StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » istoria economiei

Viata economica in epoca pietrei

VIATA ECONOMICA IN EPOCA PIETREI


Viata spirituala a omului, incepand de la primele manifestari religioase si artisitice a fost legata de activitatea economica.

Epoca pietrei se imparte in trei mari perioade, si anume : paleolitic, mezolitic si neolitic.

In paleolitic (pana la 6.000 i. Hr.) omul nu producea bunuri, consuma hra 656j94g na in stare naturala, iar ca principale unelte folosea ghioaga si sulita. Singurele forme de activitate ce ar putea fi asimilate activitatilor economice erau vanatoarea, culesul, pescuitul. In aceasta perioada un rol important in modificarea raportului om-natura il are folosirea si producerea focului.

Perioada mezoliticului (6.000 i. Hr. - 5.500 i. Hr.) nu a adus modificari esentiale in caracteristicile economice, dar au aparut noutati importante in producerea uneltelor - arcul cu sageti, plasa de pescuit, luntrea monoxila

Neoliticul (5.500 i.Hr. - 1.800 i.Hr.) este perioada in care apar primele diferente intre comunitatile umane. Astfel, pe teritoriul actual al tarii noastre se pun in evidenta o serie de culturi distincte, ca de exemplu in Transilvania - cultura de Cris, in Dobrogea - Hamangia, ]n Moldova - Cucuteni.

In aceasta perioada se produc modificari importante in modul de viata al oamenilor, trecandu-se de la economia bazata pe vanat, cules, pescuit la cea bazata pe productia propriu-zisa. Ca principale forme de activitate economica se dezvolta cultura plantelor, cresterea animalelor, desfasurate in comunitati sedentare. Acum incepe si construirea de locuinte cu temelie, acoperite cu lut, cu pereti din impletituri de nuiele, pe schelete din pari si barne, ordonate circular sau paralel si inconjurate cu santuri si valuri de pamant, ceea ce le confera caracter de asezari permanente. Viata sedentara, productia agricola si animaliera au permis practicarea unor noi mestesuguri precum torsul, tesutul, impletitul, culesul. De asemenea, are loc descoperirea si producerea ceramicii artistice (figurine) sau utilitare (vase).Relatiile sociale de productie nu au cunoscut modificari importante ca urmare a stabilizarii teritoriale. Au ramas in intregime primitiv-comunitare, neexistand proprietate privata.

La sfarsitul neoliticului incepe prelucrarea primului metal - bronzul. Descoperirea metalurgiei bronzului in interiorul arcului carpatic s-a facut independent de cea din Orientul Apropiat.

La sfarsitul mileniului 3 i. Hr. are loc patrunderea triburilor indo-europene pe teritoriul carpato-danubiano-pontic. Acesti stramosi directi ai tracilor au contribuit prin organizarea lor economico-sociala la accelerarea evolutiei fortelor de productie. Ei au introdus cresterea animalelor in turma, au extins si perfectionat metalurgia cuprului si bronzului, au contribuit la modificarea organizarii economico-sociale in cadrul gintei patriarhale unde se afirma familiile-pereche rezultate din casatoriile exo-game (din afara gintei respective).
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact