StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie generala
Trimite articolul prin email Bugetul pentru 2009 in detaliu : Economie generala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Bugetul pentru 2009 in detaliuBugetul pentru 2009 in detaliu


La 18 decembrie presedintele PE, Hans-Gert Pöttering a semnat in mod oficial adoptarea bugetului UE pentru 2009. Bugetul general al UE pentru 2009 va fi de aproximativ 116 miliarde Euro sub forma creditelor de plata (0,89% din PIB-ul UE) si aproximativ 133 miliarde Euro (1,03% din PIB-ul UE) credite de angajament. Deputatii europeni deplang faptul ca Consiliul a redus si mai mult nivelul Proiectului Preliminar a 313h78d l Bugetului (PPB) care este deja scazut, 'o reducere fara precedent a platilor', crescand astfel si mai mult discrepanta dintre nivel ul angajamentelor si cel al platilor, ceea ce contravine principiului echilibrului.

Parlamentul European a reusit sa asigure un sprijin financiar, in valoare de un miliard de Euro, pentru perioada 2008-2010, in cadrul reuniunii de conciliere bugetara anuala, pentru securitatea alimentara in tarile in curs de dezvoltare.

Fondurile vor proveni din trei surse de finantare, si anume: instrumentul de flexibilitate, rezerva pentru ajutoare de urgenta (Emergency Aid Reserve - EAR) si redistribuirea anumitor fonduri din cadrul sectiunii 'Relatii Externe' a bugetului general al Uniunii.

Mijloacele financiare puse la dispozitie prin adoptarea acestui regulament trebuie sa aiba un caracter suplimentar si nu trebuie sa afecteze masurile de asistenta pentru dezvoltare din alte sectoare, au subliniat europarlamentarii.

Obiectivele pentru anul 2009 sunt: cresterea economica si ocuparea a fortei de munca, lupta impotriva schimbarilor climatice si consolidarea sigurantei si securitatii cetatenilor Uniunii Europene si dimensiunea sociala a Uniunii, sunt prioritatile PE cu privire la bugetul UE pentru 2009. Parlamentul European doreste sa consolideze creditele de la liniile bugetare care finanteaza aceste prioritati in conformitate cu rezolutiile sale anterioare.
Bugetul in cifre
Dezvoltare durabila (dezvoltare regionala, educatie, cercetare) - 45.9 miliarde Euro
Resurse naturale (agricultura, mediu) - 52.58 miliarde Euro
Cetatenia UE, justitie si afaceri interne - 1.3 miliarde Euro
UE, actor global - 8.33 miliarde Euro
Cheltuieli administrative - 7.64 miliarde Euro

Membrii PE s-au exprimat a fi 'consternati de reducerile suplimentare aplicate de Consiliu la liniile bugetare care sprijina Strategia de la Lisabona', subliniaza faptul ca obiectivele de crestere si ocupare a fortei de munca reprezinta chiar fundamentul Strategiei de la Lisabona si faptul ca Comisia a redus deja in Proiectul Preliminar al Bugetului (PPB) creditele catorva linii bugetare fata de exercitiul anterior.

Schimbarile climatice
Aceasta prioritate nu este suficient de bine reflectata in PPB si, in consecinta, se intentioneaza acordarea unei importante mai mari acestei politici cheie. Potrivit europarlamentarilor ar trebui depuse eforturi serioase in vederea majorarii si concentrarii unor resurse financiare adecvate pentru a incuraja Uniunea Europeana in rolul sau de lider in ceea ce priveste abordarea consecintelor schimbarilor climatice. Din acest motiv, se propune alocarea de credite doar pentru acest scop in cadrul unei linii bugetare specifice precum si/sau sa se ia in considerare infiintarea unui „fond privind schimbarile climatice.

Graficul nr. 1. Bugetul in cifre


.Securitatea cetatenilor UE.Deputatii subliniaza importanta continuarii punerii la dispozitie de fonduri suficiente prin intermediul bugetului UE pentru a gestiona imigratia legala si integrarea cetatenilor din tarile terte, combatand totodata imigratia ilegala si consolidand protectia frontierelor, dar si consolidand Fondul european pentru refugiati pentru a facilita solidaritatea dintre statele membre/

Parlamentul European va continua sa includa sprijinul pentru procesul de pace din Palestina si Kosovo printre prioritatile sale cheie neschimbate carora trebui sa li se aloce resurse suficiente in bugetul UE.
In raport se subliniaza dorinta sa de a oferi asistenta Georgiei in procesul indelungat si costisitor de reconstructie si de a lua parte in mod activ la gasirea unei solutii financiare adecvate, asa cum se mentioneaza in Rezolutia sa din 3 septembrie 2008 privind situatia din Georgia.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact