StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comunitar
Trimite articolul prin email Ideea comunitara : Drept comunitar Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Ideea comunitaraIdeea comunitara

Jean Monnet, economist francez, a fost artizanul acestei constructii de tip nou, cel care a facut primele demersuri pentru realizarea noii entitati europene. Sef al Organizatiei nationale a planificarii din Franta, J. Monnet a propus ca productia de carbune si otel din Franta si Germania sa fie administrata de un organism supranational, jucand un rol capital in reconcilierea franco-germana, CECO.

Robert Schuman, omul politic francez, inspirat de J. Monnet a declansat aparitia primelor comunitati europene. El este socotit fondatorul constructiei europene alaturi de J. Monnet, Konrad Adenauer si Alcide de Gasperi.Robert Schuman este socotit autor al CECA si initiator al reconcilierii franco-germane. Planul cel mai profitabil pentru unitatea Europei a ramas in istorie sub numele Planul Schuman, contribuind la reconcilierea Frantei si Germaniei prin aplicarea ideii propuse de J. Monnet de a pune sub control comun productiile lor de otel si de carbune.

Ziua de 9 mai 1950 - declarata Ziua Europei - cand Robert Schuman a prezentat declaratia inspirata de J. Monnet, este momentul declansarii procesului de unificare europeana, chiar daca primul tratat a fost semnat un an mai tarziu.

Declaratia lui Robert Schuman prezentata la 9 mai 1950 a fost inspirata de urmatoarele consideratii:

1). Pacea mondiala nu va fi salvata fara eforturi creatoare pe masura pericolelor care o ameninta.

2). Contributia pe care Europa poate sa o aduca civilizatiei este indispensabila in mentinerea relatiilor pasnice.

3). Europa nu se poate realiza dintr-o data ca o constructie de ansamblu - ea se va realiza prin actiuni concrete - mai intai printr-o solidaritate de fapt.

4). Guvernul francez propune lansarea productiei franco-germane de carbune si otel sub o Autoritate comuna, intr-o organizatie deschisa participarii si altor tari europene.

5). Punerea in comun a productiilor de carbune si otel va asigura stabilirea bazelor comune de dezvoltare economica, prima etapa a federatiei europene si va schimba destinul regiunilor consacrate timp indelungat productiei de armament pentru razboaiele ale caror victime au fost in mod constant.

6). Solidaritatea acestor productii va face ca orice razboi intre Franta si Germania sa devina imposibil.

7). Aceasta productie va fi oferita intregii lumi fara discriminare si fara nici o excludere, pentru a contribui la ridicarea nivelului de viata si la progresul pacii, precum si, ca o obligatie esentiala a sa, la dezvoltarea continentului african.

8). Se va realiza o fuzionare a intereselor, indispensabila pentru crearea unei comunitati economice si a unei comuniuni mai largi si mai profunde intre tari mult timp divizate.

9). Prin punerea in comun a productiei de baza si instituirea unei Inalte Autoritati noi, in care vor fi luate deciziile comune ale Frantei, Germaniei si ale tarilor care vor adera, se vor concretiza primele realizari ale unei federatii europene indispensabile mentinerii pacii.

Inalta Autoritate comuna insarcinata cu functionarea acestui sistem urma sa fie alcatuita din personalitati independente, desemnate pe o baza paritara de catre guverne; de asemenea, urma sa fie ales de comun acord un presedinte si insarcinat un reprezentant al Natiunilor Unite pe langa Inalta Autoritate, care sa intocmeasca, de doua ori pe an, un raport cu privire la functionarea noului organism, mai ales cu privire la realizarea scopurilor de mentinere a pacii.


Uniunea Europeana se caracterizeaza prin:

a)      eficienta si transparenta - urmare a:

- aplicarii deciziilor adoptate cu unanimitate intr-un numar mai mic de domenii;

- mecanismului de luare a deciziilor prin dubla majoritate calificata in cadrul Consiliului;

- delimitarii mai precise a competentelor Uniunii si simplificarii instrumentelor institutiilor acesteia;

- participarii publicului la activitatea legislativa;

- gradului mai mare de flexibilitate in adaptarea legislatiei europene.

b) viata democratica mai intensa, datorita:

- cresterii rolului Parlamentului European;

- adoptariiCartei drepturilor fundamentale ca parte a Constitutiei Europei;

- acceptarii initiativei legislative a cetatenilor.

c) rol mai important in arena internationala, prin:

- personalitate juridica unica a Uniunii;

- infiintarea unei presedintii stabile a Consiliului european;

- crearea functiei de ministru european al afacerilor externe;

- cooperarea mai intensa in domeniul politicii externe si de securitate comune.d) Libertatile fundamentale si nediscriminarea - proiectul de Tratat constitutional statueaza garantarea de catre Uniunea Europeana a libertatii de circulatie a persoanelor, a marfurilor, a serviciilor si a capitalurilor, precum si a libertatii de stabilire, in conformitate cu dispozitiile constitutionale.

e) Competentele Uniunii Europene - proiectul Constitutiei investeste Uniunea Europeana cu o serie de competente care se bazeaza pe urmatoarele principii fundamentale:

- principiul atribuirii - potrivit caruia Uniunea actioneaza in limitele competentelor ce i-au fost atribuite prin Constitutie de catre statele membre in

vederea atingerii obiectivelor stabilite de catre aceasta.

- principiul subsidiaritatii - potrivit caruia in domeniile ce nu tin de competenta sa exclusiva, Uniunea intervine numai in masura in care obiectivele actiunii preconizate nu pot fi atinse in mod satisfacator de catre statele membre nici la nivel central, nici la nivel regional si local, dar pot fimai bine atinse la nivelul Uniunii;

- principiul proportionalitatii - conform caruia continutul si forma de actiune a Uniunii nu depasesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor Constitutiei.

f) Domenii (categorii) de competente ale Uniunii - proiectul de Tratat stabileste urmatoarele domenii:

- domenii de competenta exclusiva: stabilirea regulilor de concurenta necesare functionarii pietei interne; politica monetara pentru statele membre care au adoptat moneda euro; politica comerciala comuna; uniunea vamala; conservarea resurselor biologice ale marii in cadrul politicii comune de pescuit; incheierea de acorduri internationale cand este prevazuta intr-un act legislativ al Uniunii.

- domenii de competenta comuna: piata interna; spatiul de libertate, securitate si justitie; politica sociala; mediu; protectia consumatorilor; obiective comune de securitate in materie de sanatate publica; cercetare, dezvoltare tehnologica si a spatiului; cooperarea pentru dezvoltare si a ajutorului umanitar.

- coordonarea politicilor economice si de ocuparea a fortelor de munca;

- politica externa si de securitate comuna;

- domeniile actiunii de sprijinire, coordonare sau complementare;


g)Viata democratica a Uniunii Europene - are la baza principii democratice, care, alaturi de metoda supranationala, prezinta chintesenta acestei constructii. Ea se bazeaza pe urmatoarele principii:

- principiul egalitatii democratice;

- principiul democratiei reprezentative;

- principiul democratiei participative.

Pentru asigurarea vietii democratice si in spiritul principiilor, Uniunea Europeana recunoaste si promoveaza rolul partenerilor sociali la nivelul Uniunii, luand in considerare diversitatea sistemelor nationale.

In acest scop s-a creat institutia Mediatorului european - numit de Parlamentul European - independenta, care primeste plangeri cu privire la cazurile de administrare defectuoasa in cadrul institutiilor, organismelor sau agentiilor Uniunii. Mediatorul ancheteaza si prezinta un raport cu privire la aceste aspecte.

Pentru asigurarea transparentei lucrarilor institutiilor Uniunii, Parlamentul European, precum si Consiliul de Ministri se intrunesc sedinte publice cand examineaza si adopta o propunere legislativa.

Pentru asigurarea vietii democratice a Uniunii sunt protejate datele cu caracter personal, Legea europeana stabilind normele privind protectia persoanelor fizice referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre institutiile, organismele si agentiile Uniunii, precum si de catre statele membre, privind domeniul de aplicare a dreptului Uniunii si normele privind libera circulatie a acestor date.Simbolurile Uniunii Europene

a) In anul 1985, prin hotararea sefilor de state si de guverne Drapelul Uniunii Europene a fost adoptat ca emblema oficiala, care este acelasi cu cel al Consiliului Europei - un cerc cu 12 stele aurii pe un fond albastru.

b) Din anul 1986 drapelul este simbolul tuturor institutiilor europene si unica emblema a Comisiei Europene. Celelalte institutii si organe ale Uniunii Europene, pe langa drapel, au stabilit si embleme proprii.c) Oda bucuriei - melodie apartinand Simfoniei a 9-a compusa de Ludwig van Beethoven in anul 1823- a devenit din anul 1985 Imnul Uniunii Europene. Imnul Uniunii Europene nu inlocuieste imnurile nationale ale statelor membre.

d) Deviza Uniunii Europene este Unitate in diversitate;

e) Moneda Uniunii Europene este euro;

f) Ziua Uniunii Europene este 9 mai, ziua in care, in anul 1950 Robert Schuman a prezentat declaratia pentru crearea primei comunitati europene.


Proiectul de Tratat pentru Constitutia Europei cu privire la definitia, obiectivele, competentele si viata democratica a Uniunii Europene

Proiectul pentru Constitutia pentru Europa a fost prezentat pentru prima data catre Conventia Europeana, la data de 20 iunie 2003, la Salonic. Acest proiect a fost adoptat cu ocazia reuniunii de la Bruxelles din data de 17-18 iunie 2004 si a fost semnat de sefii de state si de guverne, la Roma, la data de 29 octombrie 2004.

Procesul constitutional este rezultatul colaborarii dintre Presedintia italiana - care a lansat Conferinta interguvernamentala; Presedintia irlandeza - care a finalizat lucrarile de la Bruxelles din iunie 2004; Presedintia olandeza - care asigura promovarea Constitutiei. Se vor organiza 12 referendumuri iar forma finala a Constitutiei care ilustreaza realitatea Uniunii Europene si a spiritului european dominant este un compromis intre opiniile integrationiste si cele de mentinere a status-ului european actual, in care se va mentine un echilibru intre dimensiunea europeana si dimensiunea nationala.

Conceptia filosofica pe care se fundamenteaza acest proiect este aceea a unei Europe unite in diversitate care sa ofere locuitorilor ei cele mai bune sanse de a continua, cu respectarea drepturilor fiecaruia si cu constiinta raspunderii fata de generatiile viitoare ale planetei, marea aventura care isi gaseste aici un spatiu privilegiat de speranta umana.

a) Definitia Uniunii Europene - proiectul mentioneaza ca Uniunea este o entitate inspirata din dorinta cetatenilor si a statelor Europei de a construi un viitor comun si ca acesteia statele membre ii confera competente pentru atingerea obiectivelor comune. Uniunea care este investita cu personalitate juridica (Conf. Proiectul de Tratat pentru Constitutia Europei, art. 6) va fi cea care va coordona politicile statelor membre pentru atingerea acestor obiective si va exercita asupra modelului comunitar competentele care i-au fost transferate de catre acestea. Uniunea va fi deschisa tuturor statelor europene care respecta valorile sale si care se angajeaza sa le promoveze in comun.

b) Valorile Uniunii(Ibidem, art. 2) - Uniunea, intr-o societate caracterizata prin pluralism, toleranta, justitie, solidaritate si nediscriminare, se bazeaza pe urmatoarele valori, care sunt comune statelor membre si care trebuie sa fie respectate: demnitate umana; libertate; democratie; egalitate; statul de drept; drepturile omului.

c) Obiectivele Uniunii (Ibidem, art. 3) - scopul Uniunii este promovarea pacii, a valorilor sale si a bunastarii popoarelor sale, pentru care ea indeplineste urmatoarele obiective:

- crearea unui spatiu de libertate, securitate si justitie, fara frontiere interne, precum si o piata unica unde concurenta este libera si nedenaturata;

- dezvoltarea durabila a Europei bazata pe o crestere economica echilibrata, pe o economie sociala de piata foarte competitiva vizand ocuparea deplina a fortei de munca, progresul social si un inalt nivel de protectie si de imbunatatire a calitatii mediului;

- promovarea progresului stiintific si tehnic;

- combaterea excluderii sociale si discriminarilor;

- promovarea justitiei si a protectiei sociale, egalitatii intre femei si barbati, a solidaritatii intre generatii si a protectiei drepturilor copilului;

- promovarea coeziunii economice, sociale si teritoriale, precum si a solidaritatii intre statele membre;

- respectarea bogatiei diversitatii sale culturale si lingvistice si vegherea la pastrarea si dezvoltarea patrimoniului cultural european;

- afirmarea si promovarea valorilor si intereselor sale in relatiile cu restul lumii;

- contributia la pacea, securitatea, la dezvoltarea durabila a planetei, la solidaritatea si respectul reciproc intre popoare; la comertul liber si echitabil, la eliminarea saraciei si la protectia drepturilor omului, in special ale copilului, precum si la respectarea stricta si la dezvoltarea dreptului international, in special la respectarea principiilor Cartei Natiunilor Unite.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact