StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Structura actului juridic civil

Structura actului juridic civil


13. Preliminarii. In doctrina si in jurisprudenta elementele componente ale actului juridic civil sunt denumite, de regula, conditii. De altfel, art. 948 C.civ. dispune: ,,Conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii sunt:

1.capacitatea de a contracta;

2. consimtamantul valabil al partii ce se obliga;

3. un obiect determinat;

4. o cauza licita".

Cu acelasi inteles sunt folosite si alte expresii, precum: elemente esentiale a 141j91b le oricarui act juridic ; conditiile de eficacitate (in sens restrans) a actului juridic . Se considera ca cel mai potrivit este a se utiliza termenul ,,conditii", care este folosit in legea civila si este raspandit in doctrina si practica . In acest cadru, se poate spune ca prin conditiile actului juridic civil se inteleg elementele din care acesta este alcatuit, componentele care, fie trebuie, fie pot sa intre in structura acestui act.

14. Clasificare. In doctrina conditiile actului juridic civil se clasifica dupa mai multe criterii, fiecare clasificare prezentand un anumit interes juridic.

a) Mai intai, clasificarea conditiilor actului juridic civil in conditii de fond si conditii de forma se face in functie de aspectele la care ele se refera. Conditiile de fond sunt conditiile care se refera la continutul actului si sunt, de regula, cele pre­vazute in art. 948 C.civ. (capacitate de a contracta, consimtamant, obiect, cauza).

La randul lor, conditiile de forma pot sa priveasca:

- manifestarea de vointa atunci cand aceasta este ceruta ad validitatem;

- concretizarea manifestarii de vointa in instrumente de proba;

- forma ceruta pentru opozabilitate fata de terti.

b) In functie de obligativitatea indepliniri lor exista conditii esentiale si con­ditii neesentiale.

Conditiile esentiale sunt acele conditii care, in mod obligatoriu, trebuie inde­plinite, iar in lipsa lor, actul juridic civil nu este valabil. Intra in aceasta categorie, exempli gratia, conditiile de fond.

c) Dupa izvorul lor, conditiile esentiale se subdivid in:

- conditii esentiale legale, cand obligativitatea implinirii lor izvoraste din lege;

- conditii esentiale conventionale (voluntare) cand sunt considerate ca atare de vointa partilor.

La randul lor, conditiile neesentiale sunt conditiile care pot lipsi din actul juridic civil, dar care pot fi si inserate in acel act. Se arata ca intra in aceasta categorie modalitatile actului juridic civil folosite in cazurile in care prezenta lor nu este obligatoried) In fine, dupa sanctiunea nerespectarii lor (dupa consecintele pe care acestea le produc) se distinge intre conditii de validitate si conditii de eficacitate.

Se considera ca de validitate sunt conditiile fara a caror indeplinire actul juridic civil nu se considera incheiat valabil; nerespectarea lor se sanctioneaza cu nulitatea actului juridic civil.

La randul lor, aceste conditii pot fi: legale, cand sunt impuse de lege (cand rezulta din lege); voluntare, cand sunt stabilite prin vointa partilor. De asemenea, pot fi de fond ori de forma.

Conditiile de eficacitate sunt conditiile care nu privesc formarea valabila a actului juridic, a caror neindeplinire nu atrage nulitatea actului juridic civil, ci privesc doar eficacitatea acestui act.

O ultima mentiune aici: clasificarea conditiilor actului juridic civil prezinta interes teoretic si practic de vreme ce ele produc consecinte juridice diferite dupa cum fac parte dintr‑o categorie sau alta. Astfel, spre exemplu, lipsa conditiilor de fond (esentiale, de valabilitate) se sanctioneaza, in principiu, cu nulitatea absoluta a actului juridic, in timp ce neindeplinirea celorlalte conditii (de opozabilitate, de eficacitate) nu are drept consecinta anularea actului juridic civil, ci doar imposi­bilitatea dovedirii actului sau inopozabilitatea fata de terti ori neproducerea efectelor, dar din alte cauze decat nulitatea, dupa caz.
A. Ionascu, op. cit., p. 79.

D. Cosma, op. cit., p. 115.

Gh. Beleiu, op. cit., p. 138. Termenul ,,conditie" are, pe langa intelesul de element al actu­lui juridic, si alte sensuri: a) modalitate a actului juridic; b) clauza a actului juridic civil.

I. Dogaru, Drept civil roman, vol. I, p. 203; Gh. Beleiu, Drept civil roman, 2001, p. 139.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact