei actului valid care nu si-a produs inca efectele. Astfel de cazuri se intalnesc frecvent in materia legatelor.

Pieirea totala, inainte de deschiderea succesiunii, a lucrului individual determinat care face obiectul unui legat cu titlu particular atrage caducitatea acestuia. In cazul in care bunul a pierit numai in parte, caducitatea legatului va fi numai partiala.

Disparitia cauzei impulsive si determinante a unui legat, dupa alcatuirea testamentului, are ca urmare caducitatea legatului: "Astfel se intampla, spre pilda, daca testatorul a instituit ca legatar universal pe un parinte al sau, in scopul de a inlatura de la mostenire pe un frate. Daca i se naste testatorului un copil postum, cauza legatului facut parintelui dispare caci, in puterea legii, copilul inlatura de la mostenire un frate, iar legatul facut parintelui, fiind lipsit de cauza (scop), va fi caduc"

In literatura de specialitate se face distinctie intre elementele constitutive instantanee (consimtamantul si capacitatea), care trebuie sa existe numai la formarea actului, si elementele constitutive continui (obiectul si cauza), care trebuie sa existe nu numai in momentul incheierii actului, ci si in momentul in care actul urmeaza sa-si produca efectele.Prin urmare, se observa ca, in materie de caducitate, cauzele referitoare la insusi actul juridic privesc elementele constitutive continui: obiectul si cauza.


415. Efectele caducitatii actului juridic. Ca orice cauza de ineficacitate, caducitatea lipseste actul juridic de efectele sale firesti. Ea este insa mai radicala decat celelalte cauze de ineficacitate deoarece exclude, in principiu, orice efect al actului. Astfel, spre deosebire de caducitate, nulitatea si rezolutiunea lasa uneori sa subziste unele efecte ale actului, tocmai pentru ca ele intervin dupa ce actul a produs efecte.

Caducitatea produce efecte numai pentru viitor (ex tunc), retroactivitatea nefiind posibila deoarece, pana in momentul intervenirii cauzei de caducitate, actul respectiv nu si-a produs nici un efect.

Caducitatea opereaza de plin drept, fara a fi necesara, de regula, interventia justitiei. Interventia instantei judecatoresti va avea loc numai daca se pretinde ca in speta opereaza o alta cauza de ineficacitate, cu un regim juridic diferit, sau daca exista indoieli asupra adevaratei vointe a autorului actului, de natura a contesta incidenta caducitatii in speta.
S. Ionescu, op. cit., p. 218.

M. Eliescu, Mostenirea si devolutiunea ei in dreptul Republicii Socialiste Romania, Ed. Academiei R.S.R., Bucuresti, 1966, p. 268.

D. Cosma, op. cit., p. 440; Y. Buffelan-Lanore, op. cit., p. 158.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact