StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Remiterea de datorie

REMITEREA  DE  DATORIE


           Definitie. Remiterea de datorie este renuntarea creditorului cu consimtamantul debitorului, la dreptul sau de creanta. Oricat de curios s-ar parea, remiterea de datorie nu se poate face decat cu consimtaman 212g66c tul debitorului, fara de care renuntarea nu-i este opozabila.


Conditii.  Aceasta renuntare a creditorului se poate face fie prin contract, fie prin act juridic unilateral, cum ar fi testamentul, numai ca, in acest ultim caz, desi unilteral, trebuie acceptat de legatar.

Cand se face prin contract, ea este o donatie care trebuie sa indeplineasca forma autentica, fiind supusa consecintelor pe care le presupun liberalitatile privind revocarea, reductiunea si raportul donatiilor, dintre care ultimele doua sanctiuni vizeaza asigurarea egalitatii dintre mostenitori.

Cand se face prin legat, ea trebuie sa respecte conditiile specifice ale testamentului care o incorporeaza.


Efecte. Remiterea de datorie libereaza pe debitor, de aceea i se mai spune iertarea de datorie. Obligatia se stinge impreuna cu garantiile si accesoriile sale.

In cazul fidejusiunii, bunaoara, remiterea de datorie libereaza si pe fidejusor. In cazul remiterii de datorie facuta unuia dintre fidejusori, debitorul principal ramane obligat iar cand sunt mai multi fidejusori iar iertarea de datorie priveste doar pe unul dintre ei, ceilalti raman obligati. Cand sunt mai multi codebitori obligati, spre deosebire de confuziune, remiterea de datorie opereaza si pentru ceilalti codebitori, exceptie facand situatia in care, prin contract, creditorul si-a rezervat dreptul de a-i urmari pentru partea lor. Proba remiterii de datorie este supusa regulilor de drept comun prevazute de art. 1191 si urm. C. civ.

Potrivit art. 1138 C. civ. remiterea voluntara de catre creditor debitorului a titlului original sub semnatura privata, constatator al creantei,  are semnificatia unei liberari a debitorului de obligatie, valoreaza plata. Pentru aceasta este nevoie ca remiterea sa se fi facut voluntar, nu prin furt, pierdere etc.

Remiterea voluntara de creditor debitorului a inscrisului autentic sau a unei hotarari judecatoresti investite cu formula executorie, valoreaza plata, dar prezumtia nu mai este absoluta, precum in primul caz, ci relativa. Creditorul poate rasturna prezumtia proband o alta intentie decat cea de liberare a debitorului, la fel cum poate dovedi ca inscrisul a ajuns la debitor in mod fraudulos; prin furt, abuz de incredere, pierdere, etc.     
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact