StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept general

Tactica efectuarii prinderilor in flagrantTactica efectuarii prinderilor in flagrant

Notiuni generale

Politistii actioneaza permanent pentru prevenirea faptelor antisociale, pentru cunoasterea din timp a conditiilor si a imprejurarilor ce determina ori inlesnesc savarsirea unor asemenea fapte ce aduc atingere integritatii persoanei, avutului public si privat, precum si ordinii publice.

Printre activitatile cu pondere pe linia prevenirii, un loc important il ocupa constatarea infractiunilor flagrante, actiune care prezinta importanta deoarece, pe de o parte, duce la impiedicarea consumarii activitatii ilicite, iar pe de alta parte, prin descoperirea operativa a infractiunilor comise se realizeaza tragerea la raspundere penala a faptuitorului intr-un moment cat mai apropiat de cel comiterii faptei.Potrivit prevederilor cuprinse in Codul de procedura penala, este flagranta infractiunea descoperita in momentul savarsirii sau imediat dupa savarsire. Este, de asemenea, considerata flagranta si infractiunea al carei faptuitor, imediat dupa savarsirea actului ilicit, este urmarit de persoana vatamata, de martorii oculari sau de strigatul public ori este surprins aproape de locul comiterii infractiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natura a-l presupune participant la infractiune. Din analiza notiunii prezentate mai sus rezulta ca exista patru situatii cand o infractiune este considerata flagrant, si anume:a) cand este descoperita in momentul savarsirii;

Aceasta situatie se refera la prinderea faptuitorului in timpul si la locul comiterii infractiunii.

Pentru existenta starii de flagrant nu este suficienta numai descoperirea faptei in timpul savarsirii ori imediat dupa savarsire, ci este necesara si prinderea faptuitorului in acel moment sau imediat dupa aceea.††††††††† Prin "savarsirea unei infractiunii" sau "comiterea unei infractiuni" se intelege, potrivit prevederilor Codului penal, savarsirea oricareia dintre faptele pe care legea le pedepseste ca infractiune consumata sau ca tentativa, precum si participarea la comiterea acestora ca autor, instigator sau complice.

b) cand este descoperita imediat dupa savarsire;

In aceasta situatie, faptuitorul este descoperit si prins cat mai aproape de momentul comiterii infractiunii ( de exemplu, in momentul parasirii incaperii de catre cel care a comis un furt). Legea nu stabileste concret cat poate dura perioada "imediat dupa savarsire" si nici care sunt criteriile de determinare a acesteia, organul de urmarire p 636d34g enala fiind lasat sa aprecieze de la caz la caz, in raport cu datele concrete. Oricum, se subintelege ca infractiunea s-a consumat, iar infractorul nu a reusit sa se indeparteze de locul faptei.

c) cand faptuitorul, imediat dupa savarsirea infractiunii, este urmarit de persoana vatamata, de martorii oculari sau de strigatul public;

Urmarirea faptuitorului imediat dupa savarsire presupune urmarirea acestuia din momentul in care a parasit locul infractiunii. Persoana vatamata este cea mai in masura sa observe fapta si sa-l urmareasca pe faptuitor. Martorii oculari sunt cei care au perceput in mod nemijlocit imprejurarile in care s-a comis infractiunea si l-au vazut pe faptuitor incercand sa dispara de la locul faptei. "Strigatul public" este strigatul de alarmare sau ajutor al celor prezenti la savarsirea infractiunii si poate consta in folosirea unor expresii ca: "Ajutor!", "Sariti!", "Prindeti hotul!" etc.

d) cand faptuitorul, imediat dupa savarsirea infractiunii, este surprins aproape de locul comiterii acesteia cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natura a-l presupune participant la infractiune.

Eficienta procedurala a acestei activitati este determinata tocmai de avantajele ce decurg din constatarea flagranta a infractiunii, si anume:

- posibilitatea efectuarii perchezitiilor domiciliare fara autorizatia procurorului;

- obligatia organului de urmarire penala, in cazul infractiunilor pentru care legea cereplangerea prealabila a persoanei vatamate, de a constata savarsirea infractiunii chiar in lipsa acestei plangeri;

- posibilitatea si dreptul fiecarei persoane de a-l prinde pe autor si a-l preda autoritatilor.


2. Tactica efectuarii prinderilor in flagrant


2.1. Constatarea infractiunii flagrante


Constatarea infractiunii flagrante se face de catre organul de urmarire p 636d34g enala sesizat despre savarsirea unei astfel de fapte sau de catre politistii aflati in timpul executarii atributiilor de serviciu.

Modul cum se desfasoara constatarea infractiunii flagrante, activitatile concrete care se intreprind, difera de la cauza la cauza.

Important este ca prin modul cum se desfasoara constatarea infractiunii flagrante sa se stabileasca:

- existenta infractiunii;

- vinovatia faptuitorului;

- starea de flagranta.

De asemenea, prin constatarea infractiunii flagrante se urmareste realizarea urmatoarelor obiective principale:

- impiedicarea consumarii activitatii ilicite si inlaturarea pericolului social;

- prinderea faptuitorului la locul si in momentul comiterii faptei sau intr-un moment si spatiu cat mai apropiate;

- strangerea tuturor probelor care atesta existenta infractiunii si dovedesc vinovatia faptuitorului;

- restabilirea situatiei anterioare, recuperarea prejudiciului cauzat ori ridicarea obiectelor, bunurilor detinute sau traficate ilegal;

- asigurarea inculparii infractorului si implicit, tragerea la raspundere penala la un interval de timp cat mai apropiat de cel al savarsirii infractiunii.

Pentru respectarea legalitatii, realizarea in bune conditii a acestor actiuni si prevenirea evenimentelor negative, in cadrul executarii actiunilor de prindere in flagrant politistii trebuie sa parcurga obligatoriu urmatoarele etape:

a) activitati preliminare realizarii flagrantului;

b) realizarea flagrantului.


a) activitati preliminare realizarii flagrantului

Politistii aflati in timpul executarii atributiilor de serviciu in zona de siguranta publica, in timpul desfasurarii activitatilor specifice politiei de proximitate sau in timpul liber, trebuie sa fie pregatiti permanent pentru a putea actiona eficient in cazul in constatarii directe sau in cazul sesizarilor facute de catre cetateni, cu privire la existenta unor infractiuni flagrante.

In aceste situatii, politistii trebuie sa actioneze operativ, cu respectarea regulilor generale si specifice de tactica politieneasca invatate, in cele mai multe cazuri neexistand timpul necesar pentru o pregatire temeinica a acestor actiuni, asa cum se procedeaza in cazul in care actiunea se desfasoara pe baza unor informatii obtinute de la agenti sau pe baza datelor rezultate din sesizarile, plangerile sau denunturile cetatenilor.

De exemplu, in cazul infractiunilor spontane, cum sunt: furturi din locuinte, furturi de si din autoturisme, furturi din buzunare, ultraje contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, infractiuni savarsite la regimul circulatiei pe drumurile publice, la regimul substantelor stupefiante etc., constatarea acestora in flagrant este obligatorie si nu se pune problema desfasurarii unor activitati pregatitoare.

Politistul care se afla in executarea serviciului in zona de siguranta publica poate parasi zona atunci cand se afla in urmarirea persoanelor care au savarsit infractiuni flagrante.

In cazul in care politistul executa serviciul in post pe care nu-l poate parasi si este sesizat despre savarsirea unei infractiuni al carei autor a fost prins in flagrant, il va legitima si ii va efectua controlul corporal si eventual controlul bagajelor, dupa care, fara a parasi postul, va raporta de indata, prin orice mijloc, sefului sau nemijlocit sau personalului de serviciu al unitatii de politie. Pana la sosirea ajutorului solicitat il va opri pe faptuitor, iar o data cu predarea acestuia va comunica datele constatate.In situatia in care se actioneaza pe baza unor date care motiveaza actiunea de prindere in flagrant, respectiv informatiile obtinute de la agenti sau cele rezultate din sesizarile, plangerile sau denunturile cetatenilor, conducerea unitatii de politie va analiza toate aceste date pentru a stabili suportul logistic, resursele umane si variantele de actiune.

In vederea constatarii infractiunii in flagrant, atunci cand nu exista alta posibilitate de intrerupere a activitatii ilicite trebuie sa se desfasoare o temeinica activitate pregatitoare.

Activitatile preliminare constatarii infractiunii flagrante, in principiu, sunt urmatoarele:

aprecierea oportunitatii si a necesitatii constatarii infractiunii flagrante;

Aceasta apreciere trebuie sa aiba in vedere natura infractiunii ce se desfasoara in acel moment ori este pe cale de a se desfasura, frecventa acestor fapte in loc si timp, imprejurarile in care se comit, modul de operare al faptuitorilor, activitatile care le intreprind inainte sau dupa savarsirea infractiunii, precum si numarul lor.

cunoasterea locului, a zonei si a mediului unde se va desfasura actiunea;

Se va proceda obligatoriu la cercetarea zonei unde se preconizeaza desfasurarea actiunii de prindere in flagrant, pentru a se putea stabili locurile unde vor fi amplasate efectivele si modul de actiune al acestora (pe baza unor fotografii, video-filme sau schite ale locurilor de desfasurare a actiunilor).

- cunoasterea unor date despre persoanele implicate sau grupurile de infractori care ar putea sa fie participanti la comiterea infractiunilor.

Despre persoana si activitatea acesteia trebuie cunoscute urmatoarele date:

- profilul moral al acesteia;

- daca are antecedente penale;

- mediile pe care le frecventeaza;

- legaturile infractionale;

- anturajul, viciile, modul de viata;

- perioadele cand lipseste de la domiciliu.

Aceste date vor fi coroborate si in raport de ele se vor stabili modalitatile concrete de actiune, intocmindu-se in acest sens un plan de actiune.

Inainte de momentul realizarii dispozitivului se va efectua instructajul, ocazie cu care se va face o expunere amanuntita a situatiei de fapt, in asa fel incat fiecare politist sa cunoasca ce activitati va desfasura in ordinea cronologica a momentelor principale ale actiunii. Cu aceasta ocazie, conducatorul actiunii va verifica si starea psiho-fizica a participantilor.

Intrarea in dispozitiv se va face pe trasee diferite si in functie de distanta fata de locul de plecare, echipele se vor instala premergator in locuri, "initiale" in apropierea zonei de interventie.

Fiecare politist participant va raporta sefului de echipa instalarea in dispozitiv si eventualele modificari survenite in situatia operativa.

Tot in aceasta faza se vor lua masurile asiguratorii necesare pentru realizarea, in caz de necesitate a blocarii cailor de acces pentru persoane suspecte sau autovehicule, dupa inceperea actiunii ori pentru reusita interventiei.

Daca in aceasta faza survin schimbari radicale ale situatiei operative, care depasesc posibilitatile de actiune si nu concorda cu perspectivele de finalizare conform planului initial, se vor solicita forte suplimentare sau anularea actiunii pentru un alt moment operativ prielnic.

Din momentul instalarii efectivelor in dispozitiv si pana in faza dinamica de realizare a flagrantului trebuie in mod obligatoriu indeplinite cumulativ urmatoarele cerinte:

- acordarea prioritatii pentru asigurarea securitatii politistilor participanti la actiune precum si a cetatenilor care tranziteaza, domiciliaza ori au locul de munca in zona vizata;

- luarea tuturor masurilor de protectie a politistilor care lucreaza sub acoperire sau a informatorilor (cand este cazul);

- protejarea si asigurarea materialelor, a bunurilor, a substantelor sau a sumelor de bani folosite in combinatiile informativ-operative pentru a identifica elementele infractoare sau a retelelor de traficanti.

Daca cel putin una din cele trei cerinte prezinta nesiguranta in privinta realizarii, actiunea va fi anulata pentru alt moment prielnic.

b) realizarea flagrantului

Aceasta faza reprezinta momentul cel mai important si cel mai delicat al actiunii si implica eficacitate maxima din partea politistilor.

Acestia vor actiona rapid si eficient pentru capturarea tuturor persoanelor implicate in comiterea infractiunea, pentru identificarea si retinerea bunurilor, materialelor, substantelor sau sumelor de bani, respectiv a obiectului infractiunii ori pentru recuperarea prejudiciului.

Avand in vedere practica existenta in domeniu, in functie de fazele comiterii actului infractional, exista trei posibilitati de interventie pentru realizarea flagrantului:

- inainte de consumarea actului infractional, ceea ce presupune ca actele pregatitoare efectuate sa permita constatarea tentativei incriminate legal sau ca interventia sa previna posibilitatea comiterii unei infractiuni cu un pericol social mai mare;

- pe parcursul comiterii faptei, ceea ce presupune ca in timpul interventiei infractiunea sa fie in curs de derulare. In aceasta faza politistii se expun celor mai mari riscuri, deoarece autorul sau autorii sunt concentrati la maximum pentru terminarea actului infractional, fiind pregatiti chiar sa riposteze in orice moment si cu orice mijloace pe care le au la indemana. De asemenea, exista riscul marit al ranirii unor persoane si chiar al luarii de ostatici, generat de starea de panica in care poate intra infractorul;- dupa consumarea actului infractional, moment care este cel mai prielnic pentru actiune. In aceasta situatie politistii dispun de avantajul factorului surpriza, intrucat faptuitorul trece printr-un moment de deconectare dupa derularea infractiunii in bune conditii, deci poate fi, teoretic, retinut mai usor. De asemenea, in aceasta faza pot fi identificati toti participantii, impreuna cu obiectele corp delict si poate fi inlaturat riscul producerii evenimentelor negative.


2.2. Activitati desfasurate pentru constatarea infractiunilor flagrante


Interventia ferma a politistilor fata de autorii infractiunilor constatate in flagrant este impusa de necesitatea asigurarii climatului de ordine si siguranta civica in viata cotidiana a comunitatii.

In acest context, activitatile pe care le are de executat politistul pot fi duse la indeplinire numai daca sunt intrebuintate cele mai eficiente metode si procedee. Necesitatea existentei unei anumite tactici de prindere in flagrant este determinata de faptul ca dispozitiile legale ce ocrotesc valorile sociale, precum si cele ce stabilesc drepturile si indatoririle politistilor, nu reglementeaza modul concret de actiune pentru rezolvarea diferitelor situatii intalnite in activitatea practica cu ocazia constatarii infractiunilor flagrante. Interventia, procedeele si metodele folosite de politist depind de situatia ivita.

Pentru constatarea infractiunii flagrante, politistii vor desfasura urmatoarele activitati:

- identificarea si supravegherea faptuitorului sau a faptuitorilor, pentru a percepe activitatea desfasurata in momentul interventiei;

Aceasta activitate presupune identificarea vizuala a faptuitorului sau a faptuitorilor impotriva carora se va actiona, precum si stabilirea activitatii ilicite desfasurate in momentul constatarii.

- prezentarea clara a calitatii de politist si luarea masurilor de intrerupere a activitatii ilicite;

Prezentarea calitatii trebuie facuta in asa fel incat sa fie auzita atat de faptuitor, cat si de persoanele din jur. Prin aceasta, cei prezenti constientizeaza ca politistul actioneaza in virtutea atributiilor de serviciu.

Politistul va folosi un ton ferm, calm si clar, precum si o atitudine corecta, dar intransigenta fata de faptuitor.

- acordarea primului ajutor in cazul in care exista persoane vatamate;

In functie de natura activitatilor desfasurate si de urmarile acestora, politistul va acorda primul ajutor victimei, dispunand transportarea acesteia la cea mai apropiata unitate sanitara, nu inainte de a fi identificata (in raport de starea ei).

- identificarea martorilor oculari si eventual asigurarea sprijinului persoanelor de buna-credinta prezente la fata locului;

Prin identificarea si ascultarea martorilor oculari, politistul poate obtine probe cu privire la activitatile desfasurate de catre faptuitor, la persoanele care l-au ajutat, locurile unde au fost ascunse bunurile ce au servit sau provin din savarsirea infractiunii.

- stabilirea si identificarea martorilor asistenti;†††† Este obligatorie atunci cand constatarea se face de catre organele de cercetare penala. Acestia vor fi alesi, de regula, inaintea realizarii flagrantului propriu-zis, pentru a li se acorda posibilitatea sa observe activitatile desfasurate de catre faptuitori, modul de actiune al politistilor si constatarile acestora.

- identificarea faptuitorului si efectuarea perchezitiei corporale, a autovehiculelor folosite, controlul bagajelor;

Autorul faptei va fi identificat pe baza actelor de identitate, retinandu-se toate datele de stare civila. Daca faptuitorul nu are asupra sa actele de identitate vor fi mentionate cele declarate de acesta, urmand a fi verificate, Perchezitia corporala este obligatorie in toate cazurile si se efectueaza cu prioritate pentru gasirea de obiecte, inscrisuri ori alte bunuri sau valori ce probeaza activitatea ilicita.

- ridicarea mijloacelor de comunicare mobila detinute de faptuitor;

- luarea masurilor de imobilizare si transportarea in siguranta a infractorului sau infractorilor retinuti la sediul unitatii de politie unde se va desfasura ancheta, precum si autovehiculelor folosite si a bunurilor ridicate;

- conducerea martorilor asistenti la sediul unitatii de politie pentru audiere;

- efectuarea cercetarii la fata locului;

- recuperarea tehnicii si retragerea echipelor din zona de actiune;

- ascultarea martorilor asistenti, a persoanei vatamate si a faptuitorului;

- intocmirea procesului-verbal de constatare a infractiunii flagrante;

- efectuarea perchezitiei domiciliare (cand se impune aceasta masura).

Ordinea acestor activitati se poate schimba, in functie de fiecare caz.

Fixarea rezultatelor actiunii se face prin intocmirea unui proces-verbal de constatare a infractiunii. Activitatile desfasurate si rezultatele obtinute pot fi fixate si prin fotografii si filme judiciare, inregistrari pe banda video magnetica, schite care se ataseaza la procesul-verbal de constatare.

Organul de urmarire p 636d34g enala sesizat intocmeste un proces-verbal in care se consemneaza urmatoarele:

a) data si locul unde este incheiat;

b) numele, prenumele si calitatea celui care il incheie;

c) numele, prenumele, ocupatia si adresa martorilor asistenti, cand exista;

d) descrierea amanuntita a celor constatate, precum si a masurilor luate;

e) numele, prenumele, ocupatia si adresa persoanelor la care se refera procesul-verbal, obiectiile si explicatiile acestora;

f) mentiunile prevazute de lege pentru cazurile speciale.In cazul infractiunilor flagrante, in procesul-verbal de constatare se consemneaza si declaratiile invinuitului si ale celorlalte persoane audiate (parte vatamata, martori asistenti).

Procesul-verbal se citeste atat invinuitului, precum si persoanelor care au fost ascultate, carora li se atrage atentia ca pot completa declaratiile sau ca pot face obiectii cu privire la acestea.

Procesul-verbal se semneaza de catre politisti sau de catre organul de urmarire p 636d34g enala de catre invinuit si persoanele audiate (parte vatamata, martori asistenti).

Trebuie retinut ca procesul-verbal de constatare in flagrant constituie act de incepere a urmaririi penale.


2.3. Reguli tactice ce trebuie respectate cu ocazia organizarii flagrantului


Respectarea regulilor tactice are rolul sa-l fereasca de unele abuzuri si greseli in interventie, ii asigura reusita, succesul actiunii, dominarea adversarului.

La constatarea infractiunii flagrante vor fi respectate urmatoarele reguli tactice:

a) dispozitivul va fi ales inainte de interventie si se va proceda astfel incat rolul fiecaruia sa fie cunoscut de catre toti;

Orice modificare survenita ulterior va fi adusa la cunostinta colegilor.

b) deplasarea la fata locului se va face cu multa discretie;

Nu trebuie neglijat faptul ca, mai ales in timpul noptii, politistii care intervin pot fi vazuti si auziti cu multa usurinta.

c) se va avea grija ca in cadrul actiunii imediate fiecare dintre participantii la misiune sa poata fi recunoscut usor (de regula se va purta uniforma);

d) se va comunica cu multa discretie (mai ales noaptea) cu toti ceilalti politisti participanti la misiune, aflati la fata locului sau la distanta;

e) in cazul in care se intervine intr-o zona necunoscuta, se va incerca sa se afle, cu discretie, cateva informatii cu privire la topografia locului, precum si unele date despre locuitori;

f) supravegherea faptuitorului sau a faptuitorilor se va face dintr-un loc care sa asigure protectia politistilor, pentru a putea stabili activitatea infractionala desfasurata in momentul constatarii;

Acesta este un moment extrem de important pentru asigurarea mijloacelor de proba, a vinovatiei faptuitorului si a starii de flagranta.

g) politistii nu vor ramane niciodata grupati, inaintarea se va face, in general, sub forma arcului de cerc concav, pentru a evita situarea unui coleg pe directia axei de tir;

h) nu se vor atinge si nu se vor deplasa obiecte de la locul lor;

Daca este absolut necesar ca un obiect sa fie deplasat din pozitia in care a fost descoperit, la ridicare va fi marcat locul respectiv, pentru a putea fi pus in pozitia initiala;

i) politistii isi vor prezenta calitatea si vor atentiona persoanele prezente asupra masurilor de intrerupere a activitatii ilicite;

Acest moment este foarte important, atat din punct de vedere procedural, cat si pentru prevenirea confuziilor si a evenimentelor negative (mai ales situatiile cand se actioneaza in civil). Infractorii versati folosesc situatiile confuze pentru a-si asigura scaparea si distrugerea probelor, apeland, prin strigat public, la cetateni, indicand politistii in civil ca fiind infractori ce comit asupra lor acte de violenta sau, in alte situatii, riposteaza, motivand ca nu au luat la cunostinta ca cei care procedau la imobilizare erau politisti.

j) inainte de interventie se va soma faptuitorul sa inceteze actiunile ilicite si sa se supuna solicitarilor ce i se adreseaza;

k) in cazul amenintarii ori a ripostei din partea infractorilor, cu arme albe sau de foc, se va proceda la folosirea mijloacelor din dotare sau a armamentului, cu respectarea obligatorie a cazurilor legale de folosire;

l) in faza dinamica a interventiei, infractorul trebuie urmarit si oprit rapid, pentru a nu distruge, ascunde sau abandona corpurile delicte sau produsul infractiunii;

Daca infractorul abandoneaza obiecte de natura celor de mai sus si este posibil, acestea se vor ridica cu multa atentie, pentru a nu fi distruse eventualele urme, iar in caz contrar, vor fi lasate la locul abandonarii, asigurandu-se securitatea lor pana la sosirea echipei de cercetare la fata locului.

m) in situatia realizarii flagrantului si a prinderii infractorilor care se afla intr-un autovehicul , este de preferat ca actiunea sa se realizeze in momentul cand masina nu se afla in miscare (este oprita in trafic aglomerat, la culoarea rosie a semaforului sau in parcari);

In acest caz, se vor lua masuri simultane de blocare fata-spate-lateral si de actiune imediata la toate usile autovehiculului, pentru imobilizarea infractorilor. Daca actiunea se finalizeaza prin urmarirea autovehiculului, exista riscul producerii de accidente rutiere, de ranire a politistilor sau a altor participanti la trafic.

n) se va proceda la indepartarea curiosilor, prin degajarea rapida a zonei, pentru a se preveni formarea de blocaje sau producerea unor evenimente negative, precum si pentru pastrarea si conservarea urmelor sau a altor mijloace de proba, de natura sa usureze munca de cercetare la fata locului;

o) cand se actioneaza intr-o cladire vor fi luate masuri de blocare a intrarilor si a iesirilor;

p) se va interzice accesul persoanelor in perimetrul campului infractional, atat in interiorul, cat si in exteriorul unei cladiri;

q) in cazul infractiunilor stradale sau din auto, politistul il va imobiliza pe autor, il va incatusa si va executa controlul persoanei;

Perchezitia corporala se va executa la sediul unitatii de politie.

r) dupa imobilizare, faptuitorul va fi aparat de agresiunile martorilor sau ale altor persoane prezente la fata locului.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact