StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie generala
Trimite articolul prin email Somajul: concept, dimensiuni, forme : Economie generala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Somajul: concept, dimensiuni, formeSomajul: concept, dimensiuni, forme

- Sinteze -

Somajul este un dezechilibru al pietei muncii si se caracterizeaza prin existenta unui anumit numar de persoane apte de munca disponibile care nu-si gasesc un loc de munca, conform dorintelor acestora.

Prin urmare, are loc o depasire a cererii de munca exprimate de firme sau diferite institutii de catre oferta de munca, exprimata de persoanele apte de munca si care doresc sa lucreze.

Rata somajului este unul din cei mai importanti indicatori ai evolutiei unei economii. Guvernele tuturo 626h75g r tarilor o urmaresc constant si promoveaza masuri pentru mentinerea la un nivel cat mai redus, cu atat mai mult cu cat o rata inalta a somajului determina pierderi economice foarte mari si ridica probleme sociale uneori insurmontabile.

Biroul International al Muncii considera ca somerul este o persoana care a implinit varsta de 15 ani, cauta un loc de munca, este disponibil pentru munca, a facut o cerere in acest sens la biroul fortei de munca sau de plasare a somerilor si, evident, nu lucreaza.

Literatura economica scoate in evidenta mai multe tipuri de somaj in functie de cauzele care-l determina:

1. Somajul Keynesian care se datoreaza, in principal, unui dezechilibru pe piata bunurilor, prin existenta unui exces de oferta. In consecinta, producatorii nu-si pot vinde produsele, cererea de munca scade, ea devenind, la un moment dat, inferioara ofertei. Dintre alte cauze amintim: exodul rural foarte mare, imigratia prea ridicata, un stoc de capital insuficient datorita economiilor prea mici.

2. Somajul clasic. Acesta se datoreaza unui exces de cerere de bunuri economice. Daca firmele nu dispun de suficiente capacitati de productie pentru a satisface intreaga cerere de bunuri si pentru a angaja forta de munca disponibila apare somajul clasic. Acest tip de somaj se formeaza si in conditiile in care exista un exces de capacitati de productie, dar care nu pot fi utilizate datorita rentabilitatii prea mici ce rezulta din concurenta internationala si a unor importuri ieftine.

3. Somajul frictional care este inevitabil, are un caracter temporar si este mai frecvent in economiile tarilor dezvoltate si dinamice. Cauza principala a acestui tip de somaj este restructurarea economiei ceea ce conduce la scaderea locurilor de munca in anumite domenii si cresterea lor in altele. Astfel, apare o anumita perioada de timp intre momentul in care un lucrator paraseste firma si pana se angajeaza intr-o alta activitate unde, de cele mai multe ori se cere o alta calificare.
4. Somajul structural se datoreaza unei nepotriviri intre structura ofertei de munca si aceea a cererii, ca urmare a unei insuficiente mobilitati profesionale mai precis atunci cand calificarea lucratorilor nu corespunde celei cerute de intreprinderi. Introducerea noilor tehnologii dar mai ales modificarea noilor structuri economiei   determina acest tip de somaj.

5. Somajul ciclic apare datorita unei insuficiente a cererii globale in contextul unei recesiuni economice sau a unei crize. Un numar mare de lucratori sunt disponibilizati pentru o anumita perioada de timp, iar cheltuielile cu somajul sporesc.

Pe langa aceste tipuri de somaj economistii vorbesc de somajul natural sau rata naturala a somajului care reprezinta acea rata care ramane constanta pe termen lung indiferent de schimbarile care au loc in economie. In principiu acesta poate ingloba somajul voluntar intre momentul in care nu poate fi absorbit decat prin cresterea inflatiei si reprezinta pana la 5% din populatia activa disponibila.

Indiferent de formele pe care le imbraca, somajul se poate caracteriza prin urmatoarele elemente:

- nivel, masurat prin numarul somerilor dintr-o tara, localitate, zona geografica sau prin ponderea somerilor in totalul populatiei active disponibile, calculata in procente (rata somajului);

- durata, adica timpul care se scurge din momentul in care un individ intra in somaj pana in momentul angajarii;

- structura, ceea ce inseamna clasificarea somerilor pe diferite criterii: varsta, profesie, nivelul de pregatire, sex, rasa etc.

In general, cei mai afectati de somaj sunt tinerii, din urmatoarele motive: salariul de incadrare este prea mic, ceea ce constituie o piedica in calea angajarii si lipsa de experienta, ceea ce face ca multe firme sa prefere lucratori mai varstnici.

Populatia de culoare are o rata mai inalta a somajului datorita discriminarilor, pregatirii mai precare si faptului ca la companiile mari se cer diplome ale unor universitati de prestigiu unde taxele scolare sunt prea ridicate pentru majoritatea familiilor acestor tineri.

In randul femeilor se inregistreaza o rata mai inalta a somajului, deoarece salariul lor nu este sursa principala a venitului familiei si activitatea lor este oscilatorie, existand perioade in care stau acasa cu copiii, parintii etc.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact