StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comunitar

Pilonii comunitari



Pilonii Comunitari

Tratatul de la Maastricht reprezinta temeiul juridic al trecerii la entitatea denumita Uniunea Europeana. Conform acestui tratat, Uniunea Europeana este conceputa ca o constructie fundamentata pe trei piloni:

I. Comunitatile europene: Comunitatea Europeana a Carbunelui; Comunitatea Economica Europeana; Comunitatea Europeana a Energiei Atomice. Denumirea de Uniunea Europeana nu implica o unificare formala, si cu toate ca exista cele trei comunitati, a dus la schimbarea denumirii acesteia in Comunitate Europeana. Aceste schimbari calitative sunt consacrate de noi denumiri ca: Consiliul Uniunii Europene in loc de Consiliul Comunitatilor europene; Comisia Europeana in loc de Comisia Comunitatilor europene; Curtea Europeana de Conturi in loc de Curtea de Conturi.

Acest pilon reprezinta forma cea mai dezvoltata a comunitarismului, institutiile Comunitatii Europene pot adopta acte aplicabile direct in statele membre, cu prioritate in fata dreptului intern.

In spatiul Uniunii Europene se afla Piata interna unica, cu cele patru libertati: libertatea de circulatie a persoanelor; libertatea de circulatie a marfurilor; libertatea de prestare a serviciilor; libertatea de circulatie a capitalurilor si platilor.

II. Politica externa si de securitate comuna (P.E.S.C.)



Sefii de state si de guverne ai statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, in baza Tratatului de la Maastricht, sa realizeze progresiv o politica externa si de securitate comuna. Tratatul asupra Uniunii Europene stabileste urmatoarele obiective mai importante pentru realizarea unei politici externe si de securitate comuna:

- apararea intereselor comune fundamentale si a independentei Uniunii Europene;

- consolidarea securitatii membrilor Uniunii;

- mentinerea si consolidarea pacii si securitatii internationale;

- promovarea cooperarii internationale;

- promovarea democratiei si a statului de drept;

- apararea drepturilor si a libertatilor fundamentale.

III. Justitie si afaceri interne

In cadrul acestui pilon se urmareste:

a) Cooperarea politiei si cea judiciara  prin realizarea unei actiuni comune in materia prevenirii si a luptei impotriva criminalitatii, rasismului, xenofobiei;

b) asigurarea unui spatiu de libertate, securitate si justitie pentru toti cetatenii.

In anul 1998 s-a deschis un Oficiu European de Politie - Europol privind cooperarea in domeniul judiciar si simplificarea procedurilor de extradare intre tarile membre. Cooperarea in cadrul acestui pilon cat si in materia politicii externe si de securitate comuna se bazeaza pe cooperarea clasica intre statele membre.






Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact