StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Dovedeste-ti eficienta, sau invata de la altii
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie generala
Trimite articolul prin email Somajul - cauze, consecinte, masuri de diminuare : Economie generala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Somajul - cauze, consecinte, masuri de diminuareSomajul - cauze, consecinte, masuri de diminuare

-Sinteza-

Somajul are efecte negative pe plan economic si social. Acceptand existenta somajului, societatea trebuie sa renunte la un anumit volum al productiei care s-ar fi putut produce cu acesti indivizi, ceea ce constituie o pierdere pentru economie.

In acelasi timp, societatea este nevoita sa suporte cheltuieli cu intretinerea persoanelor aflate in somaj, mai ales cu indemnizatia de somaj si cu calificarea, recalificarea sau perfectionarea pregatirii profesionale, corespunzator cerintelor economiei. Indemnizatia de somaj reprezinta suma de bani pe care o primeste fiecare somer, lunar, pe o anumita perioada bine determinata. Micsorarea veniturilor familiei, prin intrarea intr-o perioada de somaj al unui membru al acesteia, reduce nivelul de trai cu consecinte negative asupra educatiei copiilor. Apar, de asemenea, si alte consecinte negative pe plan social. De aceea, in fiecare tara, puterile publice aplica masuri menite sa combata somajul. Acestea se 636b15g refera, in principal la:
- asigurarea unei cresteri economice sanatoase pentru crearea de locuri de munca si asigurarea deplinei utilizari;

scaderea varstei de pensionare;

- cresterea duratei de formare a tinerilor prin scoli de cultura generala, profesionale, postliceale si universitati;

- recalificarea somerilor in functie de necesitatile economiei;

- restrangerea imigrarilor, daca pe aceasta cale scade numarul somerilor;

- introducerea orarului flexibil in special femeilor care se ocupa si de educarea copiilor.

programe pentru cresterea mobilitatii salariatilor.

Rezumat

Economia nationala cunoaste dezechilibre care se manifesta pe toate pietele, cu efecte economice si sociale importante.

Trebuie sa remarcam ca inflatia este o permanenta in cadrul economiei, un dezechilibru ce afecteaza toate economiile nationale, insa in proportii diferite. In acelasi timp inflatia reprezinta si un proces complex prin care se afirma multiple dezechilibre din economie.

Definitia cea mai simpla ce se poate da acestui fenomen este aceea a unui proces de crestere cumulativa si autointretinuta a nivelului general al preturilor.

Majoritatea specialistilor sunt de acord ca inflatia se defineste ca un dezechilibru macroeconomic caracterizat prin doua tendinte majore:

a) cresterea generalizata si persistenta a preturilor

b) scaderea puterii de cumparare a banilor

Cele mai importante forme ale inflatiei sunt: inflatia prin bani, inflatia prin cerere, inflatia prin costuri, inflatia externa (importata), inflatia datorata comertului exterior, inflatie prin structuri, etc.

Masurarea inflatiei porneste de la consensul teoretic cu privire la formele sale de manifestare. Astfel pentru a masura cresterea preturilor instrumentul folosit este indicele pretului.

Pornind de la cauzele care se considera a sta la baza declansarii si manifestarii procesului inflationist, politicile economice se cer a fi directionate asupra acestora: reducerea cererii solvabile, refacerea echilibrului salarii-productivitate, eliminarea deficitelor bugetare etc. Daca vom reduce inflatia la un simplu decalaj cerere-oferta, masurile adoptate pot fi indreptate fie asupra reducerii cererii, fie a cresterii ofertei, fie in ambele directii.

Un alt dezechilibru major prezent in economia oricarei tari il reprezinta somajul.

Somajul este un dezechilibru al pietei muncii si se caracterizeaza prin existenta unui anumit numar de persoane apte de munca disponibile care nu-si gasesc un loc de munca, conform dorintelor acestora.

Prin urmare, are loc o depasire a cererii de munca exprimate de firme sau diferite institutii de catre oferta de munca, exprimata de persoanele apte de munca si care doresc sa lucreze.

Tipurile de somaj in functie de cauzele care-l determina sunt: Somajul Keynesian, Somajul clasic, Somajul frictional, Somajul structural, Somajul ciclic, etc.


TESTE  PENTRU AUTOEVALUARE

In ce consta esenta inflatiei?

a) cresterea generalizata a preturilor; b) dezechilibrul dintre masa monetara si volumul valoric al bunurilor supuse vanzarii pe piata; c) scaderea preturilor; d) scaderea puterii de cumparare a banilor.

Inflatia se manifesta prin:

a) cresterea generalizata a preturilor; b) dezechilibrul dintre masa monetara si volumul valoric al bunurilor supuse vanzarii pe piata; c) scaderea preturilor; d) scaderea puterii de cumparare a banilor.

Care sunt formele inflatiei in functie de cauzele care o determina?

a) prin cresterea masei monetare; b) prin cerere; c) hiperinflatia; d) prin costuri; e) megainflatia; f) latenta; g) deschisa.

In ce consta slumpflatia?

a) inflatia rampanta; b) asocierea inflatiei cu recesiunea si cresterea in proportii tot mai mari a somajului; c) asocierea inflatiei cu lipsa cresterii economice.

Care din urmatoarele elemente reprezinta masuri pentru reducerea intensitatii inflatiei?

a) cresterea cheltuielor bugetare; b) reducerea cheltuielilor bugetare; c) reducerea fiscalitatii; d) cresterea fiscalitatii.

Problema 1. Utilizand ecuatia cantitativa a banilor, sa se calculeze rata inflatiei intr-o economie in care se cunosc urmatoarele date:
Indicatori

T1

T2

Oferta nominala de baniProductiaViteza de circulatie a banilor

Conceptul de subocupare a fortei de munca :

a) este identic cu cel de somaj; b) presupune existenta unui anumit numar de indivizi apti pentru munca, disponibili care   nu-si gasesc o slujba; c) inseamna neutilizarea integrala a capacitatilor de munca ale lucratorilor; d) este mai bogat in continut decat conceptul de somaj e) cuprind si indivizii care nu doresc sa lucreze.

Somajul:

a) poate fi eliminat prin politici economice adecvate; b) este caracteristic numai perioadelor de criza si recesiune; c) a devenit cronic, in toate tarile; d) este un dezechilibru al pietei muncii, in exclusivitate.

Nivelul somajului se exprima absolut prin:

a) rata somajului calculata ca raport intre numarul somerilor si populatia ocupata; b) numarul indivizilor care nu lucreaza;        c) numarul somerilor care si-au depus cereri de munca la Oficiile de munca si ale caror cereri nu au fost rezolvate pana la sfarsitul lunii; d) numarul indivizilor apti de munca, disponibili, care nu lucreaza pe baza unor contracte de munca; e) rata somajului calculata ca raport intre numarul somerilor si populatia activa disponibila.

Care din urmatoarele segmente ale populatiei active sunt cele mai afectate de somaj?

a) tinerii; b) femeile casnice; c) pensionarii; d) persoanele cuprinse intre 25 si 45 de ani; e) femeile; f) barbatii; g) varstnicii; h) imigrantii

Cand apare somajul clasic?

a) cand pretul efectiv al bunurilor este mai mare decat pretul de echilibru; b) cand pretul efectiv al bunurilor este mai mic decat pretul de echilibru; c) ofertantii de munca nu doresc sa se angajeze la salariul oferit de firma; d) cererea de munca este insuficienta in raport cu oferta de munca.


Problema 2. Populatia activa disponibila intr-o tara europeana este de 30.000.000 de persoane, din care populatia ocupata reprezinta 22.400.000 de persoane. Daca populatia totala a tarii respective este de 58.000.000 de locuitori, iar rata somajului de 4%, se cere sa se determine numarul celor inapti, rata inaptilor, numarul somerilor si gradul de ocupare a fortei de munca.


Problema 3. Gradul de ocupare a populatiei apte de munca este de 70%, iar numarul de someri este de 1.800.000 persoane. Sa se determine totalul populatiei apte de munca si totalul populatiei ocupate.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact