StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept privat
Trimite articolul prin email Normele conflictuale privind relatiile de familie : Drept privat Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Normele conflictuale privind relatiile de familieNORMELE CONFLICTUALE PRIVIND RELATIILE DE FAMILIESi in aceasta materie se aplica in principiu legea personala.


Casatoria

Referitor la incheierea casatoriei calificarea conditiilor ca fiind de fond, de forma sau impedimente la casatorie se face dupa legea forului.

Conditiile de fond si impedimentele la casatorie sunt determinate de legile nationale ale viitorilor soti. Legea 119/1996 prevede ca ofiterul de stare civila poate incheia casatoria intre cetateni straini daca pe langa celelalte conditii prevazute de lege viitorii soti 121b12b prezinta dovezi eliberate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare din tarile lor din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile de fond cerute de legea lor nationala pentru incheierea casatoriei.In privinta impedimentelor la casatorie, legea 105/1992 prevede ca daca legea nationala a oricaruia dintre viitorii soti este o lege straina si aceasta contine un impediment la casatorie care potrivit dreptului nostru e incompatibil cu libertatea de a incheia casatoria, acest impediment va fi inlaturat ca inaplicabil daca unul dintre viitorii soti e cetatean roman si casatoria se incheie in Romania.

In privinta domeniului de aplicare a legii personale in aceasta materie sunt incluse stabilirea conditiilor de fond si a impedimentelor la casatorie, precum si a efectelor acestora.

Conditiile de forma la casatorie sunt supuse legii locului incheierii casatoriei (locus regit actum). Cetateanul roman aflat in strainatate se poate casatori in fata autoritatii locale competente ori a agentului diplomatic sau a functionarului consular fie al Romaniei , fie al statului celuilalt viitorului sot.

In situatia in care a fost incheiata casatoria in fata unui organ local confesional, aceasta casatorie nu va fi recunoscuta in Romania.

Casatoria incheiata in fata agentului diplomatic sau a functionarului consular al Romaniei e supusa legii romane(auctor regit actum).

Domeniul de aplicare a legii cuprinde si toate aspectele privind relatiile patrimoniale dintre soti. Daca unul dintre soti isi schimba domiciliul sau cetatenia, legea veche (legea nationala comuna sau legea domiciliului comun) va continua sa reglementeze efectele casatoriei. Daca ambii isi schimba cetatenia sau domiciliul, pentru viitor se aplica legea noua.

Referitor la conventia matrimoniala (contractul prin care viitorii soti reglementeaza regimul bunurilor prezente si viitoare) legea 105/1992 prevede: conditiile de fond pentru incheierea acesteia sunt cele impuse de legea nationala a fiecareia dintre viitorii soti. Regimul si efectele acestei conventii sunt supuse legii alease de catre parti sau, in lipsa unei alegeri, legea care reglementeaza efectele casatoriei.

Divortul - se aplica urmatoarelor reguli:

a) - daca sotii au aceeasi cetatenie divortul e supus legii nationale comune;

b) - daca au cetatenii diferite va fi supus legii domiciliului comun indiferent daca locuiesc impreuna sau separat;

c) - daca nu au nici cetatenie comuna si nici domiciliu comun, divortul va fi supus legii statului pe terenul caruia au avut sau au resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai stranse legaturi.

Daca un cetatean roman divorteaza in strainatate instanta straina trebuie sa respecte in principiu normele conflictuale romane deoarece e vorba de un proces care priveste starea civila a unui cetatean roman. In caz contrar, hotararea respectiva nu va fi recunoscuta in Romania.

Legea aplicabila divortului reglementeaza urmatoarele aspecte:

1) - sfera persoanelor care pot cere desfacerea casatoriei;

2) - motivele de divort;

3) - efectele divortului.

Procedura divortului, inclusiv masurile provizorii luate in cursul procesului, este supusa legii forului. In cazul in care legea straina determinata potrivit regulilor de mai sus nu permite divortul sau il permite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana. Se cere insa conditia ca unul dintre soti sa fie cetatean roman la data inregistrarii cererii de divort.

Nulitatea casatoriei pentru nerespectarea conditiilor de fond e supusa legii nationale a fiecaruia dintre viitorii soti.

Nulitatea pentru nerespectarea conditiilor de forma e supusa, dupa caz, legii statului pe al carui teritoriu s-a incheiat casatoria sau legea agentului diplomatic sau functionarului consular.

In cazul casatoriei incheiate in strainatate nulitatea pentru nerespectarea conditiilor de forma poate fi admisa in Romania numai daca aceasta sanctiune e prevazuta si de legea romana. Aspectele procedurale privind nulitatea sunt supuse legii forului.


Filiatia

Filiatia copilului din casatorie se stabileste potrivit legii care la data nasterii sale guverneaza efectele casatoriei parintilor sai.

Sunt posibile urmatoarele variante:

a) - daca parintii au aceeasi cetatenie, filiatia se stabileste potrivit legii nationale comune a parintilor;

b) - daca parintii au cetatenii diferite, filiatia se stabileste potrivit legii domiciliului comun al parintilor;

c) - daca nu au nici cetatenie si nici domiciliu comun, filiatia se stabileste potrivit legii statului unde parintii au sau au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai stranse legaturi.

Domeniul de aplicare al acestei legi include stabilirea filiatiei fata de mama si fata de tata, efectele filiatiei si legitimarea prin casatorie subsecventa a copilului nascut anterior. Aspectele procedurale sunt supuse legii forului.

Filiatia copilului din afara casatoriei se stabileste potrivit legii nationale a copilului din momentul nasterii sale. Daca acesta e cetatean strain si are si o alta cetatenie se aplica legea mai favorabila . Aceasta lege vizeaza stabilirea filiatiei fata de mama si fata de tata si efectele filiatiei.


AdoptiaConditiile de fond la adoptie sunt cele stabilite de legea nationala a adoptatorului si a persoanei ce urmeaza sa fie adoptate.

Conditiile de forma sunt prevazute de legea statului pe teritoriul caruia se incheie adoptia.

Efectele adoptiei sunt guvernate de legea nationala a adoptatorului. Daca sotii adopta un copil legea aplicabila este cea care reglementeaza efectele casatoriei.

In privinta nulitatii adoptiei, nulitatea pentru nerespectarea conditiilor de fond e supusa legii nationale a adoptatorului si celei a adoptatului. Daca sotii adopta un copil sau unul dintre ei adopta copilul celuilalt e aplicabila legea efectelor casatoriei.

Pentru nerespectarea conditiilor de forma nulitatea adoptiei e supusa legii statului unde s-a incheiat. Domeniul legii nulitatii vizeaza cazurile de nulitate, felurile si efectele nulitatii.


Obligatia de intretinere

Legea aplicabila obligatiei legale de intretinere e, in principiu, legea izvorului acestei obligatii fiind diferita in functie de sfera persoanelor intre care se stabileste aceasta relatie juridica.

In consecinta, in relatiile dintre parinti si copii se aplica legea care guverneaza efectele filiatiei. In relatiile dintre soti se aplica legea care guverneaza efectele casatoriei. In relatiile dintre fostii soti se aplica legea divortului lor in relatiile dintre alte persoane se aplica legea nationala a creditorului.

Domeniul acestei legi vizeaza urmatoarele aspecte:

a) - determinarea debitorului si creditorului intretinerii;

b) - ordinea de prioritate intre mai multi creditori;

c) - intinderea obligatiei;

d) - executarea obligatiei.

In aceasta materie legea 105/1992 reglementeaza un caz de ocrotire a ordinii publice de drept international privat roman prevazand ca pentru stabilirea intinderii acestei obligatii trebuie sa se tina seama chiar daca legea straina dispune altfel de nevoile efective ale creditorului si de posibilitatile materiale ale debitorului.


5) Ocrotirea persoanei lipsite de capacitate de exercitiu sau avand capacitate de exercitiu restransa

Ocrotirea minorului nascut din casatorie sau adoptat exercitata de ambii parinti sau de unul dintre ei e guvernata de:

a)      legea nationala comuna a parintilor daca au aceeasi cetatenie;

b)      legea domiciliului comun daca au cetatenii diferite;

c)      legea statului pe al carui teritoriu au avut sau au resedinta comuna sau cu care intretin cele mai stranse legaturi.

In cazul copilului din afara casatoriei ocrotirea sa e guvernata de :

a)      legea nationala a copilului daca are o singura cetatenie;

b)      legea mai favorabila daca are doua sau mai multe cetatenii.

Domeniul de aplicare a legii ocrotirii minorului vizeaza urmatoarele aspecte:

- cazurile de instituire a masurii si durata acesteia;

- drepturile si obligatiile parintesti;

- reprezentarea sau dupa caz asistarea minorului;

- decaderea din drepturile parintesti etc.

Masurile care se iau cu privire la persoana minorului sau bunurile care ii apartin sunt supuse legii statului ale carui autoritati indruma si supravegheaza ocrotirea copilului. Aspectele reale privind bunurile copilului sunt supuse lex rei sitae (legea locului situarii bunului).

In cazul persoanelor incapabile ocrotite prin tutela sunt aplicate urmatoarele reguli:

1) - instituirea, modificarea, efectele si incetarea tutelei, raporturile dintre tutore si persoana aflata sub tutela, reprezentarea sau, dupa caz, asistarea sunt supuse legii nationale a persoanei ocrotite.

2) - obligatia de a accepta si de a exercita tutela e supusa legii nationale a tutorelui;

3) - masurile luate de tutore fata de persoana si bunurile acesteia sunt supuse legii statului ale carui autoritati indruma si supravegheaza exercitarea ocrotirii prin tutela.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact