StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse
Trimite articolul prin email Inflatia - aplicatii : Banci si burse Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Inflatia - aplicatiiInflatia - aplicatii

Aplicatii rezolvate:

1. Sǎ se calculeze rata inflatiei anuale pe baza indicelui preturilor de consum, cunoscand urmatorul cos de bunuri si servicii (modelul EUROSTAT):


Nr. crt.Grupele de marfuri (diviziunile)

Ponderea

ai (%)

IPi


Participarea fiecarei grupe la cresterea IP

ai x IPi (%)


Alimente si bauturi racoritoare

Bauturi alcoolice + tutun

Imbracaminte + incaltaminte

Locuintǎ + apǎ + electricitate + gaze

Mobilier + echipament casnic

Sanatate

Transport

Comunicatii

Odihnǎ, recreere, culturǎ

Educatie

Hoteluri, cafenele, restaurante

Diverse alte bunuri
TOTAL


Asadar,

IP = 140,51 %,

Rata inflatiei = 140,51 % - 100% = 40,51 % , ceea ce inseamna ca, in medie, in anul analizat, preturile au crescut cu 40,51%, cea mai accentuata crestere fiind in domeniul comunicatiilor (80%). La polul opus se situeaza serviciile educationale, unde cresterea preturilor a fost de doar 20%.


2. Sǎ se calculeze rata inflatiei anuale pe baza urmatoarelo 323b13d r date:

Nr. crt.

Grupa de marfuri

ai (%)

Pi1 (u.m.)

Pi0 (u.m.)

IPi (%)

ai *IPi (%)


Grupa AGrupa BGrupa CGrupa DGrupa ETotalDeci IP = 152,23% si rata inflatiei = 152,23% - 100% = 52,23%


3. In tara Z, in anul 2005, puterea de cumparare a monedei a scazut cu 15% (masurata cu ajutorul IP). Sǎ se determine cat a fost rata inflatiei.

Rezolvare:Rata inflatiei = .


4. In tara C, in anul 2005, PIB in preturi curente a fost u.m. iar PIB in preturi constante u.m. Sǎ se determine rata inflatiei anuale.


Rezolvare:

Calculǎm mai intai deflatorul PIB:5. Dacǎ rata anualǎ a inflatiei in tara Z a fost 150%, cat a fost rata medie lunarǎ a inflatiei?


Rezolvare:

Folosim urmatoarea formula:; unde:

rli = rata lunarǎ a inflatiei (%);

rai = rata a anualǎ a inflatiei (%).

Inlocuim in formulǎ:


Aplicatii propuse spre rezolvare:


1. Dacǎ preturile de consum cresc in perioada t0-t1 de 6,35 ori, cat va fi rata inflatiei in aceeasi perioadǎ? Dar indicele puterii de cumparare?


2. Dacǎ rata anualǎ a inflatiei a fost 111,9% in Romania, in anul 2004, cat a fost rata medie lunarǎ a inflatiei in acelasi an? Dar in anul 1997, cand rata anualǎ a inflatiei a fost 154,8%?


  1. Stiind cǎ in tara Z, in anul 2005, PIB in preturi curente a fost de u.m., iar PIB in preturi constante a fost u.m., sǎ se calculeze rata anualǎ a inflatiei si rata lunarǎ a inflatiei.

  1. Stiind cǎ indicele preturilor de consum a fost in anul 2005, in tara Y, de 180%, iar indexarea salariilor a fost, in medie, de 60% din rata anualǎ a inflatiei, sǎ se calculeze ce spor salarial va primi in cursul anului un angajat care, la 1.01.2005, avea un salariu nominal de 14.500.000 u.m.

  1. Se dau urmatoarele date privind rata anualǎ a dobanzii la depuneri si rata anualǎ a inflatiei in 5 tari:

Tara

A

B

C

D

E

Rata dobanzii (%)
Rata inflatiei (%)Sǎ se calculeze rata dobanzii reale in fiecare tarǎ si sǎ se comenteze oportunitatea depunerilor bancare in monedǎ nationalǎ.


  1. Dacǎ in tara T puterea de cumparare a monedei a scazut de 5,8 ori in intervalul t0-t1, care a fost nivelul ratei inflatiei in aceeasi perioadǎ?

  1. Sǎ se determine rata anualǎ a inflatiei intr-un stat membru UE, pe baza modelului EUROSTAT:

Nr. crt.

Grupa de marfuri

ai (%)

Pi1 (u.m.)

Pi0 (u.m.)

IPi (%)

ai *IPi (%)


Alimente si bauturi racoritoareBauturi alcoolice si tutunImbracaminte si incaltaminteLocuintǎ, apǎ, gaze, electricitateMobilǎ si echipament casnicSanatateTransportComunicatiiOdihnǎ, recreere, culturǎEducatieHoteluri, cafenele, restauranteDiverse alte bunuriTOTALSǎ se calculeze rata trimestrialǎ a inflatiei in tara W, pe baza urmatorului cos conventional de bunuri si servicii:


Nr. crt.

Produse

αi(%)

Pi0(u.m.)


Produs A
Produs B
Produs C
Produs D
Produs E
Total
La sfarsitul trimestrului, pretul produsului A este cu 20% mai mare, al produsului B a crescut de 1,164 ori, al produsului C cu 7 u.m., al produsului D de 1,09 ori si cel al produsului E cu 17%. Ponderile αi(%) au ramas nemodificate.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact