StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » istoria economiei

Economia romaniei in perioada 1961 - 1989

ECONOMIA ROMANIEI IN PERIOADA 1961 - 1989


Perioada 1961-1989 se caracterizeaza printr-o dezvoltare si modernizare a economiei nationale, care au transformat-o intr-o economie industrial-agrara, in prima parte a intervalului si o inrautat 858d34i ire a conditiilor de trai ale populatiei spre sfarsitul perioadei.

In prima jumatate a perioadei, productia industriala a inregistrat in ritm mediu anual de crestere de aproximativ 10%, asimilandu-se noi produse precum aluminiu, mijloace de automatizare si tehnica electronica de calcul, calculatoare electronice, televizoare, vase maritime, etc. In agricultura s-au construit sisteme de irigatii pe circa 3 milioane de hectare, s-au creat complexe de crestere a animalelor, s-au dezvoltat si modernizat plantatiile de vii si pomi fructiferi, s-a dezvoltat legumicultura.

In 1989 economia Romaniei era caracterizata de proprietatea 'socialista' generalizata (de stat si cooperatista), centralizare excesiva, planificare rigida, eficienta scazuta, neechilibrarea intre ramurile si subramurile productive, existenta de intreprinderi gigantice mari consumatoare de energie, toate acestea fara orice corelare cu resursele materiale prime al tarii etc. Economia era aproape integral etatizata; in formarea produsului intern brut, aportul sectorului privat era in 1989 de numai 12,8%. Sistemul de conducere, hipercentralizat si in conflict cu criteriile de rationalitate, devenise complet inert la semnalele realitatii. Realizarea productiei in unitati supradimensionate conferea economiei un grad ridicat de rigiditate. Ineficienta acestui sistem a fost agravata in anii '80 atat de continuarea investitiilor in ramuri puternic energointensive, cat si de stoparea influxului tehnologic occidental ca efect al politicii de rambursare anticipata fortata a datoriei externe. Slaba motivatie a muncii, dublata de politica artificiala a "ocuparii depline", altera si mai mult competitivitatea productiei nationale.Reducerea exagerata a importurilor si fortarea promovarii exporturilor, ignorand orice criteriu de eficienta, impreuna cu platirea datoriilor externe, care a avut loc la inceputului lui 1989 (intre 1975 si 1989 Romania a platit datorii in valoare de peste 21 milioane de dolari), toate acestea au cauzat o puternica criza a economiei. In vreme ce alte tari central si est europene au facut incercari timide de reforma in propriile economii si vieti sociale, Romania, urma un curs diferit, care intr-un sfarsit a paralizat toate mecanismele vietii sociale. Ultimi ani, in timpul carora resursele tarii au fost utilizate pentru a construi proiecte mamut, au adus un declin in standardul de viata al populatiei aproape de limita suportabilului, blocarea Romaniei intr-un perimetru al subdezvoltarii si la izolarea tarii de restul Europei si chiar de tarile comuniste. Acest lucru, de asemenea, este o explicatie a violentei ce a caracterizat colapsul comunismului in Romania, urmat de revolta poporului din decembrie 1989.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact