StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept constitutional

Romania, stat national, unitar si indivizibilRomania, stat national, unitar si indivizibil


Sub aspectul structurii de stat, Romania se prezinta ca un stat unitar. Astfel, pe teritoriul Romaniei este organizata o singura formatiune statala. De aici, drept consecinta, existenta unui singur rand de autoritati publice centrale: un singur Parlament, un singur Guvern si un singur for judecatoresc suprem.

Cetatenii au o singura cetatenie, cetatenia romana. Teritoriul tarii este organizat in unitati administrativ-teritoriale (judetene, orase si comune), iar autoritatile publice din aceste unitati sunt subordonate uniform, fata de cele centrale.Intreaga organizare statala este stabilita prin Constitutie.

Caracterul national al statului unitar roman exprima unul din elementele constitutive ale acestuia, stiut fiind ca in acceptiunea larga, statul este constituit din trei elemente: teritoriu, populatie (natiune) si suveranitate (puterea organizata statal). Se prefera insa in contextul explicarii caracteristicilor statului termenul national, pentru ca din punct de vedere riguros stiintific natiunea este elementul constitutiv al statului, ea putand fi definita ca populatia de ieri, de azi si de maine.

Natiunea exprima istoria, continuitatea si mai ales comunitatea spirituala si materiala. In populatie, de regula distingem trei categorii si anume: cetatenii, strainii si apatrizii, ori aceste doua categorii de la urma nu sunt incorporate in categoria natiune.

Formarea statului roman ca stat national unitar este rodul unui proces istoric indelungat, proces dominat de lupta poporului roman pentru unitate si independenta, pentru eliberarea nationala si sociala. Formarea statului national roman a fost mult timp intarziata deoarece in aceasta parte a Europei capitalismul s-a dezvoltat mult mai tarziu si mai lent in apus. La aceasta s-a adaugat jugul strain, indeosebi cel otoman.

Un moment important in formarea statului national unitar roman l-a constituit unirea Moldovei cu Tara Romaneasca in anul 1859. Desavarsirea statului national unitar roman s-a realizat in anul 1918 prin unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Romania. Formarea statului national unitar roman a fost opera intregului popor, a intregii natiuni.Forma unitara corespunde continutului statului precum si compozitiei nationale a poporului roman.

De aceea, Constitutia Romaniei stabileste prin articolul 1 ca Romania este stat national, suveran, independent, unitar si indivizibil.

In decursul istoriei, anterior formarii statului national unitar, peteritoriul tarii, alaturi de romani s-au asezat maghiari, evrei, tigani si germani, precum si intr-un numar mai mic oameni de alte nationalitati. Acestia au muncit si luptat alaturi de romani, au suferit impreuna cu romani si se bucura astazi de drepturi egale cu romanii. Cat priveste caracterul indivizibil al statului roman, caracter exprimat inca de Constitutia din anul 1866, acesta priveste toate cele trei elemente constitutie ale statului, precum si pe fiecare dintre ele. Nici unul dintre ele trei elemente teritoriu, populatie si suveranitate, nu poate fi impartit in sensul de a fi sub stapanirea altor state.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact