StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Dovedeste-ti eficienta, sau invata de la altii
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie mondiala
Trimite articolul prin email Probleme globale ale omenirii : Economie mondiala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Probleme globale ale omeniriiProbleme globale ale omenirii


1. Problema alimentatiei pe Glob

Consecinta imediata a problemei agricole o reprezinta aparitia unei alte probleme

problema alimentatiei. Accesul insuficient la resursele alimentare, determinat de cauze economice este principala cauza a foametei, fenomen cu care se confrunta cca un sfert din populatia Terrei. Proportia cea mai mare a acesteia se afla in Africa Subsahariana, dar si tari din Asia, Orientul Apropiat, si chiar si America Latina si Caraibe se confrunta cu acest fenomen.
Problema alimentatiei imbraca doua forme:

a)      Malnutritia adica o alimentatie deficitara din punct de vedere calitativ, adica o lipsa 616b12g sau un slab aport al anumitor nutrienti necesari pentru o viata sanatoasa

b)      Subnutritia adica o alimentatie insuficienta din punct de vedere cantitativ (care nu atinge pragul minim de hrana necesar zilnic)


Fiind vorba de o nevoie primara (nevoia de hrana), imposibilitatea satisfacerii ei de

catre toata populatia Terrei constituie o preocupare pentru organismele abilitate in acest domeniu:

ONU prin Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Consiliul Mondial al Alimentatiei (CMA)

Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), prin acordarea de credite preferentiale tarilor afectate de foamete

Consiliul Economic si Social al ONU (ECOSOC)

Conferinta ONU pentru Dezvoltare (UNCTAD)

PNUD, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare

Aceste institutii monitorizeaza zonele expuse acestui fenomen, realizeaza anchete in

aceste zone (s-a realizat chiar si un tablou mondial al agriculturii), organizeaza informari prin intalniri de importanta mondiala, concep programe de asistenta, se implica financiar, etc.

O noua problema privind alimentatia o reprezinta cresterea calitatii produselor alimentare.


2. Poluarea si mediul inconjurator

Problema mediului inconjurator este una din cele mai importante probleme ale

inceputului de secol XXI. Dezvoltarea economica a secolului al XXlea a adus, pe linga consecintele pozitive si consecinte negative. Problemele mediului rezultate din activitatea economica se rezuma la poluare. Poluarea reprezinta degradarea aerului, apei sau pamantului rezultata din eliberarea de gaze si substante chimice. Consecinta imediata a acestor fenomene o reprezinta degradarea mediului si afectarea mediului natural (plante, animale, organisme umane).

Poluarea aerului este realizata de principalii poluanti (monoxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf, acid sulfuric sau acid nitric). Cel mai adesea, acest tip de poluare se intalneste in orase si in jurul acestora.

Pe termen lung, efectul principal al acestui tip de poluare il reprezinta distrugerea stratului de ozon, fenomen responsabil de incalzirea globala. In vederea contracararii efectelor acesteia in 1987 se incheie Protocolul de la Montreal care stabileste ca tarile dezvoltate sa nu mai utilizeze poluantii care distrug stratul de ozon pana in 2010, iar tarile in dezvoltare pana in 2020.

Poluarea apei se refera in principal la contaminarea apei. Problema este mai complexa, in sensul ca astazi se implementeaza conceptul de management al utilizarii apei, in contextul in care in tarile dezvoltate cca 1 miliard de oameni au probleme in obtinerea apei potabile.

Poluarea mediului natural genereaza o relatie conflictuala intre principiul protejarii naturii si nevoia de dezvoltare (in special din partea marilor corporatii). Asa cum se stie, principala cauza a poluarii mediului natural o reprezinta ploaia acida rezultata din dezvoltarea industriala excesiva.

Experienta internationala actuala a degradarii mediului ne arata urmatoarele;

America de Nord are ca principale probleme ale poluarii ploaia acida (este o zona de dezvoltare industriala foarte ridicata) si cantitati mari de poluanti (ceea ce conduce la distrugerea stratului de ozon). SUA este unul din cei mai mari poluanti ai lumii

In America de Sud principala problema legata de mediu o reprezinta defritarile masive (in special in bazinul Amazonului)

In Africa de Nord si Orientul Mijlociu principala problema o reprezinta eroziunea solului care a condus la ceea ce se numeste desertificarea acestuia (spre exemplu, barajul de la Assuan pe langa consecintele sale pozitive duce si la scaderea fertilitatii solului)In Europa problemele mediului deriva din ploaia acida (Germania si Polonia), suprapopularea (Mediterana), management iresponsabil (Rusia)

Asia de Sud-Est este marcata de dezvoltarea agriculturii si industriei, ceea ce conduce la efecte specifice (defritari, poluarea apelor si ploaia acida)

Tabloul acesta motiveaza aparitia unor noi concepte si teorii care marcheaza

dezvoltarea economica viitoare. Unul dintre acestea este conceptul de dezvoltare economica durabila. Conceptul este foarte complex, dar, in esenta desemneaza acel tip de dezvoltare care tine cont de nevoile generatiilor prezente, fara a compromite sansa generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi. Esenta acestei probleme este aceea de a cuantifica nevoile actuale si impactul lor asupra mediului pentru a realiza un raport optim intre satisfacerea nevoiei si efectul ei.


Energia. Problema energiei la nivel global.

Aparitia conceptului de activitate economica are ca punct de plecare relatia dintre

resurse si nevoi. Aceasta relatia tensionata intre cele doua componente pleaca de la faptul ca resursele sunt limitate. Resursele naturale, componente ale resurselor in general, nu fac exceptie. Mai mult, sursele energetice primare sunt neregenerabile. Acest fapt a determinat de-a lungul evolutiei economiei mondiale situatii de criza energetica (Criza petrolului din 1973).

Omenirea a parcurs si este in curs de parcurgere a urmatoarelor etape privind principala sa resursa energetica:
Regele abur regele petrol regele atom


Actualmente, omenirea se afla in etapa utilizarii pe scara larga resursei petrol si, in

acelasi timp, de inceput a etapei de utilizare a resurselor energetice nucleare. Aceasta situatie nu exclude, insa, existenta si utilizarea altor resurse naturale: gaze naturale, carbune, dar si surse alternative de energie, surse regenerabile de energie (combustibilul lemnos, energia hidraulica, energia solara, energia eoliana, energia geotermala.

Problema resurselor regenerabile a devenit actuala cel putin din doua motive:

a) Sunt resurse regenerabile si putin sau deloc poluante

b) Consumul de resurse este in continua crestere (in tarile dezvoltate acesta este de 80 de ori mai mare decat in tarile in dezvoltare), ceea ce face necesara si gasirea unor noi resurse energetice

La nivel international pot fi mentionate cateva organizatii cu implicare in problema

energiei:

a)      Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care fac parte: Iran, irak, Kuweit, Arabia Saudita, Venezuela (tari fondatoare), Qatar, Indonezia, Libia, Emiratele Arabe Unite, Algeria si Nigeria. Importanta acestei organizatii deriva din faptul ca peste 65% din rezervele de petrol ale lumii se afla in aceste state. Scopul principal al acestei organizatii este acela de a mentine stabilitatea preturilor petrolului.

b)      Agentia Internationala a Energiei Atomice (AIEA), organism al ONU infiintat in 1957, cu sediul la VienaRezumat

1.Economia mondiala este marcata de citeva probleme globale. Dintre acestea, mai importante sunt: problema alimentatiei, poluarea mediului si problema energetica.

2. Problema alimentatiei imbraca doua forme: malnutritia si subnutritia. Ea este o problema specifica tarilor subdezvoltate.

3. Problema poluarii este foarte complexa, regasindu-se pe mai multe dimensiuni: poluarea aerului, apei si a mediului natural.

4. Problema energetica apare datorita caracterului limitat al resurselor energetice, ceea ce determina insuficienta lor in raport cu nevoile


Termeni cheie: malnutritie, subnutritie, poluarea aerului, poluarea apei si poluarea mediului natural, resurse regenerabile regele abur, regele petrol, regele atom, dezvoltare durabila.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact