StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie europeana
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Anii saptezeci: “sarpele monetar” si sistemul monetar europeanAnii saptezeci: “sarpele monetar” si Sistemul Monetar European

In anii saptezeci vorbim deja de “Uniunea Economica si Monetara” (UEM), cel putin la nivelul unei filozofii din ce in ce mai insusite. Intrebarea care ramane este totusi aceea daca, odata infaptuita uniunea monetara, cooperarea economica ar trebui si ea continuata. Planul Werner (22 martie, 1971[1]) intareste coordonarea politica. “A subliniat nevoia pasului inainte in coordonarea si armonizarea politicilor, restrangerea fluctuarii cursurilor de schimb, integrarea pietelor de capital si constituirea unei monede unice”, noteaza din nou Urwin (1991). Meritul planului Werner, asa cum am consemnat deja, era de a fi oferit prima perspectiva pe termen lung, in aceasta directie. Iar aceasta tocmai in anii grei, ai crizei monetare internationale, provocate de caderea Sistemului de la Brettom Woods (1971-1972). Macar obiectivul Uniunii Monetare necesita reintarirea cooperarii economice. Prin Acordul Bale si “Sarpele Monetar” (1972) statele agreaza sa reduca fluctuarea cursurilor la o marja de 2,25%, in urma crizei monetare internationale. Era un test al capacitatii castigate de coordonare a politicilor. Concomitent, statele realizeaza din nou (fata de o experienta precedenta in anii treizeci n.ns.) avantajele flotarii cursului, in special pe partea unei autonomii a politicii monetare, flexibilitatii pietei si politicii financiare, prioritatilor in politica nationala in general (Urwin 1991).

Adera insfarsit si Marea Britanie, Danemarca si Irlanda la Uniune(1973). Mai mult de un deceniu a trebuit Marii Britanii sa devina membru cu drepturi depline, de la prima cererea depusa (Soto 1999). Momentul de acum, cel efectiv, a fost insa cel mai rau venit – o criza economica internationala careia Comunitatea nu i-a putut face fata prin politici proprii. Statele s-au inteles, in Decembrie 1973, asupra unei politici energetice commune. Ceea ce a si fost pasul supravietuirii Comunitatii.

In 1977 avea loc numirea lui Roy Jenkins ca presedinte al Comisiei. Declaratia sa de baza mentinea perspectiva uniunii monetare, dar in termeni ajustati. De la aceasta ia nastere astfel conceptul de “Sistem Monetar European” (SME).

La originea acestuia se gaseste, de facto, o intalnire din aprilie, 1978, dintre cancelarul german Helmuth Schmidt si presedintele francez, la acea vreme, Valéry Giscard D’Estaing. Sistemul avea sa fie aprobat in decembrie, acelasi an, in Consiliul European si pus in practica prin Acordul de la Basilea, din martie, 1979, urmator, intre bancile centrale ale statelor membre.

Sistemul intra in vigoare in Martie, 1979, cu scopul int
aririi legaturilor monetare. Mai putin ambitios decat planul Werner si mai realist, SME instituia un mecanism al cursurilor fixe – ajustarea cursurilor era „mai putin traumatica” si se pava drumul catre o politica monetara comuna, adica unionala (Urwin 1991). Volatilitatea cursurilor de schimb ale monedelor crease neliniste printre investitorii in alte tari membre, astfel impiedicand resimtirea avantajelor pietei commune. Transferul fara precedent de autonomie, asigurat de SME, aducea securizarea monetara colectiva (“Baker Peace” 1999).  Dupa structura surprinsa de McKinnon (1993), acesta urma sa aiba si o moneda unica proprie, de tip cos de monede (nationale). Desi aceasta este ECU(European Currency Unit), el se pronunta dupa numele unei vechi monede franceze. ECU era complementat de Mecanismul Cursurilor de Schimb (MCS/ERM) – care permitea flotarea in banda cu 15%, in ambele directii de la cursul fixat – cu exceptia marcii germane si guldenului olandez, cu o flotare inca mai redusa. Lansarea SME, in 13 Martie, 1979, avea loc pe baza unui comportament mediu al inflatiei, in tarile participante. Indepartarea de aceasta medie a inflatiei era inteleasa drept amenintatoare pentru Sistem. Experienta castigata prin SME avea sa fie extrem de utila. Erau reduse fluctuarile de curs, ceea ce producea stabilitate economica intre statele membre. Ratele inflatiei cadeau si apoi convergeau inspre mijlocul deceniului 1980, ceea ce intrevedea lumina unui nou stadiu inspre desavarsirea Uniunii Monetare.

Ca o concluzie, inca din anii saptezeci era clara dorinta de integrare europeana“imprejurarile internationale obligau” (Story & Walter 1997). Europa era printre cele mai deschise zone ale lumii, economic si politic. Iar lumea politica se schimba, devenea acum, vizibil, cu totul alta decat imediat dupa razboi.
Asa cum este consemnat de Urwin (1991), in discordanta de date cu “Baker Peace”(1999).

Ceea ce avea sa starneasca ceva rumoare, cel putin in tabara germana.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre economie europeana
CAUTA IN SITE
Termeni de cautare