StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » istoria economiei

Obiectul de studiu al istoriei economiei, metode de studiu

OBIECTUL DE STUDIU AL ISTORIEI ECONOMIEI, METODE DE STUDIU


Istoria economiei poate fi definita ca evoloutia totalitatii ramurilor economice, atat din sfera productiva (agricultura, industrie, transporturi, construc 545j98f tii) cat si din sfera neproductiva (comert, credit, finante, circulatie monetara). Istoria economica evidentiaza progresul fortelor de productie, baza materiala a societatii pe diferite trepte de dezvoltare, perfectionarea mijloacelor de productie, a uneltelor si obiectului muncii, a tehnicii folosite in productie, influenta stiintei asupra vietii economice. Mai mult, intr-o abordare moderna, istoria economiei se refera si la mentalitatile economice, adica la modul in care se reflecta conceptiile teoretice specifice unei anumite perioade, la nivelul maselor largi.

Istoria economiei nationale se ocupa cu studiul activitatii economice, a vietii economice in complexitatea sa dintr-un anumit teritoriu, dintr-o anumita tara.

Viata economica include modalitatile de producere a bunurilor materiale, factorul demografic sau forta de munca, resursele materiale si spirituale, ideile si conceptiile economice dintr-o anumita perioada, institutiile care aplica practic ideile si conceptiile economice ale momentului.

Studiul istoriei economiei necesita o metoda de gandire, cercetare si expunere specifica determinata de continutul riguros al obietului de studiu. Dintre metodele concrete de cercetare folosite in studiul istoriei economice fac parte metodele statistice, deductiv-intuitive si comparative, metodele moderne de investigatie din domeniul arheologiei, de investigatie a scrierilor vechi, etc.Istoria economica se bazeaza pe mai multe tipuri de izvoare (surse) - totalitatea informatiilor prin care este reconstituit trecutul economic. Acestea pot fi :

nescrise - furnizate de arheologie, folclor, traditia orala, etnologica;

scrise - documente, scrisori, cronici, materiale de arhiva, statistici, ziare, reviste, colectii de legi;

scrise si nescrise - monede ;

izvoare furnizate de tehnologiile moderne : filme, diapozitive, benzi magnetice, video-casete.

Intrucat in prezent se remarca o crestere semnificativa a volumului si varietatii izvoarelor, ca urmare a «exploziei informationale», acestea trebuie tratate printr-o atitudine stiintifica ce necesita o analiza de ansamblu a acestor surse, confruntarea si studiul critic, prezentarea obiectiva a informatiilor obtinute.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact