StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept general
Trimite articolul prin email Alcoolul, un drog la indemana oricui : Drept general Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Alcoolul, un drog la indemana oricuiALCOOLUL, UN DROG LA INDEMANA ORICUI


1.Notiune:


Alcoolul este o substanta lichida obtinuta prin fermentarea fructelor sau a cerealelor si este tipul de drog cel mai folosit.


Termenul de „alcohol”, este de origine araba, fiind compus din articolul „al” si cuvantul „cohl”, care inseamna „esenta,parte esentiala”. Abia la mijlocul secolului al XVII-lea, termenul a capatat semnificatia de lichid spirtos, iar in 1877 cuvantul alcohol capata forma pe care o cunoastem astazi ( alcool) prin suprimarea literei „h”4. Efectele asupra personalitatii individului, a familiei si asupra capacitatii de munca:


Consumul de alcool poate produce o serie de tulburari:

-tulburari mintale, psihiatrice sau nevrotice grave

-tulburari de comportament

-tulburari pasagere de caracter


Intoxicatul cu alcool este un individ superficial, cu un rationament absurb, 131c29b lipsit de vointa si simt moral, cu tulburari de caracter ca: minciuna, impertinenta, delir de grandoare, etc.


Implicarea alcoolului in dezorganizarea familiei sau in abandonul acesteia este frecventa. Alcoolicul este un bolnav psihic, care manifesta gelozie patologica si agresivitate nemotivata. Alcoolicul este un exemplu negativ in educarea copiilor. De asemenea, copiii conceputi in stare de ebrietate, pot fi serios afectati. In urma unui studiu realizat asupra a 120 de asemenea copii,  doar 14 au putut fi considerati normali. Restul, s-au dovedit predispusi la rahitism, tuberculoza, epilepsie si boli mentale.


Alcoolicul este deficient in functia de reproducere,consumul exagerat de alcool este responsabil de minusul biologic al produsului de conceptie. Copiii din parinti betivi intrunesc cel mai mare numar de malformatii congenitale.


Activitatea sexuala este, de asemenea, perturbata. Alcoolul nu este un afrodisiac. Acesta dezlantuie apetitul sexual, dar actul in sine este perturbat. Un numar important din pacientii cu impotenta sexuala, sunt consumatori de bauturi alcoolice.


Alcoolul nu este un stimulent, ci un drog depresiv. Aceasta inseamna ca stimuleaza inhibitia creierului si ca este acelasi tip de drog ca si barbituricele ce se utilizeaza ca somnifere. Oamenii cred ca este stimulent pentru ca ii face sa se simta stimulati la inceput , dar acest efect este de scurta durata.


In ceea ce priveste relatia alcool-capacitatea de munca, aceasta din urma este influentata negativ. La individul care a consumat alcool, oboseala initiala incepe la 10 minute, iar la 30 de minute se instaleaza oboseala totala, spre deosebire de individul care nu a consumat bauturi alcoolice, la care oboseala se instaleaza initial la 30 de minute si total la 60 de minute.


5. Intoxicatia cu alcool. Abuzul. Dependenta:


1.Intoxicatia cu alcool poate fi acuta sau cronica:


a). Intoxicatia acuta alcoolica (betia) difera de la individ la individ. Simptomele sunt in directa legatura cu concentratia alcoolului in sange ( alcoolemia).


Starea de betie se manifesta prin agitatie, confuzie mintala, pierderea echilibrului, somnolenta progresiva. Trecerea spre starea comatoasa se remarca prin stupoare, temperatura scazuta a corpului, respiratie lenta sau profunda. Intre starea subcomatoasa si comatoasa, individul este capabil de acte de violenta pe un fond acut anxios sau, din contra, poate deveni melancolic sau depresiv.


b). Intoxicatia alcoolica cronica sau alcoolismul se datoreste consumului frecvent si de durata, fie si in cantitati moderate a bauturilor alcoolice. Este tendinta irezistibila de a consuma alcool sau ceea ce numim toxicomania alcoolica. Alcoolismul este o boala in care o persoana continua sa consume alcool chiar si atunci cand acest lucru ii creeaza probleme in viata. O asemenea persoana se numeste alcoolic.


Semnele clinice sunt tulburari nervoase  mintale si organice. Individul este euforic, bine dispus, cauta sa isi motiveze cu argumente logice comportamentul sau. In general, pana la urma, devine neincrezator, nesociabil, egoist, gelos, banuitor, are tulburari de memorie, devine las, mincinos, ineficient profesional, complexat.

Alcoolismul poate genera o serie de boli grave cum ar fi:psihozele alcoolice, dementa alcoolica, paranoia alcoolica, tulburari digestive, afectiuni hepatice, ciroza hepatica, tulburari cardiovasculare, cancer (a laringelui, esofagului, limbii sau ficatului).


Nivelul de alcool in sange (alcoolemia):


Concentratia de alcool in sange reprezinta cantitatea de alcool transportata de sange la creier determinad gradul de intoxicare alcoolica.


Un nivel de alcool in sange de 0,10-0,15% determina aparitia unor tulburari importante: deteriorarea auzului, a vederii si a actelor motorii. In acest stadiu, condusul unei masini este extrem de periculos. La o concentratie de 0,20% apar semne clare de betie: dificultatea de a rationa, a vorbi si a merge. Concentratiile de peste 0,40% duc la coma alcoolica reversibila, iar cele de 0,60-0,70% la o stare de coma ireversibila ( cu sfarsit letal).
Gradul de intoxicare cu alcool poate fi determinat de mai multi factori:

de cantitatea de alcool consumata o singura data si de viteza cu care a fost consumata;

de greutatea organismului ( o persoana mai voluminoasa va putea suporta mai usor efectele alcoolului decat o persoana cu greutate mai mica);

de taria unei bauturi alcoolice. „Taria” indica concentratia de alcool in bautura (berea-3-6%, vinul 10-14%, gin, whisky, cognac, rom 40-50%).


2. Abuzul de alcool este stadiul in care intoxicatia cronica este deja prezenta semnificativ, dar inaintea stabilizarii ferme a starii de dependenta alcoolica. La fel ca la majoritatea drogurilor, abuzul de alcool antreneaza fenomenul de dependenta ( imposibilitatea de a se lipsi de produs) si de toleranta (tendinta de a creste dozele).


3.Dependenta de alcool este acea stare de intoxicatie cronica caracterizata prin nevoia imperioasa de a ingera bauturi alcoolice. Fenomenul imbraca doua aspecte:


a). Dependenta psihica este impulsul psihic, imposibil de stapanit pe care il au alcoolicii cronici de a continua consumul de alcool. Deoarece sub influenta alcoolului apare o senzatie de satisfactie, de relaxare, iar unele greutati sau probleme par ca prin minune niste fleacuri, alcoolicul este tentat sa repete consumul, ceea ce duce la dependenta psihica.


b). Dependenta psihica este insotita destul de repede de dependenta fizica. Procesul este urmare a mentinerii permanete a unei concentratii de alcool in sange. Din acel moment, orice incercare de intrerupere a consumului, antreneaza o stare de nevoie chinuitoare si dificil de suportat fara asistenta de specialitate.


6. Alcoolul si actul infractional:


Alcoolul constituie un factor criminogen, influentand sau chiar determinand actele infractionale.


Legatura dintre alcool si actele de violenta este binecunoscuta. O persoana consumatoare de alcool devine, de multe ori, agresiva, manifestand acte de violenta in familie (violenta domestica) sau in afara ei. Un numar mare din infractiunile de lovire sau vatamare corporala sunt savarsite pe fondul consumului de alcool.


Alcoolul este prezent, de asemenea, in cazul multor accidente de circulatie.


Codul penal roman incrimineaza distinct ca forma agravanta a unor infractiuni ( sanctionand cu pedepse mai mari) savarsirea acestora sub influenta bauturilor alcoolice (de exemplu cand uciderea din culpa a unei persoane este savarsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla in stare de ebrietate, ori de catre o persoana in exercitiul profesiei sau meseriei si care se afla in stare de ebrietate-art. 178 alin. 3 si 4 Cod penal).


Unele persoane consuma in mod intentionat alcool pentru a avea curajul sa savarseasca acte delincventionale. Acest fapt constituie o circumstanta agravanta ( savarsirea infractiunii  in stare de betie anume provocata in vederea comiterii faptei-art. 75 alin. 1 lit. e Cod penal).


Persoanele dependente de alcool ar face orice pentru procurarea acestuia sau a banilor necesari cumpararii lui, putandu-se ajunge la furturi sau talharii.


Alte infractiuni a caror savarsire este des corelata cu consumul de alcool sunt: cersetoria, vagabondajul, agresiunile sexuale, santajul, ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice si chiar omorul. Practic, o persoana intoxicata (acut sau cronic) cu alcool este capabila sa savarseasca orice infractiune.


Dintre toate drogurile, alcoolul este cel care are cea mai puternica legatura cu actul infractional. Din cercetarile realizate de Institutul de Medicina Legala din Bucuresti, rezulta ca etilismul acut sau cronic este prezent in peste 50% din totalul actelor de violenta.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact