StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » bancile in economie
Trimite articolul prin email Decontarea intra si interbancara : Bancile in economie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Decontarea intra si interbancaraDecontarea intra si interbancara


Instrumente de plata

Ordinul de plata

Ordinul de plata este un instrument de plata si de decontare utilizat pentru stingerea unor obligatii devenite exigibile, respectiv o dispozitie data de un client bancii sale in scopul efectuarii unei plati in favoarea unei terte persoane. Fiind un instrument de virament (transfer) de credit, el reprezinta o dispozitie neconditionata data de emitent unei banci de a pune la dispozitia unui beneficiar o suma de bani, respecti 252c24c v a plati sau a face sa se plateasca aceasta suma. Respectiva dispozitie se considera ordin de plata numai daca banca dispune de fondurile reprezentate prin suma specificata (fie debitand contul emitentului, fie incasand suma de la acesta) si nu prevede ca plata trebuie facuta la cererea beneficiarului.
Un ordin de plata trebuie sa contina urmatoarele elemente obligatorii:

  1. ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani;
  2. numele beneficiarului si numarul contului acestuia, deschis la banca destinatara;
  3. numele platitorului si numarul contului deschis acestuia la banca initiatoare;
  4. denumirea bancii initiatoare si a bancii destinatare;
  5. elementele de natura sa permita autentificarea emitentului de catre banca initiatoare.

Cecul

Cecul este un instrument de plata conceput de tragator, care, in baza unui disponibil creat in prealabil la o societate bancara, da ordin neconditionat acesteia, aflata in pozitia de tras, sa plateasca la prezentare o suma determinata unei terte persoane sau insusi tragatorului emitent, aflat in pozitie de beneficiar.

Cecul, ca instrument de plata, pune in legatura, in procesul crearii sale, trei persoane : tragatorul, trasul si beneficiarul.

Tragatorul poate emite un cec numai in conditiile existentei prealabile la tras a unor fonduri proprii, disponibile, in momentul emiterii acestuia, care sa faca posibila efectuarea platii. Disponibilul trebuie sa fie lichid, cert si exigibil, adica sa nu existe nici un impediment de ordin juridic sau material care sa impiedice efectuarea platii cecului.

Trasul este societatea bancara care primeste un ordin neconditionat de la tragator de a plati cecul la prezentare. Banca respectiva va onora cecul la prezentare numai daca tragatorul are suficient disponibil in contul sau.

Beneficiarul reprezinta o terta persoana sau insusi tragatorul care are dreptul sa incaseze suma inscrisa in cec. De regula, tragatorul foloseste cecul atunci cand are nevoie sa ridice numerar de la banca.

Posibilitatile de circulatie (transmitere) a unui cec sunt:

a)     simpla remitere ;

b)     cesiunea de creanta ordinara ;

c)      girarea – operatiune prin care se transmit, odata cu remiterea, si toate drepturile rezultate din cec.

Girul este un act prin care posesorul cecului numit girant transfera altei persoane numita giratar, printr-o declaratie scrisa si subscrisa pe instrument, odata cu predarea acestuia, toate drepturile. Girul poate fi in plin sau in alb.

La scadenta, cecurile pot fi depuse de catre beneficiari la bancile ai caror clienti sunt. Cecurile depuse pentru incasare vor fi platite de banca respectiva, daca aceasta se afla in ipostaza de tras sau, vor fi trase asupra altor banci, transferul sumelor facand obiectul decontarilor intra sau interbancare.

Exista mai multe tipuri de cecuri, clasificate astfel :

a)     din punct de vedere al modului in care este stipulat beneficiarul, cecurile pot fi : nominative, la ordin , la purtator;

b) dupa modul de incasare exista: cecuri obisnuite (nebarate); cecuri barate, cecuri de calatorie si cecuri certificate ;

- cecurile obisnuite pot fi platite in numerar sau din cont, fara nici o restrictie, la solicitarea beneficiarului ;

- cecurile barate au imprimate pe fata doua linii paralele sau oblice. Pe baza acestor cecuri, platile catre beneficiari pot fi facute numai pe baza de moneda scripturala (din cont), neputand fi platite in numerar. Concret, intalnim doua modalitati de barare a cecurilor: o barare generala, atunci cand nu este facuta vreo mentiune intre cele doua linii paralele, si barare speciala, cand intre cele doua linii paralele este inscris numele bancii care va face plata.

o forma particulara a cecului, ca inlocuitor al bancnotelor, este cecul de calatorie (travell cheque). Acest cec urmatreste eliminarea inconvenientelor numerarului in timpul calatoriilor in tara sau strainatate.

La plecarea in calatorie, este mai usor de luat numerar ;totusi acesti bani gheata pot fi pierduti sau furati, iar incidentul poate compromite serios vacanta cuiva.

Cecul de calatorie poate evita, in cadrul deplasarii unui turist sau a unui om de afaceri, acest gen de neplacere, deoarece elimina riscurile materiale de pierdere sau de furt si este protejat impotriva riscului de utilizare frauduloasa.

Pentru aceasta, calatorul cumpara de la banca cecuri cu o anumita suma emisa in euro sau in bani straini ; el le va prezenta pentru plata la toate ghiseele institutiei emitatoare si celor corespondente si va obtine in schimb devize. De asemenea le va putea da unei terte persoane sau hotelierilor.

In momentul livrarii cecurilor de calatorie, cumparatorul semneaza pe verso dar va trebui sa il contrasemneze in fata persoanei de la ghiseul bancii la care se face plata, sau in fata beneficiarului, atunci cand este incredintat unui tert. Ambele semnaturi trebuie sa fie identice.

Un cec de calatorie acoperit de o contrasemnatura pusa in prealabil la prezentarea platii nu mai necesita bani gheata. Emis la ordinul unui tert, este obligatia acestuia din urma de a se asigura de regularitatea semnaturilor, depunerea la banca facandu-se cu ajutorul girantului.

In practica bancara se pot emite si cecuri in alb, atunci cand acestea cuprind numai semnatura tragatorului, urmand sa fie completat ulterior numele ultimului posesor, in functie de intelegerile initiale dintre semnatarii cecului.

c)in functie de partile angajate in derularea platilor, cecurile pot fi : personale (trase de persoane fizice sau juridice asupra unei banci) si circulare sau bancare (trase de o banca asupra altei banci).

d)o alta clasificare imparte cecurile : in preanulate si fara raspundere si neanulate sau cu raspundere.

Cecuri preanulate si fara raspundere

Aceste cecuri nu pot fi stabilite la purtator ; nu pot fi transmisibile prin gir ; nu sunt incasabile in numerar la ghiseu ; nu pot fi incasate decat prin intermediul unei institutii de credit  sau a unei institutii assimilate (cecurile de salarii preanulate pot fi platite beneficiarului la ghiseu).

Totodata, titularul contului poate efectua retrageri cu cecuri anulate la ghiseele trasului.


Cecuri neanulate si cu raspundere

Aceste cecuri pastreaza toate caracteristicile unor cecuri obisnuite. Totodata, la livrarea lor, banca percepe o taxa de timbru pentru contul de la Trezorerie. De asemenea, banca trebuie sa comunice Trzoreriei,la cerereea acesteia, lista persoanelor care au cerut livrarea unui asemenea tip de cec (cecurile anulate si cu raspundere sporita suporta aceleasi constrangeri fiscale ca aceasta ultima categorie de cecuri).

A emite un cec inseamna a da ordin trasului de a incredinta beneficiarului o anumita suma de bani, fie in mod direct, fie prin intermediul unei institutii.

Acoperirea trebuie facuta de tragator. Existenta de fonduri la o banca constituie acoperirea unui cec. Aceasta trebuie sa fie prealabila si disponibila, adica sa existe in momentul intocmirii unui cec si sa fie la dispozitia imediata a celui care va fi purtatorul legitim al actului.

Daca un cec poate fi emis fara acoperire, beneficiarul poate spera ca va fi asigurat de existenta acestei acoperiri.


Incasarea cecului

Cecul poate fi platit, in anumite conditii, in numerar (titularului contului sau unui tert) sau prin credit in cont.

Incasarea numerarului :

Plata titularului de cont

Atunci cand lucratorul de la ghiseu plateste titularului de cont sau mandatarului, trebuie sa se asigure de existenta unei acoperiri a contului (in cazul unei plati, agentia nu are posibilitatea de a verifica contul ; acesta consulta asa-numita ,,lista a opozitiilor’’, in care se afla clientii care au utilizat cecuri fara acoperire) si cere clientului sa-si puna semnatura precedata de mentiunea ,,pentru chitanta’’ pe fata cecului. Aceasta chitanta atesta repunerea de fonduri.

Plata in favoarea unui tert

In cazul in care plateste un tert, lucratorul de la ghiseu trebuie sa fie mai prudent si sa-si ia mai multe precautii inainte de a face plata :

-verifica identitatea beneficiarului pe baza actului de identitate.

-se asigura de regularitatea cecului (mentiuni obligatorii, detalii privind validitatea, lipsa opozitiei, lipsa anularii).

-controleaza existenta acoperirii contului.

In momentul platii, el va verifica chitanta de pe spatele cecului.


Incasarea prin banca :

Cecul va putea fi incasat prin banca daca beneficiarul doreste acest lucru sau daca cecul este anulat.

Beneficiarul andoseaza cecul de ordinul bancii sale. Andosarea cecului presupune semnarea acestuia pe spate. Astfel, putem vorbi de andosament in momentul procurarii sau in momentul incasarii cecului. In cazul in care este mentionat numele bancii, vorbim despre andosament nominativ, iar in cazul in care semnatura este aplicata, vorbim despre andosament in alb.

Banca efectueaza cateva verificari: regularitatea cecului, validitatea si andosarea acestuia.

Incepand cu data de 1 iunie 2002, toate cecurile de mai putin de 5000 de euro sunt schimate, nu atat fizic, ci mai mult sub forma de fisiere informatice (cecuri-imagini). Cecul, odata scos din uz, nu mai circula : el este arhivat de banca beneficiarului, care devine astfel responsabila nu numai de arhivare, ci si de operatiunile de bank-office (control de regularitate, respingere, cercetare, etc).

Amanarea validitatii si incasarii

Un cec este platibil la vedere ; orice mentiune contradictorie este considerata nescrisa.

Cecul trebuie, pe de alta parte, sa fie prezentat la plata intr-un termen de amanare scurt, denumit amanarea de prezentare(sau de incasare). Aceasta amanare este de :

-8 zile daca cecul este emis in Franta ;

-20 de zile daca a fost emis in Europa sau intr-o tara de la Marea Mediterana ;

-70 de zile daca a fost emis intr-o alta tara.

Dupa amanare, cecul ramane valabil pe o perioada de un an ; putem vorbi astfel despre o amanare validata.

Un cec emis in Franta este valabil un an si 8 zile ;altfel spus, el este prescris.

In cursul anului care se scurge intre amanarea prezentarii si prescrierea cecului, trasul trebuie sa plateasca in cazul in care aprovizionarea contului tragatorului este suficienta ; purtatorul cecului isi pierde in acelasi timp ajutorul in caz de neplata. Nici macar decesul tragatorului sau incapacitatea acestuia survenita dupa emisiune nu poate face opozitia platii.

Opozitia platii

Nu poate exista opozitie la plata unui cec prin tragator decat in cazul unei pierderi, unui furt, in cazul unei utilizari frauduloasea cecului, unei redresari sau lichidari judiciare a purtatorului.

Plata partiala

Daca aprovizionarea este inferioara sumei cecului, purtatorul are dreptul de a cere plata pana la concurenta aprovizionarii ; nu poate refuza o plata partiala. In cazul unei plati partiale, trasul poate cere ca mentiunea acelei plati sa fie facuta pe cec.

Recurs in caz de neplata

Adesea, se intampla ca un cec sa nu fie platit la prezentare, in special din lipsa de aprovizionare.

Daca cecul a fost prezentat in timpul amanarii legale a incasarii (8 zile in Franta), purtatorul poate face recurs contra tragatorului de cec, a girantilor sau tuturor persoanelor care au semnat acel cec.

In caz de neplata sau de plata partiala, purtatorul unui cec dispune de recurs strict reglementat si care difera in functie de faptul daca cecul este prezentat sau nu in intervalul amanarii de incasare.

Pe perioada amanarii legale procedura este urmatoarea :

-un certificat de neplata este eiberat de banca debitorului, la cererea purtatorului, in cazul in care un cec a ramas neplatit la sfarsitul perioadei de amanare de o luna ;

-acest certificat trbuie notificat debitorului de catre aprod ; aceasta notificare prevede ordinul de plata ;

-in cazul intarzierii platii in 15 zile de la notificare, aprodul elibereaza fara nici un act de procedura, un act executoriu care va permite executarea divrselor proceduri : oprire de salariu sau de cont bancar etc.

Toate cheltuielile de procedura vor fi suportate de tragator.

Purtatorul dispune de o actiune care este prescrisa pentru 6 luni, impotriva tragatorului si girantilor, si pentru un an impotriva trasului.

In afara termenului de amanare a incasarii beneficiarul nu poate sa faca recurs impotriva tragatorului care nu a acoperit contul. El poate totusi sa prezinte cecul la plata.

Notificarea tragatorului de a plati echivaleaza cu obligativitatea de a plati. In urma unei intarzieri de 15 zile, aprodul poate, fara nici o formalitate, sa puna sechestru pe bunurile imobiliare ale tragatorului.

Amanarile de recurs sunt foarte stricte si sunt calculate incepand cu expirarea amanarii prezentarii :

-1 an : recursul purtatorului impotriva trasului (banca) care are acoperirea ;

-6 luni : recursul purtatorului impotriva tragatorului (emitentul cecului) si girantilor.

Daca purtatorul cecului a prezetat cecul dupa expirarea termenlui de amanare a prezentarii sau nu a actionat recursurile in timp util, nu mai poate urmari tragatorul decat daca acesta nu a facut acoperirea.


Prevenirea cecurilor fara acoperire

Prevenirea cecurilor fara acoperire este asigurata prin urmatoarele masuri :

-verificarile pe care trebuie sa le efectueze bancherul in momentul deschiderii unui cont (identitate, domiciliu, interdictie bancara sau juduciara) ;

-orice bancher poate refuza eliberarea de cecuri titularului de cont, decizie pe care o va lua daca are cea mai mica indoiala in ceea ce priveste utilizarea cecului de catre clientul sau.

-beneficiarul unui cec are dreptul de a cere depunatorului prezentarea unui document oficial insotit de o fotografie care dovedeste identitatea ; de asemenea, el poate consulta un fisier informatic pentru a sti daca cecul a fost emis sau nu in mod regulamentar ;

- formularele trebuie sa mentioneze adresa titularului de cont si numarul de telefon al agentiei tragatoare.Cambia

Cambia este obligatia scrisa de a plati sau de a face sa se plateasca la scadenta o suma de bani determinata. Este un titlu de credit sub semnatura privata, care pune in legatura in procesul crearii sale tot trei persoane : tragatorul (creditorul), trasul (debitorul) si beneficiarul.

(Figura 12.1 -) Circuitul cambiei

Text Box: 4. Se remite cambia spre incasareText Box: 6. Se debiteaza  contul trasuluiText Box: 8. Se crediteaza contul beneficiarului

Acceptarea este angajamentul luat de catre tras fata de orice posesor legitim de a plati cambia la scadenta. Trasul nu este obligat prin lege sa accepte, dar daca accepta, el devine debitorul (obligatul) principal. Przentarea cambiei la acceptare poate fi facultativa sau obligatorie si va putea fi facuta oricand, daca tragatorul nu a fixat un termen pentru prezentare, dar nu mai tarziu de data scadentei. Prezentarea la acceptare poate fi facuta atat de posesorul cambiei, cat si de un simplu detinator al ei, la domiciliul trasului. Acceptarea este scrisa intr-o rubrica speciala pe cambie, exprimata prin cuvantul ,,Acceptat’’ sau alta expresie echivalenta, si este semnata de tras.

Biletul la ordin

Biletul la ordin este instrumentul prin care emitentul isi ia angajamentul de a plati la o anumita data o suma determinata beneficiarului sau celui care este posesorul legitim al instrumentului. E un titlu de credit care pune in legatura, in procesul crearii sale, doua persoane : emitentul si beneficiarul. Titlul e creat de emitent in calitate de debitor, care se obliga sa plateasca o suma de bani, la un anumit termen sau la prezentare, unui beneficiar aflat in calitate de creditor.

Biletul la ordin e o promisiune de a plati si nu un mandat de plata. Se transmite prin girare, iar obligatiile rezultate dintr-un bilet de ordine se supun acelorasi reguli generale ca si cele rezultate dintr-o cambie.

Beneficiarul are mai multe posibilitati de a-si exercita drepturile, care decurg din textul biletului la ordin :

-daca scadenta este de la un anumit timp la vedere, trebuie sa prezinte biletul la ordin emitentului pentru avizare, deoarece dupa avizare curge termenul de scadenta. Pentru aceasta, emitentul va semna la rubrica ,,vazut’’ de pe fata biletului de ordin.

-sa-l prezinte trasului la plata.

-sa-l gireze in favoarea altei persoane, inscriind pe verso-ul biletului la ordin urmatoarele date : numele beneficiarului (girantului), numele persoanei (girantul), semnatura beneficiarului, data girarii;

-sa-l sconteze la o banca, inainte de scadenta. Banca va plati beneficiarului suma inscrisa pe biletul la ordin, mai putin comisionul bancii pentru astfel de operatii.

Fig.Circuitul biletului la ordin


Acreditivul

Acreditivul reprezinta angajamentul unei banci de a plati vazatorului/prestatorului de servicii o anumita suma de bani cu conditia ca acesta sa przinte documentele mentionate in acreditiv, care evidentiaza livrarea marfii/prestarea serviciilor intr-o anumita perioada de timp.

Ca participanti sunt :

Ordonatorul – initiatorul tranzactiei (cumparator/importator/ prestator), care solicita emiterea acreditivului.

Banca emitenta – banca de la care ordonatorul solicita emiterea acreditivului (angajamentul de plata, contra unor documente, in anumite conditii).

Banca avizatoare – banca, in afara bancii emitente, imlicata in procesul de avizare; acesta banca avizeaza beneficiarul despre primirea acreditivului si, dupa livrarea marfii/prstarea seviciului, remite documentele primite de la beneficiar, bancii emitente; daca aceasta banca isi adauga confirmarea (angajamentul de a plati documentele conforme cu acreditivul), atunci plateste beneficiarului, la data valutei prevazuta in acreditiv, la prezentarea de catre acesta a documentelor solicitate in acreditiv, care arata livrarea bunurilor/prestarea serviciilor, in anumite conditii.

Beneficiarul – in favoarea caruia se emite angajamentul de plata (vanzatorul/exportatorul/prestatorul).


(Figura 5.1.5 -) Circuitul acreditivului

Contract comerial incheiat intre parteneri, care prvede livrarea in anumite conditii si plata prin acreditiv.

Solicitarea emiterii unui acreditiv.

Emiterea acreditivului/transmiterea lui la banca avizatoare.

Avizarea acreditivului la beneficiar.

Livrarea marfii/prstarea serviciilor conform contractului comercial.

Prezentarea documentelor la plata.

Remiterea documentelor la banca emitenta pentru plata.

Plata documentelor – transferul fondurilor la banca beneficiarului.

Creditarea contului curent al exportatorului/furnizorului.

Eliberarea documentelor la importator.

Recuperarea fondurilor de la importator.

In prezent, bancile comerciale din Romania folosesc intr-o proportie destul de mare ordine de plata si cecuri si, intr-o masura mai redusa, cmbii, bilete la ordin si alte mijloace de decontare pe suport hartie.


Compensarea multilaterala a platilor interbancare

Compensarea platilor interbancare fara numerar

Toate societatile bancare au obligatia de a se implica in organizarea operatiunilor de incasari si plati fara numerar, atat in relatiile care privesc propriile conturi cat si in legatura cu decontarile intebancare.

Pentru desfasurarea in conditii normale a operatiunilor de incasari si plati fara numerar intre agentii economici, in sensul accelerarii transferului de sume intre conturi, se impune ca acestea sa se efectueze in cadrul unor termene riguros stabilite. Astfel, in prezent, majoritatea operatiunilor de decontare se realizeaza folosind ca instrumente de decontare ordinul de plata si cecul, care se desfasoara in cadrul unor termene stabilite pe zile si urmarite de catre unitatile bancare implicate in serviciul de decontare.

In principal, in practica bancara, se utilizeaza patru modalitati esentiale privind platile fara numerar. Acestea sunt :

-acceptarea ;

-ordinul de transfer;

-acreditivul;

-compensarea.

Acceptarea se caracterizeaza prin aceea ca plata, la cererea furnizorului, nu poate avea loc decat cu consimtamantul expres al debitorului (cumparatorului) sau al bancii sale.

Ordinal de transfer presupune ca platile se efectueaza de catre banca din contul titularului, din initiativa si potrivit dispozitiilor acestuia ;

In cazul acreditivului, plata are loc in momentul prezentarii documentelor de catre furnizor la banca unde este domiciliat acreditivul. De regula, banca la care se deschide acreditivul este banca unde are deschis cont furnizorul.Avantjul esential al acreditivului, ca modalitate de plata, consta in aceea ca, suma fiind virata in prealabil, decontarea este garantata.

­Prin compensare, sumele care fac obiectul operatiunilor de incasari si plati se lichideaza reciproc si numai diferenta rezultata se inregistreaza in contul participantilor. Acest gen de operatiuni se practica, de regula, in cadrul operatiunilor interbancare in care sunt implicate bancile comerciale.

Tinand seama de modalitatile de plata folosite, la randul lor, instrumentele de decontare pot fi :

-din initiativa cumparatorului sau platitorului. In aceasta ipostaza, se foloseste ordinul de plata ;

-din initiativa furnizorului sau beneficiarului sumei. Specifice pentru aceasta situatie sunt cecurile si scrisorile de garantie.

Oricare ar fi instrumentele de decontare, operatiunile de viramente se deruleaza exclusiv prin intermediul conturilor.

Viramentul – instrument de plata fara numerar

Viramentul este un procedeu bancar special de plata, fara numerar, efectuat prin transferul unei sume de bani in moneda nationala sau in valuta, din contul celui care dispune plata (ordonatorul) in contul beneficiarului care incaseaza, acest lucru insemnand debitarea contului primului si creditarea contului celuilalt.

Ordonatorul – cumparator, debitor, importator, beneficiar al unei prestatii de servicii.

Beneficiarul – vanzator, creditor, exportator, prestator de servicii.

Banca ordonatorului – banca platitoare.

Banca beneficiarului – banca destinatara.

Viramentul presupune existenta unui cont in banca din partea persoanei fizice sau juridice si existenta unor disponibilitati in acest cont, create prin depozite anterioare, incasari, credit acordat de banca etc. Viramentul poate fi intrabancar sau intre societati bancare diferite (interbancar).

Comparatie dintre cec si virament

viramentul este mai OMOGEN;

prin cec se opereaza fie cu moneda fiduciara, fie cu moneda scripturala;

prin virament se opereaza numai cu moneda scripturala (este calificat drept o remitere de moneda scripturala) ;

viramentul se poate prelucra mai usor pe calculator, diminuand costul si economisind timpul serviciilor bancare.

Consecinte ale caracterului abstract al viramentului :

Banca poate cenzura un ordin de virament emis de clientul titular al contului.

Banca nu trebuie sa verifice cauza juridica a ordinului de virament.

Banca nu este obligata sa verifice daca autorul ordinului de virament are capacitatea juridica de a efectua actul juridic realizat prin virament.

Viramentul are ca efect nasterea unui drept de creanta al beneficiarului fata de banca.

Clasificarea viramentului :

Viramentul intern (intrabancar) – este efectuat intre 2 conturi deschise la aceeasi banca.

Viramentul extern (interbancar) este efectuat intre doua conturi deschise la banci diferite si se realzeaza conform urmatoarelor etape :

platitorul emite ordinul de virament, cerand bancii sale sa-i debiteze contul cu o anumita suma, pentru a se credita contul beneficiarului deschis la o alta banca ;

banca platitorului pune la dispozitia bancii beneficiarului un credit egal cu aceeasi suma ;

banca beneficiarului crediteaza contul acestuia;

intre cele doua banci se realizeaza reglementarea conturilor prin casa de compensatii interbancare.


Data viramentului – ziua in care suma este pusa la dispozitia beneficiarului prin creditarea contului acestuia de catre banca sa.

Clasificarea viramentului :

in functie de ordonatorul operatiei :

Viramentele clientelei – ordin dat de un client de a se efectua un transfer de bani, prin debitarea contului sau catre unul sau mai multi beneficiari.

Viramentul BNR – in cazul relatiilor interbancare.Ordinele de virament pot fi: pe suport hartie (manuscris sau imprimat), sub forma magnetica.

in functie de sensul din care se dispune si efectueaza plata :

virament de credit ;

virament de debit.

Retragerile

Daca varsamintele pot fi efectuate de orice persoana, retragerile nu pot fi efectuate decat de titularul contului sau mandatarul sau.

Retragerile pot fi operate cu ajutorul cecurilor obisnuite, cu ajutorul cecurilor de casa sau de un simplu act contabil de casa, in cazul in care clientul nu poseda cecul.

Inainte de a autoriza plata, lucratorul de la ghiseu trebuie sa se asigure de identitatea persoanei care efectueaza retragerea, sa controleze regularitatea documentelor (cecuri, acte de casa) si sa verifice daca contul este alimentat.

­Daca titularul contului se afla intr-o deplasare, el poate efectua retrageri din cont de la o alta agentie a aceleiasi banci sau dintr-o banca corespondenta celei care ii gireaza contul. Pentru a efectua aceste retrageri de depozit, el trbuie sa prezinte cecul sau un act de identitate. Limita este, in general, de 450 de euro pe saptamana.

Pe de alta parte, daca clientul poseda un card de plata bancar, el poate retrage numerar din bancomatele dispuse intr-un numar mare pe tot teritoriul (in limita a 300 de euro pe saptamana, pe un card obisnuit, si de 900 euro, pentru un card prmium ; retrageri mai importante pot fi efectuate la ghiseele bancii in apropierea careia a fost deschis contul).


Accesul si trimiterea de fonduri

In cazul in care titularul contului lipseste si nu poate utiliza serviciile de retragere (cec retras, de exemplu) sau nu are cecuri de voiaj, el poate accesa sau trimite fonduri prin intermediul unui tert.


Accesul la fonduri

La cererea titularului de cont, banca aloca fonduri pentru o suma data intr-o alta agentie sau banca corespondenta. Retragerea poate fi facuta de catre solicitant sau de catre un tert.

Contul clientului este imediat debitat si agentia in cauza primeste informatiile care permit retragerea fondurilor (identitatea, conditiile de retragere, semnatura specimen etc).

Beneficiarul poate retrage fondurile o data sau de mai multe ori. In caz de nonutilizare sau de utilizare partiala, soldul va fi repartizat cu amanare la agentia de origine.
Trimiterea de fonduri

Procedura de trimitere a fondurilor seamana foarte mult cu cea de acces la fonduri, doar ca, in acest caz, operatiunea se va face prin intermediul Postei. Banca trimite un mandat beneficiarului retragerii fie ca acesta este titularul de cont sau o terta persoana desemnata de el.

Plati prin cecuri electronice

Cecurile electronice (e-cecurile) au fost dezvoltate printr-un proiect al FSTC – Financial Services Technology Consortium. FSTC cuprinde aproape 100 de membri, incluzand majoritatea marilor banci, furnizorii tehnologiei pentru industria financiara, universitati si laboratoare de cercetare. Partea tehnica a realizarii proiectului cecului electronic a fost realizata intr-un numar de faze : generarea conceptelor originale, realizarea cercetarilor preliminare, construirea si demonstrarea unui prototip, formularea specificatiilor pentru un sistem pilot si implementarea acestui sistem.

Cecurile elecronice sunt create pentru a realiza plati si alte functii financiare ale cecurilor pe hartie, prin utilizarea semnaturilor digitale si a mesajelor criptate, pe suportul retelei Internet. Sistemul cecurilor electronice este proiectat pentru a asigura integritatea mesajelor, autenticitatea si nerepudierea proprietatii, toate fiind conditii suficiente pentru a prveni frauda din partea bancilor sau a clientilor lor. Un cec este un document pe hartie, semnat, care autorizeaza banca sa plateasca o suma de bani din contul celui care a semnat cecul, dupa o data specificata. Cecurile pe hartie sunt cele mai utilizate instrumente de plata (dupa folosirea banilor cash) in majoritatea statelor occidentale. Acestea au avantajul ca platitorul si cel care incaseaza suma pot fi persoane individuale, mici afaceristi, banci, corporatii, guverne sau orice alt tip de organizatii. Aceste cecuri pot fi transmise direct de la platitor la incasator.

Cecurile electronice (e-cecurile) sunt bazate pe ideea ca documentele electronice pot substitui hartia, iar semnaturile digitale cu chei publice pot substitui semnaturile olografe. Prin urmare, e-cecurile pot inlocui cecurile pe hartie, fara a fi nevoie sa se creeze un nou instrument, inlaturandu-se astfel problemele de legalitate, reglementare si practica comerciala, care pot fi provocate de schimbarea si impunerea unui instrument de plata nou.

TransFondul


Activitatile de compensare a platilor si incasarilor interbancare, de transfer de fonduri intre banci (iclusiv bancile in regim special de decontare si bancile aflate in procedura de faliment), intre banci si BNR (numai pentru platile si incasarile administrative ale bancii centrale), intre banci si casele de compensatie interbancare si/sau titularii conturilor de decontare autorizati de BNR, se efectueaza de catre centrala si sucursalele Societatii Nationale de Transfer de Fonduri si Decontari – TrasFond – SA, in calitatea sa de agent al BNR.

TransFond-ul asigura bancilor si unitatilor caselor centrale ale organizatiilor cooperatiste de credit, care nu au organizate propriile scuturi interbancare, intrarea/procesarea platilor de mare valoare in relatia cu Trezoreria Statului prin intermediul sucursalelor sale deschise in toate orasele resedinta de judet.

In categoria platilor de mare valoare, sunt incluse urmatoarele tipuri de operatiuni :

-instructiunile de transfer credit intre participanti, efectuate in nume propriu sau in numele si in conturile clientilor (persoane fizice, persoane juridice sau unitati subparticipante), in suma de minimum 500 milioane lei, sau indiferent de valoare, in cazul in care initiatorul acestora decide sa utilizeze sistemul de transfer de fonduri de mare valoare, denumite in continuare plati de mare valoare proprii sau ale clientilor ;

-instructiuni de transfer credit intre participanti, aferente pietelor valutatra si monetara, inclusiv cele aferente facilitatilor permanente acordate de BNR ;

Nu sunt acceptate in sistemul de transfer de fonduri de mare valoare instructiunile de transfer credit intre diferite trezorerii participante, efectuate in nume propriu sau in numele juridic, in conturile clientilor (persoane fizice, persoane juridice sau unitati subparticipante), indiferent de valoarea acestora, cu exceptia cazurilor speciale, definite in conventia incheiata intre BNR si Ministerul Fnantelor Publice. Pentru procesarea transferurilor de fonduri intertrezorerii, Trezoreria statului va utiliza sistemul de transfer de fonduri de mica valoare.

In situatia insuficientei disponibilitatilor in conturile bancilor sau caselor centrale ale cooperativelor de credit, TransFond este autorizat sa refuze procesarea platilor de mare valoare receptionate, in ordinea prioritatii la refuzul atribuit acestora de catre fiecare participant platitor. Platile de mare valoare refuzate sunt restituite participantilor platitori, insotite de comunicari de refuz la executare, semnate de persoanele autorizate sa angajeze TrnsFond , in cadrul intervalelor de eliberare a extraselor de cont.


Operatiuni cu numerar


Organizarea operatiunilor bancare cu numerar


In realizarea unei circulatii banesti judicioase, un rol important il au unitatile bancare operative, respectiv compartimentele de tezaur si casierie din cadrul lor, prin intermediul carora se efectueaza incasarile si platile in numerar.

Compatrimentul tezaur si casierie este astfel organizat incat sa poata sa raspunda cerintelor impuse de necesitatea asigurarii circulatiei numerarului in mod rational si eficient.

Potrivit acestor necesitati, in structura organizatorica a compartimentului tezaur si casierie, se intalnesc:

-case operative de:incasari in lei, plati in lei, operatiuni de incasari si plati cu mijloace de plata in valuta, schimb de bilete de banca cu monede metalice, schimb de bilete deteriorate, vanzarea imprimatelor cu regim special, a certificatelor de depozit, actiunilor si a altor hartii de valoare;

-case de incasari si plati;

-case speciale ;

-case pentru primirea diverselor valori depuse spre pastrare de deponenti ;

-case cu program prelungit ;

In vederea organizarii de casierii proprii, bancile solicita in scris, Bancii Nationale la care isi au deschis contul curent, aprobarea de functionare a casieriilor. In urma controlului efectuat, privind respectarea cu strictete a conditilor modului de organizare si functionare a compartimentului de tezaur si casierie, Banca Nationala a emis autorizatie de functinare a compartimentului de tezaur si casierie si stabileste plafonul casei de circulatie.

Necesarul de numerar pentru bancile comerciale se asigura de catre Banca Nationala, pe baza graficelor de incasari si plati depuse la sucursalele sale de catre acestea, cu cinci zile inaintea inceperii lunii, in cadrul articolului contabil :

-la unitatea Bancii Nationale :

Conturi curente societati bancare = Casa in lei
-la banci :


Casa = Cont curent la Banca Nationala a Romaniei

(111)


Excedentul de numerar peste plafonul stabilit caselor de circulatie ale bancilor comerciale se depune la sucursalele Bancii Nationale unde acestea isi au deschis contul curent. Exista posibilitatea, cu aprobarea Bancii Nationale, a redistribuirii excedentului de numerar intre societatile bancare, in cadrul aceluiasi judet, cu obligativitatea ca operatiile respective sa fie evidentiate in aceeasi zi in conturile curente deschise la sucursala Bancii Nationale.

Prin casele speciale, se pot efectua operatiuni cu metale pretioase care se refera la :

-incasarea in numerar a taxelor pentru analiza obiectelor si bijuteriilor din metale pretioase ;

-incasarea in numerar a taxelor pentru depozitarea metalelor pretioase provenind de la persoane fizice sau juridice ;

-pastrarea metalelor pretoase.

Societatile bancare pot organiza case de circulatie in valuta. Operatiunile de incasari si plati in valute efective si alte mijloace de plata straine se fac folosind ca document Chitanta valuta pentru incasari, si Ordin de plata valuta pentru plati.

Casa de schimb valutar poate cumpara in mod liber, contra lei, oricare din valutele cotate la banca nationala a Romaniei sub forma de numerar si cecuri de calatorie de la persoanele fizice rezidente si nerezidente. Aceeasi casa de schimb valutar poate vinde valuta sub forma de numerar numai persoanelor fizice rezidente in Romania, care solicita schimb valutar.


Instrumentele utilizate in derularea operatiunilor de incasari si plati


Bancile primesc in timpul programului operativ de lucru, prin intermediul caselor de incasari, depunerile in numerar ale agentilor economici, bancnotele uzate retrase din circulatie, alte incasari.

Operatiile de primire a numerarului prin casele de incasari se efectueaza pe baza urmatoarelor documente:

-foaie de varsamant cu chitanta ;

-ordinul de incasare ;

-borderoul insotitor ;

-documentele de casa emise de calculator.

Pentru depunerea numerarului de catre clienti la casele de incasari ale bancii, in timpul programului operativ sau prelungit de lucru, se foloseste imprimatul foaie de varsamant cu chitanta, compus din doua file (chitanta si foaie de varsamant). Cu ocazia primirii lor la ghiseu, foile de varsamant se verifica de catre administratorul de cont din punct de vedere al formei si indeosebi al continutului, dupa care se inregistreaza in jurnalul de casa. In urma efectuarii acestei operatii, cele doua pagini ale foii de varsamant, semnate si stampilate de catre referent se transmit la casierie in vederea incasarii sumelor pe care le contin. Dupa incasarea numerarului de catre casierul incasator, primul exemplar al foii de varsamant, respectiv chitanta, se restituie depunatorului, caruia ii serveste ca dovada a depunerii sumelor si ca act de casa in contabilitatea proprie, iar al doilea exemplar, respectiv foaia de varsamant propriu-zisa, ramane la casierie ca document de casa. La sfarsitul zilei, sumele incasate se inregistreaza in conturile agentilor economici pe baza jurnalului de casa, prin articolul contabil :


Casa = Conturi curente/unitatea depunatoare

(2511)

Pentru depunerile de numerar din operatiunile intrne ale bancii (restituiri de avansuri spre decontare neutilizate, salarii neplatite, depunerea numerarului rezultat din vanzarea imprimatelor cu regim special, a certificatelor de depozit etc), se foloseste ordinul de incasare. Acesta se intocmeste de referentul contabil de la grupa de evidenta contabila si se inregistreaza in jurnalul de casa. Filiera efectuarii incasarilor in baza ordinului de incasare este, in general, asemanatoare foilor de varsamant.

In toate cazurile in care depunerea numerarului de catre unitatile economice se face in genti sigilate, fie direct la ghiseele bancii, fie prin colectare cu aparatul de transport valori al bancii, se foloseste ca document de depunere borderoul insotitor.

La sfarsitul zilei operative, casierul de incasari totalizeaza sumele incasate pe grupe contabile, utilizand in acest scop actele de casa, dupa care trece totalurile in situatia incasarilor si le confrunta cu totalurile inscrise in jurnalele de casa, atat pentru exactitate, cat si pentru primirea actelor de casa din ziua respectiva, iar referentul contabil semneaza situatia incasarilor in dreptul grupei respective, pentru confirmarea sumei.

Prin casele din plati, se efectueaza plati in numerar catre clientii bancii in timpul programului de lucru stabilit. Operatiile de eliberare a numerarului se efectueaza pe baza urmatoarelor documente :

-cec simplu ;

-ordin de plata ;

-documente de casa emise de calculator ;

-cererea pentru rascumpararea certificatelor de depozit ;

-cambia si biletul de ordin.

Intrucat, cu prilejul eliberarii numerarului de catre banca, se efectueaza plati si are loc o crstere a numerarului in circulatie, cu implictii asupra puterii de cumparare a populatiei, se impune urmarirea necesitatii si a legalitatii sumelor solicitate si, ca atare, un control bancar aprofundat. Pentru evitarea acestor aspecte, in momentul prezentarii lor la ghiseu, cecurile simple se verifica de catre referentul contabil din cadrul grupei contabile, atat din punct de vedere al formei, urmarindu-se indeosebi sa nu apara corecturi, stersaturi sau spatii neanulate dupa indicarea sumei in cifre si litere, cat si din punct de vedere al continutului operatiilor de plati pentru care bancile elibereaza numerar. Dupa verificare, cecurile simple se inregistreaza in contabilitatea bancii ca fiind achitate prin articolul contabil :

Conturi curente/unitati solicitatoare (2511) = Casa (101)

Se evidentiaza astfel diminuarea dreptului de creanta al titularului de cont asupra bancii pentru disponibilul pastrat la ea, concomitent cu diminuarea numerarului existent in casieria unitatii bancare platitoare.

In conditiile lipsei disponibilitatilor din contul clientului solicitator al numerarului, pe care se bazeaza eliberarea de numerar, cecurile simple nu se onoreaza de catre banca si se restituie depunatorilor.

In vederea simplificarii operatiilor determinate de creditarea contului Casa, practica bancara indica inregistrarea in contabilitate in cursul zilei operative numai in jurnalul de casa privitor la plati si apoi la sfarsitul zilei se crediteaza o singura data contul amintit.

Dupa ce sumele care urmeaza a fi eliberate in numerar se opereaza in cont, cecurile simple se transmit de referentul contabil casierului platitor, care, dupa verificarea lor din punct de vedere al formei, completata cu verificarea identitatii beneficiarului, elibereaza acestuia numerarul solicitat.

Pentru efectuarea cheltuielilor proprii ale bancii, acordarea avansurilor in lei pentru rascumpararea certificatelor de deposit, cumpararea de valuta, se foloseste ordinul de plata. Acesta se mai utilizeaza si pentru inregistrarea in evidenta contabila a depunerii excedentului de numerar la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei si la redistribuirea numerarului intre unitatile teritoriale. La sfarsitul zilei operative, casierul platitor verifica daca sumele platite pe baza documentelor respective, impreuna cu numerarul pe care il are, corespund cu suma primita drept avans, dupa care intocmeste situatia platilor, pe grupe, apoi se semneaza de catre casierul platitor si se confrunta cu totalul jurnalelor de casa.


Moneda electronica


Plata prin cec prezinta anumite inconveniente, astfel incat se recurge din ce in ce mai mult la plata cu cardurile.

In consecinta, individul poate utiliza carti de plata pentru a-si organiza cea mai mare parte a cumparaturilor catre comercianti. Cel mai cunoscut este cardul bancar.

In practica exista doua tipuri principale de carduri bancare: cardul de plata si cardul de retrageri.

Cardurile de retragere

Cardurile de retrageri nu pot fi utilizte decat pentru a retrage bani de la bancomate sau de la ghiseele institutiilor emitente sau afiliate. Anumite carduri pot fi utilizate doar la bancomatele institutiilor la cre se afla contul.

Cardurile de plata

Cardul de plata se prezinta sub forma unui dreptunghi de plastic rigid, continand:

pe fata: denumirea cardului, numarul acestuia, perioada de valabilitate, numele bancii care a emis cardul, numele titularului si o cartela mica electronica.

Pe verso: o banda magnetica si un specimen de semnatura a titularului de card, precum si un numar de control format din trei cifre.


Avantajele cardului de plata

Pentru titularul cardului


Este avantajos sa-si faca cumparaturile cu cardul, deoarece nu necesita manipularea numerarului sau a cecului fara limita de suma (doar garantia platii poate fi limitata).

Debitul contului se reporteaza la sfarsitul lunii (pentru cardurile cu debit diferit).

Este posibila folosirea acestui card in strainatate daca el este validat ca atare. Vorbim in acest caz despre carduri internationale. Utilizarea este, totodata, reglementata de legislatia schimbarilor (utilizarea fara limita a cardului pentru a efectua plati ; pentru cardurile clasice, retragerile de numerar sunt limitate la 300 de euro in toate cele 7 zile).

In sfarsit, utilizarea cardului pentru retragerea de numerar din bancomate (DAB) sau de la ghiseele automate ale bancii (GAB), si aceasta in limita a 300 euro in timpul de o saptamana pentru cardurile clasice si a 900 euro pentru cardurile de varf de gama (se poate si mai mult de la GAB din institutiile la care este deschis contul).

Pentru a evita riscurile retragerilor frauduloase (furt sau pierderea cardului), titularul cardului foloseste un cod confidential din 4 cifre, pe care numai el il cunoaste. In cazul tentativei de utilizare frauduloasa sau tastarii incorecte a codului de trei ori la rand, cardul este retinut in mod automat de aparat pentru a evita tentativele de retrageri de bani de catre escroci.

Pentru comerciant

Avantajul de a nu mai lucra cu numerar si cu cecuri fara acoperire.

Garantia platii facturii pana la concurenta unei sume fixate de catre banca sa si fara formalitati (suma variaza de la un comerciant la altul, unii dintre ei putand sa nu beneficieze de nici o garantie) sau, in cele din urma, dupa acordul centrului de tratament.

Creditul din contul imediat mijloceste plata unui comision in parte fixa, in parte proportionala a sumei.


Responsabilitatea purtatorului unui card de plata

Oricare ar fi cardul pe care il utilizeaza, purtatorul detine un cod confidential pe care trebuie sa il foloseasca in cazul retragerii de bani sau in cazul platilor facute la comercianti. Acest cod este propriu fiecarui card si valideaza operatiunile ca si o semnatura. Este, asadar, obligatoriu ca titularul cardului sa respecte confidentialitatea codului. Daca purtatorul pierde cardul sau daca ii este furat, trebuie imediat sa raspunda de el.

Responsabilitatea purtatorului cardului este limitata la 150 euro, in afara de opunerea tarzie, neglijenta sau utilizarea de catre un membru al familiei.

Utilizarea abuziva a numarului de card de catre un tert trebuie sa tina loc rambursarii de catre banca purtatorului a unor sume debitate pe nedrept in cont.

Numeroasele institutii propun contracte de asigurare care permit purtatorului de card sa fie asigurat impotriva consecintelor pierderii, furtului sau utilizarii frauduloase a cardului, fara a lua insa in calcul comportamentul neglijent din partea sa.


Cumparaturile la distanta

Cumparaturile la distanta (efectuate fara utilizarea codului si a semnaturii) pot fi respinse de purtatorul cardului in termen de 70 de zile ; in acest caz, banca purtatorului trebuie sa recrediteze contul cu o amanare de 30 de zile. In cazul utilizatii abuzive a cardului la distanta, purtatorul cardului se poate opune fara cheltuiala.


Moneda electronica practicata de Banc Post


Debit cardul cu cont in lei 'ULTRA'

Debit cardul ULTRA este un suport de tranzactie standardizat, securizat si informatizat care are urmatoarele elemente obligatorii: numarul cardului, numele si prenumele detinatorului, data emiterii si expirarii valabilitatii, denumirea si sigla emitentului, o banda magnetica si o rubrica pentru semnatura titularului.

CARACTERISTICI

Debit cardul cu cont in lei ULTRA este un card emis in sistem VISA International cu acceptare numai la terminalele electronice de pe teritoriul Romaniei.

Debit cardul cu cont in lei ULTRA poate fi folosit pentru plata salariilor, pensiilor, burselor, precum si a alocatiilor de stat pentru copiii cu varsta de peste 14 ani.

Este folosit pentru a extrage numerar prin intermediul oricarui ATM sau EFTPOS la care este afisata sigla VISA si ca mijloc de plata a diverselor marfuri si servicii, in relatia cu comerciantii care detin terminale EFTPOS. Titularii de carduri Ultra beneficiaza si de serviciile conexe oferite de Bancpost pentru acest tip de card.


BENEFICIARI

Este destinat persoanelor fizice si juridice.


INFORMATII

Pentru a intra in posesia acestui tip de card persoanele fizice si juridice trebuie sa completeze si sa depuna la orice unitate teritoriala a bancii, o cerere de emitere a cartii de plata, sa prezinte actele necesare si sa achite in numerar sau prin virament suma minima pentru deschiderea contului de card, precum si taxa de emitere a acestuia. Din suma de deschidere a contului de card se retine o suma care reprezinta valoarea intangibila, ce ramane la dispozitia bancii pana in momentul inchiderii contului de card.


Acte necesare:

Pentru societatile comerciale:


- statut de functionare si contract de societate sau act constitutive

- hotarare judecatoreasca

- certificat de inmatriculare/cerere de mentiuni la Registrul Comertului

- cod fiscal/cod unic de inregistrare

- dovada de sediu

- extras din procesul verbal al asociatilor

- autorizatia de functionare eliberata de Ministerul Industriei si Comertului pentru reprezentantele societatilor comerciale straine inregistrate in Romania

- orice alte documente specifice de identificare

- Actul de identitate al persoanei imputernicite sa angajeze societatea (B.I./carte identitate/pasaport)in copie si original

*          

*          

*           Pentru persoane fizice:

*          
- Actele de identitate al titularului si ale posesorilor desemnati (B.I./carte identitate/pasaport) in copie si original

Termenul de emitere a acestui tip de card este de aproximativ o saptamana.
Extrasele de cont pentru evidentierea operatiunilor efectuate cu cardul ULTRA sunt emise de catre banca in fiecare luna, pentru persoane fizice si zilnic, pentru persoane juridice. Pentru eventualele reclamatii privind deficientele aparute cu ocazia operatiunilor efectuate cu cardul ULTRA, titularul se va adresa unitatilor teritoriale Bancpost. Solutionarea refuzurilor de plata a operatiunilor de comert electronic efectuate cu cardul ULTRA se face in functie de documentele probatoare.
In cazul furtului sau pierderii cardului, titularul se va adresa la linia de urgenta carduri (24 de ore din 24), iar banca va bloca, la cererea acestuia, accesul la contul aferent.

In cazul furtului, pierderii sau distrugerii cardului, la cererea titularului, banca elibereaza, contra cost, un nou card. La expirarea termenului de valabilitate a cardului, banca elibereaza titularului, gratuit, un nou card.

AVANTAJE

- grad ridicat de securitate;

- brand bine cunoscut (VISA Electron);

- comisioane accesibile;

- nu exista limita zilnica de retragere de numerar (in limita soldului, numerarul se poate extrage in transe succesive de 40 de bancnote);

- accesul la pachetul de servicii bancare Contul Total (plati facturi, transfer in cont curent, descoperire de cont, serviciul de m-banking SmartTel(TM) si serviciul eTax ce permite plata taxelor si impozitelor locale);

- dobanzi mai mari pentru soldul din contul de card decat cele pentru disponibilitatile la vedere.

BANCPOST nu percepe: comision de deschidere cont card, comision anual de administrare cont card, comision reinnoire card la expirarea perioadei de valabilitate, comision de alimentare periodica, intrabancara a contului de card , comision de transfer in alte conturi de card/curente ale aceluiasi titular, comision pentru eliberarea extrasului de cont aferent ultimei luni calendaristice incheiate (ridicat de client de la sucursala/agentie), comision pentru cumparaturi.


Debit cardul cu 2 conturi (in lei si valuta) 'PROSPERA'

Debit cardul PROSPERA este un suport de tranzactie standardizat, securizat si informatizat care are urmatoarele elemente obligatorii: numarul cardului, numele si prenumele detinatorului, data emiterii si expirarii valabilitatii, denumirea si sigla emitentului, o banda magnetica si o rubrica pentru semnatura titularului.

CARACTERISTICI

Debit cardul cu doua conturi (in lei si valuta-USD) PROSPERA este un card embosat, emis de Bancpost in sistem VISA International cu acceptare pe teritoriul Romaniei (contul in lei) si in strainatate (contul in USD).

Este folosit la orice terminal electronic (ATM sau EFTPOS) sau mecanic (IMPRINTER) care afisaza sigla VISA, pentru obtinerea de numerar sau ca mijloc de plata a diverselor marfuri si servicii, in relatia cu comerciantii, precum si pentru utilizarea serviciilor oferite de Bancpost pentru acest tip de card.

BENEFICIARI

Este destinat persoanelor fizice.


INFORMATII

Pentru a intra in posesia acestui tip de card persoanele fizice trebuie sa completeze si sa depuna la orice unitate teritoriala a bancii, o cerere de emitere a cartii de plata, sa prezinte actele necesare si sa achite in numerar sau prin virament suma minima pentru deschiderea contului de card (in lei si in valuta), garantia obligatorie, precum si taxa de emitere a acestuia. Din suma de deschidere a contului de card in lei se retine o suma care reprezinta valoarea intangibila, ce ramane la dispozitia bancii pana in momentul inchiderii contului de card.


Acte necesare:

Actul de identitate (B.I./carte identitate/pasaport) al titularului si posesorilor desemnati in original si copie

Termenul de emitere a acestui tip de card este de aproximativ o saptamana.
Banca elibereaza lunar extrase de cont pentru evidentierea operatiunilor efectuate cu cardul PROSPERA.

Pentru eventualele reclamatii privind deficientele aparute cu ocazia operatiunilor efectuate cu cardul PROSPERA, titularul se va adresa unitatilor teritoriale Bancpost. Solutionarea refuzurilor de plata a operatiunilor de comert electronic efectuate cu cardul PROSPERA se face in functie de documentele probatoare.

In cazul furtului sau pierderii cardului, titularul se va adresa la linia de urgenta carduri (24 de ore din 24), iar banca va bloca, la cererea acestuia, accesul cardului la contul aferent.

In cazul furtului, pierderii sau distrugerii cardului, la cererea titularului, banca elibereaza, contra cost, un nou card.

La expirarea termenului de valabilitate a cardului, banca elibereaza titularului, gratuit, un nou card.


AVANTAJE

grad ridicat de securitate;

serie embosata ceea ce permite utilizarea cardului atat la terminalele electronice cat si la cele mecanice;

brand bine cunoscut (VISA CLASSIC);

ofera servicii conexe - Contul Total (plati facturi, transfer in cont curent, descoperire de cont, serviciul de m-banking SmartTel(TM) si serviciul eTax ce permite plata taxelor si impozitelor locale);

sunt acceptate oriunde in lume.

BANCPOST nu percepe: comision de deschidere a contului de card, comision de reinnoire a cardului la expirarea perioadei de valabilitate, comision de administrare anuala a contului in lei, comision pentru cumparaturi facute cu cardul in tara si in afara tarii, comision pentru eliberarea extrasului de cont aferent ultimei luni calendaristice incheiate (ridicat de client de la sucursala/agentie), comision de alimentare periodica, intrabancara a contului de card.


Cardul de credit Visa Gold

Cardul de credit Visa Gold este un card de credit cu cont in lei destinat persoanelor fizice si care ofera utilizatorului beneficii premium: libertate si flexibilitate la cumparaturi, servicii de calatorie ce includ asistenta medicala de urgenta si consultanta juridica pe toata durata acesteia. Cardul poate fi utilizat in tara si in strainatate, oriunde apare afisata sigla Visa, atat pentru retrageri de numerar, plati la comercianti cat si pentru cumparaturi on-line pe Internet.

Alege cardul de credit Visa Gold de la Bancpost si te bucuri de beneficii pe termen lung:

limita de creditare superioara de pana la 60.000 RON, stabilita individual in functie de profilul tau personal si financiar

perioada de gratie de pana la 55 zile in care nu ti se percepe nici o dobandacomison 0% pentru cumparaturile efectuate la comerciantii din tara si strainatate

peste 24 milioane de locatii unde poti utiliza cardul, in tara si in intreaga lume

suma minima de plata lunar de doar 3% din suma utilizata

flexibilitate maxima. Orice suma folosita din limita de credit, fie ca este vorba despre cumpararea unui produs, fie ca este vorba despre retrageri de numerar, poate fi rambursata oricand si in cuantumul dorit.

modalitati variate de rambursare (cash, transfer intra sau inter bancar, Internet Banking)

Servicii de asigurari speciale pentru posesorii de carduri de credit Visa Gold

asistenta medicala, legala si de calatorie

eliberare de numerar in caz de urgenta. Daca ai pierdut cardul de credit si ai nevoie urgenta de bani, iti punem la dispozitie pana la 2000$ in cel mai scurt timp. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ne contactezi gratuit la Infoline Visa 0800 810 001.

inlocuirea cardului in regim de urgenta, in tara sau in strainatate.


Ce ofera Visa Gold ?

Venit minim

3000 RON

Perioada de gratie

pana la 55 zile

Suma minima de rambursat

3%, minim 50 RON

Limita maxima de creditare

60.000 RON


Acordarea este simpla si rapida, facandu-se doar in baza actului de identitate si a adeverintei de venit*. Iar pentru ca timpul este pretios pentru fiecare, iti oferim posibilitatea de a alege cea mai simpla modalitate de a intra in posesia cardului: la cea mai apropiata unitate Bancpost, la tine acasa sau direct la serviciu.

Cardurile de credit Visa Electron si Visa Classic

Cardurile de credit Visa Electron si Visa Classic reprezinta instrumentul de plata perfect pentru cheltuielile de zi cu zi.

Sunt carduri de credit in lei, destinate persoanelor fizice, prin intermediul carora utilizatorul are acces la o limita de credit pe masura necesitatilor sale. Cardul poate fi utilizat in tara si in strainatate, oriunde apare afisata sigla Visa, atat pentru retrageri de numerar, plati la comercianti cat si pentru cumparaturi on-line pe Internet.

Visa Classic

Visa ElectronAlege cardul de credit Visa de la Bancpost si te bucuri de o multime de avantaje:

limita de creditare generoasa este stabilita individual, tinand cont de profilul tau personal si financiar.

perioada de gratie de pana la 55 zile pentru tranzactiile efectuate la comercianti. Astfel, ai posibilitatea de a te bucura de credit fara dobanda.

comison 0% pentru cumparaturile efectuate la comerciantii din tara si din strainatate

peste 24 milioane de locatii unde poti utiliza cardul, in tara si in intreaga lume

suma minima de plata lunar de doar 3% din suma utilizata

flexibilitate maxima. Orice suma folosita din limita de credit, fie ca este vorba despre cumpararea unui produs, fie ca este vorba despre retrageri de numerar, poate fi rambursata oricand si in cuantumul dorit.

modalitati variate de plata (cash, transfer intra sau inter bancar, Internet Banking)


Ce ofera Visa Classic?

Venit minim

1000 RON

Perioada de gratie

pana la 55 zile

Suma minima de rambursat

3%, minim 10 RON

Limita maxima de creditare

18.000 RON


Ce ofera Visa Electron?

Venit minim

500 RON

Perioada de gratie

pana la 55 zile

Suma minima de rambursat

3%, minim 10 RON

Limita maxima de creditare

10.000 RON


Acordarea este simpla si rapida, facandu-se doar in baza actului de identitate si a adeverintei de venit*.Iar pentru ca timpul este pretios pentru fiecare, iti oferim posibilitatea de a alege cea mai simpla modalitate de a intra in posesia cardului: la cea mai apropiata unitate Bancpost, la tine acasa sau direct la serviciu.

Cardurile de credit American Express Green si Gold

Cardurile de credit American Express® lei ofera o limita de creditare ridicata si beneficii exclusive menite sa raspunda asteptarilor si exigentelor dumneavoastra.Fiti liber sa cheltuiti cu American Express® Green!

Va relaxeaza cumparaturile? Ce spuneti de o rezerva de lichiditati, oriunde si oricand, sub forma unei limite de credit? Dar daca in plus cardul Dvs. va protejeaza cumparaturile de valoare?

Calatoriti fara griji cu American Express® Gold!

Calatoriti des in strainatate? Cum ar fi sa lasati in seama cardului Dvs. toate aranjamentele de calatorie? Daca in plus v-am spune ca American Express® Gold va ofera cea mai mare limita de creditare disponibila in Romania, puteti sa va relaxati: orice calatorie, fie ea de placere sau de afaceri, va fi cu siguranta un succes


Avantajele detinerii cardurilor de credit American Express® Green si Gold:
Independenta financiara :

limita de creditare ridicata

perioada de gratie de pana la 55 de zile

rambursare lunara a doar 3% din suma datorata

Protectia cumparaturilor

un concept nou pe piata romaneasca, destinat in exclusivitate membrilor American Express®: cumparaturile de valoare realizate cu cardul American Express® beneficiaza de un sistem de protectie in caz de deteriorare accidentala, furt sau orice alta situatie neprevazuta, activ pe o perioada de 30 de zile, prin care va veti recupera integral sau partial daunele produse

Discounturi exclusive

programul Selects ofera discounturi importante pe toata durata anului in diverse locatii comerciale ale partenerilor American Express® din Romania si din strainatate: hoteluri, restaurante, magazine, centre de sanatate si frumusete, etc. Ca membru American Express® va veti bucura din plin de servicii ireprosabile si de cea mai buna primire.

Avantaje de calatorie

servicii dedicate de turism: asistenta non-stop, transfer de la aeroport; reconfirmarea biletelor de zbor, ghid de calatorii, rezervari hotel sau inchiriere masini;

prin serviciul American Express® Travel aveti acces la o multitudine de oferte pentru vacanta dumneavoastra (programul American Express® Vacations) si tarife reduse la mii de hoteluri din intreaga lume (programul Preffered Hotels)

peste 2200 de birouri de turism in toata lumea

asigurare de calatorie si asistenta dedicata 24h din 24h pe toata durata calatoriei;

brosura Travel se va afla la dispozitia dumneavoastra spre consultare in orice unitate Bancpost

Beneficiari American Express® Green:

Persoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 18-65 ani cu venituri nete de 1000RON

Beneficiari American Express® Gold:

Persoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 18-65 ani cu venituri nete de 3000RON

Ce ofera American Express® Green?

Limita minima de creditare

1.800 RON

Limita maxima de creditare

20.000 RON

Dobanda anuala


Perioada de gratie


Suma minima de rambursat

3%, min 50 RON


Ce ofera American Express® Gold?

Limita minima de creditare

9.000 RON

Limita maxima de creditare

54.000 RON

Dobanda anuala


Perioada de gratie


Suma minima de rambursat

3%, min RON 100Unde puteti folosi cardul American Express®?

- la comerciantii unde este afisata sigla American Express®, in tara sau in strainatate
- pentru retragerea de numerar:

pe teritoriul Romaniei: de la orice unitate Bancpost

in strainatate (in valuta tarii in care se efectueaza operatiunea): de la orice ATM care afiseaza sigla American Express®

Documente necesare obtinerii cardurilor de credit American Express®:

- pentru cetateni romani rezidenti in Romania:

cererea-contract de credit pentru emiterea cardului in lei American Express®

copie dupa actul de identitate

Adeverinta de venit tip


- pentru cetateni straini rezidenti in Romania:

cererea-contract de credit pentru emiterea cardului in lei American Express®

Adeverinta venit tip

Copie a pasaportului

Copie a permisului temporar sau definitiv de sedere valabil

Copie a permisului de munca valabil

Cardurile de credit TAROM American Express Classic si Premium

Pentru ca esti o persoana activa, care calatoreste des, Bancpost, TAROM si American Express si-au unit eforturile si au creat pentru tine un partener perfect care sa te insoteasca pretutindeni: cardul de credit TAROM American Express®. Mai mult, poti alege intre cardul TAROM American Express® Classic si cardul TAROM American Express® Premium .

Avantaje oferite de cardurile de credit TAROM American Express®:

Mile de zbor Smart Miles pentru fiecare tranzactie sau retragere de numerar efectuata

Perioada de gratie de pana la 55 zile

Cea mai mare limita de credit de pe piata

Reduceri importante si oferte speciale prin programul Selects

Servicii dedicate de calatorie ( 2.200 de oficii de turism in peste 130 de tari; asigurari pentru voiaj, asigurari medicale pentru evenimente neprevazut, centru international de asistenta non-stop)

Program unic de protectie a cumparaturilor

TAROM American Express® Classic

TAROM American Express® Premium

Beneficiari: persoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 18-65 ani cu venituri nete lunare de peste 1.000 RON.

Ce ofera TAROM American Express® Classic:

Limita minima de creditare

1.800 RON

Limita maxima de creditare

30.000 RON

Dobanda anuala


Perioada de gratie

55 zile

Suma minima de rambursat


Comision anual de administrare

70 RON

Taxa emitere

40 RON

Contorizare mile

Promotie

in perioada 15 noiembrie 2006 -15 februarie 2007 milele Smart Miles acumulate se dubleaza automat

Pentru o valoare a cumparaturilor de 3 RON (inclusiv retrageri de numerar), castigi automat 2 mile de zbor Smart Miles;

la 3 RON cheltuiti pentru achizitionarea de bilete TAROM primesti 4 mile de zbor Smart Miles

bonus la activare : 1.000 de mile de zbor Smart Miles


Beneficiari: persoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 18-65 ani cu venituri nete lunare de peste 2.900 RON.

Ce ofera TAROM American Express® Premium:

Limita minima de creditare

9.000 RON

Limita maxima de creditare

75.000 RON

Dobanda anuala


Perioada de gratie

55 zile

Suma minima de rambursat


Comision anual de administrare480 RON

Taxa emitere

75 RON

Contorizare mile

Promotie

in perioada 15 noiembrie 2006 -15 februarie 2007 milele Smart Miles acumulate se dubleaza automat

Pentru o valoare a cumparaturilor de 3 RON (inclusiv retrageri de numerar), castigi automat 3 mile de zbor Smart Miles;

la 3 RON cheltuiti pentru achizitionarea de bilete TAROM primesti 5 mile de zbor Smart Miles

bonus la activare : 2.000 de mile de zbor Smart Miles

In plus, beneficiezi si de urmatoarele servicii preferentiale:

check-in la clasa Business chiar daca zborul este efectuat la clasa Economy

acces in salonul de asteptare Business din incinta Aeroportului International Henri Coanda

rambursarea avansului in cazul anularii calatoriei

excedent de bagaj gratuit: 10kg pentru cursele externe si 5 kg pentru cursele interne


Debit cardul cu cont in lei 'MILLENIUM'

Debit cardul MILLENIUM este un suport de tranzactie standardizat, securizat si informatizat care are urmatoarele elemente obligatorii: numarul cardului, numele si prenumele detinatorului, data emiterii si expirarii valabilitatii, denumirea si sigla emitentului, o banda magnetica si o rubrica pentru semnatura titularului.

CARACTERISTICI

Debit cardul cu cont in lei MILLENIUM este un card Maestro emis in sistem MasterCard International cu acceptare la terminalele electronice de pe teritoriul Romaniei si din strainatate.Debit cardul cu cont in lei MILLENIUM poate fi folosit si pentru plata salariilor.

Este folosit pentru a extrage numerar prin intermediul oricarui ATM sau EFTPOS la care este afisata sigla Maestro (in valuta tarii in care efectueaza operatiunea), ca mijloc de plata a diverselor marfuri si servicii, in relatia cu comerciantii, precum si pentru utilizarea serviciilor oferite de Bancpost pentru acest tip de card

BENEFICIARI

Este destinat persoanelor fizice.

INFORMATII

Pentru a intra in posesia acestui tip de card persoanele fizice trebuie sa completeze si sa depuna la orice unitate teritoriala a bancii, o cerere de emitere a cartii de plata, sa prezinte actele necesare si sa achite in numerar sau prin virament suma minima pentru deschiderea contului de card, precum si taxa de emitere a acestuia. Din suma de deschidere a contului de card se retine o suma care reprezinta valoarea intangibila, ce ramane la dispozitia bancii pana in momentul inchiderii contului de card.


Acte necesare:

Actul de identitate (B.I /carte identitate/ pasaport) al titularului si posesorilor desemnati in original si copie.

Termenul de emitere a acestui tip de card este de aproximativ o saptamana.
Banca elibereaza lunar, extrase de cont pentru evidentierea operatiunilor efectuate cu cardul MILLENIUM.
Pentru eventualele reclamatii privind deficientele aparute cu ocazia operatiunilor efectuate cu cardul MILLENIUM, titularul se va adresa unitatilor teritoriale Bancpost. Solutionarea refuzurilor de plata a operatiunilor de comert electronic efectuate cu cardul MILLENIUM se face in functie de documentele probatoare.

In cazul furtului sau pierderii cardului, titularul se va adresa la linia de urgenta carduri (24 de ore din 24), iar banca va bloca, la cererea acestuia, accesul cardului la contul aferent.
In cazul furtului, pierderii sau distrugerii cardului, la cererea titularului, banca elibereaza, contra cost, un nou card.

La expirarea termenului de valabilitate a cardului, banca elibereaza titularului, gratuit, un nou card.

Operatiunile efectuate in valuta se autorizeaza de Banca on-line la cursul de schimb practicat de MasterCard International la momentul autorizarii. In termen de maxim 7 zile lucratoare bancare (in functie de data decontarii internationale), Banca va participa la cumpararea valutei prin licitatie valutara, decontand diferenta de curs intre cursul de licitatie si cel practicat de MasterCard International la momentul autorizarii, din contul de card al Titularului de cont.

AVANTAJE

grad ridicat de securitate;

- operatiunile sunt efectuate on-line;

- comisioane accesibile;

- posibilitate de retragere de 100 % din disponibil;

- asociat cu un cont curent permite accesul la pachetul de produse bancare Contul Total

(plati facturi, transfer in cont curent, descoperire de cont, serviciul de m-banking SmartTel(TM) si serviciul eTax ce permite plata taxelor si impozitelor locale);
- dobanzi mai mari pentru soldul din contul de card decat dobanda pentru disponibilitatile la vedere.

BANCPOST nu percepe titularului: comision pentru deschiderea contului de card, comision anual de administrare cont card, comision reinnoire card la expirarea perioadei de valabilitate, comision de alimentare periodica, intrabancara a contului de card , comision pentru eliberarea extrasului de cont aferent ultimei luni calendaristice incheiate (ridicat de client de la sucursala/agentie), comision pentru cumparaturi in tara sau strainatate.

Debit cardul cu cont in lei 'TAIFUN'

Debit cardul TAIFUN este un suport de tranzactie standardizat, securizat si informatizat care are urmatoarele elemente obligatorii: numarul cardului, numele si prenumele detinatorului, data expirarii valabilitatii, denumirea si sigla emitentului, o banda magnetica si o rubrica pentru semnatura titularului.


CARACTERISTICI

Debit cardul cu cont in lei TAIFUN este un card embosat, emis de Bancpost in sistem MasterCard International, cu acceptare pe teritoriul Romaniei si in strainatate.
Este folosit la orice terminal electronic (ATM sau EFTPOS) sau mecanic (IMPRINTER) care afiseaza sigla MasterCard, pentru obtinerea de numerar (in valuta tarii in care se efectueaza operatiunea) si ca mijloc de plata a diverselor marfuri si servicii in relatia cu comerciantii. Titularii de carduri Taifun beneficiaza si de serviciile conexe oferite de Bancpost pentru acest tip de card. Cardul Taifun poate fi utilizat si pentru incasarea salariilor, cu conditia ca acestea sa fie mai mari de 10 milioane lei net.


BENEFICIARI

Este destinat atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice.


INFORMATII

Documentele probatoare.

In cazul furtului sau pierderii cardului, titularul se va adresa la linia de urgenta carduri (24 de ore din 24), iar banca va bloca, la cererea acestuia, accesul la contul aferent. In cazul furtului, pierderii sau distrugerii cardului, la cererea titularului, banca elibereaza, contra cost, un nou card.

La expirarea termenului de valabilitate a cardului, banca elibereaza titularului, gratuit, un nou card.

Operatiunile efectuate in strainatate se deconteaza din contul in lei atasat cardului, la cursul de licitatie valutara al bancii (banca va participa la cumpararea valutei prin licitatie valutara in termen de 7 zile lucratoare bancare, in functie de data decontarii internationale).

AVANTAJE

grad ridicat de securitate;

cardul are o larga utilizare in tara si in strainatate, atat la terminalele electronice, cat si la cele mecanice care afiseaza sigla MasterCard;

comisioane accesibile;

nu exista limita zilnica de retragere de numerar (in limita soldului, numerarul se poate extrage in transe succesive de 40 de bancnote);

accesul la pachetul de servicii bancare Contul Total (plati facturi, transfer in cont curent, descoperire de cont, serviciul de m-banking SmartTel(TM) si serviciul eTax ce permite plata taxelor si impozitelor locale);

BANCPOST nu percepe: comision de deschidere cont card, comision anual de administrare cont card, comision reinnoire card la expirarea perioadei de valabilitate, comision de alimentare periodica, intrabancara a contului de card , comision de transfer in alte conturi de card/curente ale aceluiasi titular, comision pentru eliberarea extrasului de cont aferent ultimei luni calendaristice incheiate (ridicat de client de la sucursala/agentie), comision pentru cumparaturi.

Debit cardul cu cont in valuta 'SUPREMA' (Business)

Debit cardul 'SUPREMA' este un suport de tranzactie standardizat, securizat si informatizat care are urmatoarele elemente obligatorii: numarul cardului, numele si prenumele detinatorului, data emiterii si expirarii valabilitatii, denumirea si sigla emitentului, o banda magnetica si o rubrica pentru semnatura titularului.

CARACTERISTICI

Debit cardul cu cont in valuta 'SUPREMA' (Business) este un card embosat, emis de Bancpost in sistem VISA International in USD, cu acceptare numai in strainatate.
Este folosit la orice terminal electronic (ATM sau EFTPOS) sau mecanic (IMPRINTER) care afisaza sigla VISA, pentru obtinerea de numerar, ca mijloc de plata a diverselor marfuri si servicii in relatia cu comerciantii, precum si pentru utilizarea serviciilor oferite de Bancpost pentru acest tip de card.


BENEFICIARI

Este destinat persoanelor juridice (card de companie).


INFORMATII

Pentru a intra in posesia acestui tip de card persoanele juridice trebuie sa completeze si sa depuna, la orice unitate teritoriala a bancii, o cerere de emitere a cartii de plata, sa prezinte actele necesare si sa achite in numerar sau prin virament suma minima pentru deschiderea contului de card, taxa de emitere a acestuia, precum si garantia obligatorie. La inchiderea contului de card, garantia este inapoiata titularului.


Acte necesare:

o       Acte identificare societate comerciala

*           - statut de functionare si contract de societate sau act constitutiv
hotarare judecatoreasca

*           - certificat de inmatriculare/cerere de mentiuni la Registrul Comertului

*           - cod fiscal/cod unic de inregistrare

*           - dovada de sediu

*           - extras din procesul verbal al asociatilor

*           - autorizatia de functionare eliberata de Ministerul Industriei si Comertului pentru reprezentantele societatilor comerciale straine inregistrate in Romania

*           - orice alte documente specifice de identificare

o       Actul de identitate al persoanei imputernicite sa angajeze societatea (B.I./carte identitate/pasaport) copie si original

Termenul de emitere a acestui tip de card este de aproximativ o saptamana.
Banca elibereaza lunar, extrase de cont pentru evidentierea operatiunilor efectuate cu cardul SUPREMA. Pentru eventualele reclamatii privind deficientele aparute cu ocazia operatiunilor efectuate cu cardul SUPREMA, titularul se va adresa unitatilor teritoriale Bancpost. Solutionarea refuzurilor de plata a operatiunilor de comert electronic efectuate cu cardul SUPREMA se face in functie de documentele probatoare.

In cazul furtului sau pierderii cardului, titularul se va adresa la linia de urgenta carduri (24 de ore din 24), iar banca va bloca, la cererea acestuia, accesul cardului la contul aferent.

In cazul furtului, pierderii sau distrugerii cardului, la cererea titularului, banca elibereaza, contra cost, un nou card. La expirarea termenului de valabilitate a cardului, banca elibereaza titularului, gratuit, un nou card.


AVANTAJE


card de companie;

- grad ridicat de securitate;

- serie embosata ceea ce permite utilizarea cardului atat la terminalele electronice, cat si la cele mecanice;

- brand bine cunoscut (VISA Business);

- ofera servicii conexe - Contul Total

- sunt acceptate oriunde in lume.

BANCPOST nu percepe: comision de deschidere cont card, comision reinnoire card la expirarea perioadei de valabilitate, comision de alimentare periodica, intrabancara a contului de card, comision pentru eliberarea extrasului de cont aferent ultimei luni calendaristice incheiate (ridicat de client de la sucursala/agentie), comision pentru cumparaturi in afara tarii.

Plata salariilor si a burselor cu ajutorul debit cardurilor 'ULTRA' si 'MILLENIUM'

Plata salariilor angajatilor societatilor comerciale se poate face prin intermediul cardurilor de debit in lei, ULTRA (ELECTRON&PLUS) sau MILLENIUM (MAESTRO), emise de Bancpost.

CARACTERISTICI

Este o modalitate eficienta de plata a salariilor, cu tendinta de generalizare

BENEFICIARI

Aceste debit carduri pot fi utilizate de persoanele juridice pentru plata salariilor angajatilor (persoane fizice).

INFORMATII

Pentru plata salariilor angajatilor unei societati comerciale, care apeleaza la acest serviciu bancar, urmeaza sa se incheie o Conventie cu o sucursala a bancii. Pe baza ei se face virarea salariilor ale angajatilor in conturi de carduri, eliminandu-se astfel plata comisionului pentru ridicarea numerarului de la banca.

Virarea salariilor angajatilor societatii comerciale in conturile de card se face pe suport magnetic, care cuprinde baza de date cu salariatii societatii respective insotita de un borderou centralizator. Daca se solicita mai mult de 20 de carduri pentru plata salariilor, banca nu percepe comisionul de emitere a cardului si nici suma minima de deschidere a contului de card.

AVANTAJE

Pentru intreprindere

- asigura confidentialitatea salariilor;

- intreprinderea nu mai lucreza cu numerar pentru plata salariilor;

- se reduce timpul de lucru la compartimentul Financiar-Contabilitate.

Pentru angajati

- utilizarea debit cardurilor in lei permite ridicarea salariilor de la ATM-urile Bancpost, de la ghiseele Bancpost, dotate cu POS-uri, precum si in retelele de ATM-uri ale celorlalte banci comerciale existente pe teritoriul Romaniei;

- ridicarea numerarului de la ATM, se poate face 24 ore/zi, respectiv 365 de zile/an;

- debit cardurile in lei pot fi utilizate pentru plata produselor si serviciilor la comerciantii din Romania care detin POS-uri;

- pentru utilizarea debit cardului ULTRA si MILLENIUM la comercianti nu se percepe comision;

- titularii conturilor de carduri de debit pot beneficia de produsul bancar intitulat Contul Total care permite:

descoperire de cont (Overdraft), la nivelul unui salariu net (nu mai mare decat echivalentul in lei a 1000 USD), pe baza unui contract individual incheiat intre persoanele fizice si Bancpost;

efectuarea direct de la ATM-urile bancii a platilor catre Romtelecom, Mobifon, Orange si Cosmote, precum si viramente din contul de card in contul curent al titularilor;

asociat cu un cont curent permite efectuarea unor plati diverse din acest cont; - dobanzi mai mari pentru soldul din contul de card decat cele din conturile curente;
- debit cardul cu cont in lei “MILLENIUM” (Maestro), emis de Bancpost in sistem EUROPAY se poate utiliza in tara (in lei) si pe teritoriul altor tari (in moneda tarii respective).


Transferuri internationale


Transfer bancar SWIFT

Transferuri Western Union

Transfer bancar SWIFT

Sistemul de transfer bancar SWIFT (Societatea de Telecomunicatii Financiare Interbancare Internationale) este utilizat pe scara larga in intreaga lume. Transferurile de fonduri se realizeaza rapid si sigur in baza unui schimb de mesaje standard (instructiuni de transfer) intre banci. Mesajele sunt transmise de catre sau in numele bancii clientului ordonator de tranzactie, in mod direct sau prin intermediul unei banci corespondente, catre banca clientului beneficiar.

Efectuarea transferurilor are loc cu respectarea regulamentului valutar in vigoare.

Durata operatiunii: 3 zile

Procedura: Clientul, fie ca primeste, fie ca transmite bani, trebuie sa aiba cont deschis la banca; in cazul in care primeste bani, trebuie sa prezinte documentele de identificare, iar in cazul in care transmite bani trebuie sa intocmeasca ordinul de plata valutar, la care ataseaza documente justificative, dupa caz.

Informatii necesare la efectuarea unui transfer din strainatate catre un titular de cont Bancpost (virament in valuta):

Pentru completarea ordinului de plata valutar, expeditorului ii sunt necesare urmatoarele date:

- denumirea bancii: S. C. Bancpost S.A.

- codul SWIFT: BPOSROBU

- numele si adresa unitatii Bancpost la care este deschis contul curent in valuta

- pentru beneficiar:

nume si prenume/denumire societate

adresa

simbolul contului curent in valuta


Transferuri Western Union

Western Union este un serviciu de plati rapide in numerar (fara cont), prin care se pot primi sau transmite bani in toata lumea. Indiferent de moneda in care se ordona transferul, Bancpost efectueaza platile de numerar numai in dolari SUA, conversia intre valute fiind facuta automat de catre Western Union.

Comisionul se plateste de catre expeditor. Grila de comisioane se aplica pe transe de sume (comisioane standard stabilite de Western Union si aplicabile unitar de catre toti prestatorii serviciului din Romania).

Efectuarea transferurilor are loc cu respectarea regulamentului valutar in vigoare.

Expeditorul
- completeaza formularul de transfer si ordona transferul prin intermediul software-ului dedicat pus la dispozitie de WESTERN UNION, transferul avand un numar unic de control;
- anunta destinatarul asupra transferului initiat.

Destinatarul
- se prezinta la cel mai apropiat agent WESTERN UNION, prezinta un document de identificare (este util sa cunoasca numarul de control si necesar sa stie cu exactitate numele expeditorului, orasul si tara de origine si suma aproximativa) si primeste intreaga suma.

Suma maxima per persoana/transfer/zi este de 5000 $, din Romania in alte tari si 10.000 $, din alte tari in Romania.Durata operatiunii: 10 minute (serviciu de plati rapide)

Procedura: Companiile care au incheiat un acord cu Western Union pot primi si transfera rapid sume de bani de la si catre persoane fizice romane. In cazul primirilor de bani de la persoane fizice (serviciul QUICK PAY) acestea din urma trebuie sa completeze un formular 'servicii de plata' cu suma de plata, datele de identificare proprii (nume, adresa, telefon, cont de client la compania beneficiara a platii) si cu cele ale companiei beneficiare a platii (numele si codul companiei, adresa, cod postal, numele persoanei sau al departamentului interesate de plata), sa depuna formularul la banca impreuna cu documentele justificative (facturi, comenzi, contracte externe etc.) si cu suma de transferat, inclusiv cu comisionul aferent. Compania beneficiara primeste in cateva minute confirmarea platii din partea Western Union, prin intermediul unui site web securizat, urmand ca in decurs de 48 de ore sa primeasca suma efectiv in cont. In cazul expedierilor de bani catre persoane fizice (serviciul QUICK CASH) companiile pot ordona unul sau mai multe transferuri direct de la computerul de la birou, cu ajutorul programului special furnizat de Western Union. Persoana autorizata din cadrul companiei completeaza formularul 'pentru trimis bani' cu detaliile beneficiarului platii si cu suma de plata, apoi autorizeaza transferul. Fiecare astfel de tranzactie poarta un numar unic de urmarire care va fi comunicat destinatarului platii, acesta putand sa intre in posesia banilor in 10 minute de la efectuarea transferului (a se vedea proceduri Persoane Fizice). Compania va primi periodic de la Western Union rapoarte de tranzactii.

Transferuri internationale


Transfer bancar SWIFT

Transferuri Western Union

Transferuri Eurogiro

Transferuri de bani din Israel

Transferuri de pensii catre Israel

Transferuri de bani din Portugalia in Romania
Transfer bancar SWIFT

Sistemul de transfer bancar SWIFT (Societatea de Telecomunicatii Financiare Interbancare Internationale) este utilizat pe scara larga in intreaga lume. Transferurile de fonduri se realizeaza rapid si sigur in baza unui schimb de mesaje standard (instructiuni de transfer) intre banci. Mesajele sunt transmise de catre sau in numele bancii ordonatorului, in mod direct sau prin intermediul unei banci corespondente, catre banca beneficiarului.
Efectuarea transferurilor are loc cu respectarea regulamentului valutar in vigoare.

Durata operatiunii: 3 zile

Procedura: Clientul, fie ca primeste, fie ca transmite bani, trebuie sa aiba cont deschis la banca; in cazul in care primeste bani, acesta trebuie sa prezinte documentele de identificare, iar in cazul in care transmite bani trebuie sa intocmeasca ordinul de plata valutar, la care ataseaza documente justificative, dupa caz.

Informatii necesare la efectuarea unui transfer din strainatate catre un titular de cont Bancpost (virament in valuta): Pentru completarea ordinului de plata valutar, expeditorului ii sunt necesare urmatoarele date:

- denumirea bancii: S. C. Bancpost S.A.

- codul SWIFT: BPOSROBU

- numele si adresa unitatii Bancpost la care este deschis contul curent in valuta

- pentru beneficiar:

nume si prenume/denumire societate

adresa

simbolul contului curent in valuta


Transferuri Western Union


Western Union este un serviciu de plati rapide in numerar (fara cont), prin care se pot primi sau transmite bani in toata lumea. Indiferent de moneda in care se ordona transferul, Bancpost efectueaza platile de numerar in EURO si dolari SUA, conversia intre valute fiind facuta automat de catre Western Union.

Comisionul se plateste de catre expeditor. Grila de comisioane se aplica pe transe de sume (comisioane standard stabilite de Western Union si aplicabile unitar de catre toti prestatorii serviciului din Romania).

Efectuarea transferurilor are loc cu respectarea regulamentului valutar in vigoare.

Expeditorul

depune banii la agentul WESTERN UNION, completeaza un formular si primeste un formular cu un numar de control;

 anunta destinatarul asupra transferului initiat.

Destinatarul

se prezinta la cel mai apropiat agent WESTERN UNION, prezinta un document de identificare (este util sa cunoasca numarul de control si necesar sa stie cu exactitate numele expeditorului, orasul si tara de origine si suma aproximativa ±10%) si primeste intreaga suma.
Suma maxima per persoana/transfer/zi este de 5000 $ pentru trimiteri pe teritoriul Romaniei sau din Romania spre alte tari si 10.000 $, din alte tari spre Romania.
Durata operatiunii: 10 minute (serviciu de plati rapid)

Procedura : In cazul primirilor de sume in valuta de la persoane juridice (serviciul QUICK CASH) sau fizice (serviciul WILL CALL), clientul va completa la cea mai apropiata unitate Bancpost un formular 'pentru primit bani' in care va mentiona numele expeditorului, tara de origine si suma aproximativa transferata ; pe baza prezentarii actului de identitate, destinatarul poate sa intre in posesia sumei transmise in acest mod.
In cazul expedierilor de bani catre persoane fizice (serviciul WILL CALL), clientul va completa un formular 'pentru transmis bani', la care va anexa documente justificative (taxe de scolarizare, taxe de viza de munca, de sedere temporara sau definitiva, taxe de participare la seminarii, conferinte sau congrese, cheltuieli turistice, medicale, cheltuieli de intretinere a membrilor familiei s.a.). Dupa efectuarea platii, inclusiv a comisionului aferent, clientul primeste de la ofiterul bancar formularul care atesta efectuarea tranzactiei si numarul de control al transferului (pe care clientul il va anunta beneficiarului platii).
In cazul expedierilor de bani catre persoane juridice (serviciul QUICK PAY) clientul va completa un formular 'servicii de plata' cu suma de plata, datele de identificare ale expeditorului (nume, adresa, telefon, cont de client la compania beneficiara a platii) si ale beneficiarului platii (numele si codul companiei, numele persoanei sau al departamentului interesate de plata); va depune formularul la banca impreuna cu documentele justificative (facturi, comenzi, contracte externe etc.) si cu suma de transferat, inclusiv cu comisionul aferent, iar dupa efectuarea tranzactiei va primi formularul si numarul de control al transferului. Compania beneficiara primeste in cateva minute confirmarea platii din partea Western Union prin intermediul unui site web securizat, urmand ca in decurs de 48 de ore sa primeasca suma efectiv in cont.


Transferuri Eurogiro

Bancpost are un acord cu EUROGIRO pentru derularea de transferuri de bani.
Sunt transferuri in cont, numai intre cei 39 de membri EUROGIRO - banci si autoritati postale din 37 de tari.

In prezent, sistemul permite efectuarea de transferuri intre Bancpost si Postal Savings Bureau din Japonia, respectiv Deutsche Postbank din Germania, urmand a fi incheiate conventii si cu ceilalti membri.

Transferuri de bani din Israel

In baza unui acord incheiat cu Autoritatea Postala din Israel, Bancpost ofera servicii de transfer de bani pentru muncitorii si rezidentii de origine romana din Israel in beneficiul familiilor acestora din Romania. Platile se efectueaza de catre Bancpost in dolari SUA sau la cererea beneficiarului platii in echivalentul in lei al sumei primite.

Comisionul este cel practicat in mod uzual de oficiile postale din Israel pentru transferuri de numerar si se plateste numai de catre expeditor. La unitatile Bancpost nu se percepe comision la eliberarea acestor sume.

Acest serviciu a fost introdus de BANCPOST la inceputul anului 1998, suma totala transferata pana in prezent depasind 233 de milioane dolari.


Suma maxima pe persoana, pe zi este de 2000 $.

Durata operatiunii: maximum 7 zile

Procedura: La orice oficiu postal din Israel expeditorul completeaza un formular special de ordin de plata cu datele de identitate personale si cu cele ale destinatarului platii (nume, act de identitate, adresa, telefon) si cu suma transferata. Pentru a intra in posesia banilor, beneficiarul platii se prezinta cu actul de identitate la unitatea Bancpost cea mai apropiata de domiciliu. La prima prezentare i se va deschide un cont curent (nu se percepe nici un comision pentru deschiderea acestor conturi), care va fi alimentat cu sumele transferate ulterior.

Transferuri de pensii catre Israel

Bancpost si Autoritatea Postala din Israel (API) au incheiat si un acord pentru transferul in aceasta tara a pensiilor si/sau a altor indemnizatii prevazute de legi speciale, in beneficiul persoanelor de origine romana, rezidente in Israel, cu cont de pensii deschis la Bancpost. Comisionul este stabilit pe transe valorice si se retine numai la expediere.
Procedura: Bancpost transmite Casei Nationale de Pensii solicitarile de astfel de transferuri primite de la API si evidentiaza in contul deschis pe numele API, persoanele beneficiare de sume. Banca procedeaza lunar la convertirea pensiilor fiecarui titular din lei in USD si alimenteaza cu aceste sume contul API. Pensiile vor fi virate in conturile beneficiarilor din Israel din patru in patru luni, respectiv in lunile aprilie, august si decembrie.

Persoanele rezidente in Israel care nu au conturi de pensii deschise la Bancpost pot sa imputerniceasca o persoana fizica rezidenta in Romania pentru deschiderea unui cont de pensii, prin procura. Procura trebuie sa prevada ca imputernicitul are aceleasi drepturi si obligatii ca si titularul de cont si obligativitatea de a anunta Casa de Pensii asupra oricarei modificari aparute in situatia pensionarului. Procura poate sa fie eliberata de ambasada Romaniei in Israel sau de un notar public care poate sa aplice apostila pe procura, conform Conventiei de la Haga.

Transferuri de bani din Portugalia in Romania

Bancpost a semnat un acord cu Banco Portugues de Investimento (BPI) pentru transferul (in cont) al banilor rezidentilor si muncitorilor romani din aceasta tara. Cei care doresc sa trimita bani in Romania se pot adresa oricarei unitati BPI. Sumele transferate pot fi in dolari sau in euro. Destinatarul sumei trebuie sa aiba cont curent in valuta (dolari sau euro) deschis la Bancpost.

Durata operatiunii: maximum 3 zile

Procedura: Procedura este similara cu aceea a transferurilor Swift. La orice agentie BPI, expeditorul completeaza formularul de transfer (bilingv) cu numele si adresa proprii si cu numele, adresa si numarul documentului de identitate ale beneficiarului. Cu ocazia primului transfer, Bancpost deschide un cont pe numele beneficiarului, pe care acesta il va comunica expeditorului pentru a-l mentiona in formularele de transfer ulterioare.
Expeditorul poate opta pentru transferul banilor din contul sau deschis la BPI sau prin varsamantul sumei la ghiseele BPI si suporta integral comisioanele aferente operatiunii.Serviciul de decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare efectuate de SSIF


Bancpost este autorizata de Banca Nationala a Romaniei sa functioneze ca banca de decontare pentru tranzactiile Societatilor de Servicii de Investitii Financiare, din anul 1999.
Operatiunea de decontare se realizeaza pentru tranzactiile compensate de Bursa de Valori Bucuresti si de Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare. Creditarea sau debitarea contului de decontare deschis SSIF-ului, pentru tranzactiile cu valori mobiliare, se efectueaza automat, in ziua decontarii.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact