StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse

Sistemul de plati in zona euro - target

SISTEMUL DE PLATI IN ZONA EURO - TARGET


Sistemul trans-european de decontare automata pe baza bruta in timp real - TARGET (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system) si-a inceput activitatea pe data de 4 ianuarie 1999, cu scopul de a contribui la integrarea pietei monetare si la implementarea politicii monetare unice in faza a treia a Uniunii Monetare Europene. In acest sens, sistemul a fost proiectat astfel incat sa permita procesarea platilor externe in moneda europeana la fel de usor ca si a platilor interne.TARGET a fost creat cu scopul de a indeplini 3 obiective principale:

implementarea unui mecanism solid si sigur pentru decontarea platilor transfrontaliere in euro pe baza sistemelor nationale de decontare pe baza bruta in timp real - RTGS (Real-Time Gross Settlement system); acest mecanism permite participantilor decontarea platilor irevocabil si in timp real;

cresterea eficientei platilor transfrontaliere in zona euro, acestea derulandu-se la costuri mici, cu risc minim si timp foarte scurt de procesare;[1]

asigurarea procedurilor de plata necesare infaptuirii unei politici monetare unice.


Structura generala a sistemului TARGET

Sistemul TARGET proceseaza numai tranzactii in euro. Sistemele nationale de decontare bruta in timp real (RTGS) sunt interconectate prin infrastructuri si proceduri comune, pentru a permite instrumentelor de plata in euro sa se deplaseze de la un sistem la altul. Sistemelor de decontare bruta in timp real ale statelor membre ale UE, care nu sunt inca parti integrante ale spatiului euro, li se permite conectarea la sistemul TARGET, cu conditia ca ele sa fie capabile sa proceseze moneda euro ca pe o valuta forte.

Accesul la TARGET prin sistemele nationale de decontare bruta in timp real (RTGS) permite participantilor efectuarea platilor transfrontaliere, fara a mai fi necesare conexiuni suplimentare, realizand o integrare a platilor transfrontaliere si a celor nationale.

In general, institutiile de credit participa in cadrul sistemelor RTGS nationale din tara unde isi au sediul. Acele institutii de credit cu o larga retea d 727g66h e sucursale si filiale in UE pot alege sa devina membre ale diferitelor sisteme RTGS nationale din tarile unde isi desfasoara activitatea.

Platile TARGET se deruleaza prin urmatoarele sisteme nationale de decontare bruta in timp real:

zona euro:[2]

ARTIS - Austria;

ELLIPS - Belgia;

TBF - Franta;

BoF-RTGS - Finlanda;

ELS - Germania*;

HERMES euro - Grecia;

IRIS - Irlanda;

BI-REL - Italia;

LIPS-gross - Luxemburg;

TOP - Olanda;

SPGT - Portugalia;

SLBE - Spania.

in afara zonei euro **:

DEBES - Danemarca***;

CHAPS euro - Marea Britanie;

ERIX - Suedia.

Banca Centrala Europeana - EPM.


* - in septembrie 2001, sistemele ELS si EAF (Euro Access Frankfurt) au fost integrate in sistemul national RTGS plus.

** - sunt aplicate conditii de lichiditate speciale pentru participantii din aceste tari.

*** - in noiembrie 2001, un nou sistem national KRONOS a intrat in functiune, inlocuind DEBES.


In cadrul TARGET, sistemul de integrare este compus dintr-o retea de telecomunicatii conectata in fiecare tara la o interfata locala, denumita modul de interconectare ("interlinking"). Aceste module constau din infrastructuri si proceduri care se utilizeaza, in interiorul sau pe langa fiecare sistem RTGS national, pentru procesarea platilor pe plan extern. Rolul modulelor de interconectare este acela de transformare a datelor aferente platilor din standardele nationale in standardele TARGET si invers.

Sistemul TARGET opereaza ca un sistem RTGS, instrumentele de plata fiind procesate unul cate unul, pe o baza continua. El asigura decontarea finala si imediata a tuturor platilor, cu conditia sa existe suficiente fonduri disponibile in conturile institutiilor platitoare sau la bancile centrale pe care le reprezinta. Contul institutiei incasatoare nu va fi creditat inainte sa fi fost debitat contul institutiei platitoare, existand astfel certitudinea pentru unitatile receptoare ca fondurile primite prin sistemul TARGET sunt neconditionate si irevocabile.

Participantii din cadrul sistemelor nationale RTGS trebuie sa fie capabili sa execute platile externe prin sistemul TARGET la fel de usor ca si pe cele interne, prin sistemele lor nationale de decontare bruta in timp real. In conditii optime de functionare, durata intre debitarea contului institutiei de credit initiatoare a transferului prin sistemul RTGS transmitator si creditarea contului institutiei de credit beneficiare prin RTGS primitor trebuie sa fie de doar cateva secunde.


2. Caracteristicile sistemului TARGET

Sintetizand, acestea sunt:

este mai mult decat o simpla infrastructura de plati, oferind servicii de plati prin care sunt inlaturate granitele nationale intre sistemele de plati din interiorul UE;

TARGET interconecteaza sistemele RTGS nationale existente in tarile Uniunii Europene. El asigura sectorului bancar un mecanism care sa-i permita procesarea platilor RTGS externe in zona europeana, folosind infrastructuri si proceduri implementate in fiecare tara membra. Facilitatile RTGS in bancile centrale nationale sunt interconectate printr-o retea de comunicatie care asigura schimbarea mesajelor de plata potrivit unui format comun si unor proceduri comune. Sistemele RTGS ale tarilor membre ale UE care sunt in afara zonei euro pot fi conectate la sistemul TARGET, asigurandu-li-se posibilitatea de a procesa tranzactiile in sistemul euro.

are o structura descentralizata, formata din sistemele nationale de decontare bruta in timp real (RTGS) si din mecanismul de plati al Bancii Centrale Europene (EPM), care sunt strans legate pentru a se aplica o politica uniforma in vederea procesarii platilor transfrontaliere in euro;

este un sistem de plati in timp real; in conditii normale, platile ajung la destinatie in cateva minute sau chiar secunde, prin debitarea contului platitorului si creditarea contului beneficiarului;

toate platile transfrontaliere beneficiaza de acelasi tratament indiferent de valoarea lor;

Desi TARGET a fost creat initial pentru platile de mare valoare, institutiile participante utilizeaza in prezent acest sistem pentru toate platile transfrontaliere in euro.[4] Prin utilizarea sistemului pentru toate platile de mare valoare, mai ales pentru cele privind piata monetara si operatiunile pe piata valutara, participantii nu numai ca beneficiaza de un serviciu de calitate, ci si contribuie substantial la reducerea riscului sistemic in Uniunea Europeana.

Sistemul TARGET atrage platile transfrontaliere ale companiilor multinationale care, in general, presupun sume substantiale. Sistemul este valabil pentru toate transferurile de credit in euro intre tarile UE, inclusiv intre acele state care deocamdata nu au adoptat moneda unica. Pe de alta parte, acest sistem proceseaza atat plati interbancare, cat si plati fata de diversi clienti.

Platile provenind din operatiuni de politica monetara in cadrul Eurosistemului trebuie sa se deruleze prin TARGET.

Utilizarea sistemului TARGET este obligatorie numai pentru platile care au legatura directa cu operatiunile de politica monetara in care SEBC este implicat atat ca destinatar, cat si ca expeditor. In practica, TARGET este solicitat sa administreze aproape in exclusivitate platile de mare valoare pentru transmiterea lor intre participanti, in interes propriu sau in interesul clientilor. Totusi, este de asteptat ca platile cu amanuntul, care nu cer o viteza de executie a operatiunilor prea mare garantata de TARGET, sa tinda a fi procesate de alte sisteme de transfer de fonduri care pot oferi costuri mici, dar timpi de procesare mai mari.

este un sistem de decontare in timp real in care fiecare plata este inregistrata individual; instiintarea privind executarea fiecarui ordin de plata individual este transmisa in timp real bancii centrale nationale din tara platitorului;

are finalitate in cursul aceleiasi zile, decontarea fiind considerata finala in momentul in care contul beneficiarului a fost creditat; banii primiti sunt banii bancii centrale, fiind posibila reutilizarea lor de mai multe ori intr-o zi;

Sistemele de decontare pe baza neta a marilor valori care opereaza in euro isi stabilesc soldurile la sfarsitul zilei prin TARGET.

este accesibil unui numar mare de participanti; din acest motiv, majoritatea institutiilor de credit pot sa utilizeze sistemul TARGET pentru a efectua plati in nume propriu, indiferent de ceilalti participanti;

Criteriile de acces la sistemul TARGET au la baza considerente nationale. De regula, numai bancile centrale si institutiile de credit pot fi admise ca participanti directi in sistemele de transfer de fonduri prin care se prelucreaza o treime din totalul platilor. Bancile centrale nationale pot permite si altor organizatii autorizate sa tina conturi pentru diferiti clienti, sa fie participanti in astfel de sisteme, asigurandu-se ca activitatea lor nu prezinta riscuri sau ca ele sunt controlate de catre o autoritate competenta recunoscuta.

In prezent exista mai mult de 5.000 sisteme de decontare nationale in timp real pe baza bruta (RTGS) iar numarul bancilor (incluzand filiale si sucursale) participante la sistemul TARGET este de aproximativ 40.000.

este foarte usor de utilizat; pentru initierea unei plati transfrontaliere prin sistemul TARGET, participantii trimit ordinele lor de plata sistemului national de decontare bruta in timp real (RTGS) in euro la care ei participa.


3. Avantajele utilizarii TARGET

a.      asigurarea lichiditatii in cursul zilei

Asigurarea lichiditatii in cursul zilei este o caracteristica importanta a sistemului TARGET, tinand cont de faptul ca o administrare inadecvata a lichiditatii poate conduce la intarzierea decontarilor si chiar la blocarea lor (imposibilitatea procesarii platilor din cauza lipsei de fonduri suficiente) si poate descuraja institutiile de credit in procesarea platilor prin acest sistem.

Nevoile de lichiditate ale participantilor in cursul unei zile depind de orarele diferite ale incasarilor si platilor. Daca pe parcursul unei zile institutiile de credit trimit instrumente de plata a caror valoare o depaseste pe cea aferenta sumelor incasate, ele sunt supuse unui gol de lichiditate, care poate fi acoperit atat din rezervele constituite la banca centrala, cat si prin credite de la banca centrala sau de la alti participanti in cadrul  sistemului de plati. Acest lucru permite ca o lipsa temporara de fonduri sa fie compensata in timp util, astfel incat bancile centrale nationale din afara zonei euro sa fie in stare sa acopere lipsa de lichiditate a participantilor la RTGS prin forte proprii, imprumutand euro de pe piata monetara.

Un sistem RTGS poate functiona, in principiu, fara rezerve minime, facilitati de creditare in timpul zilei sau un alt sprijin financiar. Daca totusi survine o lipsa de lichiditati, platile sunt respinse sau puse pe o lista de asteptare pana la momentul constituirii de fonduri din sumele care urmeaza sa fie incasate sau imprumutate de pe piata.

b.     reducerea riscurilor

Sistemul TARGET acorda participantilor posibilitatea efectuarii platilor in banii bancii centrale, fiind astfel eliminat riscul decontarilor intre diferite institutii de credit. Plata este considerata finala in momentul in care are loc creditarea contului bancii participante deschis la banca centrala.

c.      efectuarea operatiunilor in timp real

Pentru platile transfrontaliere, in conditii normale, intervalul mediu de timp intre debitarea contului bancii platitoare si creditarea contului bancii beneficiare este de cateva minute sau chiar secunde.

d.      posibilitatea  participarii tuturor institutiilor de credit din UE

Toate institutiile de credit care se pot accesa prin sistemul TARGET (participanti directi sau indirecti) trebuie sa fie identificate printr-un cod numit "Bank Identifier Code".  

e.      operarea intr-un interval lung de timp

Pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor si ale pietei financiare, TARGET opereaza in general 11 ore in fiecare zi lucratoare, de la ora 7.00 pana la ora 18.00. Platile in euro catre clienti se desfasoara pana la ora 17.00.

Acest orar prelungit permite o mai mare acoperire intre sistemul TARGET si sistemele de plati ale celor mai importante centre financiare ale lumii, incepand cu Fedwire System din SUA si pana la Bank of Japan Payment System.

f.        transmiterea rapida a mesajelor

Sistemul TARGET a fost implementat de toate bancile centrale nationale din Uniunea Europeana, majoritatea contribuind la crearea si dezvoltarea sistemelor nationale de decontare in timp real pe baza bruta.

Reteaua de transmitere a mesajelor aleasa pentru TARGET este SWIFT, fiind incheiate acorduri speciale prin care se urmareste cresterea vitezei, capacitatii si securitatii comunicatiei.

In octombrie 2000 a fost implementat sistemul informational al TARGET, care permite accesul simultan al tuturor participantilor la informatiile standardizate prin canalele de transmisie de tipul Reuters, Telerate/Bridge si Bloomerang. Acest sistem informational nu inlocuieste canalele de comunicatii existente la nivel national.

Pentru a veni in intampinarea cerintelor TARGET, transmiterea ordinelor de plata intre modulele nationale de interconectare se face prin intermediul liniilor de telecomunicatie. Pe langa cerintele de viteza si disponibilitate, reteaua de comunicatii trebuie sa indeplineasca cerinte stricte cu privire la securitate si, de asemenea, sa asigure flexibilitatea in ceea ce priveste capacitatea de procesare.

In sistemul TARGET este necesar sa existe un 'limbaj comun' - formate de informatii standardizate - pentru comunicarea intre bancile centrale nationale. Mesajele modulelor de interconectare au fost dezvoltate pe baza mesajului MT 100 si 200 SWIFT.

g.      reducerea costurilor

Politica de pret aferenta sistemului TARGET este orientata spre acoperirea costurilor si indeplinirea concomitenta a urmatoarelor cerinte de baza: (a) nestanjenirea integrarii pietei monetare care afecteaza implementarea politicii monetare unice; (b) sprijinirea politicii de reducere a riscului in sistemul de plati.

Pentru a asigura o politica de pret bazata pe recuperarea costurilor, bancile centrale nationale dezvolta, in mod curent, o metoda comuna pentru calculul cheltuielilor cu procesarea platilor.

Recuperarea costurilor bancilor centrale implicate in sistemul TARGET permite SEBC sa evite folosirea inadecvata a resurselor economice, sa aloce costuri, ori de cate ori este posibil, din sursa cea mai potrivita si sa evite competitia neloiala intre bancile centrale.


4. Relatiile cu alte sisteme de transfer al fondurilor

TARGET ofera solutii pentru sistemele de decontare neta de mare valoare a platilor externe care opereaza in zona europeana, pentru ca acestea sa poata sa deconteze soldurile lor nete finale in moneda bancii centrale.

Procedura de decontare a platilor externe din cadrul sistemelor de decontare neta (metoda de transfer TARGET) permite institutiilor de credit participante sa urmareasca aceste decontari, prin emiterea de transferuri TARGET normale intre conturile lor obisnuite si un cont special (cont central). Contul central este deschis la o singura banca centrala nationala sau la BCE cu functie de casa de compensatie, avand sold zero la inceputul si la sfarsitul zilei si fiind folosit doar in scop de decontare. Institutiile de credit vor transfera fondurile de decontare catre contul central, in cele mai multe cazuri prin TARGET.

Din punct de vedere tehnic, aceasta metoda este de preferat, putand fi asigurata fara adaugarea de noi elemente sistemelor RTGS nationale sau sistemelor de interconectare.

Fata de metoda de transfer TARGET, serviciile de decontare ale sis­temelor interne de decontare neta pot fi asigurate la nivel intern prin intermediul altor metode, dand siguranta ca solutia nu atrage riscuri pentru ceilalti membri ai SEBC.


In data de 9 septembrie 2002 a prins contur Sistemul de Decontare Integrat (Continuous Linked Settlement - CLS) care deconteaza operatiuni valutare in urmatoarele monede eligibile: euro, dolari americani, yeni japonezi, lire sterline, franci elvetieni, dolari australieni si canadieni.[5] El reprezinta raspunsul industriei bancare la obiectivele bancilor centrale din Grupul G10 pentru reducerea riscului valutar de decontare. Membrii sunt 67 de institutii financiare din 17 tari, dintre care 22 de banci localizate in zona euro.

Platile au loc prin intermediul sistemelor nationale de decontare bruta in timp real (RTGS). Pentru aceasta, Sistemul de Decontare Integrat are deschise conturi ale bancilor centrale implicate. Pentru procesarea platilor in euro, BCE are si ea un cont deschis prin intermediul Mecanismului de Plati al BCE (EPM), componenta a TARGET. Activele transferate prin intermediul sistemelor RTGS nationale sunt banii bancii centrale, ceea ce asigura reducerea riscului de credit si de lichiditate. Fiecare participant are deschis la Sistemul de Decontare Integrat cate un cont in fiecare moneda eligibila, decontarea desfasurandu-se pe baza bruta.

Inca de la infiintarea sa, Banca Centrala Europeana a urmarit crearea unei zone unice de plati pentru euro.

Eurosistemul a cooperat cu bancile centrale nationale pentru a implementa standardele care sa faciliteze automatizarea rapida a sistemelor de plati. In acest context, s-a impus ca Eurosistemul sa actioneze ca un catalizator pentru intreaga zona, discutand aspecte practice cu bancile centrale pentru a se realiza un echilibru intre obiective si nevoi si gasind solutii tehnice.

O alta modalitate de interventie este stabilita prin art. 22 din Statutul SEBC care da BCE dreptul de a adopta o serie de regulamente si decizii care sa asigure eficienta si transparenta sistemelor de plati din Uniunea Europeana.

Intr-o zona cu o moneda unica, cum este cazul zonei euro, trebuie sa existe si un sistem de plati unic, fara diferente intre nivelul si calitatea platilor transfrontaliere si cele ale platilor nationale.

In general, bancile europene cer o aliniere cat mai rapida a comisioanelor pentru platile nationale la nivelul celor pentru platile transfrontaliere. Acest fapt conduce la cresterea comisioanelor nationale cu efecte negative asupra consumatorilor, unele banci decizand chiar sa-si modifice oferta de servicii. Aceasta problema poate fi rezolvata prin ajustarea progresiva a preturilor intr-un interval de timp mai lung, concomitent cu scaderea costurilor.

In acelasi timp, zona euro necesita perfectionarea instrumentelor de plata. Cecul este instrumentul de plata cel mai putin utilizat in zona (cu exceptia Irlandei si Frantei), el prezentand cateva dezavantaje: fiind pe suport hartie nu poate fi procesat eficient si trebuie sa contina toate elementele obligatorii iar utilizarea lui nu este sigura deoarece exista riscul furtului sau pierderii. Din acest motiv, bancile centrale nationale considera ca utilizarea interna a cecurilor trebuie descurajata si ca nu trebuie folosite in platile transfrontaliere. Pentru o functionare optima a sistemelor de plati este necesara, la nivelul zonei euro, promovarea platilor prin transfer-credit transfrontaliere si a platilor prin carduri.

Principalul obiectiv al Eurosistemului il reprezinta asigurarea ca TARGET sa devina un sistem care satisface nevoile consumatorilor prin oferirea de servicii la un nivel armonizat, care garanteaza eficienta si este pregatit pentru o adaptare rapida la viitoarele dezvoltari, incluzand extinderea Uniunii Europene si a Eurosistemului.

Sistemul actual a fost creat pe baza sistemelor de plati in timp real nationale (RTGS), utilizand un mecanism minim armonizat, pentru a raspunde cerintelor unificarii monetare europene. In data de 24 octombrie 2002, Consiliul Guvernator al BCE a adoptat o decizie strategica in vederea dezvoltarii sistemului de plati in zona euro - "TARGET 2".

Principiile de baza ale viitorului sistem care se asteapta sa devina operational in urmatorii ani sunt:[6]

"TARGET 2" va continua sa ramana un sistem multilateral, format din componentele nationale si una comuna, cea a BCE. Deoarece eficienta este greu de obtinut cu o infrastructura fragmentata, in viitor va fi creata o platforma informationala comuna care sa fie utilizata de bancile centrale in mod voluntar. Dupa trei ani de la demararea operatiunilor in cadrul noului sistem se va analiza daca o componenta comuna ar satisface nevoile tuturor bancilor centrale din statele membre.

ca si sistemul actual, "TARGET 2" va fi utilizat in special pentru platile de mare valoare, fara sa existe restrictii privind orice plata in timp real.

serviciile oferite de sistemul "TARGET 2" vor avea un grad de armonizare mai ridicat decat in prezent; vor fi definite serviciile de baza si functiile noului sistem, bancile centrale nationale avand posibilitatea de a adauga si alte servicii cu specific national.

pentru serviciile de baza va exista o structura de pret unica pentru tranzactiile TARGET transfrontaliere si nationale, serviciile suplimentare continuand sa fie platite separat.

Consiliul Guvernator al BCE a hotarat ca bancile centrale din tarile care au aderat la Uniunea Europeana in mai 2004 sa aiba dreptul, dar nu si obligatia, de a se conecta la TARGET din momentul aderarii lor.

Rapoartele IME - 'Sistemul TARGET' - mai 1995, 'Primul raport privind progresele in dezvoltarea proiectului TARGET' - august 1996

BCE - "TARGET and Payments in Euro", November 1999

Savoiu, V. - 'Banca centrala si sistemele de plati de interes national', Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 1998, p. 687

BCE - "TARGET - facts, figures, future", September 1999

BCE - "Review of the Foreign Exchange Market Structure", March 2003

BCE - "The Long-term Evolution of TARGET", October 2002Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact