StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » istoria economiei

Economia in epoca metalului

ECONOMIA IN EPOCA METALULUI


Epoca bronzului (1800 - 800 i. Hr.)

In aceasta perioada s-a accelerat progresul economico-social. Structura sociala se complica prin formarea uniunilor de triburi si este initiat procesul de stratificare sociala ca 222d38c urmare a constituirii de structuri prestatale.

Metalul, alaturi de pamant a devenit al doilea obiect important al muncii. Obiectele de metal au ameliorat sensibil conditia omului in fata naturii ceea ce a dus la expansiune demografica. Tot acum, uneletele incep sa se diferentieze de arme. Vestigiile arheologice arata ca in mileniul I i. Hr. tracii se aflau in fruntea metalurgiei europene, fapt atestat de numarul, raspandirea si calitatea obiectelor de bronz descoperite pe teritoriul actual al tarii noastre.

In agricultura au fost asimilate obiecte de calitate mai buna - securi, sapaligi, topoare de bronz - care au permis extinderea suprafetelor cultivate si, de asemenea, a permis cresterea randamentului muncilor agricole. Vitele capata intrebuintare practica prin folosirea atelajelor (plugul cu brazdar, carul primitiv). Un moment economic important al acestei perioade este producerea primei mari diviziuni sociale a muncii care a constat in specializarea unor comunitati in cultivarea pamantului, iar a altora in cresterea animalelor.


Epoca fierului (sec. VIII i. Hr.)Este reprezentata pe teritoriul tarii noastre de cultura de Basarabi de origine tracica si dacica. Noul context economico-social a favorizat procesul de teritorializare. Acum incepe constituirea de obsti satesti si aparitia familiilor monogame.

Metalurgia fierului a contribuit la perfectionarea uneltelor si in acest context mestesugurile au cunoscut un important progres. Productia ceramica devine de masa prin folosirea rotii olarului. Are loc crearea centrelor miniere si a atelierelor mestesugaresti.

Acum are loc a doua mare diviziune a muncii - respectiv specializarea mestesugurilor.

Schimbul a devenit necesar si relativ regulat o data cu prima mare diviziune sociala a muncii, iar necesitatea acesteia s-a amplificat ca urmare a celei de a doua diviziuni sociale a muncii. Din acest motiv a aparut moneda, straina, de origine greaca si romana.

Relatiile sociale de productie cunosc un real progres prin folosinta privata atat a pamantului, dar si a vitelor si uneltelor.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact