StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse

Inflatia - aplicatii

Inflatia - aplicatii

Aplicatii rezolvate:

1. Sǎ se calculeze rata inflatiei anuale pe baza indicelui preturilor de consum, cunoscand urmatorul cos de bunuri si servicii (modelul EUROSTAT):


Nr. crt.Grupele de marfuri (diviziunile)

Ponderea

ai (%)

IPi


Participarea fiecarei grupe la cresterea IP

ai x IPi (%)


Alimente si bauturi racoritoare

Bauturi alcoolice + tutun

Imbracaminte + incaltaminte

Locuintǎ + apǎ + electricitate + gaze

Mobilier + echipament casnic

Sanatate

Transport

Comunicatii

Odihnǎ, recreere, culturǎ

Educatie

Hoteluri, cafenele, restaurante

Diverse alte bunuri
TOTAL


Asadar,

IP = 140,51 %,

Rata inflatiei = 140,51 % - 100% = 40,51 % , ceea ce inseamna ca, in medie, in anul analizat, preturile au crescut cu 40,51%, cea mai accentuata crestere fiind in domeniul comunicatiilor (80%). La polul opus se situeaza serviciile educationale, unde cresterea preturilor a fost de doar 20%.


2. Sǎ se calculeze rata inflatiei anuale pe baza urmatoarelo 323b13d r date:

Nr. crt.

Grupa de marfuri

ai (%)

Pi1 (u.m.)

Pi0 (u.m.)

IPi (%)

ai *IPi (%)


Grupa AGrupa BGrupa CGrupa DGrupa ETotalDeci IP = 152,23% si rata inflatiei = 152,23% - 100% = 52,23%


3. In tara Z, in anul 2005, puterea de cumparare a monedei a scazut cu 15% (masurata cu ajutorul IP). Sǎ se determine cat a fost rata inflatiei.

Rezolvare:Rata inflatiei = .


4. In tara C, in anul 2005, PIB in preturi curente a fost u.m. iar PIB in preturi constante u.m. Sǎ se determine rata inflatiei anuale.


Rezolvare:

Calculǎm mai intai deflatorul PIB:5. Dacǎ rata anualǎ a inflatiei in tara Z a fost 150%, cat a fost rata medie lunarǎ a inflatiei?


Rezolvare:

Folosim urmatoarea formula:; unde:

rli = rata lunarǎ a inflatiei (%);

rai = rata a anualǎ a inflatiei (%).

Inlocuim in formulǎ:


Aplicatii propuse spre rezolvare:


1. Dacǎ preturile de consum cresc in perioada t0-t1 de 6,35 ori, cat va fi rata inflatiei in aceeasi perioadǎ? Dar indicele puterii de cumparare?


2. Dacǎ rata anualǎ a inflatiei a fost 111,9% in Romania, in anul 2004, cat a fost rata medie lunarǎ a inflatiei in acelasi an? Dar in anul 1997, cand rata anualǎ a inflatiei a fost 154,8%?


  1. Stiind cǎ in tara Z, in anul 2005, PIB in preturi curente a fost de u.m., iar PIB in preturi constante a fost u.m., sǎ se calculeze rata anualǎ a inflatiei si rata lunarǎ a inflatiei.

  1. Stiind cǎ indicele preturilor de consum a fost in anul 2005, in tara Y, de 180%, iar indexarea salariilor a fost, in medie, de 60% din rata anualǎ a inflatiei, sǎ se calculeze ce spor salarial va primi in cursul anului un angajat care, la 1.01.2005, avea un salariu nominal de 14.500.000 u.m.

  1. Se dau urmatoarele date privind rata anualǎ a dobanzii la depuneri si rata anualǎ a inflatiei in 5 tari:

Tara

A

B

C

D

E

Rata dobanzii (%)


Rata inflatiei (%)Sǎ se calculeze rata dobanzii reale in fiecare tarǎ si sǎ se comenteze oportunitatea depunerilor bancare in monedǎ nationalǎ.


  1. Dacǎ in tara T puterea de cumparare a monedei a scazut de 5,8 ori in intervalul t0-t1, care a fost nivelul ratei inflatiei in aceeasi perioadǎ?

  1. Sǎ se determine rata anualǎ a inflatiei intr-un stat membru UE, pe baza modelului EUROSTAT:

Nr. crt.

Grupa de marfuri

ai (%)

Pi1 (u.m.)

Pi0 (u.m.)

IPi (%)

ai *IPi (%)


Alimente si bauturi racoritoareBauturi alcoolice si tutunImbracaminte si incaltaminteLocuintǎ, apǎ, gaze, electricitateMobilǎ si echipament casnicSanatateTransportComunicatiiOdihnǎ, recreere, culturǎEducatieHoteluri, cafenele, restauranteDiverse alte bunuriTOTALSǎ se calculeze rata trimestrialǎ a inflatiei in tara W, pe baza urmatorului cos conventional de bunuri si servicii:


Nr. crt.

Produse

αi(%)

Pi0(u.m.)


Produs A
Produs B
Produs C
Produs D
Produs E
Total
La sfarsitul trimestrului, pretul produsului A este cu 20% mai mare, al produsului B a crescut de 1,164 ori, al produsului C cu 7 u.m., al produsului D de 1,09 ori si cel al produsului E cu 17%. Ponderile αi(%) au ramas nemodificate.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact