StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept general
Trimite articolul prin email Principalele documente internationale privind drepturile omului : Drept general Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Principalele documente internationale privind drepturile omuluiPrincipalele documente internationale privind drepturile omului

Pe plan universal, in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, au fost adoptate numeroase tratate internationale, dintre care unele cu valoare generala, iar altele specializate, cele mai importante fiind fara ind 828d38i oiala, Pactul international privind drepturile civile si politice adoptat la 23 martie 1976 si Pactul internationla privind drepturile economice, sociale si culturale adoptat la 3 ianuarie 1976

1. Declaratia universala a drepturilor omului – adoptata de Adunarea Generala a O.N.U. in 1948 . aici se arata ca toti oamenii se nasc liberi si egali in demnitati si drepturi. Ei sunt dotati cu ratiune si constiinta si trebuie sa actioneze unii fata de altii intr-un spirit de fraternitate.

Se mentioneaza principiile de baza ale egalitatii si nediscriminarii de nici un fel in ceea ce priveste exercitarea tuturor drepturilor civile, economice, sociale, culturale de care trebuie sa se bucure orice fiinta umana. In finalul declaratiei se prevede ca orice persoana are dreptul la ordine sociala in care drepturile si libertatile pot fi pe deplin exercitate.

Ultimul articol prevede interdictia pentru vreun stat, grupare sau persoana sa desfasoare vreo activitate sau de a savarsi vreun act care sa aiba ca scop desfiintarea vreunui drept sau libertate din Declaratie.

Declaratia nu cuprinde obligativitatea juridica de a asigura aceste drepturi.

2. Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale – adoptat de Adunarea Generala a O.N.U. in 1966, prevede ca idealul fiintei umane nu poate fi realizat decat daca se creaza conditiile care sa permita fiecaruia sa se bucure de drepturile sale economice sociale si culturale ca si de drepturile politice si civile. Dintre acestea precizam: dreptul la munca, dreptul de a se bucura de conditii de munca prielnice, dreptul de asociere in sindicate, dreptul la educatie.

3. Pactul international cu privire la drepturile civile si politice
– adoptat in 1966 de Adunarea Generala O.N.U..

In preambul se arata ca in conformitate cu Declaratia Universala Drepturilor Omului, idealul fiintei umane libere nu poate fi realizat decat daca se realizeaza conditiile care sa permita fiecaruia sa se bucure de drepturile sale civile si politice ca si de drepturile sale sociale, economice si culturale. Dintre drepturile politice si civile enumeram: dreptul la viata, nesupunerea la tortura, pedepse cu cruzime, inumane sau degradante, tratarea cu umanism a oricarei persoane private de libertate, libera circulatie si alegerea domiciliului.

4. Conventia Europeana privind protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale – 1950

In preambul se prezinta scopul Consiliului Europei  ca fiind acela de a realiza o uniune mai stransa intremembrii sai. Conventia europeana prevedeca statele sa-si asume anumite drepturi si obligatii juridice. Dispozitiile Conventiei permit persoanelor fizice, organizatiilor neguvernamentale sau oricarui grup de persoane care se considera lezate de drepturile lor sa depuna plangeri inaintea institutiilor europene insarcinate cu protectia drepturilor omului.

Urmarirea respectivelor drepturi garantate de Conventie este asigurata de un organ constituit si anume : Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Pentru o enumerare a tratatelor, cu caracter general si specializat adoptate in cadrul O.N.U., a se vedea C. L. Popescu, Protectia internationala a drepturilor omului – surse, institutii si proceduri, Editura All Beck, Bucuresti, 2000, pag. 22Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact