StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » istoria economiei

Economia romaniei in perioada 1945 -1960ECONOMIA ROMANIEI IN PERIOADA 1945 -1960


In 1945, economia Romaniei se afla intr-o situatie dezastruoasa. In ciuda actului de la 23 august 1944, Romania a constituit, in ochii URSS, o prada de razboi. Pe principiul ca 'cel care ocupa un teritoriu isi impune si sistemul sau social', armata sovietica a impus venirea la putere a comunistilor. In septembrie 1944, Romaniei ii fusesera im 828e45i pusi termeni destul de duri pentru iesirea din starea de razboi cu Natiunile Unite. In primul rand, noul aliat roman al Natiunilor Unite trebuia sa achite toate costurile mentinerii trupelor Armatei Rosii, precum si pe cele ale Inaltului Comandament Aliat. Apoi, pentru pagube de razboi, Romania trebuia sa-i plateasca Uniunii Sovietice suma de 300 de milioane de dolari SUA in marfuri: produse petroliere, cereale, materiale lemnoase etc. Perioada de esalonare nu era deloc generoasa - doar sase ani, avand in vedere ca si economia fusese mobilizata pentru razboi. Romania ajunsese sa nu mai aiba nici macar cereale suficiente, guvernul Groza facand un apel public catre Stalin pentru un imprumut.

Agricultura fusese afectata de razboi si de seceta din anii 1945-1946. Romania continua sa fie un stat predominant agrar, 80% din populatie traind si muncind in mediul rural. In martie 1945, se legifereaza reforma agrara, prin care le-au fost impartite taranilor fara pamant sau cu pamant putin, peste 1 milion de hectare de pamant, desfiintandu-se marea proprietate mosiereasca.

Incepand cu 1949 se trece la colectivizare, numita si "procesul de transformare socialista a agriculturii" in documentele Partidului Comunist din Romania, proces care se incheie in 1962. Este perioada in care se infiinteaza Cooperativele Agricole de Productie (CAP-urile).

Productia agricola a atins nivelul antebelic in anii 1954-1955, in timp ce ea reprezenta doar 74% din acest nivel in 1950.

Industria a fost grav afectata de bombardamente si de luptele desfasurate pe teritoriul Romaniei. Astfel, in 1945, din parcul de masini-unelte existent in 1943, mai functionau doar 10%. Productia industriala a scazut in unele ramuri la 50%, iar dintre acestea, industria petrolului a inregistrat cele mai mari pierderi.In octombrie 1945 are loc Conferinta Nationala a PCR care adopta unele masuri privind redresarea si dezvoltarea economiei nationale, apreciindu-se ca Romania dispune de resurse naturale si de forta de munca necesare acestui proces in centrul caruia trebuie sa stea crearea unei industrii puternice nationale.

In martie 1947 au fost infiintate Oficiile Industriale care controlau activitatea intreprinderilor particulare, au fost desfiintate cartelurile, iar in unele intreprinderi industriale importante s-au introdus programe de productie, s-a instituit controlul economic al statului asupra productiei si circulatiei marfurilor.

La 11 iunie 1948, Marea Adunare Nationala voteaza Legea privind nationalizarea principalelor intreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurari si de transport, lichidandu-se proprietatea particulara, instituindu-se proprietatea publica, premisa a trecerii la economia planificata. Se trece la infaptuirea planurilor anuale de stat si a primului plan cincinal - 1951 - 1955 - timp in care are loc refacerea economiei nationale dupa cel de-al II-lea razboi mondial.

In perioada 1945 - 1959 se asimileaza in productia industriala a Romaniei noi produse precum cocs, otel, masini si aparate electrice de uz casnic, camioane, autobuze, materiale plastice, industria usoara, alimentara etc.

Toate acestea au avut loc pe fundalul cresterii semnificative a investitiilor in industrie si a cresterii numarului de muncitori.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact