StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » istoria economiei

Dimitrie cantemir-primul mare ganditor roman al epocii moderneDimitrie Cantemir-primul mare ganditor roman al epocii moderneAflandu-ne in epoca Iluminismului si al marilor ganditori ce au revolutionat sistemul stiintelor in general, nu puteam sa trec peste cea mai deschisa si europeana minte din spatiul romanesc al vremii si anume Dimitrie CANTEMIR (1673-1723). La acest reprezentativ carturar umanist si om politic (pentru scurta vreme a fost chiar domnitorul Moldovei, 1710-1711), elementele de 232i84c gandire economica se pliaza, atat pe curentul mercantilismului, dar si pe ideile sustinute de fiziocratism.

Astfel, daca ne referim la doctrina mercantilista a lui Dimitrie Cantemir, aceasta este considerata in literatura de specialitate ca fiind de confluenta, adica o teorie in care se intrepatrund idei ale Occidentului cu cele provenind din Orient (9) si acest aspect legat mai mult de perioada de exil petrecuta in calitate de consilier al unuia dintre monarhii cei mai deschisi la noile idei progresiste ale epocii, tarul Rusiei, Petru cel Mare (prin aceasta intarind apartenenta la ceea ce a reprezentat fiziocratismul).

Mai precis, carturarul moldovean se focalizeaza pe descrierea si analiza principalelor probleme de natura socio-economica si politica, specifice feudalismului romanesc, decisiv influentate de pozitia geografica a Tarilor Romane : localizate la rascrucea marilor drumuri comerciale ale vremii, dar si sub incidenta intereselor celor trei mari imperii-rusesc, otoman, habsburgic. Ideile de mare valoare pe care Cantemir le va enunta, le gasim redate in principala sa opera ,,Descriptio Moldaviae", aparuta in anul 1716, lucrare ce a fost comandata de Academia din Berlin si al carei membru Dimitrie Cantemir devenise deja (1714).

In primul rand, autorul considera ca o tara chiar daca este inzestrata cu resurse naturale, nu se poate considera bogata, acest lucru realizandu-se prin cresterea harniciei poporului si intensificarea activitatii comerciale. Apoi, specific pentru spatiul romanesc, el a sustinut ideea realizarii unitatii tuturor romanilor si inlaturarea jugului strain, aspect ce impieta asupra dezvoltarii normale (prin acumularea de capital a tarilor romane.Vorbind in continuare de ideile de valoare influentate de gandirea franceza a secolului al XVIII-lea, doresc sa ma refer la importanta pe care Dimitrie Cantemir a acordat-o, in aceeasi lucrare de referinta mentionata, formelor de relief si compozitiei chimice a solurilor ce determina structuri specifice vietii comunitatilor umane. Astfel, asezarile rasfirate sunt specifice tinuturilor muntoase, in timp ce satele adunate sunt caracteristice zonelor de campie. Concret, in ,,Descriptio Moldaviae" marele carturar moldovean prezinta situatia zonelor Campulung (Moldovenesc) si Vrancei, cu vegetatia si solurile specifice, cu influenta benefica asupra organizarii micilor comunitati rurale, denumite de autor chiar ,,republici moldovenesti".

Si o remarca de ordin social reiesita din opera lui Cantemir este aceea ca taranul (moldovean in acest caz) plateste tribut cerut de mosier (proprietarul terenurilor), tribut care nu este nici limitat (dimensionat) si nici strict definit (,,Tributi tantum solvit, quantum exiderit princes, nec ullus et praesctibitur modus vel terminus") Si de aceea, daca pamantul (solul) nu era indeajuns de fertil (pentru a asigura subzistenta celui ce-l munceste dar si plata datorata mosierului) , Cantemir il vedea pe taranul moldovean ca avand soarta cea mai cruda dintre toti cei care lucrau in acea vreme in agricultura.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact