StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » piata bursiera

Deschiderea capitalului catre noi actionari: operatiuni asupra capitaluluiDESCHIDEREA CAPITALULUI CATRE NOI ACTIONARI: OPERATIUNI ASUPRA CAPITALULUI

Deschiderea capitalului noilor actionari reprezinta a doua posibilitate de dezvoltare a intreprinderii, complementara si  nu concurenta imprumuturilor.

Daca capacitatea de autofinantare este insuficienta pentru acoperirea nevoilor nascute din investitii, intreprinderea, dintr-o grija de echilibru bilantier, nu poate privilegia pe termen lung singura cale de imprumut obligatar.

Deschiderea capitalului devine mai devreme sau mai tarziu o necessitate. In privinta emisiunii unui imprumut obligatar, daca ea prezinta avantajul de a nu transforma structura capitalului si deci de a nu modifica compotizia actionarului in adunari, ea determina ca intreprinderea sa suporte un cost care se integreaza cash-flow-urilor sale viitoare ale valorilor rambursarilor de anuitati ale titlurilor de creanta.Pe termen lung asistam la o diminuare relativa a emisiunilor obligatare in profitul emisiunilor de actiuni.

Operatiuni asupra capitalului

Operatiunile asupra capitalului sunt variate. In cadrul finantarii cresterii se convine studie 717h72h rea cresterilor de capital. Ele pot avea o tripla justificare:

- ameliorarea structurii financiare;

- sustinerea pierderilor;

- finantarea cresterii.

Emisiunile de actiuni privilegiaza calea fara apel public la economii.

Fapt semnificativ: cresterrile de capital fara apel public la economii sunt de patru ori mai numeroase in 1991 decat cele care fac apel la economiile publice ( fata de o data si jumatate in 1987 ). Apelurile la economii publice care trec printr-o emisiune pe piata bursiera cunosc o evolutie afectata, deoare ce ele depinde de conditiile pietei: in 1987, de exemplu, apelurile publice au reprezentat 38% din emisiuni fata de 20% un an mai tarziu. Aceasta constatare subliniaza caracterul paradoxal al situatiei; atunci cand este vorba de o operatiune minutios pregatita, care se inscrie in strategia intreprinderii, succesul cresterilor de capital poate fi repus in cauza prin fenomene contingente.

Cresterea de capital reprezinta un anumit numar de specificitatii care explica caracterul sau exceptional:

- cresterea de capital amelioreaza structura bilantiera a intreprinderii, consolidand fondurile sale proprii. Prin aceasta, de asemenea, ea creste capacitatea de indatorare;

- cresterea de capital bulverseaza, cel mai adesea, geografia capitalului; partajul de putere este modificat;

- cresterea de capital pare, a priori, a fi o operatie care merge bine. Distrubuirea de dividende conduce la a revedea aceasta idée falsa.

Alt aspect caracteristic, emisiunile obligatare erau dominate de sectorul public si administratie, partea drenata de sectorul industrial si comercial nereprezentand decat 13% din economia afectata titlurilor obligatare in 1991. In prezent, pe piata franceza, de exemplu, piata actiunilor este bineinteles deschisa numai intreprinderilor industriale si comerciale care au realizat singure 90,9% din esmisiunile din 1991 si institutiilor financiare care au primit complementarul, adica 20,3 miliarde de FRF in 1991.


Conditiile si formele de cresteri de capital

Cresterea de capital pe calea apelului public la economii este o operatie exceptionala care se justifica prin nevoile de capital necesare finantarii cresterii intreprinderii. Aceasta operatiune, in masura in care se face apel public la economii, intervine intr-un cadru legal.

Cresterea de capital descopera forme variate care nu ofera capitalului intreprinderii. Cel mai adesea, intreprinderile emit actiuni ordinare. Se ajunge, cu toate acestea, ca alte titlrui de proprietate sa fie emise cu ocazia cresterii de capital.

Constrangerile legate de o emisiune de actiuni

Formalitatile legale

Cresterea capitalului in numerar nu este realizabila decat o data (capitalul integral eliberat). In plus, daca operatiunea este realizata la mai putin de doi ani dupa constituirea societatii, trebuie operata o verificare a bilantului. Decizia cresterii de capital este admisa de adunarea generala extraordinara, cu o majoritate de 2/3 din voturi, odata decizia luata, adunarea deleaga modalitatile practice ale operatiei in Consiliul de administratie sau directoratului intreprinderii. Aceasta dispune de cinci ani pentru a realize cresterea de capital. El fixeaza valoarea cresterii, pretul de emisiune al noilor actiuni, caracteristicile lor.


A. Mediul bursier

Actiunea este un produs financiar a carui detinere releva doua comportamente distincte:

- actionarul speculator;       

- purtatorul ( care economiseste );

Criteriul distinctiv dintre cele doua categorii tine de durata detinerii titlurilor. Achizitionarea unui titlu pentru o revanzare imediata sau cvasiimediata caracterizeaza speculatorul; in opozitie, plasamentul pe termen lung este facut de catre actionarul econom (care economiseste).

Dar oricare ar fi motivele care-l imping sa cumpere, investitorul, achizitionand actiuni, devine proprietarul si cu acest titlu suporta cele doua riscuri:

- un risc de neincasare a veniturilor regulate, dividendele fiind calculate asupra rezultatelor intreprinderii si decise in adunarea generala ordinara

- un risc de pierdere de valoare in momentul revanzarii titlurilor.

Intreprinderea, in privinta ei suporta conjuctura bursiera intru-un mod asimetric in raport cu o emisiune obligatara; in perioada de crestere, investitorii prefera sa cumpere actiuni, dar in perioadele de dificultate, regula prudendeti vrea ca sa se prefere actizitia titlurilor care propun un venit cert si o rambursare cunoscuta.

In conditiile proaste ale pietei bursa anticipeaza evenimentele economice, intr-adevar, valoarea intrinseca actuala a cursurilor de bursa este calculata pornind de la fluxuri viitoare de dividende estimate actualizate;


C0 = (n ) Dt/ (1+i(t)) + Cn/ (1+i(n))

C0       = valoarea actuala a actiunii

Dt        = dividentul varsat al perioadei "t"

I           = rata de actualizare ceruta de actionar

Cn = valoarea actiunii in "n"


Se remarca faptul ca, contrar estimarii obligatiunilor, "i" nu este o rata de randament actuarial corespunzator ratei de piata. In cazul actiunilor, investitorul suporta un risc de nerambursare a titlului sau/si o incertitudine asupra veniturilor pe care le poate atinge actiunea sa. In consecinta, rata de actualizare pe care o solicita este superioara ratei de randament actuarial sau ratei fara risc.

Aceasta rata de actualizare este suma ratei fara risc utilizata, de asemenea, in calculul obligatiunilor majorata cu o prima de risc care reprezinta incertitudinea la care face fata actionarul.

A doua remarca apropos de aceasta formula priveste posibilitatea de a neglija al doilea termen Cn/ (1+i(n))

Atunci cand indicele reprezentativ al bursei scade, aceasta semnifica faptul ca cursul valorilor care compun acest indice s-a diminuat el insusi. Astfel zis, perspectivele dividendelor (numarul formulei) au tendinta de a diminua rata de actualizare constanta. Intreprinderea care decide in acest context o crestere de capital risca de a nu o putea duce la bun sfarsit, adica faptul ca subscrierea poate sa nu corespunda valori titlurilor propuse publicului, deoarece investitorii estimeaza ca riscul asupra sumei viitoare a dividendelor este foarte ridicat.

B. Perspectivele intreprinderii

Este evident ca actionarii trebuie sa rationeze nu numai in termeni macroeconomici, dar in aceeasi masura, si in functie de perspectivele proprii ale societatii in care ei doresc sa investeasca. Evolutia pozitiva viitoare a rezultatelor este o conditie esentiala pentru a subscrie la o crestere de capital Intreprinderea este deci condusa la a prezenta perspectivele evolutiei sale.

Este motivul pentru care obligatia de a prezenta informatii regulate este, de asemenea, importanta.

Dreptul preferential de subscriere

In scopul de a salvagarda drepturile actionarilor in caz de crestere de capital, dreptul preferential de subscriere da o prioritate de subscriere proportionala numarului de actiuni posedate.


A. Prima de emisiune

Actiunea este emisa la un pret de emisiune cuprins intre doua borne:

- cel putin la valoarea nominala a actiunii, deoarece orice emisiune sub pair este interzisa;

- cel mult egala cu valoarea matematica contabila a actiunii vechi.

Valoarea matematica este egala cu :

Capitalul propriu / Numar de actiuni

Prima de emisiune este diferenta dintre pretul de emisiune si valoarea nominala a actiunii. Ea este integral eliberata la subscriere.

Prima de emisiune variaza invers proportional cu dreptul de subscriere; cu cat prima de emisiune este mai importanta, cu atat dreptul de subscriere este mai modest.

B. Determinarea dreptului preferential de subscriere

Valoarea actiunii dupa o operatie asupra capitalului scade: numarul de actiuni creste fara modificarea rezultatelor intreprinderii, care nu depind decat de activitatea sa. Intreprinderea estimeaza aceasta pierdere care corespunde calculului valorii teoretice a dreptului preferential de subscriere.

Aceasta valoare depinde de trei elemente;

- cursul actiunii inainte de emisiune;

- pretul de emisiune;

- numarul de actiuni emise.

Fiecare actionar poate subscrie la o actiune noua in functie de un anumit numar de actiuni vechi posedate. De exemplu, o societate poseda un capital de 2.000.000, divizat in 200.000 actiuni de 100. Ea decide sa emita 10.000 actiuni noi de 100 fiecare. Actionarul poate subscrie o noua actiune daca el dispune de doua actiuni vechi.


Numar actiuni vechi respectiv 200.000 =2

Numar nou 10.000


Valoarea teoretica a dreptului de subscriere

Valoarea teoretica a dreptului de subscriere este in principiu egala cu pierderea pe care o sufera fiecare actiune veche din cauza emisiunii celor noi.          De exemplu, o societate are un capital de 200.000 divizat in 20.000 actiuni de 100. Rezervele sunt evaluate la 800.000, valoarea matematica veche a actiunii este:


2.000.000 + 800.000 =140

20.000

Daca capitalul este majorat cu 2.000.000 prin crearea a 20.000 actiuni a 100 si emise la 100, valoarea fiecarei actiuni dupa crestere este:


2.000.000 + 800.000 + 2.000.000 = 120

20.000 + 20.000

Valoarea teoretica a dreptului de subscriere este:

140-120 = 20

Daca noile actiuni sunt emise la 120, 20 reprezentand prima de emisiune, valoarea fiecare actiuni se diminueaza:


2.000.000 + 800.000 + 2.000.000 + ( 20*20.000 ) = 130

20.000 + 20.000
Valoarea teoretica a dreptului de subscriere se stabileste atunci la:

140-130=10


Astfel, prima de emisiune antreneaza o reducere a valorii dreptului de subscriere, intr-un mod general:


Fie. n= numarul de actiuni vechi

N= numarul de actiuni noi

P= pretul de emisiune

C= ultimul curs inatea emisiunii

D= dreptul preferential de subscriere

Prima etapa consta in calcularea cursului theoretic al actiunii dupa emisiunea titlurilor. Aceasta actiune este "ex-drept" deoarce, dupa operatiunea asupra capitalului, dreptul de subscriere este nul.

Acest curs C` "ex-drept" este determinat prin capitalizarea bursiera a actiunii


C`=(C*n) + (P*N)

n +N


Apoi, intr-o a doua etapa, se determina valoarea teoretica a dreptului de a subscrie care este diferenta intre cursul actiunii vechi, inca numit curs inainte de detasarea dreptului si cursul teoretic ex-drept.


D=C-C`


D=C`- (C*n) : (P*N) = (C-P) (N)

n + N n+N

Valorea dreptului este o functie descrescatoare de pretul de emisiune. Crusul dreptului de subscriere care este cotat depinde de oferta si de cerere, el poate in consecinta sa difere sensibil de valorea teoretica gasita.

Sa luam un exemplu: O societate emite noi actiuni la 750 cu un drept de subscriere. Modalitatile in favoarea vechilor actionari sunt urmatoarele: trei actiuni noi pentru doua actiuni vechi detinute. Ultimul curs cotat este de 820. Cursul teoretic se stabileste la:


[(2*820)+(3*750)] = 778

5

Valorea teoretica a dreptului este:

820-778=42 sau (820-750) 3/5 = 42


Dupa cresterea capitalului se asista la scaderea cursului actiunii care in teorie este 792. In schimb, nu are loc o diminuare a bogatiei actionarului.

- daca decide sa subscrie, bogatia sa devine atunci:

(2*820) + (3*750) = 5*788;

- daca nu subscrie, el pierde in teorie 42 pe titlu. Acest drept de subscriere poate fi vandut, in scopul de a compensa pierderea.

1.1.2.2 Durata dreptului de subscriere

Durata minimala legala de exercitare a dreptului preferential de subscriere este de 20 de zile.

Acest drept este ireductibil atunci cand actionarul de origine dispune de dreptul de subscriere al actiunilor emise. Acest drept este, pe de alta parte, negociabil, astfel actionarul detinator de drepturi dispune de doua solutii:

- el utilizeaza dreptul preferential de subscriere pentru a achizitiona titlurile emise. Pierderea potentiala asupra titlurilor detinute la origine se gaseste compensata prin pretul de cumparare a noilor actiuni; cel mai adesea, actionaul dispune de un termen de 20 zile aproximativ pentru a exercita dreptul sau;

- el renunta la dreptul sau de subscriere si il vinde pe piata secundara.

Din aceasta cauza, aceasta valoare mobiliara este cotata de-a lungul intregii perioade de subscriere la emisiunea de actiuni. Odata subscrierea incheiata, dreptul preferential de subscriere nu mai are nici o valoare.

Vanzarea unei anumite cantitati de drepturi de catre vechii actionari care nu doresc sa subscrie la cresterea de capital permite altor investitori de a achizitiona pentru a urma cresterea de capital.

In masura in care acest drept este cotat, pretul sau este in functie de oferta si de cerere, tinand cont de valoarea timpului: cursul sau tinde invevitabil spre zero pe masura ce se apropie de scadenta perioadei de subscriere.

Dreptul de atribuire

Atribuirea actiunii gratuite nu ofera noi resurse financiare intreprindererii. Cu toate acestea, intreprinderile recurg in mod frecvent la aceasta operatiune.

Procesul de atribuire antreneaza aceleasi consecinte ca si o emisiune in numerar; cresterea de actiuni se traduce prin diluarea bogatiei actiunilor; dreptul lor se gaseste rezervat prin crearea unui drept de atribuire.

Atunci cand cresterea de capital se face in cadrul unei incorporari de rezerve, un drept de atribuire este rezervat vechilor actionari. Este atunci posibila calcularea unui drept de atribuire. Valoarea teoretica a dreptului de atribuire este diferenta dintre valoarea actiunii inainte de incoroporarea rezervelor si dupa :

Fie : n= numarul de actiuni vechi;

N= numarul de actiuni noi;

C= ultimul curs cotat al actiunii inainte de emisiune;

D= dreptul preferential de subscriere.

Cursul "ex-drept" este determinat prin capitalizarea bursiera a actiunii:

(C*n).

n + N

Valoarea teoretica a dreptului de atribuire este diferenta dintre cursul actiunii vechi si cursul teoretic "ex-drept".


D=C - Cn sau D=C x N

n+N n+N


Acest drept de atribuire este cotat. Intr-adevar, presupunem o societate cu un capital social compus inainte de crestere din 1.000.000 actiuni. Prin incorporarea rezervelor, societatea emite 2.000.000 actiuni. Modalitatile de emisiune vor fi: o actiune noua pentru doua actiuni vechi. Un actionar care nu dispune de numarul de actiuni exact (fie doua sa multiplu de doua) are de ales intre:

- sa achizitioneze inainte de emisiune o actiune pentru a avea proportia;

- sa cumpere un drept de atribuire


[(2249*10) + ( 0*1)] = 2044,5

11


Formele pe care le imbraca cresterile de capital

Cresterea de capital imbraca doua forme distincte:

- cresterea capitalului prin resure proprii ale intreprinderii;

- cresterea de capital prin apel la resursele externe ale societatii. Aceste doua moduri de crestere de capital nu au aceleasi implicatii.

Cresterea de capital prin resursele proprii ale intreprinderii

Acest mod de crestere de capital nu furnizeaza lichiditati suplimentare societatii, chiar daca fondurile proprii cresc. Doua posibilitati sunt oferite societatii:

- prin incorporarea rezervelor;

- prin plata dividendelor in actiuni;

A.Cresterea capitalului prin incorporarea rezervelor

Acest tip de crestere de capital releva o operatie contabila; se incorporeaza la capitalul social rezervele disponibile majorate eventual cu rezultatul exercitiului si cu noul raport. Nu are loc o modificare a structurii financiare a intreprinderii; fondul de rulment, trezoreria raman identice la echilibrul finanficar initial. Totusi, partea superioara bilantului este consolidata, ceea ce favorizeaza actionarii.

In plus, aceasta operatie ofera interesul pentru actionari dar nu modifica repartitia capitalului; ea se poate realiza sub doua forme distincte sau simultane:

- o distribuire de actiuni gratuite prorata partii achizitionate anterior de fiecare actionar;

- o crestere a valorii nominale a titlurilor;

Prima solutie favorizeaza actionarii care incaseaza ulterior pe aceste noi actiuni, iar a doua consolideaza "greutatea" financiara a inteprinderii.

Actionarii nu suporta nici o consecinta a operatiunii, dividendele fiind calculate pornind de la rezultatele intreprinderii, Toate rezervele pot fi incorporate, cu exceptia rezervei de participare a salariatilor.

Reamintim ca rezerva obligatorie este in suma de 5% din beneficiul  exercitiului la concurenta a 25% din capital.

B. Cresteri de capital prin plata dividendelor in actiuni

Aceasta operatiune prezinta un dublu avantaj pentru societate:

- de a nu debursa imediat lichiditatile pentru a varsa dividendele;

- de a nu fideliza actionarul, propunandu-i-se noi actiuni;

Cresterea de capital prin apel la resurse externe

Cresterea capitalului are ca efect ameliorarea structurii bilantiere a intreprinderii. Cresterea fondurilor proprii favorizeaza fondul de rulment si la termen consolideaza capacitatea de indatorare a firmei.

Cresterea de capital reprezinta cel mai adesea 15 si 20% din capitalizarea bursiera a societatii. (Albouy,1991).

Cresterea de capital ia forme variate:

- prin aport in numerar;

- prin aport in valuta;

- prin conversia in actiuni a creantelor asupra societatii;

- prin absorbtia in totalitate sau in parte a unei alte societati;

- prin conversia obligatiunilor in actiuni;

- prim emisiune de certificate de investitii;

A. Cresterea de capital prin aport in numerar

Cresterea de capital in numerar nu este realizabila decat o data ( in momentul in care capitalul este integral eliberat ). In plus, daca operatia este realizata la mai putin de doi ani dupa constituirea societatii, trebuie operata o verificare a bilantului.
Singure, cresterile de capital prin aport in numerar, in contrapartida crearii actiunilor ordinare sau ale certificatelor de investitii, creeaza lichiditati in profilul societatii. Cresterea capitalului reduce rata indatorarii si amelioreaza echilibrul financiar al intreprinderiii, fondul de rulment creste in mod proportional.

Cresterea de capital este o operatie minutios pregatita de intreprindere, deoarece ea creeaza constrangeri fata de viitorii actionari. Printre obligatii se pot cita:

- distribuirea viitoare a dividendelor care, daca ea nu este in mod veritabil o obligatie, nu constituie cel putin o constrangere pentru intreprindere;

- un risc de diluare a rezultatului care nu mai este intampinat in mod favorabil de piata. Intereseul unei cresteri de capital prin aport in numerar este de a constitui un "window dressing" al bilantului.

- trezoreria este ameliorata prin aporturi corespunzatoare titlurilor eliberate;

- fondul de rulment creste ca urmare a cresterii de fonduri proprii.

Acesta nu este numai capacitatea prezenta de a finanta cresterea sa pe care o amelioreaza intreprinderea, dar de asemenea capacitatea sa potentiala de a ridica fonduri imprumutate deoarece o mai buna structura a fondurilor proprii creste prin ea insasi rata de indatorare.

B. Cresterea capitalului prin aport in natura

Aportul realizat de actionari este constituit printr-un activ in natura: imobilizari necorporale sau financiare sau in activ circulant. Aceasta operatie este frecventa in momentul restructurarii societatilor. Vechii actionari nu beneficiaza de dreptul preferential de subscriere. Consecintele asupra echilibrului financiar nu sunt aceleasi;

- in momentul unui aport in activ imobilizat, cresterea de capitaluri proprii este compensata prin acest aport: echilibrul in partea superioara a bilantutlui ramane, ca urmare, neschimbat.

- in momentul aportului in activ circulant, fondul de rulment creste cu o suma identica cu cea a nevoii de fond de rulment. Trezoreria ramne aceeasi in cele doua cazuri.

Dificultatea rezida in estimarea activelor aduse.

Unul sau mai multi comisari de aport sunt desemnati in scopul ca ei sa estimeze valoarea bunurilor.

C. Cresterea de capital prin conversia datoriilor societatii

Obiectul este de a converti datoriile in capital in scopul de a reduce indatorarea. Conversia datoriilor in cadrul intreprinderii in dificultate. Acesta a fost cazul intreprinderilor care apartin unor sectoare strategice sau cu rezerva de manopera importanta (siderurgie, santiere navale, textile).

Consecintele unei cresteri de capital


Consecintele de natura financiara

Cresterea de capital se traduce printr-o noua repartitie a rezultatelor intreprinderii deoarece, cu cat numarul de titluri care compun capitalul social creste, cu atat rezultatul pe actiuni mai mult se diminueaza. Aceasta pune problema comparatiei rezultatelor sociectatii de la o perioada la alta. Este vorba de a reda rezultate comparabile, daca nu diluarea capacitatii beneficiare a intreprinderii ia pe ocolite comentariile. In aceste conditii, se convine ajustarea datelor pe actiune din anii anteriori la cresterea de capital. Aceasta ajustare se realizeaza prin intermediul calculului unui coeficient.

Diluarea rezultatelor si coeficinetul de ajustare

Riscul de diluare exista chiar din momentul in care intreprinderea modifica numarul de titluri in circulatie. De aceea, cand o societate dispune de un beneficiu total de 300mil cu 5 milioane de actiuni are o diluare a beneficiului sau pe actiune cu 29% dupa crearea a doua milioane de actiuni. Beneficiul pe actiune inainte de operatie se ridica la :

300.000.000 = 60

5.000.000


Dupa operatie : 300.000.000 = 42.86

7.000.000


Acest calcul are drept consecinte de a face perfect inoperante comparatiile rezultatelor unui an cu altul daca operatii de emisiuni de titluri s-au produs. De aceea, se calculeaza un coeficient de ajustare.

A. Principii

Coeficientul de ajustare are ca obiectiv sa permita comparatii pe termen lung ale unui indicator precum beneficiul pe actiune neutralizand efectul legat de emisiunea de actiuni.

Fie: n= numarul de actiuni vechi;

N= numarul de actiuni noi;

P= pretul de emisiune;

C= ultimul curs cotat al actiunii inainte de emisiune;

C`= cursul teoretic "ex-drept" dupa emisiune

D= dreptul preferential de subscriere;

BPA= beneficiul pe actiuni inaintea emisiunii;

BPA`= benficiul pe actiuni dupa emisiune;

K= coeficientul de ajustare;

PER`=> inainte de emisiune este egal cu C/BPA

PER => dupa emisiune este egal cu C/BPA`


Or C`= (C*n) + (P*N)

N+n

Astfel, inlocuind aceasta din urma expresie in PER dupa emisiune si egaland cele doua PER se obtine


C = (C*n) + (P*N)

BPA BPA`(n+N)


* PER ( price earning ration )= este coeficientul de capitalizare a beneficiilor. Instrument larg utilizat pe piete, el masoara de cate ori se cumpara beneficiu, achizitionand un titlu.

B. Exemplu

Capitalul unei societati se ridica la 200 milioane si beneficiul asteptat al exercitiului in curs este 100 milioane. Societatea decide sa realizeze doua operatii succesive:

- o atribuire de 200.000 de actiuni gratuite;

- o emisiune in numerar de actiuni cu o valoare nominala identica cu actiunile ce compun capitalul initial, respectiv 200

Esmisiunea este insotita de o prima de emisiune de 500 si conditiile de subscriere pentru vechii actionari sunt de 7 noi actiuni pentru 25 actiuni vechi detinute in momentul cresterii de capital.

Care va fi coeficientul de ajustare la iesirea din cele doua operatii, stiind ca ultimul curs inaintea operatiei este de 900 si la cat se va ridica PER?

Atribuire: capitalul este compus din 1.000.000 actiuni cu o valoare nominala de 200.

Modalitatile operatiei de atribuire sunt urmatoarele: o actiune noua distribuita pentru cinci vechi detinute.


Curs teoretic: 5 x 900 = 750

6

Emisinue: modalitatile operatiei sunt 7 noi actiuni pentru 25 vechi cu o prima de emisiune de 500 FRF.


Curs teoretic: [7 x ( 200+500)] + (25x750) = 739,06

32


Coeficientul de ajustare este egal cu: 739,06 = 0,985

750


BPA inainte de cele doua operatiuni se ridica la: beneficiul net


1.000.000

BPA dupa operatiuni este modificat tinand cont de cresterea numarului de actiuni:


Operatiuni

Numar de actiuni

Inaintea operatiunii


Atribuire


Emisiune
Daca se presupune ca, contributia neta a emisiunii pe beneficiul net este de 21 milioane:


Beneficiul net *** = 121.000.000 = 78.78

Numar de actiuni 1.036.000
PER inainte de operatie era estimate la:

Curs = 900 = 9

BPA 100


Dupa operatiuni:

Curs = 739.06 = 9.38

BPA 78.78


Drepturile asociatilor

In contrapartida capitalurilor obtinute de intreprindere cu ocazia cresterii de capital, ea trebuie sa satisfaca un anumit numar de drepturi de care dispun proprietarii. Notam, totusi, ca aceste drepturi se aplica tuturor actionarilor, vechi sau noi; de aceea, cresterea de capital nu poate fi considerate ca inducand o sarcina suplimentara de informatii de distribuit. Dincolo de avantajele pecuniare pe care le poate da detinerea titlurilor, actionarul poate, in aceeasi masura, sa doreasca sa participle la viata intreprinderii si sa concureze la definirea strategiei sale viitoare. Se disting, in mod esential, doua tipuri de drepturi sociale:

- dreptul de informare;

- dreptul la vot.

Dreptul la informare

Dreptul de comunicare a informatiilor poate fi cerut de orice actionar. Aceste documente sunt disponibile la grefierul tribunalului de comert unde intreprinderea are obligati de a depunde statutele sale si conturile sociale sau sediul social a intreprinderii.

Dreptul la vot

Dreptul la vot este un drept acordat actionarilor mult mai constrans decat dreptul la informatie.

Atunci cand actiunile sunt nominative, o scrisoare simpla sau recomandata convoaca actionarii.

In principiu, o actiune da dreptul la un vot. Aceasta regula in aparenta se dovedeste mai complexa atunci cand actiuni cu valori nominale diferite sunt in circulatie. Atunci, pentru a calcula voturile, se iau actiunile cu valoarea nominala cea mai redusa.

De exemplu, o intreprindere a emis actiuni cu o valoare nominala de 500 si cu o valoare nominala de 100. Actiunile cu o valoare nominala de 100 dau dreptul la un vot si actiunile cu o valoare nominala de 500 dau drept la 5 voturi.

Costul fondurilor proprii

Emisiunea in numerar comporta un cost explicit legat de operatia de emisiune a actiunii si un cost implicit ca urmare a exigentelor actionarilor. Aportul acestora din urma la capitalul intreprinderii semnifica faptul ca ei accepta sa-si asume riscurile luate de societate si, in contrapartida, ei cer o prima de risc, cu atat mai ridicata cu cat sperantele de castig sunt mai reduse.

Astfel spus, actionarul cauta:

- o distribuire de dividende;

- si o rentabilitate pozitiva in momentul revanzarii titlului.

Valoarea dividendului asteptat de catre actionari este in functie de un refrential, care poate fi piata sau sectorul de care apartine intreprinderea. Pentru motive practice, se normeaza aceste marimi prin indice bursier sau prin cursul unui titlu atunci cand este vorba de a aprecia randamentul unei valori.

IMPRUMUTUL OBLIGATAR

Lansarea imprumutului obligatar.

Obligatiunile se definesc ca fiind titluri negociabile, care intr-o aceeasi emisiune confera aceleasi drepturi de creanta pentru o aceeasi valoare nominala.Emisiunea obligatara constituie un contract colectiv intre emitent si subscriitori.

In raport cu un imprumut clasic (la un stabiliment financiar), imprumutul obligatar permite drenarea unei mase de capitaluri, mult mai ridicate la numerosi investitori.

Modalitati ale emisiunii obligatare

In general este stipulat faptul ca emisiunea de obligatiuni nu este permisa decat societatilor pe actiuni: de asemenea, se autorizeaza emisiunea de obligatiuni grupurilor de interes economic daca acestea sunt compuse in mod exclusiv de societati pe actiuni.

Faza prealabila a emisiunii

Pentru a pretinde emisiunea de obligatiuni, societatile pe actiuni trebuie sa aiba cel putin doi ani de existenta si un capital eliberat in intregime. Adunarea generala a actionarilor este cea care decide autorizarea emisiunii de obligatiuni. In functie de forma juridica a intreprinderii, adunarea generala poate delega.Consiliului de administratie, directorului sau girantilor puterile pentru a proceda la emisiunea de obligatiuni.In momentul emisiunii obligatiunilor cu bonuri de subscriere actiuni, obligatiunile convertibile in actiuni sau obligatiuni schimbabile in actiuni, adunarea generala extraordinara este singura competenta.

Nu exista nici un text care sa precizeze durata perioadei de subscriere. Se poate astfel declara inchisa prin aticipatie perioada de subscriere daca toate titlurile au fost plasate.

Conditiile juridice ale emisiunii

Doua cazuri sunt vizate:

- Emisiunea de obligatiuni se face pe cale de subscriptie privata.Societatea cauta in mod direct obligatarii, ea nu este supusa la nici o constrangere in materie de emisiune;

- Emisiunea de obligatiuni se face pe cale de subscriptie publica. Este vorba de o emisiune de Stat, garantia semnaturii face inutila orice obligatie a emitentului.

Daca  este vorba de un emitent ,,privat', societatea indeplineste, inainte de deschiderea subscriptiei, formalitatile de publicitate asupra conditiilor de emisiune in functie de modalitatile fixate prin legislatie.

Emisiunea este insotita de o notita, de o nota de informare si de prospecte, circulare si afise.

1. Notita

Notita este inserata inainte de inceperea operatiunii. Ea comporta mentiunile urmatoare:

-denumirea sociala,

-forma societatii,

-valoarea capitalului social,

-adresa sediului social,

-numerele de inmatriculare ale societatii la Registrul comertului ,

-obiectul social,

-data expirarii normale a societatii,

-valoarea obligatiunilor convertibile in actiuni emise de catre societate daca este cazul,

-valoarea neamortizata a altor obligatiuni emise anterior, precum si garantiile care le-au fost conferite,

-valoarea imprumuturilor obligatare garantate de catre societate,

-valoarea emisiunii,

-valoarea nominala a obligatiunilor de emis,

-rata si modul de calcul al dobanzilor, precum si modalitatile de plata,

-conditiile de rambursare, precum si rascumpararea eventuala a obligatiunilor de catre emitent,

-garantiile conferite obligatiunilor.

Pe de alta parte, un anumit numar de informatii trebuie sa fie anexate la notita:         

-o copie a ultimului bilant aprobat de adunarea generala;

-starea situatiei active si pasive a societatii din ultimele zece luni cel mult si stabilita sub inalta responsabilitate a Consiliului de administratie sau a directorului

-informatii de ordin social.

2.Prospecte, circulare si afise

Aceste publicatii informeaza publicul de emisiunea obligatara. Ea reia in parte informatiile publicate in notita.

Tehnicile de emisiune

Tehnicile de emisiune au evoluat in mod larg; doua tehnici sunt utilizate pentru plasamentul obligatiunilor in public: sindicalizarea si adjudecarea.

A. Tehnica sindicalizarii

Un anumit numar de dispozitii au fost luate pentru a facilita plasamentul titlurilor in public:

-fixarea calendarului imprumuturilor dupa concertarea dintre comitetul de emisiune, Trezorerie si bancile cele mai prezente pe piata obligatara;

-constituirea unui sindicat bancar insarcinat cu preluarea ferma a fiecarui imprumut;

-repartizarea titlurilor de plasat intre membrii sindicatului;

-remunerarea celor care intervin pe piata cu comisioane de directionare, de garantie si de plasament. Ratele de remunerare sunt independente de calitatea subscriitorului final;

-angajamentul sindicatului de plasament de titluri de a nu vinde in bursa in contul lor titluri neplasate, la un curs inferior pretului de emisiune, in timpul unui interval de trei luni.

Aceste reguli, si in particular modul de remunerare a intermediarilor, au avut drept consecinta de a provoca o inegalitate intre membrii sindicatului, adica intre cei insarcinati numai cu plasamentul, cei care se ofera garantii si banca (sef al sindicatului); fixarea arbitrara a comisioanelor falsifica mecanismul de piata.

B. Tehnica adjudecarii

Tehnica de adjudecare indica suma aproximativa si caracteristicile titlurilor care tocmai vor fi emise. Aceste emisiuni sunt fara contract de luare ferm si realizate prin emitenti care dispun de propria lor retea de plasament.

Conditiile de plata

Trezoreria a armonizat regulile de plata intre diferite categorii de investitori, in scopul ca subscriitorii sa fie plasati pe acelasi picior de egalitate.

Inainte, particularii subscriau si plateau chiar din debutul emisiunii, in timp ce institutionalii aduceau fondurile lor in ultimul moment. Ecartul dintre data de emisiune si de reglementare erau de 15 zile pentru emisiunile sectorului public si de o luna pentru emisiunile private. De acum inainte, data de reglementare a fondurilor coincide cu data de intrebuintare a imprumutuluiPolitica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact