StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse
Trimite articolul prin email Prerogativele si actele c.n.v.m. reglementarile c.n.v.m. : Banci si burse Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Prerogativele si actele c.n.v.m. reglementarile c.n.v.m.Prerogativele si actele C.N.V.M. Reglementarile C.N.V.M.


Prerogativele si actele C.N.V.M.


In vederea indeplinirii obiectivelor sale, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare isi exercita prerogativele legale privind reglementarea prin adoptarea de norme, emiterea de acte individuale si dispunerea de masuri, dupa deliberare in sedinte tinute conform prevederilor prezentate mai sus.


In vederea indeplinirii obiectivelor sale privind protectia operatorilor si investitorilor impotriva practicilor neloiale, precum si pentru functionarea corecta si transparenta a pietei, prevenirea manipularii si evitarea aparitiei riscului sistemic pe pietele reglementate, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va supraveghea in timp real si periodic institutiile, operatorii si operatiunile de pe piata de capital si de pe pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare adopta norme prin regulamente si instructiuni care sunt puse in aplicare prin ordin al presedintelui acesteia. Actele individuale emise de catre C.N.V.M. sunt:

deciziile, ordonantele, atestatele si avizele;

inscrisuri oficiale si beneficiaza de forta probanta a inscrisurilor autentice, continutul lor putand fi contrazis numai prin procedura inscrierii in fals.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare poate realiza, la cerere sau din oficiu, interpretarea oficiala a tuturor reglementarilor emise de acestea, aplicabile entitatilor reglementate si supravegheate.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare este singura autoritate in masura sa se pronunte asupra considerentelor de oportunitate, evaluarilor si analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale. In caz de litigiu actele individuale emise de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare cu privire la interpretarile prevazute pot fi atacate cu recurs in fata Curtii Supreme de Justitie - Sectia de contencios administrativ. Pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile de catre instanta judecatoreasca executarea actelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nu se suspenda.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare are legitimare procesuala activa si poate interveni in orice proces privind normele adoptate sau actele individuale emise de aceasta, fara obligatia de a proba un interes.

Accesul la documentele tinute de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare se face in conditiile legii.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va edita si va publica periodic un buletin, care este publicatia oficiala a acesteia. Actele publicate in acest buletin sunt opozabile tertilor. Buletinul va contine, fara a se limita la acestea:
a)      reglementarile adoptate de C.N.V.M.;

b)      comunicate si acte cu privire la pietele reglementate;

c)      interpretarea oficiala a reglementarilor proprii care guverneaza pietele reglementate si entitatile supravegheate.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare poate infiinta o Camera arbitrala in scopul rezolvarii litigiilor izvorand din contractele incheiate pe pietele de capital, pe pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate sau in legatura cu institutiile ori operatiunile acestora.

In solutionarea litigiilor Camera arbitrala va aplica:

a)      legislatia pietelor de capital, a pietelor reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate, precum si reglementarile C.N.V.M. in materie;

b)      uzantele comerciale in materie;

c)      dispozitiile dreptului comun.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare isi stabileste prin regulament propriu structura organizatorica, atributiile de conducere si de executie ale personalului sau.


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare stabileste prin regulament propriu regimul si principiile remunerarii membrilor si a personalului angajat.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare adopta prin decizie nivelul remunerarii membrilor si personalului angajat, cu luarea in considerare a nivelului remuneratiei acordate unor pozitii si functii similare din piata financiara.


Normele adoptate de C.N.V.M. se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.Reglementarile C.N.V.M.


Regulamentele si instructiunile stabilesc norme si reguli cu privire la aplicarea legilor specifice pietei de capital, a pietelor reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate, organismelor de plasament colectiv, precum si institutiilor si operatiunilor specifice acestora.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact